Skocz do zawartości
IGNORED

CD/DVD płyta główna DAC - propozycja

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Na tym oraz na innych forach , jest dosyć dużo różnych projektów DAC-ów.

Jednak ich szybkie porównanie nie mówiąc o wykonaniu jest prawie niemożliwe.

Proponuję zacząć od wspólnego zaprojektowania płyty głównej do której moduły przetworników mogłyby być wpinane w formie kart .Bardzo udanym odtwarzaczem zbudowanym według tej zasady jest np. Krell KAV 280 .

Być może uda się nam stworzyć jakiś nowy standard .Takie nasze małe” open source’ , na którym można by rozwijać indywidualne projekty .Dzięki budowie modułowej możliwy jest tak szybki rozwój komputerów domowych.

Właśnie potrzebna byłaby nam taka płyta główna abyśmy mogli nadać jakiś kierunek w poszukiwaniu najlepszych rozwiązań , i aby móc swoje pomysły łatwo porównywać z innymi.

Wtedy bardziej miarodajne będą porównania pomiędzy kondensatorami , rezystorami itp.

Chodzi o to aby poszukiwań najlepszego dzwięku nie zaczynać od tyłu.

Jeśli się będzie miało sprawdzone zasilanie , działające dekodery i moduły analogowe to można się wtedy bawić w wymiany kondziów , itp.

Potrzebne będą też jakieś dobre złącza krawędziowe , jednak łatwo dostępne w Polsce.

Ilość złącz to minimum dwa do stereo, ale proponowałbym siedem aby pozostałe móc wykorzystać np. do SACD multichannel.

Dodatkowe złącza mogłyby posłużyć do bezpośrednich porównań róznych wariantów DAC-ów, na przykład Burr- Brown kontra Crystal kontra Analog devices .

Porównania sprowadziłyby się do przełożenia interkonektów .

Można wyobrazić sobie taką sytuację że kilku DIY-owców forumowiczów gdzieś się

spotka i każdy przywiezie płytkę w kieszeni .

Pozostanie tylko wpiąć , usiąść i przystąpić do odsłuchów.

Potrzeba będzie wypracować jakiś standard złącza aby było kompatybilne.

Może któryś z forumowiczów z doświadczeniem w projektowaniu PCB na początek coś zaproponuje.

Mając taką podstawę będzie można zająć się projektowaniem zasilania , dekoderów ,itp.

Łatwo będzie też można powielić szczególnie udany projekt ,i na przykład złożyć większe zamówienie na płytki , części , obudowy ,itp .Można też ewentualnie zamówić większą partię już zmontowanych kart w jednej z profesjonalnych firm.

Moim zdaniem dobrze byłoby gdyby płyta główna zawierała;

- wejścia w formatach SPDiF oraz I2S , i rozprowadzenie tych sygnałów na wszystkie karty.

- sygnały master clock

- wyjścia RCA i XLR

- zasilanie kart w kilka różnych napięć typowych i nietypowych.

- możliwość zamontowania regulacji napięcia wyjściowego , oraz wyjścia sygnału prądowego

(Krell CAST )

- miejsce na ekranowanie modułów cyfrowych, analogowych .

- …..

Warto też pomyśleć nad transportem

Dobrze byłoby wybrać jeden ze współcześnie produkowanych i dostępnych napędów i zaprojektować sterowanie , wyświetlacz i wyprowadzenie danych.

Pole popisów indywidualnych np.mogłoby być usprawnianie mechaniki tzn;dociążanie , wytłumianie , napęd paskowy , itp.

Co sądzicie na ten temat

pozdrawiam

Bardzo ambitny projekt i widzę, że przemyślany.

Również jestem zwolennikiem podejścia systematycznego - zamiast na huraaa...

Nie chcę być pierwszym, który zacznie rzucać kłody pod ten pomysł, ale podstawa, to znaleźć takie grono zapaleńców z wolnym czasem, którzy wprowadzą ten standard i dogadają się jak ma on wyglądać. W naszym kraju to trudne. Z racji, że zawodowo również zajmowałem się tematyką związaną ze standaryzacją (bazy danych) powiem tylko, że gdzie dwóch speców tam trzy zdania i dodatkowo - każdy sobie rzepkę skrobie.

Sorry za ten pesymistyczny wpis, bo zawsze marzyło mi się zbudowanie własnego CD od zera, ale nie mogłem się powstrzymać.

Ja jestem za.

Na koniec coś optymistycznego:

Wydaje mi się - więcej jestem prawie pewien, że na tym forum jest kilka osób, które posiadają wystarczającą wiedzę i zapał do realizacji tego projektu. Mam nadzieję, że pobudzona ambicja nie pozwoli im puścić płazem tego wpisu.

Pozdrawiam

Po piwkach mam gadane nie?:)

Co prawda nie przymierzam się do robienia DACa ale pomysł jest dobry. Może, jak wyniknie z tego coś fajnego jednak się skuszę i o czymś pomyślę?? :)

Tylko coś brak odzewu nie świadczy o optymistycznym przyjęciu pomysłu przez forumowiczów a szkoda. Trzeba chociaż spróbować podyskutować na forum a nie z góry skazywać projekt na porażkę. Panowie do dzieła!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.