Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór uzywanego CD - prośba o opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprosić Was o opinie w temacie doboru odtwarzacza CD który będzie grał ze wzmakiem Harman/Kardon HK630 i głośnikami B&W601.

Z racji że najczęściej obracam się w okolicach muzyki rockowej, chciałbym podstawić na dźwięk z "dobrym basem" (czyli z dobrze zaznaczonym i kontrolowanym - o ile to możliwe).

Oczywiście z reszta pasma na przyzwoitym poziomie. Proszę też w rekomendacji uwzględnić ewentualną dostępność lasera, jakby coś poszło nie tak ze sprzętem.

Opcja pierwsza tańsza:

SONY CDP-XB720QS / Technics SL-PS700 / Harman Kardon HD 730 / Marantz CD57MKII / Denon DCD-685

Druga opcja droższa:

Marantz cd 67se / Arcam CD17

Oczywiście inne sugestie mile widziane.

Z góry dziękuję.

Najlepiej podaj budżet jaki przewidujesz na odtwarzacz. 
Wymieniony przez Ciebie Denon DCD-685 z racji tego że ma na pokładzie znakomite przetworniki Burr-Browna PCM1702 bardzo dobrze nadaje się do tuningu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   robi z niego brzmieniowe cudeńko.  
Laser do tego modelu jest powszechnie dostępny i kosztuje tyle co butelka wódki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez McGyver
typo

Max 8 stówek. Denon DCD-685 - bez tuningu rozumiem brzmi dobrze? Czy jest tylko obiecującą "surówką", pytam bo na razie nie przewiduję modyfikacji, ale nie wykluczam później. Więc sprzęt powinien być bez tuningu w miarę przyzwoity.

2 minuty temu, Thorsten napisał:

Denon DCD-685 - bez tuningu rozumiem brzmi dobrze?

Przeciętnie. 

3 minuty temu, Thorsten napisał:

Czy jest tylko obiecującą "surówką"

Nie jest obiecujący, to pewniak. Po przerobieniu brzmieniowy hicior, do kilku tys. PLN ciężko kupić coś jednoznacznie lepszego. Wiem, bo przebudowałem takich już kilkaset. 

Ok, czyli nie zawracać sobie głowy Marantzem cd 67se czy Arcamem CD17? W sumie bardziej stawiałem na te typy, ale dzięki rozważę temat Denona, bo nie rozważałem kwestii tuningu.

A jeszcze zapytam, na czym polega tuning DCD-685?

23 minuty temu, Thorsten napisał:

Ok, czyli nie zawracać sobie głowy Marantzem cd 67se

Marazm na starcie zagra nieco lepiej od nieruszanego DCD685, ale możliwości tuningu marazma są dość ograniczone. To samo dotyczy Arcama. 

23 minuty temu, Thorsten napisał:

na czym polega tuning DCD-685?

To w zasadzie bardziej przebudowa niż tuning. Foto:
Denon DCD655 strzałki.jpg
Oryginalnie stopień analogowy tego odtwarzacza to dwa zwykłe wzmacniacze operacyjne. Likwiduję ten stopień w całości i robię nowy, całkowicie lampowy. Steruję go czyściutkim sygnałem analogowym wprost z nóżek przetworników. 
Oczywiście do nowego stopnia analogowego należy dobudować dodatkowe zasilanie wraz z osobnym transformatorem. Na powyższym zdjęciu czerwone strzałki pokazują dobudowane podzespoły. 
Wszystko elegancko schowane we wnętrzu obudowy, po założeniu pokrywy górnej wygląda tak samo jak egzemplarz fabryczny. Zachowuje też wszystkie oryginalne funkcje, tylko (a właściwie aż) gra o niebo lepiej niż fabryka dała. 
Oprócz DCD685 nadają się do tego również DCD655 i DCD755 a w tej chwili na allegro wisi za niewielkie pieniądze jeden z nich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  
Pilotem można się nie przejmować, w każdej chwili do dokupienia za kilka dyszek.

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam 635,655 i 685 były bardzo kapryśne jeżeli chodzi o płyty. Potrafiły nie czytać nawet oryginalnych wydawnictw o cd-r nie wspomnę. Dopiero dcd-700ae było bezproblemowe, choć brzmieniowo słabe. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Teraz, marek-1969 napisał:

Z tego co pamiętam 635,655 i 685 były bardzo kapryśne jeżeli chodzi o płyty. Potrafiły nie czytać nawet oryginalnych wydawnictw o cd-r nie wspomnę. Dopiero dcd-700ae było bezproblemowe, choć brzmieniowo słabe. 

Nie jest to prawdą, tak zachowują się tylko egzemplarze ze skrajnie zużytym laserem. Egzemplarze ze zdrowymi laserami czytają nawet płyty tak porysowane, że są już wręcz matowe. 
A DCD700AE ma laser SFP101N który jest 100% zamiennikiem dla KSS213 stosowanego we wcześniejszych modelach, z racji różnicy wieku w porównaniach DCD700A może mieć świeżutki laser, a DCD635 może mieć już zużyty. To porównanie równie "sprawiedliwe" jak degustacja spleśniałych malin przeciwko świeżo zebranemu agrestowi.

655 rozważałem jako nowy pod koniec lat 90 tych, 685 była tylko czarna więc ograniczylem się wtedy tylko odsluchu w jednym z nieistniejących sklepow audio, natomiast 700 ae posiadałem fabryczny. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

4 minuty temu, marek-1969 napisał:

655 rozważałem jako nowy pod koniec lat 90 tych

Pojawił się na rynkach zachodnich dopiero pod koniec roku 1999. U nas w 2000. 

7 minut temu, marek-1969 napisał:

685 była tylko czarna

Ten model występuje zarówno w kolorze czarnym jak i szampańskim. Natomiast niższy model DCD485 z racji plastikowego frontu był tylko czarny. 

Ciągle rozważam różne opcje i wrócę jeszcze do duetu Marantz cd 67se versus Arcam CD17 który z nich lepiej sprawdzi się w materiale rockowym, chodzi mi głównie o bas (ilość, kontrola)?

Z góry dziękuję.

Jak z HDCD to Arcam. 

Mam z 30-40 ale sentyment pozostał. W sumie wiecej niż SACD a do nich od kilkunstu lat mam odtwarzacze. 

Wez se MKII, może coś jeszcze spuści 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

9 godzin temu, McGyver napisał:

Niedawno sprzedałem marazma CD67SE po gruntownej modyfikacji za 550.

Po takiej ingerencji na pewno warto... sprzęt na lata.

De gustibus non est disputandum

4 minuty temu, McGyver napisał:

Istnieją lepiej grające, ale nie za 550.

Podpinasz pod dobrego DACa i pozamiatane. Jeżeli jest taka mozliwość ?

Edytowane przez Yankes

De gustibus non est disputandum

Jest. Ale sensowny DAC też kosztuje więcej niż 550.

Ponadto jakość źródła sygnału cyfrowego też ma wpływ na rezultat brzmieniowy.

Na co to komu? Na ponad 2000 płyt CD w kolekcji, z HDCD mam może ze cztery sztuki.

Mnie na ten przykład .

A że nie doceniasz tego przestarzałego formatu , to twoja sprawa .

Za słabe audio masz widocznie , by usłyszeć różnicę .

KALIBER vel rydz .

16 godzin temu, KALIBER napisał:

Za słabe audio masz widocznie , by usłyszeć różnicę .

HrxNlFX.gif

Edytowane przez McGyver
typo

Te całe HDCD czy MQA i inne to jeden wielki bajer. Szkoda na to czasu. 

Realizacja jest najważniejsza, a nie format w jakim coś wypuszczono. 

?👈

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Te całe HDCD czy MQA i inne to jeden wielki bajer. Szkoda na to czasu. 

Realizacja jest najważniejsza, a nie format w jakim coś wypuszczono. 

Wszystkie płyty w HDCD grają u mnie inaczej , jak normalne wydania .

Może ktoś tego nie słyszy ,

kable za to słyszą ponoć .😁

KALIBER vel rydz .

Bo płyty HDCD grają inaczej. Co nie znaczy że zawsze lepiej. 
Miałem Dire Straits "Brothers in arms" w kilku wydaniach, HDCD, SBM i XRCD. Pozbyłem się wszystkich na rzecz pierwszego, nieremasterowanego wydania które brzmieniowo jest po prostu lepsze od wszystkich pozostałych. 

ja mam trochę plyt dvd-audio, troszkę jednak chyba lepsze od cd 

a do tego Marantza DV-12S1 ...jedno czego żałuję to że  nie ma w nim wejść cyfrowych, byłby to sprzęt  nad sprzęty 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi