Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolejnego DAC'a do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.12.2021 o 16:47, soberowy napisał:

Ktoś miał wyżej wymienione przewody i mógłby polecić ? @Tal?:)

Z wymienionych przez Ciebie kabli nie miałem żadnych lecz taki który daje przyjemnie otwarty i przestrzenny dźwięk miałem i był to Albedo 😉

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

8 godzin temu, Tal napisał:

Z wymienionych przez Ciebie kabli nie miałem żadnych lecz taki który daje przyjemnie otwarty i przestrzenny dźwięk miałem i był to Albedo 😉

Dzięki za spóźnione informację, już kupiłem Chord Odyssey X. Jeśli zagra za ostro w moim systemie będę szukał dalej 🙂

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

No dobra, znalazłem czas i podłączyłem nowy kabelek. Choć najpierw przesluchalem sobie cała płytkę Clannad - Macalla. Także mój słuch się przyzwyczaił do danego brzmienia. Następnie w miarę szybka zmiana kabelków, z Cordial Cls225 a więc 2.5mm2 miedzi, 10zl za 1m na Chord Odyssey X. Niech się śmieją, niech biczują ale to co teraz słucham to petarda. Jaki bas, dynamika, wybrzmienia, jakby nie grały moje małe Perly tylko coś znacznie większego. Dźwięki gdzieś z głebi dochodzą. Po tym doświadczeniu na pewno zmienię również interkonekt. Dziękuję za uwagę, można krytykować 🙂

W dniu 23.12.2021 o 22:54, soberowy napisał:

Dziękuję za uwagę, można krytykować 🙂

Osoby które porównywały kable głośnikowe na pewno nie będą krytykować. Sam ostatnio wybierałem nowe kable do swojego systemu i mimo, iż jestem niedowiarkiem słyszę różnicę. Nie jest to coś kolosalnego w dobrze dobranym systemie ale potrafi postawić kropkę i w pewien sposób "dopieścić" dźwięk.

18 minut temu, Dune napisał:

Jak się ma tańszy Clearway X do tego Odyssey X?

Clearway to neutralność, dynamika. A tu dociazenie basem szczegóły na górze bez ostrości i gładkość dźwięk "większy" zwłaszcza dołem 

Edytowane przez quatross
2 godziny temu, quatross napisał:

Clearway to neutralność, dynamika. A tu dociazenie basem szczegóły na górze bez ostrości i gładkość dźwięk "większy" zwłaszcza dołem 

Taki efekt wystąpił u mnie, więc podpisuję się pod tym co kolega napisał.

Basu pojawiło się sporo więcej. Przy cichym słuchaniu super, głośniej niestety akustyka małego pokoju nie wyrabia. Na szczęście korzystam ze swojego systemu tylko wieczorami i odsłuchuje po cichu. 

Ogólnie jest efekt " większego dźwięku ". Jak do tej pory był on raczej skupiony, nie wiem jak to określić, słychać było, że graja małe monitorki. Teraz brzmi to jakby te monitorki były trochę większe. Dla mnie super sprawa. 

Oczywiście również sceptycznie podchodziłem do tematu kabli. Ale powiedziałem sobie, że kupię, wydatek niewielki a będą chociaż ładnie wyglądały. Nie żałuję. Teraz szukam IC. I zdaje sobie sprawę, że nie u każdego takie zmiany mogą nastąpić, więc najlepiej przetestować u siebie.

Edytowane przez soberowy

Też szukam ic  biorę pod uwagę tara labs apollo zwykła albo extreme, a kable głośnikowe mam jantzen solid core i myślę nad tymi chordami teraz co by po testować.

2 minuty temu, soberowy napisał:

Ogólnie jest efekt " większego dźwięku ".

Jest efekt WOW!!!!!. Który po czasie pierwszego zauroczenia zaczyna męczyć i przeszkadzać. Sam poszedłem kiedyś tą drogą i wymieniłem doskonałe w swej cenie Chord Silverscreen na Odyssey. I to (z perspektywy czasu) były pieniądze wyrzucone w błoto. Nie jestem "kablosceptykiem" ani kablowym fetyszystą. Natomiast jedno jest pewne. Warto kupić dobre kable ale to ostatnia pozycja na liście wydatków na system audio. Daleko za elektroniką, głośnikami, akustyką czy zasilaniem 

Pewnie, że można. Tylko, że zanim nie opanuje się tych wcześniejszych elementów (zwłaszcza akustyki) są to zmarnowane pieniądze. Bo tak naprawdę nie wie się, jaki ten dźwięk jest naprawdę. Słyszy się odbicia i zniekształcenia. Trochę upraszczam bo są pomieszczenia z dobrą naturalną akustyką ale takie są w mniejszości. Kable to faktycznie kropka nad "i". Tylko, że najpierw trzeba napisać tą literę aby móc nad nią kropkę postawić. Inaczej to robota od dupy strony 

Masz racje, jednak łatwiej kupić kabelki a jeżeli zadbać o poprawną akustykę. 

W IC będę szukał również czystego przekazu z efektem "wow" jednak z lekko cofnieta sceną. Atoll gra przodu i w małym pomieszczeniu robi się trochę słuchawkowy efekt 🙂

czytałem że XLO Pro gra trochę w ten sposób. Zapraszam do dyskusji.

12 godzin temu, Dune napisał:

To co wyżej prawda te kable to taki ostatni szlif. ale można kupić i zwrócić jak nie podejdzie czy tam wypożyczyć.

Tak jak piszesz...ostatni szlif.

De gustibus non est disputandum

9 godzin temu, soberowy napisał:

jednak łatwiej kupić kabelki a jeżeli zadbać o poprawną akustykę

Łatwiej wywalić kilka tysięcy na kable niż kilka stów na panele akustyczne? 

Gdzie są tak tanie panele akustyczne i skąd wiedza gdzie i jakie postawić?

Cena 1 szt to około 300 zł. A jak ustawić? Zacząć od poczytania na forum zakładki o akustyce. Na YT też znajdziesz sporo ciekawych materiałów. 

A przed zakupem nie należy zrobić pomiaru ? Pytam bo jeszcze nie zagłębiałem tej wiedzy.

Pomiary na pewno nie zaszkodzą i na pewno dokładniej pokażą jak przedstawia się problem. Ale bez nich też można sporo się dowiedzieć i sporo poprawić. Zainwestować w dwa panele montując je w miejscach na ścianie naprzeciwko głośników i posłuchać jak się zmienił dźwięk. Ale najpierw poczytać zakładkę o akustyce 

24 minuty temu, piotrek7 napisał:

Pomiary na pewno nie zaszkodzą i na pewno dokładniej pokażą jak przedstawia się problem. Ale bez nich też można sporo się dowiedzieć i sporo poprawić. Zainwestować w dwa panele montując je w miejscach na ścianie naprzeciwko głośników i posłuchać jak się zmienił dźwięk. Ale najpierw poczytać zakładkę o akustyce 

Masz rację, pooglądać zakładkę o akustyce. Ale czy nie  lepiej spróbować bez paneli? Zasłony, dywan? U mnie gruby dywan zrobił dobrą "robotę'.

Dywan jest bardzo gruby, są regały z książkami, z którymi latałem po całym pokoju. Ostatecznie ustawiłem regaly pod ścianą, za moimi plecami. Jeszcze muszę zagospodarować ścianę za kolumnami, boczne i skos. Tylko nie chciałbym narobić więcej szkód jak zysków.

• Pokaż nowe odpowiedzi