Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Wifi6 to musi obsługiwać streamer i mieć jakus nowy moduł?
Raspbery pi4 to obsłuży? 
Specyfikacja Wi-Fi 6 pozwala na wykorzystanie dwóch pasm częstotliwości: 2,4 GHz i 5 GHz. Pasmo 2,4 GHz oferuje lepszy zasięg, podczas gdy pasmo 5 GHz zapewnia wyższą prędkość i stabilność. Połączenie obu pasm pozwala użytkownikom czerpać korzyści z obu.
Czyli to taka hybryda, więc sam nie wiem

WiFi 6 to standard poprawiający komunikacje zarówno na 2,4 jak i 5 GHz, starsze urządzenia tez z nim współpracują ale największy bonus jest na klientach z WiFi 6. Jeżeli używanie w domu pasma 2,4 GHz może mieć sens (sbstrahując od nizszej przepustowości), to w blokach, gdzie jest wiele sieci nawzajem sie zaklocajacych, powinno się używać w zasadzie tylko pasma 5GHz.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

A u mnie Tidal najlepiej gra na  WiFi , a Spotify po podłączeniu do sieci sąsiada, znowu AppleMusic ma najlepszy bas od drugiego sąsiada, ale tylko wtedy kiedy w domu zostaje sama sąsiadka, aczkolwiek wówczas czasami soprany się przeciągają.

Netflix ma lepszy obraz jak zrobię agregację łącz obu sąsiadów.

Rano jak zaczyna szczekać pies dwa domy dalej jest dużo więcej sopranu i zauważyłem jeszcze jak się pojawiły wracające klucze gęsi to urosła scena na Tidal MQA.

Pozdrowienia z dziwnego świata audio highend.

I co wniosłeś mądrego? W sumie pokazałeś swoje możliwości... 😊

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Reasumując, nie ryzykujemy potencjalnego pogorszenia dźwięku gdy wepniemy kabel i dorzucimy switch zasilany liniowo.

Kabel 150zł

Switch 180zł

Zasilacz liniowy 850zł

Koszt całości 1180zł. To wydaje się śmiesznie malo przy cenach naszych zabawek. Nie ma co bić piany. Kupić, zainstalować i zapomnieć. 

Temat zamknięty. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Reasumujac bedzie lepiej, gorzej lub bez zmian. Kazdy sam moze zdecydowac, ile chce zaplacic w takiej sytuacji.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Reasumujac bedzie lepiej, gorzej lub bez zmian. Kazdy sam moze zdecydowac, ile chce zaplacic w takiej sytuacji.

Raczej lepiej. U mnie lepiej, u dwóch innych znajomych też lepiej.

Możesz uznać ze to przypadek, autosugestie itp. Jak to mówią anglo-sasi "i don't care". Wiem ze slysze zmiane na plus, a koszt śmieszny na tle całego zestawu audio. Ktos by napisał że to koszt dwóch dobrych wtykow, niedrogiego kabla zasilajacego, czy też kabla RCA. 

To niewiele, a temat zamknięty i spokój "sumienia". 

Nikt nikogo nie zmusza, nie nakłania, nie przekonuje. Kto nie chce, niech se wepnie kabel z routera na impulsie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Raczej nie wiadomo, wiec temat wcale nie jest zamkniety.

Daloby sie powiedziec wiecej, gdyby slyszacy zadali sobie trud weryfikacji wrazenia tak, by je zobiektywizowac. I jeszcze wiecej, gdyby przeanalizowac przyczyne wplywu, badz jego braku.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

To niewiele, a temat zamknięty i spokój "sumienia". 

W rzeczywistości to nawet nie draśnięcie tematu i życie złudzeniami. Coś jak maliniarze z chińskimi zasilaczami w tej zakładce.

1 minutę temu, kaviter napisał:

W rzeczywistości to nawet nie draśnięcie tematu i życie złudzeniami. Coś jak maliniarze z chińskimi zasilaczami w tej zakładce.

A co masz, k..., do maliniarzy? 😉 

3 minuty temu, kaviter napisał:

To ABC; od czegoś trzeba zacząć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, jar1 napisał:

A co masz, k..., do maliniarzy? 😉 

Nic w sumie, niech se żyją spokojnie. Rzeczywistość może być jednak dla nich brutalna. Kiedyś poznałem jednego w realu, twierdzącego że to zera i jedynki i że to niemożliwe że mój transport gra inaczej, do dzisiaj pamiętam jego minę jak przylazł do mnie z tą maliną.

7 minut temu, kaviter napisał:

Nic w sumie, niech se żyją spokojnie. Rzeczywistość może być jednak dla nich brutalna. Kiedyś poznałem jednego w realu, twierdzącego że to zera i jedynki i że to niemożliwe że mój transport gra inaczej, do dzisiaj pamiętam jego minę jak przylazł do mnie z tą maliną.

Bez przesady, tak samo jak wszędzie i ze wszystkim, jest podobnie. 

Moja malinka gra w KAiM i wcale nie ma się czego wstydzić. 

Trzeba, jak zwykle trochę pokombinować, jak zresztą ze wszystkim. Ale to przecież nasze hobby od lat 😉

24 minuty temu, kaviter napisał:

W rzeczywistości to nawet nie draśnięcie tematu i życie złudzeniami. Coś jak maliniarze z chińskimi zasilaczami w tej zakładce

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a nie chce wyciągać pochopnych wniosków. Chodzi Tobie o to że ja nie drasnalem tematu i żyje złudzeniami? 

12 minut temu, kaviter napisał:

Byś się zdziwił jakbyś usłyszał jakaś dobra malinę, z dobrym liniowym zasilaniem, dobrym i dobrze skonfigurowanym OS i dobrym playerem. 

Jak przyszedł zerojedynkowiec to sie nie dziwię rezultatu. Na malinie nawet 2 kolejne wersję tego samego systemu potrafią grać zupełnie inaczej. 

Nie wspominajac już że malina to zarowno zwyłe rpi3 na ładowarce od telefonu, jak i np holo audio red streamer... 

Teraz, marcinmarcin napisał:

Byś się zdziwił jakbyś usłyszał jakaś dobra malinę, z dobrym liniowym zasilaniem, dobrym i dobrze skonfigurowanym OS i dobrym playerem. 

Jak przyszedł zerojedynkowiec to sie nie dziwię rezultatu. Na malinie nawet 2 kolejne wersję tego samego systemu potrafią grać zupełnie inaczej. 

Nie wspominajac już że malina to zarowno zwyłe rpi3 na ładowarce od telefonu, jak i np holo audio red streamer... 

Totalnie nie kompatybilny i nie powtarzalny system!

Za tym jak się do niego odnosić?

Teraz, ASURA napisał:

Totalnie nie kompatybilny i nie powtarzalny system!

Za tym jak się do niego odnosić?

Dokładnie tak, może zagrać bardzo przeciętnie, jak i znakomicie. 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Dokładnie tak, może zagrać bardzo przeciętnie, jak i znakomicie. 

Dla nerdów 🤫

4 minuty temu, ASURA napisał:

Dla nerdów 🤫

Minimum wiedzy trzeba posiadać, ale rocket science to nie jest 😉

16 minut temu, jar1 napisał:

Bez przesady, tak samo jak wszędzie i ze wszystkim, jest podobnie. 

Moja malinka gra w KAiM i wcale nie ma się czego wstydzić. 

LOL

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a nie chce wyciągać pochopnych wniosków. Chodzi Tobie o to że ja nie drasnalem tematu i żyje złudzeniami? 

Tak dokładnie napisałem, brawo Ty za umiejętność czytania ze zrozumieniem.

8 minut temu, kaviter napisał:

Tak dokładnie napisałem, brawo Ty za umiejętność czytania ze zrozumieniem.

Zjedz sznykersa, choć wątpię żeby pomógł 😂

26 minut temu, kaviter napisał:

Tak dokładnie napisałem, brawo Ty za umiejętność czytania ze zrozumieniem

Hmm, chyba kiedyś pisałeś w innym tonie, dlatego mnie to zmyliło.

A wracając do meritum, nie trzeba KUPOWAĆ kosztującego majątek uptone i zasilaczy za tony złota, żeby poprawić jakość sygnału dostarczanego do streamera GENIUSZU

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Sama malina nie służy do grania, jeśli ktoś ją do tego wyłącznie wykorzystuje to jest w błędzie że ma super transport . Ale gdy ta malina ma za zadanie przyjąć sygnał z sieci LAN, który to idzie z etherregen + zewnętrzny zegar, a na pokładzie maliny siedzi mega stabilny soft np. Snakeoil z roon ready+ nakładka digione signature, to już mamy transport klasy podobnej lub często przewyższającej takie zabawki jak Auralic, Lumin, dCS.

1 godzinę temu, kaviter napisał:

LOL

Zawsze możesz przyjechać i posłuchać.

A tak z innej beczki, to jesteś ten kaviter, który robił Alephika AX na moich płytkach? 

Edytowane przez jar1
6 minut temu, jar1 napisał:

Zawsze możesz przyjechać i posłuchać.

Trochę daleko, ale dzięki za zaproszenie. Miałem okazję posłuchać u siebie, z taką nakładką Digione i jakimiś "super" chińskimi zasilaczami liniowymi, dźwięk tragedia.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

nie trzeba KUPOWAĆ kosztującego majątek uptone

Trudno powiedzieć że UpTone kosztuje majątek, szczególnie w porównaniu z innymi switchami na rynku, o cenach porządnych kabli ethernetowych nie wspominając.

3 minuty temu, kaviter napisał:

Trochę daleko, ale dzięki za zaproszenie. Miałem okazję posłuchać u siebie, z taką nakładką Digione i jakimiś "super" chińskimi zasilaczami liniowymi, dźwięk tragedia.

Ja mam na niej własną nakładkę, i do tego analogówkę.  No i zasilanie też do tego.

Edytowane przez jar1
7 minut temu, jar1 napisał:

Ja mam na niej własną nakładkę, i do tego analogówkę.  No i zasilanie też do tego.

Fajnie, ale coś czuję, że w skali różnicy do wyższej półki niewiele to zmienia.

10 minut temu, kaviter napisał:

Fajnie, ale coś czuję, że w skali różnicy do wyższej półki niewiele to zmienia.

A dlaczego? 

Poza tym, co zależy jakie kto ma własne wyobrażenie o wyższej półce.  Też, do jakiego dźwięku jest przyzwyczajony. Czyli punkt odniesienia.

A to też jest równie. Jeśli spotykasz się od lat z kolegami, ludźmi i słuchasz różnych sprzętów z najprzeróżniejszych półek i różnych konfiguracjach to również zdania, co do ocen, potrafią być różne.

Każdy jest w danym momencie na własnym etapie złapania "króliczka".

A na ogół punkt odniesienia zależy od punktu siedzenia. 

Dlatego to każdej opinii i zdania należy zawsze zachować odpowiedni dystans. W świecie audio, a szczególnie w hiendzie nie ma jedynej i słusznej prawdy.  Tym bardziej, że samo pojęcie dotyczy głownie grupy docelowej klientów niż samej jakości odtwarzania muzyki.

Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi