Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, pmcomp napisał:

Doba od wpisu mienela i gdzie sa ci wszyscy piewcy i PRowcy od audiofilskich elementow sieciowych ???

Wszyscy na wakacjach ? 😉 

Tylko nie piszcie, ze w audio sa rzeczy ktorych patametry nie mierza ale i owszem bo … w transmisji ethernetowej cięzko coś … uslyszeć uszami 🙂 .

mialo byc: ”parametry nie mierzą ale uszy i owszem”.

Muszę przewietrzyć mój system…

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Jesli ktoś się nie zna nie powinien sam budować sieci LAN. Niby wszystko jest proste ale ... wtopy się zdarzają. Podobnie jak w audio.

Budowa sieci LAN to puszczenie kabla od routera kablówki do streamera? Faktycznie potrzeba przynajmniej Cisco CCNA  do tego... 😋

Ma coś zjebane, w sensie problemy z elektryką w domu (słyszalne oczywiście tylko w audio, wszystkie pozostałe urządzenia działają idealnie, nic się nie psuje, nie zawiesza itp.) 

Ale podsumowując, gdyby izolacja galwaniczna w sieci Ethernet działała tak jak powinna, to by nie było żadnego słyszalnego efektu po wpięciu/wypięciu kabla. 

U kolegi jest pisk po podłączeniu do routera, u mnie "tylko" niewielkie pogorszenie jakości... 

Tylko po uj mam słuchać z gorszą jakością, bo mi ktoś będzie wmawiał że izolacja to lek na całe zło 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

Budowa sieci LAN to puszczenie kabla od routera kablówki do streamera? Faktycznie potrzeba przynajmniej Cisco CCNA  do tego... 😋

Ma coś zjebane, w sensie problemy z elektryką w domu (słyszalne oczywiście tylko w audio, wszystkie pozostałe urządzenia działają idealnie, nic się nie psuje, nie zawiesza itp.) 

Ale podsumowując, gdyby izolacja galwaniczna w sieci Ethernet działała tak jak powinna, to by nie było żadnego słyszalnego efektu po wpięciu/wypięciu kabla. 

U kolegi jest pisk po podłączeniu do routera, u mnie "tylko" niewielkie pogorszenie jakości... 

Tylko po uj mam słuchać z gorszą jakością, bo mi ktoś będzie wmawiał że izolacja to lek na całe zło 😁

Z wypowiedzi wynika, ze izolacja ma zero wplywu na transmisję. Ew. przenoszone zaklocenia z sieci zasilajacej urzadzenia elektryczne w domu maja wplyw na urzadzenia audio Tzn. ze sa one najprawdopodobńiej zle zaprojektowane bo w dzisiejszych czasach izolacje galwaniczna na wejsciach i wyjsciach cyfrowyc( powinny miec wszystkie urzadzenia. Moje maja poniewaz po wpieciu i wypieciu izolatora galwanicznego na ethernet nie slysze zadnej roznicy. Czyli moj dCS NB sobie z tym radzi. 

Kesli sluchasz ze streamingu to jestes skazany na wszelkie zaklocenia ew. przychodzace z WAN do LAN i dalej do twojego sprzetu audio. Chcesz sie odciać? Wi-Fi AC ale … twoja karta w playerze zbierze smieci z … powietrza. Juz nie raz cuda z sygnalami audio i video widzialem i slyszalem jak np. siala radiolinia.

Poza tym nigdy do konca nie wiesz czy zaklocenia sa po LANie czy po zasilaniu AC.

BTW stosowac audiofilski switch za kilka czy kilkanascie tysiow jako izolator … to trzeba miec fantazje 😉 .

Moja rada … sluchajcie z wlasnych plikow, a nie ze streamingu, wszystkie zwiazane z tym problemy Wam odpadną.

🙂 .

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

A co to znaczy działala by jak powinna ???

Jak powiedziano w materiale … siec ethernetowa albo dziala albo nie. Urzadzenia negocjuja predkosc transmisji i potem albo transmicja jest albo jej nie ma. Pamietasz cos nt. ilosci bledow CRC? Widocznie jakies urzadzenie wprowadza koszmarne zalocenia do LaN, na ktore potem sprzet audi9 tak odpowiada. I wcale nie musi byc winna siec ethernetowa, a juz na pewno nie sama transmisja ethernetowa.

Edytowane przez pmcomp

25 minut temu, pmcomp napisał:

A co to znaczy działala by jak powinna ???

Skoro nie słyszysz zmiany w dźwięku po wypięciu kabla, znaczy że izolacja działa... jednak nie jest to takie oczywiste. Znajomy używa póki co wifi, bo bezpośrednie połączenie kablowe daje wspomniany pisk. Gdyby izolacja działała nie powinno być tego pisku, bo niezależnie od pętli i zakłóceń w sieci zasilajacej, nie powinno być przekazane przez RJ45... 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Skoro nie słyszysz zmiany w dźwięku po wypięciu kabla, znaczy że izolacja działa... jednak nie jest to takie oczywiste. Znajomy używa póki co wifi, bo bezpośrednie połączenie kablowe daje wspomniany pisk. Gdyby izolacja działała nie powinno być tego pisku, bo niezależnie od pętli i zakłóceń w sieci zasilajacej, nie powinno być przekazane przez RJ45... 

A kable oczywiście ekranowane, bo lepsze... 

nagrywamy.com

6 minutes ago, marcinmarcin said:

Znajomy używa póki co wifi, bo bezpośrednie połączenie kablowe daje wspomniany pisk.

A tak z ciekawosci - probowaliscie podpiac sie pod inne urzadzenie niz ten router/switch?

2 minuty temu, przemak napisał:

A kable oczywiście ekranowane, bo lepsze... 

Nie wiem jakie miał kolega, ja mam cat5e bo miękki i w korytku listwy siedzi grzecznie 😉

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Skoro nie słyszysz zmiany w dźwięku po wypięciu kabla, znaczy że izolacja działa... 

A niby dlaczego? Mozesz to udowodnić?

Bo ja sie nie zgodze. Jak wypniesz kabel to grasz z bofora urzadzenia audio, ktore w buforze zmagazynowalo i przetowzylo na audio pewna ilosc danych.

BTW najlepsza izolacja ro brak polaczenia 😉 .

Teraz, marcinmarcin napisał:

Nie wiem jakie miał kolega, ja mam cat5e bo miękki i w korytku listwy siedzi grzecznie 😉

A fuj … takie nieaudiofilskie? To nie masz hajenda ;) .

4 minuty temu, Biedronek napisał:

A tak z ciekawosci - probowaliscie podpiac sie pod inne urzadzenie niz ten router/switch?

Z tego co wiem nie. Dodatkowego switcha też raczej nie próbował. Skoro po WiFi nie ma problemu, nie ma co kombinować... 

A mi chodzi mi tylko o to, że po RJ45 moga i przenoszą się zakłócenia wpływające na tor audio (nie mające nic wspólnego z cyfrową transmisją danych). 

Część ludzi używa 2 switchy z wkładkami optycznymi żeby zrobić faktyczną izolację, mi wystarcza 1 zwykły Tplink za 100 PLN... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, pmcomp napisał:

Bo ja sie nie zgodze. Jak wypniesz kabel to grasz z bofora urzadzenia audio, ktore w buforze zmagazynowalo i przetowzylo na audio pewna ilosc danych.

Czyli masz cały czas te same dane... skoro słychać że dźwięk zmienia się po wpięciu/wypięciu kabla, a dane są (bo muszą) być takie same, jedyny rozsądny wniosek jest taki, że kabel ethernetowy coś jeszcze poza danymi przenosi... (zakłócenia lub pętle masy). 

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli masz cały czas te same dane... skoro słychać że dźwięk zmienia się po wpięciu/wypięciu kabla, a dane są (bo muszą) być takie same, jedyny rozsądny wniosek jest taki, że kabel ethernetowy coś jeszcze poza danymi przenosi... (zakłócenia lub pętle masy). 

Ja prosilem o dowod a nie o rozsadny wniosek 😉 .

Jesli w urzadzeniujest izolacja galwaniczna na wejsciu to twoj wniosek jest o kant d potluc.

A wracjac do pisku u twojego kolegi … jak rozumiem na wpietym kablu ethernetowym pisk jest, a jak go wypniesz i player przez chwile gra z bufora to pisku nie ma ?

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Ja prosilem o dowod a nie o rozsadny wniosek 😉 .

Poproszę dowód na lepszość magnetofonu od cyfry 😉

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Poproszę dowód na lepszość magnetofonu od cyfry 😉

A co to jest lepszosć?

PS. porownywanie magnetofonu do cyfry nie ma raczej sensu, nie sadzisz? To tak jakbys chcial porownać buty do pasty do butow 🙂 .

A wracajac do twojego kumpla … jak rozumiem przy wpietym kablu ethernetowym w player, laczacym „internet” i LAN z playerem slychac pisk. Jak odlaczysz kabel iplayer zagra z bufora to pisku nie ma?

Jesli tak to chyba chcesz leczyc skutek, a nie przyczyne poniewaz problemem jest to wszystko co jest przed playerem. A powodow pisku mozne byc mnostwo.

Proste doswiadczenie … wypnijcie wszystko przed playerem i podlacznie net np. przez LTE i odpowiedni router LTE. Jesli problem nie wystepuje to winowajca jest … modem, router czy inne elementy sieci LAN. Nalezy wszystko pozamieniac na inne i znajdziecie skur..syna 🙂 . Stawiam osobiscie na sprzet od dostawcy internetu.

Powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

wracjac do pisku u twojego kolegi … jak rozumiem na wpietym kablu ethernetowym pisk jest, a jak go wypniesz i player przez chwile gra z bufora to pisku nie ma ?

Pisk u niego był cały czas, nieważne czy grało czy nie. Izolacja na RJ45 nie dała sobie z tym rady... 

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pisk u niego był cały czas, nieważne czy grało czy nie. Izolacja na RJ45 nie dała sobie z tym rady... 

No to co jest zj**…e? Co ci twoja logika podpowiada? 

Ja stawiam na port ethernetowy w playerze, a konkretnie na chipset receivera.

Podpnijcie inny player i sprawdzcie.

PS. latwo byc doktorem na odleglosc, dobrze ze to nic z aborcja nie ma wspolengo 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Jesli problem nie wystepuje to winowajca jest … modem, router czy inne elementy sieci LAN. Nalezy wszystko pozamieniac na inne i znajdziecie skur..syna 🙂 . Stawiam osobiscie na sprzet od dostawcy internetu.

I tu się zgadzam 👍 i u mnie i u niego to docsisowy router kablowy od dostawcy. Przy łączu optycznym jest pewnie dużo lepiej. 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

I tu się zgadzam 👍 i u mnie i u niego to docsisowy router kablowy od dostawcy. Przy łączu optycznym jest pewnie dużo lepiej. 

No to po co piszesz jakieś  bzdury oizolacji galwanicznej itp. ??? I o tym, ze switch ma byc panaceum za takie zlo?

Zamieszczam raz jeszcze:

Ukryta Zawartość

co by nie ucieklo i nie zostalo zagadane 🙂 . Na smierć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

57 minut temu, pmcomp napisał:

No to po co piszesz jakieś  bzdury oizolacji galwanicznej itp. ??? I o tym, ze switch ma byc panaceum za takie zlo?

Jakie bzdury? Zrozumiałeś cokolwiek z tego co napisałem? Szczerze mówiąc wątpię.. 

25 minut temu, pmcomp napisał:

co by nie ucieklo i nie zostalo zagadane 🙂 . Na smierć.

Łukasz może być (i jest) autorytetem w kwestii zer i jedynek, a te nie mają tu najmniejszego znaczenia. Łukasz nie zmierzy, bo nie ma jak wpływu zakłóceń z sieci Ethernet na pracę wzmacniacza, czy części analogowej daca.

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jakie bzdury? Zrozumiałeś cokolwiek z tego co napisałem? Szczerze mówiąc wątpię.. 

Łukasz może być (i jest) autorytetem w kwestii zer i jedynek, a te nie mają tu najmniejszego znaczenia. Łukasz nie zmierzy, bo nie ma jak wpływu zakłóceń z sieci Ethernet na pracę wzmacniacza, czy części analogowej daca.

Czyli jest to problem jakiś blizej niezdefiniowanych zaklocen, ktore pochodza niewiadomo skąd, jaka jest ich przyczyna i rozchodza sie po ethernecie. Do tego nawet nie raczyliscie sie postarac. A  oze wplyw ksiezyca sie klania?

Czyli niezdefiońiowany i niezdiagnozowany problem wrzucasz do koszyka „switchy ethernetowych” ???

Brawo Jasiu jak mawial klasyk.

🙂 .

PS. ja osobiscie odbieram to jako proba zdyskredytowania eksperta sieciowego z kilkunastoletnim doswiadczeniem, ktory jak chlop krowie na rowie wytlumaczyl jaki jest wplyw transmisj8 ethernetowej na dzwiek w audio przesylanym przezen w postaci cyfrowej w oparciu o protokoly ethernetowe.

A jaki jest? ŻADEN.

EOT.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Czyli niezdefiońiowany i niezdiagnozowany problem wrzucasz do koszyka „switchy ethernetowych” ???

Ten niezdefiniowany i niezdiagnozowany problem wygląda tak że z CD gra, a te same zera i jedynki z sieci nie grajo... 

Najprostszy switch może czasem pomóc (jak u mnie). 

Nie jestem zwolennikiem switchy audiofilskich, ale u mnie jeden prosty nieaudiofilski switch to game changer dla jakości dźwięku ze streamingu

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ten niezdefiniowany i niezdiagnozowany problem wygląda tak że z CD gra, a te same zera i jedynki z sieci nie grajo... 

Najprostszy switch może czasem pomóc (jak u mnie). 

Nie jestem zwolennikiem switchy audiofilskich, ale u mnie jeden prosty nieaudiofilski switch to game changer dla jakości dźwięku ze streamingu

A u niego ten najprostszy switch pomogł?

Nie sądze.

Robiles slepy test tego game changera ??? Poza tym o TWOIM PROBLEMIE nie wiemy nic, zaslaniasz sie jedynie kolegą, he, he, he. Nie wiem co chcesz osiagnać. Naciagnales po prostu na jedną jeszcze druga prezerwatywe.

Edytowane przez pmcomp

15 minut temu, pmcomp napisał:

jaki jest? ŻADEN.

Na transmisję danych żaden. Ale tu nie chodzi o transmisję danych 😁

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Nie na transmisje danych, na dzwiek, ktory korzysta z tejze transmisji danych.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Robiles slepy test tego game changera ???

Wielokrotnie - każdy u mnie słyszał moment wypinania kabla z routera jako poprawę dzwieku. Wypinanie kabla ze switcha tylko jedna osoba słyszy (ja nie). 

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wielokrotnie - każdy u mnie słyszał moment wypinania kabla z routera jako poprawę dzwieku. Wypinanie kabla ze switcha tylko jedna osoba słyszy (ja nie). 

I to jest dowod ze ze switchem jest „lepiej”, cokolwiek to znaczy?

Nie zartuj.

Zacznij chlopie sluchać … muzyki, nie ethernetu. I nie z serwisow streamingowych, a z normalnych fizycznych plikow czy z CD. Do analogu nie namawiam.

PS. kabel sieciowy AC do tego switcha tez juz zmieniales? A jak nie masz to moze kabel DC od zasilacza … powodzenia. A moze ten switch potrzebuje dedykowana wlasna lińie zasilajaca?

PS. A przed tymi testami raczyles chociaz wylaczyć pozostale odbiorniki pradu w twoim domu typu pralka, lodowka, cos z silnikiem? Ale fizycznie, a nie odpinajac bezpicznik od zasilania. Zeby zyle PE tez odciac.

🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

Na ogół się nie zgadzamy ale w tym przypadku popieram Cię w całej rozciągłości. 

Kolega @pmcomp myśli dość prosto i schematycznie i nie rozumie zagadnienia wpływu zakłóceń elektrycznych na pracę urządzeń audio. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Kolega @pmcomp myśli dość prosto i schematycznie i nie rozumie zagadnienia wpływy zakłóceń elektrycznych na pracę urządzeń audio. 

A film chociaz do deski obejrzales?

😉 .

A co ty wiesz o zkloceniach elektrycznych? Cos z internetu czy moze jednak jakieś pelniejsze wyksztalcenie?

To co, jednak tani switch zamiast … no … wydus z siebie czego 🙂😉 , dawno nie bylo … jakiego izolatora ???

Powtorzę … probujecie leczyc skutki zamiast przyczyny. Zupelnie jak dzisiejsi politycy 😉 .

Edytowane przez pmcomp

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Zacznij chlopie sluchać … muzyki, nie ethernetu. I nie z serwisow streamingowych, a z normalnych fizycznych plikow czy z CD. Do analogu nie namawiam.

a po co mam słuchać z plików czy z CD skoro u mnie ze streamingu brzmi dobrze? rozumiesz to? no właśnie po to między innymi ten switch... nawet jak odcina tylko 90% zakłóceń mi wystarczy

18 minut temu, Piopio napisał:

Przyznaje że czasem (jak u kolegi) WiFi może się okazać najlepszym rozwiązaniem... 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi