Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz jeden kanał gra delikatniej ciszej

Gość Kw202

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Witam serdecznie zwracam się z prośbą o radę. 

Wpadł mi w ręce w okazyjnej cenie marantz pm 8003. Zauważyłem a właściwie usłyszałem że lewy kanał gra delikatnie ciszej przy małej głośności. I mam pytanie czy ewentualna naprawa tego bubla jest możliwa i ile by orientacyjnie mogła kosztować. Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź bo jak naprawa okaże się zbyt kosztowna lub niemożliwa mogę go oddać 

12 minutes ago, Kw202 said:

czy ewentualna naprawa tego bubla jest możliwa

Jest możliwa ale znalezienie osoby która zrobi to poprawnie i nie popsuje przy okazji innych rzeczy może być sporym wyzwaniem. Co do kosztu to nie da się przewidzieć bo to zależy od inflacji i liczby miesięcy w kolejce. Niestety inflację mamy jaką mamy.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, pataus napisał:

Co masz na myśli "mała głośność “?

Przy pełnym sciszeniu po dwukrotnym naciśnięciu na pilocie przycisku volume odzywa się jeden kanał, drugi dopiero przy 3 może 4. Z góry dziękuję za odpowiedź 

Dodam może że próbowałem zamieniać kolumny i za każdym razem to samo. Kiedyś gdzieś czytałem że taka różnica jest możliwa ale myślałem że dzieje się tak tylko w troszkę starszym 

To może być zwykły problem z potencjometrem. Nierównomiernosc kanałów to przypadłość nawet nowych potków.
Najpewniej byloby to sprawdzić oscyloskopem.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, pataus napisał:

To może być zwykły problem z potencjometrem. Nierównomiernosc kanałów to przypadłość nawet nowych potków.
Najpewniej byloby to sprawdzić oscyloskopem.

Dziękuję kolego. Potencjometr nie powinien być aż tak drogi zmieszczę się ze wszystkim w 300 zeta? 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, pataus napisał:

Zanim cokolwiek kupisz trzeba moją teorię sprawdzić.

Sam nie będę tego dotykał zaniosę a raczej wyślę do serwisu. Chodzi mi o to że mogę go jeszcze dziś oddać właścicielowi. Ale jeśli naprawa kosztowała by około 300, 400 zł to sobie go zostawię 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Kw202 napisał:

Sam nie będę tego dotykał zaniosę a raczej wyślę do serwisu. Chodzi mi o to że mogę go jeszcze dziś oddać właścicielowi. Ale jeśli naprawa kosztowała by około 300, 400 zł to sobie go zostawię 

Jeszcze jedno pytanie. Potencjometr to najczarniejszy scenariusz? 

2 minuty temu, pataus napisał:

Zawsze można sprawdzić dobrym miernikiem true rms zanim wyślesz do serwisu i w koszta się wbijesz.

Miernik mogę zorganizować 😁podpowiesz mi jak to sprawdzić? 

W skrócie :
Sygnał sinus 1khz z jakiegoś źródła do wzmacniacza.
Odłączone kolumny
Miernik na pomiar AC, sondy na wyjściu kolumn.
Mierzysz napięcie na każdym kanale w miarę zgłaśniania.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 minuty temu, pataus napisał:

W skrócie :
Sygnał sinus 1khz z jakiegoś źródła do wzmacniacza.
Odłączone kolumny
Miernik na pomiar AC, sondy na wyjściu kolumn.
Mierzysz napięcie na każdym kanale w miarę zgłaśniania.

Jednak do tego miernika zorganizuje jeszcze obsługę. Pogubiłem się już na sinus 1khz.. 😉 Dziękuję Ci kolego,, Patus '' naprawdę mi pomogłeś. A orientujesz się może ile może kosztować taki potencjometr w razie wu? 

W dniu 30.10.2021 o 09:03, pataus napisał:

Zawsze można sprawdzić dobrym miernikiem true rms

Nie musi być true rms, do tej czynności wystarczy najtańszy multimetr za 10 zł z zakresem AC i sygnał 50 - 200 Hz np. z YouTube.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, witek0987 napisał:

Może też być do wymiany przekaźnik na wyjściu

A gdyby założyć najgorszy scenariusz to co to by mogło być? Możliwe że to jednak potencjometr i jest już niedostępny? 

Demonta/montaż z godzina roboty czyli min 100zl

Przekazniki w zależności od klasy od 15 do 50zl za sztukę (aby wyeliminować przekaznik przepnij sie na zaciski B i sprawdź czy różnica dalej występuje)

Jeśli to potencjometr to oryginalny alps rk16 w granicach 100zl, czas rozbiórki podobny.

Ogólnie w 300zl bez problemu powinieneś się zmieścić z diagnostyka i naprawa problemu

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, przmor napisał:

A jak podniesiesz głośność to też jest nierównowaga kanałów?

Wtedy się wyrównuje tak przynajmniej mi się wydaje na słuch. Zorganizowałem multimetr wieczorem sprawdzę dokładniej. Dzięki za odpowiedź 

17 minut temu, Bumpalump napisał:

Demonta/montaż z godzina roboty czyli min 100zl

Przekazniki w zależności od klasy od 15 do 50zl za sztukę (aby wyeliminować przekaznik przepnij sie na zaciski B i sprawdź czy różnica dalej występuje)

Jeśli to potencjometr to oryginalny alps rk16 w granicach 100zl, czas rozbiórki podobny.

Ogólnie w 300zl bez problemu powinieneś się zmieścić z diagnostyka i naprawa problemu

Dzięki, dzięki, dzięki 😁

Edytowane przez Kw202
18 minut temu, Bumpalump napisał:

(aby wyeliminować przekaznik przepnij sie na zaciski B i sprawdź czy różnica dalej występuje)

W ten sposób nie wyeliminuje przekaźników, bo drugi zestaw (styków) jest tak samo utleniony.

8 minut temu, Kw202 napisał:

A jak podniesiesz głośność to też jest nierównowaga kanałów?

To też nie przesądza ani o potencjometrze, ani o przekaźniku.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

5 minut temu, terminus napisał:

W ten sposób nie wyeliminuje przekaźników, bo drugi zestaw (styków) jest tak samo utleniony.

Ależ owszem, bo drugi przekaznik jest praktycznie nigdy nie uzywany, zestyki dostaja w kość podczas załączania i rozłączania obciążenia, więc zużywa się w pierwszej kolejności ten który jest x lat używany 

Tak samo, jak Thomson to no name i ... "VENT" ?

1 minutę temu, terminus napisał:

Tak samo, jak Thomson to no name i ... "VENT" ?

Tak jest, mam 20 letnie przekazniki nigdy nie używane, styki są jak nowe, rezystancja poniżej 0.001ohm, więc ucinam bezsensowna dyskusje

2 minuty temu, Kw202 napisał:

Na obu jest ta sama historia. Lewy kanał zaczyna grać dopiero przy 3 naciśnięciu volume na pilocie 

Więc zostaje potencjometr jako najbqrdziej podejrzany chociaż nie można wykluczyć jeszcze innych bardziej złożonych usterek

1 minutę temu, Bumpalump napisał:

rezystancja poniżej 0.001ohm

Przepraszam? What?

2 godziny temu, terminus napisał:

Robisz naprawy. Ale przedobrzanie ?

Edytowane przez terminus

W dniu 30.10.2021 o 07:43, Kw202 napisał:

Zauważyłem a właściwie usłyszałem że lewy kanał gra delikatnie ciszej przy małej głośności.

Typowy objaw wzmacniaczy gdzie regulacja głośności oparta jest na potencjometrze a nie na czipie. Znaleźć potencjometr co trzyma idealną współbieżność kanałów jest niemal niewykonalne.
Niestety, ale jeśli chcesz aby zawsze i niezależnie od głośności grało 'równo' to trzeba nabyć wzmacniacz gdzie za regulację volume odpowiada czip - tam jest zawsze zachowana współbieżność kanałów.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 2.11.2021 o 16:56, terminus napisał:

Przepraszam? What?

Co Cie dziwi?

W dniu 2.11.2021 o 21:14, yayacek napisał:

Typowy objaw wzmacniaczy gdzie regulacja głośności oparta jest na potencjometrze a nie na czipie. Znaleźć potencjometr co trzyma idealną współbieżność kanałów jest niemal niewykonalne.
Niestety, ale jeśli chcesz aby zawsze i niezależnie od głośności grało 'równo' to trzeba nabyć wzmacniacz gdzie za regulację volume odpowiada czip - tam jest zawsze zachowana współbieżność kanałów.

Nie koniecznie

Alps RK40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

55a514370a23.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi