Skocz do zawartości
IGNORED

Troels GRAVESEN THE LOUDSPEAKER

Rekomendowane odpowiedzi

10 minutes ago, meloV8 said:

Troels nie pokazuje pomiarow z bliskiego pola, nie mowiac o ich laczeniu. Dlatego nie widac problemow, ktore tam sa. Ta piekna, rowna linia, to pomiar bramkowany na osi tweetera od 200 Hz, ktory nie ma dodanej odpowiedzi tunelu, dlatego jest taki ladny, zeby ladnie wygladal.

Troels nie pisze o szczegolach pomiarow, ale pisze ze jest to odpowiedz systemu, a jesli uznac za prawde to co piszesz, ze to ni ejest bliskie pole, to wlasnie jest to pomiar, ktory ma dodana odpowiedz tunelu. Odpowiedz samego glosnika mialaby zaznaczone rezonanse tunelu, ktore dodawalyby sie do membrany od srodka tunelu. Pomiar od 200 Hz jest wystarczjacy dla pokazania rezonansow jesli by one tam byly.  Tez wolalbym to widziec od 20 Hz, ale to co jest nie wyglada zle.

Im wieksza powierzchnia tunelu na jego wyjsciu, tym slabsze tlumienie rezonansow harmonicznych.

Nie.

Dlugi tunel, to slabsza efektywnosc portu

Cwiercprawda.

w symulacji ... dobiera sie optymalne przekroje.. tunelow, tak aby uzyskac jak najsilniejsze tlumienie rezonansow harmonicznych

Nie. To nie przekroje tlumia harmoniczne.

19 minut temu, stan3c napisał:

Troels nie pisze o szczegolach pomiarow, ale pisze ze jest to odpowiedz systemu, a jesli uznac za prawde to co piszesz, ze to ni ejest bliskie pole, to wlasnie jest to pomiar, ktory ma dodana odpowiedz tunelu. Odpowiedz samego glosnika mialaby zaznaczone rezonanse tunelu, ktore dodawalyby sie do membrany od srodka tunelu. Pomiar od 200 Hz jest wystarczjacy dla pokazania rezonansow jesli by one tam byly.  Tez wolalbym to widziec od 20 Hz, ale to co jest nie wyglada zle.

Nie.

Cwiercprawda.

Nie. To nie przekroje tlumia harmoniczne.

No coz, wszystko przed Toba 🙂 masz sporo nauki do nadrobienia nie tylko w zakresie TL.

Ja naprawde nie chce dyskutowac na temat projektowania TL.

Ja chcialbym tylko uzyskac kilka modeli glosnikow mozliwych do kupienia, ktore moglbym sprobowac z ta obudowa i pozostalymi glosnikami jak podalem.

jak bede potrzebowal porady odnosnie projektowania TL to wysle inne pytanie.

Edytowane przez stan3c

Rozumiem, że skrzynki masz gotowe i stąd Twoje pytania ? 

Bo jeśli nie to po co ćwiczenia zTL itp, skoro ma być 5.1 czyli temat ma rację bytu od okolic 75 Hz. Subwoofery sprawdzają się też w stereo. 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 hours ago, audioburak said:

Rozumiem, że skrzynki masz gotowe i stąd Twoje pytania ? 

Bo jeśli nie to po co ćwiczenia zTL itp, skoro ma być 5.1 czyli temat ma rację bytu od okolic 75 Hz. Subwoofery sprawdzają się też w stereo. 

Nie, skrzynki nie sa gotowe. Najpierw chce dobrac glosniki. Skrzynka Ekta TL podoba mi sie ze wzgledu uniwersalnosc. Latwo jest ruszac dlugoscia i przekrojem linii jesli sie montuje rozne glosniki. Podoba mi sie to jak zrobil komore dla sredniotonowego, ze skosem co dobrze wplywa na tlumienie rezonansow tej komory a jednoczesnie ta scianka jest wykorzystana w kanale TL. Ciekaw jestem tez tego slotu w komorze sredniotonowej. Dodatkowo poprzez zmiane scianki tylnej mozna z tej obudowy zrobic BR a komora sredniotonowego pozostaje nietknieta. Chce po prostu wyprobowac ten pomysl obudowy w praktyce.

>>> czyli temat ma rację bytu od okolic 75 Hz ... Subwoofery sprawdzają się też w stereo. 

Nie lubie subwooferow. W filmach jeszcze je toleruje, ale w muzyce kompletnie nie. Przez to, ze sub idzie calkowicie inna sciezka sygnalowa, osobny wzmacniacz, osobna skrzynka, glosnik, ciezko jest to zestroic z glownymi kanalami by fazy sie zgadzaly i nie bylo dudnienia. Bas musi byc szybki w muzyce, a duze glosniki stosowane w subach sa powolne. Poza tym to dodatkowa skrzynka, dodatkowe kable. Nie. Nie do muzyki. Jestem zdecydowanie za pelnopasmowymi frontami, z dobrej jakosci basem.

Dla tylnych glosnikow dopuszczam mniejsze glosniki basowe bo wiadomo skrzynka ma byc mala ,  ten Monitor Troelsa. Ale tez chce by byly mozliwie pelnopasmowe bo konfiguracja pokoju jest taka, ze czasami beda pelnic role frontowych. Dlatego typuje wieksze glosniki, na razie SPH-175, SPH-176.

Na suba to mam taki pomysl by dac dwa SB20PFCR30-8 rownolegle w jedna skrzynke TL do tego wzmacniacz klasy D z Ali z moim ukladem korekcji basow i zobaczyc jak to sie sprawdzi.  W sumie male glosniki jak na suba, ale tak jak mowie, male sa szybsze. 15 cali bylyby powolne i dudniace. Ale sub to osobny temat.

Edytowane przez stan3c
W dniu 21.09.2024 o 15:13, audioburak napisał:

skoro ma być 5.1 czyli temat ma rację bytu od okolic 75 Hz

A to bardzo dziwne stanowisko. Dobrej jakosci KD to nie pierdziawki tylko kolumny pelnopasmowe.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 4 tygodnie później...

Odnośnie Loudspeaker - 2 dodatkowe zmiany które wyniosły kolumny na nowy level. Kondenstatory Alumen w torze RAAL zostałby zbocznikowane kondensatorami Duelund JDM Silver Cap 0.01uF oraz dodałem do jentzen posrebrzanego do RAAL kabel z litego srebra ( srednica z izolacją 0,62mm). Koszt kabla srebrnego to około 250 PLN z Aliexpress ( 7m). Wysokie tony są absolutnie top. To trudno opisać.  Wszytko czego słucham jest na nowym poziomie. 

Podobnie należało by zadbać o kable głośnikowe, IC, ale masz to pewnie za sobą ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 16.10.2024 o 20:30, HindaVon napisał:

Odnośnie Loudspeaker - 2 dodatkowe zmiany które wyniosły kolumny na nowy level. Kondenstatory Alumen w torze RAAL zostałby zbocznikowane kondensatorami Duelund JDM Silver Cap 0.01uF oraz dodałem do jentzen posrebrzanego do RAAL kabel z litego srebra ( srednica z izolacją 0,62mm). Koszt kabla srebrnego to około 250 PLN z Aliexpress ( 7m). Wysokie tony są absolutnie top. To trudno opisać.  Wszytko czego słucham jest na nowym poziomie. 

Korekta o paru dniach. Połączenie kebelka srebrnego z srebryni Delundami to za dużo informacji. Na początku się zachwychałem że słyszę tak dużo. Ale w tym wszystkim brakowału przekazu emocjonalnego. Obserwowałem akcję zamiast brać w niej udział. Odpiąłem srebrene kable ale wcześniej zminiłem 2 ohm na głośniku RAAL na 3,3 Ohm to była dobra decyzja. Co ciekawe szczegóły pogłosów , infornacji o pomieszczeniu zostały, natomiast sposób grania się zmienił. Wokale stały się bardziej prawdziwe, gdyż akcent siły przeniósł się w srednich wysokich na niższe średnie. Dało to siłę przekazu, ale góra nie była przesuszona szczegółami. Wiem że to dziwnie brzmi :). To naprawdę teraz gra.

12 godzin temu, ASURA napisał:

Do następnego razu 🤪

Przeciez o to chodzi zeby ciagle sie cos dzialo.  😃

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 godzin temu, HindaVon napisał:

Odpiąłem srebrene kable ale wcześniej zminiłem 2 ohm na głośniku RAAL na 3,3 Ohm to była dobra decyzja

Wysokie poszły Ci na pysk bo musiały; taka zmiana jest nawet słyszana przez drugą połowę myjącą naczynia w kuchni 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.10.2024 o 20:50, HindaVon napisał:

Korekta o paru dniach. Połączenie kebelka srebrnego z srebryni Delundami to za dużo informacji. Na początku się zachwychałem że słyszę tak dużo. Ale w tym wszystkim brakowału przekazu emocjonalnego. Obserwowałem akcję zamiast brać w niej udział. Odpiąłem srebrene kable ale wcześniej zminiłem 2 ohm na głośniku RAAL na 3,3 Ohm to była dobra decyzja. Co ciekawe szczegóły pogłosów , infornacji o pomieszczeniu zostały, natomiast sposób grania się zmienił. Wokale stały się bardziej prawdziwe, gdyż akcent siły przeniósł się w srednich wysokich na niższe średnie. Dało to siłę przekazu, ale góra nie była przesuszona szczegółami. Wiem że to dziwnie brzmi :). To naprawdę teraz gra.

Nastepne zmiany. W torze śreniotonowym dzielnik rezystorowy przywrócony na orginalny z tym, że dodałem w torze audio 0,47 ohm oraz zmienilem wczesniej podmienioną cewką 1,3 mH na powietrzną 1mH. W torze RAAL  zmiana 4,7 uF na 3,3 uF ( zmiana podziału z 2,8 Khz na 3,3 kHz , powinenem też zmienić 10 uF na 8,2 ale nie mam Alumena w tej wertości) .Rezystor na wejsciu RAAL to 2,4 ohm oraz 1 ohm przez samym przyłączen do RALL. Sam głośnik jest podłączony odwrotnie niż średniotonowy. Podłączone obie srebrne nitki do RAAL. Zmian dokonałem dlatego, że instrumenty w średnicy były zbyt mało obecne. W filmach też miało to wpływ na namacalność akcji w tym zakresie. Kolejny test będzie kiedy kolega podjedzie ponownie z Linn KLimax DSM/3. Ona ma Loudspeaker w orginalnej nie zmienionej wersji, wtedy dokonamy porównania tych zmian. Poprawa średnicy dała bardzo dokładną prezentację instrumentów grających w paśmie środka oraz uspokoiła zakres 2- 3 kHz przez co wokale zyskaly na naturalności. Przedtem bywało że średniej góry było za dużo. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 17.11.2024 o 17:58, ciepok77 napisał:

Jaki jest koszt całego seta potrzebnego do złożenia tych kolumn?

Zwrotnice komplet na 2 kolumny mnie kosztowal 3700 EUR ( 2023 ) czyli na 1szt  wychodzi 

1850 EUR.
Reszta ceny z dnia 07.12.2024
BMS 18N862na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
 717 EU ( vat Francja) za 1 szt
lub

Ukryta Zawartość

799 EUR za szt
18Sound 10NMBA520 Mid Low 300W 8 OHM 

Ukryta Zawartość

obecnie 292EUR za szt
Horn XT1086 80*60 ( tuba około 350 PLN za szt )
NSD1095N_8Ω średniotonowy kompresyjny 

Ukryta Zawartość

cena 214 UER za szt
w orginale jako ultrawysokotonowy użyłem visaton TL 16 H 
wystawiłen na allegro za 960 PLN za szt
RAAL 140 15D za sztuke to obecnie około

Ukryta Zawartość

3450 PLN
RAAL 140-15D DIPOL AM w

Ukryta Zawartość

to 4550 ( takie będą w drugiej pzrze kolumn )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomina mi to pierwsze zestawy, ktore budowalem.
Aktywne zwrotnice byly by tansze i daja nieskonczone mozliwosci doboru optymalnego zgrania.
Na poczatku uzywalem stare Technicsy jako koncowki

Ukryta Zawartość

IMG_1222.thumb.jpg.2c6b212e250edf03fc22ff19fc65ae5a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 10.11.2024 o 09:26, HindaVon napisał:

Nastepne zmiany. W torze śreniotonowym dzielnik rezystorowy przywrócony na orginalny z tym, że dodałem w torze audio 0,47 ohm oraz zmienilem wczesniej podmienioną cewką 1,3 mH na powietrzną 1mH. W torze RAAL  zmiana 4,7 uF na 3,3 uF ( zmiana podziału z 2,8 Khz na 3,3 kHz , powinenem też zmienić 10 uF na 8,2 ale nie mam Alumena w tej wertości) .Rezystor na wejsciu RAAL to 2,4 ohm oraz 1 ohm przez samym przyłączen do RALL. Sam głośnik jest podłączony odwrotnie niż średniotonowy. Podłączone obie srebrne nitki do RAAL. Zmian dokonałem dlatego, że instrumenty w średnicy były zbyt mało obecne. W filmach też miało to wpływ na namacalność akcji w tym zakresie. Kolejny test będzie kiedy kolega podjedzie ponownie z Linn KLimax DSM/3. Ona ma Loudspeaker w orginalnej nie zmienionej wersji, wtedy dokonamy porównania tych zmian. Poprawa średnicy dała bardzo dokładną prezentację instrumentów grających w paśmie środka oraz uspokoiła zakres 2- 3 kHz przez co wokale zyskaly na naturalności. Przedtem bywało że średniej góry było za dużo. 

Dalsze zmiany w budowie.

Zmiana cewki 1.3 mH powietrznej na  Cewka taśmowa Wax 1,000mH - 0,37 Ohm - 16AWG , zmiana RAAL 140 na wesję RAAL 140-15D DIPOL AM dipol oraz okablowanie RAAL kablem srebrnym 0.8 mm2. Slucham już długo tej konfiguracji. Jeśli coś bym zminił to alumeny w torze RAAL na Kondensator DUELUND CAST Cu-Sn, takie właśnie zastosowałem w drugiej parze kolumn. Uważam ten RAAL za najlepszy głośnik wysokotonowy jaki słyszałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 2.02.2025 o 16:15, HindaVon napisał:

Dalsze zmiany w budowie.

Zmiana cewki 1.3 mH powietrznej na  Cewka taśmowa Wax 1,000mH - 0,37 Ohm - 16AWG , zmiana RAAL 140 na wesję RAAL 140-15D DIPOL AM dipol oraz okablowanie RAAL kablem srebrnym 0.8 mm2. Slucham już długo tej konfiguracji. Jeśli coś bym zminił to alumeny w torze RAAL na Kondensator DUELUND CAST Cu-Sn, takie właśnie zastosowałem w drugiej parze kolumn. Uważam ten RAAL za najlepszy głośnik wysokotonowy jaki słyszałem.

Ukryta Zawartość

loud 2.jpg

Teraz, HindaVon napisał:

loud 2.jpg

Ta wersja to już wysoko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 8.02.2025 o 23:05, HindaVon napisał:

Ukryta Zawartość

Ta wersja to już wysoko

Następna zmiana to zbocznikowanie RAAL równolegle 14,3 Ohm , wyrównało to średnice, ( powyżej 3,3 kHz) oraz odsunąłem RALL od czoła kolumny na odległość 125 mm, Zmiana Alumena 3,3 w moich zestawach na Amber ( folia miedziana ) zwiększyło realizm wokali. Reszta zmian dotyczy już wzmacniacza, jak zmiana okablowania od trafa 2,5kw do mostków i kondensatorów drutem od 6mm2 do 12 m2 i masymalne ich skrócenie, doałem też do 8 kondensatorów Epcos TDK 47 000 uF dwóch sztuk KEMET 100 000 uF/100 v. 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, jurek napisał:

@HindaVon

Dobra robota 🙂

Czy dobrze widzę- kolumny stoją w małej wnęce?

Robiłeś jakieś pomiary?

Tak pomiary za pomocą clio pocket. Pomiar jest berdzo dobry. Pokoj jest dlugi na prawie 6m szeroki 3m. . Bas żeby byl fajny musiałem maksymalnie odsunąć kanapę pod samo okno. Przy okazji wrzuce pomiary.

• Pokaż nowe odpowiedzi