Skocz do zawartości
IGNORED

Banany do Kimber ?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Yankes napisał:

Jestem zaintrygowany terminem "spadnięcie koca"

Nie słyszałeś o spadaniu (albo zdejmowaniu) koca z głośników? Przecież to tak znany termin, jak plankton i czarne tło. Wszyscy audiofile o tym piszą.

6 godzin temu, SigSauer napisał:

Tak, właśnie nadaje się do tego czyli 600V/400A

Oczywiście. Jeśli bez żadnych uszkodzeń wytrzymuje w takich warunkach miesiacami (do zużycia szczotek), to przy tych kilku A w domowym audio będą wieczne. A styk zapewnią o niebo lepszy od sztywnego i łączonego śrubkami do przewodu badziewia. Że nie mają audiofilskiego błogosławieństwa i nie są wychwalane przez Pacułę, czy innego audioguru? A kogo nie wierzącego w audiovoodoo to obchodzi? Ach, cena za niska? Chcesz, to Ci sprzedam- stówa za parę. Teraz są bardziej audiofilskie?

6 godzin temu, SigSauer napisał:

przestań wreszcie wciskać bzdury, że miedź konwektorowa/anodowa jest dedykowana do zastosowań w audio

Na pewno jest czyściejsza od mosiądzu i brązu berylowego, nie mówiąc o jeszcze śmieszniejszych stopach stosowanych w audiofilskich końcówkach.

G. pokryte złotem pozostanie takim samym g. Zwłaszcza mocowane śrubkami.

Polska miedź ma standardowo 3-4N. 

To znacznie czystsze, jak wszystkie stopy stosowane na audiofilskie złączki: mosiądz, brąz berylowy, itp. dodatkowo złocenie też wprowadza większe problemy ze względu na nakładanie kolejnych warstw- większe, jak cynowanie w moich widełkach. Wypada jeszcze wspomnieć o łączeniu końcówki do przewodu- ja mam lut, nie śrubki. Kolejny plus.

Przypomnę: czystość 3N, to miedź bez dodatków, której zanieczyszczenia są na poziomie setnych części procenta.

Stopy mają dodatki kilka do dwudziestu kilku procent (poza miedzią). O zanieczyszczeniach w takim układzie nawet nie ma sensu wspominać.

To czysta metalurgia, nie wiara w audiovoodoo.

Myślisz, że sygnał muzyczny różni się od jakiegokolwiek elektrycznego?

2 godziny temu, porlick napisał:

Polska miedź ma standardowo 3-4N. 

To znacznie czystsze, jak wszystkie stopy stosowane na audiofilskie złączki: mosiądz, brąz berylowy, itp. dodatkowo złocenie też wprowadza większe problemy ze względu na nakładanie kolejnych warstw- większe, jak cynowanie w moich widełkach. Wypada jeszcze wspomnieć o łączeniu końcówki do przewodu- ja mam lut, nie śrubki. Kolejny plus.

Przypomnę: czystość 3N, to miedź bez dodatków, której zanieczyszczenia są na poziomie setnych części procenta.

Stopy mają dodatki kilka do dwudziestu kilku procent (poza miedzią). O zanieczyszczeniach w takim układzie nawet nie ma sensu wspominać.

To czysta metalurgia, nie wiara w audiovoodoo.

Myślisz, że sygnał muzyczny różni się od jakiegokolwiek elektrycznego?

Każdy Twój tekst jest pełen paranoicznej nienawiści do wszystkiego co jest związane z pojęciem audio, więc w jakim celu udzielasz się na tym forum ?

Jaki masz cel prowadząc tą krucjatę ?

Zaślepiony i ociekający, wręcz tryskający wewnętrznym jadem wypisujesz niedorzeczne bzdury, kłamstwa, wprowadzasz w błąd publikując nieprawdziwe dane na poparcie swoich urojeń.

Napisałeś "polska miedź ma standardowo 3-4N"  i jest to najlepszym przykładem do zweryfikowania nieprawdy, gdyż sam producent tej miedzi KGHM oznajmia, że to produkt o cechach  czystości 99,99% Cu (norma BS:EN 1978:1998 - Cu-CATH-1 ,a więc 2N

I ostatni raz powtarzam, że to co wciskasz jest produktem elektrotechnicznym wycinanym z walcówki technicznej o cechach 99% Cu +/-1% zanieczyszczeń, dodatkowo powierzchniowo ocynowanej co powoduje dużą porowatość powierzni kontaktowej

Reszty w/w bzdur nie komentuję i kończę gdyż szkoda czasu na kruszenie betonu

46 minut temu, SigSauer napisał:

Napisałeś "polska miedź ma standardowo 3-4N"  i jest to najlepszym przykładem do zweryfikowania nieprawdy, gdyż sam producent tej miedzi KGHM oznajmia, że to produkt o cechach  czystości 99,99% Cu (norma BS:EN 1978:1998 - Cu-CATH-1 ,a więc 2N

Nie pisz bzdur.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A rzeczywiście- wiele moich wpisów jest przeciwnych, ale tzw "audiovoodoo", czyli szerzeniu głupich przekonań i herezji technicznej 😁 w dziedzinie audio.

I dzięki za poparcie MOJEGO stanowiska w dziedzinie czystości materiału prezentowanych końcówek. Mi nie chciało się szukać.

A więc poprawiam swoją wypowiedź- materiał na "moje" widełki to miedź o czystości 4N.

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, porlick napisał:

A więc poprawiam swoją wypowiedź- materiał na "moje" widełki to miedź o czystości 4N.

A jaką zawartość miedzi może mieć orientacyjnie  miedż  berylowa   np. w  bananch BFA lub  innych bananach  rozporowych? 

Brąz berylowy, bo tak to się to powinno określać (jak większość stopów miedzi z innymi metalami) ma zawartość berylu w granicach 0,5-1,5%. Czasem, gdzie ważne są dodatkowe właściwości, dochodzą do tego inne dodatki, np krzem, w małych ilościach.

Godzinę temu, porlick napisał:

Nie pisz bzdur.

Ukryta Zawartość

A rzeczywiście- wiele moich wpisów jest przeciwnych, ale tzw "audiovoodoo", czyli szerzeniu głupich przekonań i herezji technicznej 😁 w dziedzinie audio.

I dzięki za poparcie MOJEGO stanowiska w dziedzinie czystości materiału prezentowanych końcówek. Mi nie chciało się szukać.

manipulujesz tekstem jak analityk panującego reżimu rządowego

odnieś się wreszcie do wysoce niewygodnego pojęcia miedź techniczna dla tego rodzaju wyrobów 99% Cu + 1% ppm - sama miedź plus warstwa ocynowania

unikasz kluczowego dokumentu klasyfikującego produkt jakim jest DEKLARACJA TECHNICZNA

polecasz produkty z pudełka w hurtowni materiałów elektrotechnicznych, jak sam napisałeś dedykowanych do przepływu napięć 600V/400A i teraz zacytuję pytanie Twoje "Myślisz, że sygnał muzyczny różni się od jakiegokolwiek elektrycznego?"  najpierw odpowiedz sam sobie i mała podpowiedź, zobaczysz jakim parametrem różni się od 600V/400A 🙂

a to świadczy o poziomie błazenady i manii wielkości jakiegoś porlick deprecjonującego istnienie całego rynkowego segmentu akcesoriów audio

Ukryta Zawartość

Pewnie bierzesz pod uwagę kierunkowość kabli, podstawki pod te kable,

a może specjalne podstawki pod odtwarzacze CD czy inne gadżety.

Miej świadomość że kabel np:

Ukryta Zawartość

gdyby nadal służył w instalacjach antenowych kosztował by ok. 50 gr/m i to

w wersji bi-wire; single byłoby sporo tańsze ... ale polska być trudny język 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Pewnie bierzesz pod uwagę kierunkowość kabli, podstawki pod te kable,

a może specjalne podstawki pod odtwarzacze CD czy inne gadżety.

Miej świadomość że kabel np:

Ukryta Zawartość

gdyby nadal służył w instalacjach antenowych kosztował by ok. 50 gr/m i to

w wersji bi-wire; single byłoby sporo tańsze ... ale polska być trudny język 😉 

mylisz się w swoim sarkaźmie @audioburak'u ale gratulacje...

Ukryta Zawartość

W dniu 30.10.2021 o 12:31, yayacek napisał:

"Najwyższej jakości wtyki bananowe wykonane z czystej miedzi pokryte srebrem"

Tak jest napisane w materiałach reklamowych - nie wierzę w to. Miedź jest bardzo miękka i plastyczna. Jako taka sama i czysta nie nadaje się do takiego zastosowania.

Miedź berylowa posrebrzana 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi