Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Wcale mnie to nie dziwi. Streamer z reguly dostaje dane szybciej niz je odtwarza, wiec moze sobie buforowac do woli.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Połączenie dwóch routerów razem to ... proszenie się o kłopoty. Walczyłem tak 6 miesięcy.
Teraz mam od UPC łączę 500 Mbps z tym urządzeniem, UPC Connect Box:
56101.jpg

Ten ma tryb bridge i od kiedy na to przełączyłem skończyły sie moje kłopoty choć ... mniej więcej raz na miesiąc potrafi wynegocjować połączenie z moim routerem tylko 100Mbps, zamiast 1Gbps. Wyjęcie i ponowne włożenie kabelka załatwia sprawę.

Z tego co wiem Giga Connect Box:
d_modem-giga-connect-box-6_upc_play_info_d.png
nie posiada trybu bridge. Dlatego też nie zmieniam łącza na wyższe przepustowości, które i tak są mi na plaster potrzebne.
BTW wszystkie boxy "rozdawane" przez firmy ISP to dno i masakra, szczególnie te od Orange  . Tam o trybie bridge możesz zapomnieć.

Pozdro

Ma tryb bridge. Mam łącze 1Gbit od UPC, za modemem sieć na sprzęcie Ubiquiti: gateway, switch i 2x AP. Realna przepustowość w chwili pisania tego posta 916 Mbit po kablu i 392 Mbit po wifi (bywa więcej).
Stabilne jak skała. Raz skonfigurowane, po prostu działa.

Sent from hell using Tapatalk

Tak w ogóle to ten biały pazdzierz  jest na Pumie, problem znany i lubiany - wszyscy o nim wiedzą poza klientami 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

26 minut temu, nurni napisał:

Realna przepustowość w chwili pisania tego posta 916 Mbit po kablu i 392 Mbit po wifi (bywa więcej).

Szkoda tylko, że upload to porażka.

13 hours ago, ProjectPi said:

Raczej bufory w streamerze. DAC musi dostawac dane izochronicznie, tu nie ma zbytnio pola manewru dla oczekiwania na dane.

Mysle, ze DAC jest w stanie buforowac na kilka milisekund o ktorych wspominalem - za openai:

Chord Mojo: The Chord Mojo portable DAC had a buffer size of around 26,368 samples, or approximately 104,672 bytes.

Schiit Modi 3: The Schiit Modi 3 DAC had a buffer size of 1024 samples per channel, which would be 2048 samples in total for stereo audio. This translates to 8192 bytes for 16-bit audio.

a u mnie po wifi pingi sa na poziomie 2-4ms). Ale rzeczywiscie, nie ma co rozwazac DACa skoro jeszcze jest streamer i :

12 hours ago, jar1 said:

Taka malinka potrafi spokojnie dograć prawie cały utwór do końca po wypięciu sieci na jego początku.

wiec problem opoznien w domowych sieciach w zasadzie nie istnieje.

14 minut temu, Biedronek napisał:

Mysle, ze DAC jest w stanie buforowac na kilka milisekund o ktorych wspominalem - za openai:

Jaka byla tresc zapytania do AI?

Przy USB audio sa male mozliwosci buforowania ze wzgledu na asynchroniczny feedback ktory pozwala DACowi na kotrole szybkosci przeplywu danych. Przy spdif zostaje wlasciwie jedynie prefetch skutkujacy na dzien dobry opoznieniem, bo DAC dostaje dane dokladnie w tempie, w jakim maja byc odtwarzane.

Buforowanie stosuja np. DACe, ktore robia reclocking na kolejkach FIFO. Nie ma takich zbyt wiele na rynku.

A switch w moim układzie,  który byście wybrali ? A może coś zupełnie innego ?

1.NETGEAR ProSafe GS 105GE

2. QNAP QSW-1105-5T ( chociaż 2,5Gb nie jest mi potrzebne)

3.Mikrotik CSS610-8G-2S+IN - zostawiając wszystkie ustawienia domyślne

4. Dray Tek VigorSwitch G2100 - j.w + odpada problem eksperymentów z zasilaniem

różnica w cenach ( 140-650pln) bez znaczenia

39 minutes ago, ProjectPi said:

Jaka byla tresc zapytania do AI?

what is audio dac internal buffer size?

please, provide numbers for some most popular dacs

Ukryta Zawartość

Ale nie spieram sie, nigdy nie projektowalem daca, w datasheecie do popularnego pcm5102 nie znalazlem zadnej informacji o buforze. Jesli twierdzisz, ze jest np. fifo na 16 sampli to ja nie neguje tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Biedronek
dodalem linka
18 minut temu, Biedronek napisał:

Ale nie spieram sie, nigdy nie projektowalem daca, w datasheecie do popularnego pcm5102 nie znalazlem zadnej informacji o buforze.

A przypadkiem bufor nie znajduje się w układzie wejścia ? np XMOS XU216 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

A przypadkiem bufor nie znajduje się w układzie wejścia ? np XMOS XU216 ?

W takim XMOSie prawie na pewno sie znajdzie jakis, ze wzgledu na usb audio.

9 minut temu, Biedronek napisał:

what is audio dac internal buffer size?

please, provide numbers for some most popular dacs

Ukryta Zawartość

Ale nie spieram sie, nigdy nie projektowalem daca, w datasheecie do popularnego pcm5102 nie znalazlem zadnej informacji o buforze. Jesli twierdzisz, ze jest np. fifo na 16 sampli to ja nie neguje tego.

Jasne, tez niczego takiego nie projektuje, dziele sie jedynie tym, co wiem w temacie.

Tresc Twojego zapytania jest dosc ogolna, w sumie jestem zaskoczony wartosciami, ktore podalo AI, zakladajac, ze ich nie zmyslilo.

Te same pytania dla GPT4 z nisko ustawiona temperatura:

Zrzut ekranu 2023-09-15 101552.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, carlos med napisał:

A switch w moim układzie,  który byście wybrali ? A może coś zupełnie innego ?

1.NETGEAR ProSafe GS 105GE

2. QNAP QSW-1105-5T ( chociaż 2,5Gb nie jest mi potrzebne)

3.Mikrotik CSS610-8G-2S+IN - zostawiając wszystkie ustawienia domyślne

4. Dray Tek VigorSwitch G2100 - j.w + odpada problem eksperymentów z zasilaniem

różnica w cenach ( 140-650pln) bez znaczenia

Mam ze dwa GS105, nie mam z nimi problemow. I jak wczesniej, odradzam zarzadzalne switche gdy nie masz wiedzy o tym, jak sie je konfiguruje.

W pracy mielismy te Netgear w duzej ilosci sztuk i zero problemow. No i fajna metalowa obudowa 😄

A zarzadzalny switch domyslnie dziala jak niezarzadzalny, wiec to nie jest tak, ze trzeba unikac - chodzi po prostu o to, zeby nie przeplacac.

Gość

(Konto usunięte)

Ja kupiłem zyxel gs108Bv3. Tani w metalowej obudowie. Jest on też bazą dla jednej z firm, która go modyfikuje i sprzedaje gdzieś chyba za 700euro czy coś koło tego. A jest też u nas jeden młody człowiek, który za tysiaka też go modyfikuje (zegar i coś jeszcze, kondy chyba plus zasilanie liniowe od muzga zdaje się za około 1300 zł chyba), na co może keidyś się skuszę.

2 godziny temu, Biedronek napisał:

A zarzadzalny switch domyslnie dziala jak niezarzadzalny, wiec to nie jest tak, ze trzeba unikac - chodzi po prostu o to, zeby nie przeplacac.

Nie tylko to. Aspekt ekonomiczny to raz, to, ze zarzadzalny switch z domyslnymi parametrami powinien (choc pewnosci brak) spisywac sie jak niezarzadzalny, to dwa. Dochodzi jeszcze czynnik psychologiczny - brak pokus, by eksperymentowac samemu albo wdrazac jakies porady znalezione gdzies tam, gdy nie ma sie zadnej wiedzy w temacie. Profilaktyka przeciw problemom.

21 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie tylko to. Aspekt ekonomiczny to raz, to, ze zarzadzalny switch z domyslnymi parametrami powinien (choc pewnosci brak) spisywac sie jak niezarzadzalny, to dwa. Dochodzi jeszcze czynnik psychologiczny - brak pokus, by eksperymentowac samemu albo wdrazac jakies porady znalezione gdzies tam, gdy nie ma sie zadnej wiedzy w temacie. Profilaktyka przeciw problemom.

I z tych powodów wybieram u siebie nizarżadzalny Netgear lub Zyxel ( o którym wspomniał @pantagruel, myślę , że to bez znaczenia który. Uwzględniając uwarunkowania lokalne moge to zrobić na 2 sposoby. Pewnie 2 lepszy.

Tylko wymaga trochę pracy przy przyciągnięciu 20m UTP6.

1.

Router T-mobile  --> rejestrator kamer

Router T-Mobile--> ok 15m UTP 5e(pod tynkiem) --> Switch -->PC1, PC2,PC3

(ok 10m UTP 5e pod tynkiem)

Switch -->20m UTP 6-->Switch(+LPS) --> Streamer

2.

Router T-Mobile   --> rejestrator kamer

Router T-Mobile  -->ok15m UTP 5e--> Switch--> PC1,PC2,PC3

Router T-Mobile  -->   20m UTP 6 ---> Switch(+LPS)  --> Streamer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
1 godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Pytanie tylko czy te różnice mierzalne sprzętowo są słyszalne? Trudno też sprawdzać w ten sposób switche przed zakupem. Ciekaw jestem jakie zmiany w tym teście wniosłaby zmiana zasilania switcha i DAC'a ?

Nie ma na to reguły, u mnie jest spora różnica między zasilaczami liniowymi do streamera - SPS daje dźwięk cieplejszy, z bardziej intymnymi wokalami, z HDPLEX w najnowszej wersji bardziej rytmiczny i dynamiczny. Niemniej zawsze wywalenie zasilaczy impulsowych ma sens bo nieekranowana i słabo filtrowana przetwornica sieje do urządzenia jak j do sieci oraz nieekranowanej elektroniki czy kabli.

Po dołożeniu switcha między routerem ,a streamerem u mnie jest słyszalna poprawa , ale to raczej poziom zmiany interkonektu. W przyszłym tygodniu dostanę zasilacz liniowy od Nostrmo i sprawdzę jego wpływ po zasileniu switcha, a następnie routera. Jeśli będzie na plus to zasilacz zostanie. Zasilacz od switcha jest jedynym impulsowym w całym torze .

Temat jak zwykle po burzliwej wymianie zdań zamarł. Ponieważ pytałem o kilka spraw to wrzucam krótkie info o własnych spostrzeżeniach.  Wrażenia po kilkugodzinnych odsłuchach,  więc może jeszcze potrzeba czasu.

Jak pisałem już wstawienie taniego switcha Netgear między router, a streamer wniosło zmiany na plus, ale to raczej kosmetyka. Zasilenie switcha zasilaczem liniowym Nostromo za prawie 7 stów też wprowadza zmianę,  ale... na minus , dźwięk staje się nieco przytłumiony, może trochę wygładzony, giną niektóre detale. Może w bardzo jasno grającym systemie byłoby to na plus , u mnie nie. Dam mu jeszcze kilka dni , ale raczej wróci do sprzedawcy - bardzo dobrze wykonany produkt . Może do zasilenia DAC lub źródła warto. Zasilanie routera z Nostromo w ślepym teście dla mnie nie do odróżnienia. 

Dla mnie temat zasilania LAN zamknięty. 

Z ciekawości,  po pozytywnych opiniach tych , którzy korzystają sprawdzę niedługo u siebie kondycjoner Power Roots 6 i to będzie ostatnia zabawa z zasilaniem. 

W weekend robię upgrade 2 układów (obsługa 96 khz  zamiast 44.1 oraz ugrade SPDIF) w swoim DAC Parasound DAC 1500 i tu spodziewam się istotnej poprawy.

Nigdy nie traktowalem powaznie koncepcji "wymien zasilacz na <lepszy>, na pewno bedzie lepiej". Sekcja zasilajaca to zarowno to, co na zewnatrz, jak i to, co w srodku zasilanego urzadzenia, i oba elementy moga byc zgrane przez producenta tak, ze wymiana zasilacza na teoretycznie lepszy, sumarycznie prowadzi do pogorszenia parametrow pracy.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nigdy nie traktowalem powaznie koncepcji "wymien zasilacz na <lepszy>, na pewno bedzie lepiej". Sekcja zasilajaca to zarowno to, co na zewnatrz, jak i to, co w srodku zasilanego urzadzenia, i oba elementy moga byc zgrane przez producenta tak, ze wymiana zasilacza na teoretycznie lepszy, sumarycznie prowadzi do pogorszenia parametrow pracy.

Ważne żeby nie wmawiać sobie poprawy tylko kierować się własnym słuchem 

Edytowane przez carlos med
2 godziny temu, carlos med napisał:

Ważne żeby nie wmawiać sobie poprawy tylko kierować się własnym słuchem 

Dokładnie - ile razy kupowałem coś i powinno być teoretycznie lepiej, podłączam nakręcony jak budzik, a tu zonk 😉

3 godziny temu, carlos med napisał:

na minus , dźwięk staje się nieco przytłumiony, może trochę wygładzony, giną niektóre detale. Może w bardzo jasno grającym systemie

Ale najciekawsze że też zauważasz wpływ switcha i jego zasilania ✌️

Nie mogą wpłynąć na cześć cyfrową, czyli jak widać coś sieją po RJ45... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Dokładnie - ile razy kupowałem coś i powinno być teoretycznie lepiej, podłączam nakręcony jak budzik, a tu zonk 😉

Ale najciekawsze że też zauważasz wpływ switcha i jego zasilania ✌️

Nie mogą wpłynąć na cześć cyfrową, czyli jak widać coś sieją po RJ45... 

W ślepym teście ( z opcją bez zmiany zasilania o czym słuchający nie wie) 9/10 rozpoznaję źródło zasilania switcha ( podobnie po zamianie ról drugą osoba- na codzień nie zwracająca uwagi na takie detale jak kabel czy zasilacz). Dla mnie zasilacz liniowy działa w tym przypadku jak Dolby B. Szczerze to nie wiem jak to możliwe. 

Godzinę temu, carlos med napisał:

W ślepym teście ( z opcją bez zmiany zasilania o czym słuchający nie wie) 9/10 rozpoznaję źródło zasilania switcha ( podobnie po zamianie ról drugą osoba- na codzień nie zwracająca uwagi na takie detale jak kabel czy zasilacz). Dla mnie zasilacz liniowy działa w tym przypadku jak Dolby B. Szczerze to nie wiem jak to możliwe. 

To jeszcze spróbuj po wi fi;)

7 minut temu, kaviter napisał:

Normalnie, masz kiepski zasilacz, który tak po prostu brzmi.

Ok. Tylko jeśli liniowy, jednak nie no name z Ali, brzmi "nie lepiej " niż impulsowy od switcha za 100pln , to jaki jest nie kiepski wg Ciebie ?  Ten Nostromo moim zdaniem nie jest kiepski. Były tu porównania np z zasilaczem Muzga droższym ponad  dwukrotnie i opinie , że Nostromo bardziej dociążony dźwięk dawał. Ja bym to nazawał jednak lekko przytłumionym. Jednym się tak podobało,  innym nie i preferowali inny. I tyle. 

18 minut temu, carlos med napisał:

Ok. Tylko jeśli liniowy, jednak nie no name z Ali, brzmi "nie lepiej " niż impulsowy od switcha za 100pln , to jaki jest nie kiepski wg Ciebie ?  Ten Nostromo moim zdaniem nie jest kiepski. Były tu porównania np z zasilaczem Muzga droższym ponad  dwukrotnie i opinie , że Nostromo bardziej dociążony dźwięk dawał. Ja bym to nazawał jednak lekko przytłumionym. Jednym się tak podobało,  innym nie i preferowali inny. I tyle. 

Z Ali serio. Jest cała masa zasilaczy, tu gość przetestował całkiem sporo:

Ukryta Zawartość

Cudów nie ma, te tanie (za kilka stów) po prostu nie brzmią dobrze.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Dyskutowanie o brzmieniu zasilaczy jako takim, jest z deczka nienormalne 😄

A jednak zasilacze wpływają na brzmienie urządzenia, które zasilają np. na streamery z wyjściem COAX. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi