Skocz do zawartości
IGNORED

Zachwyt dźwiękiem w małym pokoju!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy i drogie moje 😁 

Wymiary pokoju wynoszą 12m2!

Właśnie wymieniłem mojego zasłużonego, 10 letniego Audiolaba 8200a na nowy wzmacniacz 😁

Spełniłem swoje przyziemne marzenie i stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Denon Pma 2500Na 😁

Jejku jak to gra...

Kolumny dostały prądu i aktualnie, o godzinie 4, pisząc ten temat słucham gitarowych brzmień. Sprzęt gra cicho o tej godzinie a pełnia dźwięku od niskich do wysokich dociera do mnie czyściutko i bezbłędnie!!!

Kolumny?

Buchardt Audio S300,

Pokój z dużą ilością mebli, dupereli, za kolumnami wełna.

Czy 12m2 jest optymalne? Nie,

Czy można słuchać muzyki z bananem na twarzy? TAK!!!! 

A teraz główny wątek:

Panowie i Panie doradzcie:

1. Chcę kupić najnowszy streamer Bluesound node. Jak wg. Was najlepiej go zgrać z moim denonen? Pójść cyfrowo (optycznie czy coxial?) i zostawić robotę DAC we wzmacniaczu, czy normalnie Eva analogowo? 2500 Denon ma oznaczenie w analogach - oprócz CD, np. network.

UWAGA!!!

KOLUMNY 😅

TAK!

Chcę więcej! 

Kocham dzięki w moim pokoju i zapraszam każdego na posłuchanie 😊

Dźwięk lubię dociążony. Buchardy mi to dajay.

Ale ostatnio tam myślę i myślę... Skoro nowy wzmacniacz to może?

Amphiom 3LS

Elac Vela?????

Wypowiadajcie się!!!!!

W przyszłości 25m2

Edytowane przez Bo0m

Wg mnie Buchardt S300 sa poza konkurencją w swojej grupie cenowej.. Jesli korci Cię wydanie duzo wiekszej kwoty, to pewnie ciekawym byloby posluchac i innych konstrukcji. Doświadczeń i zabawy nigdy dość.

Sam niedlugo będę myslal o innym wzmacniaczu do nich. Byc moze  bedzie to Lyngdorf tdai 1120.A moze co innego rzuci na kolana. Będę porownywal bezposrednio, tak jak przy zakupie Buchardt S300.

Hegel H120 & KEF R3

8 godzin temu, Bo0m napisał:

1. Chcę kupić najnowszy streamer Bluesound node. Jak wg. Was najlepiej go zgrać z moim denonen? Pójść cyfrowo (optycznie czy coxial?) i zostawić robotę DAC we wzmacniaczu, czy normalnie Eva analogowo? 2500 Denon ma oznaczenie w analogach - oprócz CD, np. network.

Używam Node 2i podłączonego wyjściem Coaxial, gdyż DAC w moim wzmacniaczu jest bardziej detaliczny. Nowy Node ma trochę lepszy DAC. Najlepiej sprawdzisz to sam. Oczywiście przewody muszą być odpowiedniej klasy - wtedy sygnał będzie zawierał więcej detali, niż przesłany przez te najtańsze.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

27 minut temu, init0 napisał:

Wyjaśnij jak to cyfrowy sygnał jest tłumiony w przewodach i jaki to ma wpływ. 

Sygnał cyfrowy w przewodzie COAX przekazywany jest za pomocą impulsów elektrycznych, więc podlega takim samym prawom i ograniczeniom jak normalny prąd elektryczny. Ważna jest jakość przewodnika, jakość izolacji, jakość połączeń oraz odpowiednia impedancja przewodów i wtyków. Każda niedoskonałość powoduje zniekształcenia sygnału i DAC nie jest w stanie poprawnie przetworzyć sygnału. Skutkuje to przede wszystkim zmniejszeniem szczegółowości dźwięku, tracimy detale i niuanse. Ale aby owe detale i niuanse usłyszeć nasz zestaw audio musi posiadać odpowiednią rozdzielczość. 

Dla przykładu - w starym telewizorze kineskopowym nie zobaczysz różnicy podłączając DVD, Bluray czy Bluray 4K, gdyż rozdzielczość kineskopu na to nie pozwoli.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Nie myślałes o zakupie do tych kolumn wzmaka Buchardt i150? Ma nawet jakieś pre definiowane ustawienia do swych kolumn. 

?👈

Wzmacniacza to już chyba nie warto zmieniać mając taką elektrownię od Denona, warto wspoomnieć że wtych kolumnach siedzą dość tanie przetworniki SB Acoustics 100/200zł

5 godzin temu, slaaawek napisał:

po co zmieniać skoro jesteś zadowolony?

Teraz jak już kupil Denona to nie ma sensu jak zadowolony. 

Chodzi o to że ja zaczął bym od Buchardta. 

?👈

Oczywiście, Denona nie mam zamiaru zmieniać już długi czas. Jestem z niego zadowolony 🙂

Chciałem podpytać o to, czy Nowy Bluesound Node to dobry kierunek i jak ewentualnie go podpiąć. Pójść w cyfrę i dac we wzmacniaczu, czy analog.

Dodatkowo, jeśli w przyszłości będę rozważał zmianę kolumn, jakie macie wstępne propozycje niedużych podłogówek do tego Denona?

Liczę jakieś 10-12 tysięcy za nowe kolumny.

Aktualnie jest dobrze z Buchardt S300, to na prawdę świetne monitory. Lubię ich charakterystykę. Dźwięk jest dociążony i tak ma być. Nie przepadam za odchudzonym dźwiękiem. Bez dobrego basu muzyka jest dla mnie strasznie płaska. 

Ale w naszym hobby jest tak, że z czasem zaczyna się myśleć o kolejnym poziomie 😅

Pozdrawiam!

Bo0m ... Node to dobry transport. Bardzo dobra aplikacja i świetna obsługa ze smartfona, tabletu czy nawet komputera.

Sądzę, że lepiej wykorzystać DACa we wzmacniaczu, ale sam sprawdź i zdecyduj.