Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Pomarańczowy - odwrócona faza, wysokość pomiędzy tweeterem, a midwooferem. Wygląda na to, ze tak lepiej jest słuchać - powyżej 1,1kHz nie ma problemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, lete napisał:

Pomarańczowy - odwrócona faza, wysokość pomiędzy tweeterem, a midwooferem. Wygląda na to, ze tak lepiej jest słuchać - powyżej 1,1kHz nie ma problemu:

image.thumb.png.65d986fbe18a2996c6d09993144c94a4.png

wg mnie te kolumny nie są najlepiej skonstruowane ale może to też być kwestia Twoich pomiarów

wybierz sobie na ucho na jakiej osi chcesz słuchać i nie ma się co przejmować

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

wybierz sobie na ucho na jakiej osi chcesz słuchać i nie ma się co przejmować

Na które? to za proste żeby po tylu stronach skończyć takim no powiedzmy sobie szczerze banałem ;D 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ASURA napisał:

Na które? to za proste żeby po tylu stronach skończyć takim no powiedzmy sobie szczerze banałem ;D 

a co mam napisać , że trzeba porąbać i spalić 🙂

poza tym ,to tylko zabawa i nauka a nie konstruowanie

17 minut temu, lete napisał:

image.thumb.png.65d986fbe18a2996c6d09993144c94a4.png

zrób jeszcze z tej samej pozycji w fazie pomiar samego filtrowanego midwoofera samego filtrowanego tweetera i charakterystykę wypadkową

trzy wykresy na jednym oknie programu

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Oj nie można spalić no kurna z paździerza straszny smog wali

A to jak z tym kawałem o Rebe w którym na koniec rebe mów: "Szkoda a jeszcze miałem tyle pomysłów". 🤪

Teraz, slawek.xm napisał:

Ciekawe, czy powrot do oryginalnych zwrotek dalby inny wynik, jezeli chodzi o ten pomiar zgrania?

Ojciec jeszcze korzysta z pieca na pelet, to takie dwie skrzynki na pewno by docenil - problemem moze byc jedynie malo eco lakier...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

1 minutę temu, lete napisał:

Ciekawe, czy powrot do oryginalnych zwrotek dalby inny wynik, jezeli chodzi o ten pomiar zgrania?

przecież możesz spróbować

przecież możesz spróbować

Pomysły dalej są i Sławek to u Ciebie lubię 😉 

Robi się ciekawie  🙂 , gdzieś widziałem już ''kontrolę'' fabrycznych kolumn przez diy,owca , miał co poprawiać 

chyba nawet Troels poprawiał jakieś JBL trójdrożne ?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, jarekb napisał:

Robi się ciekawie  🙂 , gdzieś widziałem już ''kontrolę'' fabrycznych kolumn przez diy,owca , miał co poprawiać 

niejedne 🙂

ale to nie ma znaczenia,ktoś słucha i kupuje , jeśli na ucho się podoba to jakie to ma znaczenie czy są poprawnie skonstruowane czy nie

4 minuty temu, jarekb napisał:

Tu chyba nie chodzi o poprawę tylko dopasowanie charakteru przekazu do własnych upodobań w możliwie nieinwazyjny sposób.

Dla tego nie skreślam kolumn bo jest strojona na V albo linię prostą , po prostu mają grać jak ''firma'' chce , ale też nie ma co gloryfikować produktów firmowych szczególnie tanich i średniej ceny , bywa że można coś zrobić jak nie lepiej to dopasować  pod swój gust 

5 minut temu, jurek1 napisał:

Tu chyba nie chodzi o poprawę tylko dopasowanie charakteru przekazu do własnych upodobań w możliwie nieinwazyjny sposób.

Troels mocno tam pogrzebał w tych JBL , nie chodziło tylko o dopasowanie , ale też o zrobienie poprawnie ''elektrycznie'' 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, lete napisał:

Czasami lepiej nie wiedzieć... 😉 Gra, podoba się... To po co drążyć temat? 😄

każda taka zabawa uczy i daje do myślenia , warto byłoby zlecić Marianowi czy melov8 przekonstruowanie tych kolumienek ,może da się z nich wyciągnąc sporo więcej

Edytowane przez slawek.xm
1 minutę temu, jarekb napisał:

Troels mocno tam pogrzebał w tych JBL , nie chodziło tylko o dopasowanie , ale też o zrobienie poprawnie ''elektrycznie'' 

Ja miałem na myśli autora wątku.

,może da się z nich wyciągnąc sporo więcej

Tylko dla każdego to więcej to pewnie coś innego 😉 poprawny politycznie jest sprzęt studyjny, ale czy to jest to czego oczekujemy od muzyki w domu?

15 minut temu, jurek1 napisał:

Jaki nieinwazylny??? 6 pudeł 4 zwrotnice kable biwire a dopiero jestem w krzakach ale tak przyjemnie z takim holograficznym 3D gra żebym tego bałaganu najchętniej nie ruszał..

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, jurek1 napisał:

Ja miałem na myśli autora wątku.

Tylko dla każdego to więcej to pewnie coś innego 😉 poprawny politycznie jest sprzęt studyjny, ale czy to jest to czego oczekujemy od muzyki w domu?

to stereotyp 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

to stereotyp 🙂

Wiem, bo posiadam takowy, ale słucham na wydłubanym cześciowo przez siebie, i pod siebie 😉

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Jaki nieinwazylny??? 6 pudeł 4 zwrotnice kable biwire a dopiero jestem w krzakach ale tak przykemnie z takimholograficznym 3D gra żebym tego bałaganu najchętniej nie ruszał..

porządne zgranie fazowe odpowiednie podziały i elementy zwrotki to wszystko pozwala wyciągnąć z głośników maks

fakt , że czasami jest nie lepiej a inaczej ale i tak warto eksperymentować , bo w pewnym momencie trafisz tak , że popłaczesz się ze szczęścia i nie tylko wokale będą mokre ale spodnie też 🙂 i tego Ci życzę

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

porządne zgranie fazowe odpowiednie podziały i elementy zwrotki to wszystko pozwala wyciągnąć z głośników maks

fakt , że czasami jest nie lepiej a inaczej ale i tak warto eksperymentować , bo w pewnym momencie trafisz tak , że popłaczesz się ze szczęścia i nie tylko wokale będą mokre ale spodnie też 🙂 i tego Ci życzę

To pierwsze jest ale jak ruszę dalej to boję się że będzie lepszy detal, mikro informacja nawet mokre wokale ale to na początku posypie się w uj

Ech trzeba robić notatki i punkty przywracania systemu :))))

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

To pierwsze jest ale jak ruszę dalej to boję się że będzie lepszy detal, mikro informacja nawet mokre wokale ale to na początku posypie się w uj

zawsze warto sobie zapamiętać dobrą konfigurację by móc wrocić

Teraz, slawek.xm napisał:

zawsze warto sobie zapamiętać dobrą konfigurację by móc wrocić

Czasem trudno wrócić bo za rzadko postawione punkty przywracania a człowiek czasem takiego szwunka do przodu dostaje że nie ma czasu nie tylko notatek robić- ot audiofilski amok 😉 

Spróbuję jeszcze przywrócić oryginalne zwrotki i posłucham, bo wydaje mi się (na ile pamiętam), że tam przestrzeń była trochę inaczej poukładana - powiedziałbym, bardziej zogniskowana i dokładna (pomiędzy kolumnami). Pytanie, czy to zaleta, czy wada... Może to też kwestia mojej "kanciapy" odsłuchowej, że nie do końca "doceniam" szeroką scenę, którą teraz zaczęły produkować te paczki.

No i jeszcze trzeba je w sumie powygrzewać. A czy jest sens przerabiać i wyciągać maks z tych driverów? Pytanie, jakim kosztem... To kolumienki w detalu po 6900 pln / para. A drivery w cenie przyzwoitej whyskey... Myślę, że chyba nie ma sensu stawać tu na rzęsach. Już lepiej pobawić się w jakiś projekt DIY, zamówić gotowe paczki (koszt ok. 3 tys. zł), polutować sobie trochę i zrobić kolumienki naprawdę z prawdziwego zdarzenia, a w tej samej cenie...

Ukryta Zawartość

(+wykonanie profesjonalnych paczek - 3kpln: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czym różni się firmowa kolumna od takiego KIT,u ? tu masz gotowe i tu , jedynie co to głośniki ''lepsze'' ,  za 10000 zł to już można coś w używanych kupić 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, lete napisał:

Spróbuję jeszcze przywrócić oryginalne zwrotki i posłucham, bo wydaje mi się (na ile pamiętam), że tam przestrzeń była trochę inaczej poukładana - powiedziałbym, bardziej zogniskowana i dokładna (pomiędzy kolumnami). Pytanie, czy to zaleta, czy wada... Może to też kwestia mojej "kanciapy" odsłuchowej, że nie do końca "doceniam" szeroką scenę, którą teraz zaczęły produkować te paczki.

No i jeszcze trzeba je w sumie powygrzewać. A czy jest sens przerabiać i wyciągać maks z tych driverów? Pytanie, jakim kosztem... To kolumienki w detalu po 6900 pln / para. A drivery w cenie przyzwoitej whyskey... Myślę, że chyba nie ma sensu stawać tu na rzęsach. Już lepiej pobawić się w jakiś projekt DIY, zamówić gotowe paczki (koszt ok. 3 tys. zł), polutować sobie trochę i zrobić kolumienki naprawdę z prawdziwego zdarzenia, a w tej samej cenie...

https://blackdotaudio.eu/kolumny-diy-do-samodzielnego-montazu-sb-acoustics-sasandu---para,314,1393631.html

(+wykonanie profesjonalnych paczek - 3kpln: http://www.audiobox.com.pl/)

@zapacoustics z tego co mi pisał rok temu ok 1000zl za zwrotnice do 2-way

Adam na pewno zrobi to bardzo dobrze

i Marian i melov8 konstruuja kolumny i mają doświadczenie

popytaj na pw ile by chceli może Ci sie to opłaci bardziej niz myslisz

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, lete napisał:

Już lepiej pobawić się w jakiś projekt DIY, zamówić gotowe paczki (koszt ok. 3 tys. zł), polutować sobie trochę i zrobić kolumienki naprawdę z prawdziwego zdarzenia, a w tej samej cenie...

tu masz projekt zapacoustics na satori

https://diyaudio.pl/forum/praktycznie/w-asne-konstrukcje-elektroakustyczne/projekty-kolumny/25679-zap-satori-wo24p-8-mw16p-4-tw29bn-dn-rn-by-zap-projekt

obraz.thumb.png.e71555daf7850eaeb619aab7b1424c86.png

• Moderatorzy
13 godzin temu, lete napisał:

Już lepiej pobawić się w jakiś projekt DIY

Tylko, że tu wychodzi budżet 10 kpln, za tyle to jest w czym wybierać (i nowe i używki) , a jak zrobisz takiego DIYa to też nie wiadomo co z tego wyjdzie i czy będzie radosny opad szczeny czy też nie a kasy się nie wycofa.

Posłuchasz Emitów 50, jak ci się sopodobają to coś tam urwiesz z ceny, a po 2 miesiącach odsprzedasz z niewielką stratą, a taka samoróbka jak nie podejdzie to ciężko i sprzedać i pieniążek odzyskać.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi