Skocz do zawartości
IGNORED

ESA VIVACEII-HYPERION-PARADIGM9V4

czart

Rekomendowane odpowiedzi

panowie doradzcie wszystkie mozna kupic w cenie 2800zl pokoj 30mkw muzyka rozna rock pop dance czasami wieczorkiem cos delikatnego nie za glosno ale rowniez nawet czesciej ostro i mocno ma byc zwarty kontrolowany bas srodek wyrazny z przestrzenia odrywajacy sie od kolumn a gora przyjemna dla ucha zadne szpilki

bardzo was prosze o sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/15680-esa-vivaceii-hyperion-paradigm9v4/
  • Redaktorzy

po pierwsze - wpisz w "O mnie" z czym to ma grać.

po drugie -

Co do Esy - ma swoich fanów, ale niższe modele nie są zbyt wyrafinowane, bas jest raczej dla zwolenników KD, do stereo jest mocno jednostajny i słabo zróżnicowany

Paradigmy - potrafią zrobić wrażenie nieskrępowaną dynamiką, jeśli masz możliwość upgradu to na prawdę warto, dopiero wtedy zaczynają grać na swoje możliwości.

AA Hyperion II - mi podpasowały, szukałem kulturalnego brzmienia z dobrą dynamiką i czystymi wysokimi. Spełniają wspomniane warunki. Lubią wydajne prądowo wzmaki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

poszukaj na forum - temat był kilkukrotnie wałkowany - przekopanie zwrotnicy owocuje większą otwartością dźwięku, bez nieprzyjemnych wyostrzeń. O szczegóły pytaj McGyvera i innych specjalistów od poprawiania komerchy.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

sluchaj frantz powiedz czy te hyperiony mozna czasem mocno rozkrecic jak jest w domku jakas imprezka czy jak beda baaardzo glosno dzwiek sie nie zlewa a bas nie wchodzi na srednie ja mam zamiar odpalac je z yamaha 650 i pioneerem 575dvd

• Redaktorzy

czart - ja je napędzam 35W tranzystorem (co prawda to są zdrowe Waty, bo 88 tys. filtrującej robi swoje) w 21m i nie zdażyło mi się słuchać ich na maxa. Po prostu szkodza słuchu. Same Hyperiony mają dość szczegółowe brzmienie a kontrolę i zróżnicowanie na basie zdecydowanie lepsze niż słuchane przeze mnie przed zakupem JMLaby 714 i 716.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

no wiesz z tego co tu wyczytalem to upgrade u mcgyvera a chcialem kupic (dostalem taka oferte paradigm monitor 9v4 na przod plus3v4 na tyl za 4050 zl komplet)wiec zaczelo mnie to kusic sluchalem ich nie przekonaly mnie do konca ,a hyperionow nie slyszalem

• 3 tygodnie później...

>Fr@ntz

Witam!

Podpowiedz mi czy w pomiesczeniu o pow. 15-16 m kw. Hyperiony II dadzą sobie radę, czy nie są za duże.

Przymierzam się do ich zakupu.

Eksploatujesz je już chyba od dłuższego czasu, więc masz już z nimi jakieś doświadczenia.

Czy Nad 320 Bee poradzi sobie z napędzeniem ich. Szczególnie czy bas w tak małej pow. jak na te kolumny nie będzie się wzbudzał (poprostu czy nie dudni, buczy jak zwał tak zwał). Miałem poprzednio Mimasy II i było ok., chociaż bas był trochę jednostajny, ale to chyba wina Nad-a. Chcę spróbować Hyperiony II- spodziewam się lepszej kontroli basu i dynamiki. Teraz gram na Dione i jest bajka, ale troszkę brakuje najniższych częstotliwości i masy dźwięku, ale przecież to maleńkie podstawkowce i można im to wybaczyć, szczególnie że są bardzo czytelne i punktowe - pod tym względem Dione chyba przewyższają i Mimasy II i Hyperiony II.

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdr.

• Redaktorzy

Mike152 - to wszystko zależy od ustawienia kolumni stopnia "zagracenia" pokoju. U mnie Hyperiony stoją na granitowych płytach jakieś 40cm od tylnej ściany (na więcej nie pozwoliła żona) i jest nieźle. Oczywiście jak wywalę z pomiędzy nich telewizor jest jeszcze lepiej, ale wtedy sam mogę liczyć na eksmisję ;-).

Jeśli w Twoim metrażu będziesz miał problemy z basem to zwsze warto pokombinować z rogami pomieszczenia (ćwierćwalce z gąbki, prowizorycznie można poduchy albo jakieś wałki pod głowę z IKEI ;-)) i ścianami.

Podobno dobre rezultaty w Hyperionach daje dociążenie kolumn "od góry" (info od producenta). Sam jeszcze nie próbowałem bo z basem nie mam zbyt dużych problemów. Ewentualny nadmiar basu skorygują też druty (np. Kimber 4TC, taśmy Nordosta)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

Czy próbowałeś grać bez cokołów? Straszna różnica?

Będę miał okazję zamówić Hyperiony w nowych skrzynkach. Całe w jednym kolorze, bo te co masz mnie się nie podobały, między innymi dlatego grałem na Mimasach.

40 cm od ściany u mnie nie wchodzi w grę, więc może być problem.

A co z Nad-em. Może by go wymienić, ale na co. Na razie i tak wykosztuje się na kolumny, to wzmacniacz będzie musiał poczekać (i jeszcze powinienem zamówić cokoły?). Ile dałeś za swoje? Może jakaś fotka?

Pozdr.

• Redaktorzy

Najperw grałem bez cokołów i też było nieźle, ale z cokołami jest lepiej. Mi niestety nie udało się doprosić skrzyń w jednym kolorze ;-((

Co do płyt to zgłoś się do Sebaxa (cena na pewno będzie zachęcająca). Ja w swoich zamówiłem otwory, żeby jak coś mnie najdzie zrobić do tego jakieś mosiężne przykręcane do płyt i kolumn "nóżki", ale na razie kolumny przykleiłem do płyt "Uhu Tackiem"

[obrazekLUKASZ-273800_1.jpg] [obrazekLUKASZ-273800_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2651-100009330 1170265317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Mike152 - jak lubisz lampową jedwabistość wysokich, gorącą średnicę i mięsisty bas to posłuchaj Sound Projecta 3SE. Jedynym mankamentem jest brak pilota ;-).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Pilot musi być.

Co do ceny to jeszcze nie wiem, bo producent ma Hyperiony przerobić do 8 ohm, ale zapewniał że cena będzie zbliżona - najlepiej zadaj to pytanie do AA.

Rzeczywiście Nad jest kiepski.

• Redaktorzy

Mike152 - jak pogadasz z p.A.Mierzwiakiem to i pilota będziesz miał ;-). Posiadanie polskich konstrukcji ma taką zaletę, że większość rzeczy jest robiona pod każdego klienta indywidualnie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

->czart, Mike

Jestem posiadaczem Hyperionow od prawie roku i niedawno zdecydowalem sie na maly tuning, czyli wymiana okablowania wenetrznego i kondensatorow we zwrotnicy na lepsze. Efekt przeszedl moje oczekiwania. Duzo wiecej szczegolow w gorze, wiecej powietrza, lepiej kontrolowany bas, porawa dynamiki. W zasadzie wiekszosc aspektow brzmieniowych ulegla poprawieniu.

>Fr@ntz, też osobiście popieram polskie firmy i jak uporam się z kolumnami to może gdzieś uda mi sie posłuchać Sound Projecta 3SE. Może wiesz jaki jest koszt tego wzm., ale z pilotem.

>Profes

Z informacji udzielonych mi w AA dotyczących Hyperionów modyfikacjia z 4 do 8 ohm nie tylko ma polegać na dopasowaniu impedancji kolumn, ale również poprawie brzmienia - elementy w zwrotnicy mają być z wyższej półki. Sądzę że efekt będzie podobny do twojego. Warto by to porównać, ale jak - przecież nie będziesz taszczył kolumn do Łodzi.

Może w tym miesiącu będę je miał już w domu to zrobię fotki.

>Fr@ntz

czy mógłbyś opisać zmiany jakie zaszły u Ciebie po zastosowaniu tych podstawek które pokazałes na zdjęciu i czy te zmiany są "wyrażne" ;) ?

>Mike

Jeżeli przejeżdzasz czasami przez Sieradz to możemy się zmówić na posłuchanie - moje Hyperiony też są po tuningu.

Pozdrawiam Hyperionowców ( i nie tylko).

PS

A może za jakiś czas zrobić u p Michała jakiś zlot tuningowanych Hyperionów ... ?

Ale pomysł ;) ... sorry kawy jeszcze dziś nie piłem.

no wszystko dobrze ale czy ta trzecia wersja ma kosztowac 3,5kzl no i czy wtej cenie nie mozna rozgladac sie za czyms innym pamietajcie ze nie mamy ceny producenta tylko tak samo jak w innych kolumnach to sugerowana cena sprzedazy w kazdym sklepie --a nie cena producenta

>Leszek B

Mieszkam w Łodzi i jak będę w okolicach Sieradza to może się zmówimy (robię czasami wypady nad Wartę - niestety wędkarstwo).

Kopułka DT100? Nie znalazłem takiej w katalogu www.qba.com.pl, może to jakiś inny symbol?

>Czart

Sądzę, że aż tak drogo to nie będzie. Musiałbym dozbierać kasy, a może już wtym miesiącu p. Michał mi je złoży.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.