Skocz do zawartości
IGNORED

ESA VIVACEII-HYPERION-PARADIGM9V4

czart

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Leszek B - jeśli chodzi o zmiany wprowadzone przez płyty to głównie zauważyłem je na basie (stał się bardziej konturowy) i lekko na scenie (stała się stabilniejsza). Jeśli chodzi o żmije za kolumnami to jest to Kimber 8 TC(wersja OEM)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki za info o podstawkach.

O kable pytam dlatego bo cały czas byłem przekonany że Kimber serii TC jest czarno-niebieski a ten Twój chyba jest czarno-szary .A to juz chyba seria VS.Nie wiem czy dobrze myslę.

• Redaktorzy

Leszek B - 8VS jest biało/ciemnoszary a mój jest bialo/jasnoszary i wygląda identycznie do tego co wykorzystuje Proa System do połączenia sekcji wysokotonowej z Goerlichem w AMJ.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Hmm, czyli tego Twojego kabla nie ma w tym zestawieniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Leszek B - tak jak napisałem wcześniej, ten kabel to wersja 8TC sprzedawana jako OEM dla producentów kolumn do okablowania wewnętrznego. Możliwe, że nazwa handlowa jest inna, ale zawartość jest zgodna z tym co siedzi w komercyjnym 8TC.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Temat tego testu już był wałkowany. Lamusowaty recenzent nie zadał sobie trudu testowania kolumn w dwóch systemach, lub przynajmniej z dwoma wzmacniaczami, podpinając wszystkie kolumny pod Baltlaba, z którym Hyperiony po prostu się nie lubią (było już zresztą kilka prób na forum ). I chyba wszyscy orócz recenzenta wiedzą, że Baltlab jest wybredny a przez to niezbyt obiektywny przy testach kolumn z przedziału tzw. budżetowego. Tak więc recenzją się nie przejmuj ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

to tak jakby podpiąć kolumny Triangla pod zestaw Micromega stage 5 + Arcam Alpha 7 taśmami Nordosta i dziwić się,że krew z uszu leci ;-))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Kolumny nie muszą uzyskać w teście bardzo dobrej oceny. Jeśli kolumny uzyskają w teście ocenę pozytywną jest to informacja, że mają potencjał i że warto się nimi zainteresować. Zawsze należy samemu sprawdzić, czy dane kolumny nam odpowiadają. Wyręczanie się recenzentem który dał 4 gwiazdki a nie 5 to lenistwo! Zresztą nawet kolumny uznane przez recenzenta za przeciętne w jakiejś konkretnej konfiguracji mogą b. przyjemnie zagrać. Dla mnie takim przykładem były AE 109, ocenione przez Audio jako mocno kontrowersyjne. Z badziewnym Technicsem okazały się grać bardzo przyjemnie, i wymieniłem je dopiero po nabyciu wzmacniacza lampowego. Niestety, wielu czytelników zamiast czytać testy i wyciągać wnioski samemu, liczy gwiazdki. I potem np. dystrybutor żąda z góry, aby jego klocek miał 5 gwiazdek plus podkreślenie, że grał najlepiej w całym teście, bp "inaczej się nie sprzeda", he he. Panowie, każda kolumna gra inaczej, każdy człowiek ma inny gust, i każdy sprzęt towarzyszący ma inne wymagania. Trzeba to brać pod uwagę, gdy chcemy posiłkować się cudzą opinią o sprzęcie który chce się nabyć. Pożytecznie jest coś takiego przeczytać, ale kto jest naprawdę zainteresowany danym urządzeniem, po zapoznaniu się z testem sprawdzi, jak to zagra w jego systemie. Na tym polega sztuka dojrzałego korzystania z rcenzji.

• Redaktorzy

Przejrzałem jeszcze raz ten test i tym bardziej nie widzę powodu, aby uznać go za niekorzystny dla Hyperionów. W teście 5 par kolumn, jedne - Eposy - otrzymały bardzo dobry wynik, jedne - MA otrzymały wynik mocno przeciętny (trója). Pozostałe - Elac, Magnat i AA właśnie, dostały ocenę dobrą, każdy ze swoimi niedociągnięciami, ale i z porcją komplementów. Wygrany Epos kosztuje 1000 złotych więcej od Hyperiona. Proste. Zresztą nie trzeba polegać tylko na tej opinii. Jak rzadko które kolumny, Hyperiony mają sporo prywatnych recenzji. Trzeba zajrzeć do działu "opinie", coś tam powinno być.

1. Chodziło mi o ich neutralność i przejrzystość - tylko 3 gwiazdki

2. Zamierzam nabyć nowe kolumny i biorę pod uwagę : JMlab Chorus 716, Hyperiony,Wharfedale Evo 30 i może coś jeszcze.

Będą pracować z CD Sony CDP555ESD oraz Denonem PMA 1560.

Co sądzicie o takiej konfoguracji z Hyperionami?

• Redaktorzy

jozwa maryn - zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Sprzęt kupuje się dla siebie a nie dla recenzenta i każy ma swoje indywidualne muzyczno/soniczno/estetyczne gusty, które nie zawsze są zbieżne z gustami znajomych, czy w tym wypadku recenzenta.

Marekzawa - JMLaby mają mocno kontrowersyjną górę i zbyt słabo zróżnicowany bas, co przy dłuższym odsłuchu było dla mnie męczące.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

co do Wharfedale Evo 30 - swoje walory zaczynają pokazywać dopiero przy Bi-wiringu/ampingu. Połączone pojedyńczymi drutami są mocno stonowane i czasem monotonne. Anglicy sprzedają je z reguły z okablowaniem QEDa i msz to dobry pomysł (szczególnie z QED Silver Anniversary, który jest w całkiem przystępnej cenie )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

CD jest raczej słodki w odsłuchu, jeśli tak można określić dzięk, zaś Denon neutralny.

Nie przepadam za ostrą męczącą górą , ale skrzypce mają grać jak skrzypce, saxofon jak saxofon a bas ma być czytelny,zróżnicowany i wyraźny tak abym słyszał jak gra kontrabas, gitara basowa i stopa od perkusji.

• Redaktorzy

źródełko, z którego brałem niestety wyschło, ale wiem, że kable były ściągane bodajże z Niemiec.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tu masz "setki" Peerlessa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.