Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Ale za 1500zl kupi uzywane CD, ktore kiedys jako nowe kosztowalo kilka tysiecy zł, a nie 2600zł.

Jasne, że tak. Szczególnie, że CD używane są coraz tańsze, wypierane przez pliki.

Używane CD73 to 2x tańsza opcja niż rDac + transport

Powtarzam: kupiłem już Pioneera PD-9700. Na kilka lat musi mi wystarczyć. Potem uzbieram i kupię coś z przedziału 4-5 tys. To, co mogę zrobić w tej chwili, to zamienić siekierkę na kijek - tzn. wzmaka Sony TA-F550ES na wzmaka Pioneera (w podobnym, budżetowym przedziale cenowym), żeby mieć komplet jednej firmy, obsługiwać wszystko jednym pilotem, etc.; albo szarpnąć się jeszcze na takiego rDAC- a (o ile naprawdę warto).

witam, nie zgadzam się z poprzednimi postami, że cd harmana sa słabe. Obecnie posiadam wybitny cd tej firmy model hk hd7725 , który był zaliczony przez stereoplay do absolutnir najwyższej jakości i kosztował 2000DM w 1994r.. posiada dostepny laser kss...

Odtwarzacz był referencyjny w wielu studiach odsłuchowych, obecnie jeśli chodzi o wykonanie i brzmienie ... no cóż trzeba wydac około 10 tyś. zł na nowy, mialem ich kilka i ta opinie wynika z odsłuchów.....zbudowany na 4 selekcjonowanych przetwornikach dac oraz układzie rls, waży około 10kg. brzmienie w zakresie mikrodynamiki niedoścignione przez obecny tzw hiend.....

Niedawno zmieniłem wzmacniacz z ONKYO Integra A-8850 na JVC AX-Z911 (w Polsce praktycznie nie da się o nim znaleźć informacji, zachęciły mnie optymistyczne zagraniczne opinie, przystępna cena używanego i spora cena nowego), JVC gra inaczej to dało się od razu zauważyć, jestem z niego zadowolony, ale już od pierwszego kontaktu coś mi nie pasowało i nie wiedziałem dlaczego, dzisiaj spróbowałem posłuchać muzyki nie przez odtwarzacz SONY CDP-X779ES, a przez zwykły odtwarzacz DVD Yamahy i doznałem szoku. Paradoksalnie odtwarzacz, który był zbawieniem w moim zestawie przy ONKYO, przy JVC okazał się całkowitym niewypałem, DVD warte 100zł biorąc pod uwagę poszczególne aspekty dźwięku zagrało oczywiście dużo gorzej, ale biorąc pod uwagę ogół to dźwięk był dużo przyjemniejszy, wydał się bardziej naturalny, przy SONY czuć tak jakby sztuczny przepych. Porównując ONKYO z SONYm i JVC z YAMAHA, JVC zostaje, ale odtwarzacz, mimo że świetny idzie na sprzedaż. Co innego możecie polecić w kwocie ~1000zł? Nie jestem znawcą dlatego pytam, wydaję mi się, że potrzebuję odtwarzacza o bardziej "zimnym" brzmieniu niż SONY. Z góry dziękuje za pomoc.

Sprawdzałem właśnie połączenie JVC z Marantzem CD-63SE - brzmi po prostu świetnie. Jestem w szoku, że tak dobry odtwarzacz jak SONY może zagrać tak nieprzyjemnie w nieodpowiednim zestawieniu.

63KI, nie SE, mój błąd ;)

Co sądzicie o REVOXie B 226?

Ja np. sądzę, że to stary rupieć, w którym bardzo głośno pracuje napęd, w dodatku z taką kulturą, że ma się wrażenie jakby się miał zaraz rozlecieć.

No ale oczywiście, zaraz odezwą się głosy, że przecież to pięknie gra, bo sami mają do sprzedania takiego strucla na allegro...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam was forumowicze

Co sądzicie o tym odtwarzaczu?

Jakie są wasze opinie na temat tego sprzętu ?

Czy zagra on lepiej niż PHILIPS CD722 ? bo staram się wybrać pomiędzy tymi dwoma modelami ... :)

pozdrawiam i czekam na wasze opinie ...

Mam DCD-485 (nowsza wersja 425)... widzę, że posiadasz Onkyo CR-325... to już lepiej zostań przy tym Onkyo :)

heh ... onkyo swoja droga, bo to stereo do sypialni :D

ale mam jeszcze ampli denona 2310 z zestawem 5,1 Wharfedale i tu szukam jakiś odtwarzacz CD bo obecne DVD Manta które posiadam to gra gorzej niż tragicznie ...

Phlilipsa CD 722 sluchalem na denonie i na onkyo, no i nawet mi sie podoba ... denona niestety nie mialem okazji a podoba mi sie Denon bo pasowałby wizualnie do kompletu ... :)

To podstawowy model, nie wart wiecej jak 100zl.

Może uda mi się kupić za mniej niż 100 ... :)

Denon bo pasowałby wizualnie do kompletu

Chyba lepiej, zeby pasował dźwiękowo - bo to raczej sprzęt do słuchania muzyki, a nie oglądania ;)

<><

Witam!

Ja chciałbym zapytać o napęd typu napęd Fixed Pick-Up z Sony. Co to takiego i czy jest dostępne. Niby jest tam KSS 213 ale o co z tym chodzi!

Pozdrawiam wszystkich!

Witam!

Ja chciałbym zapytać o napęd typu napęd Fixed Pick-Up z Sony. Co to takiego i czy jest dostępne. Niby jest tam KSS 213 ale o co z tym chodzi!

Pozdrawiam wszystkich!

w zwykłym mechaniźmie płyta tylko się obraca, natomiast laser odczytując zawartość płyty przesuwa się od środka ku jej krawędzi, natomiast w napędzie Fixed Pick-Up Sony unieruchomiło laser, a płyta nie dość że się obraca to i przesuwa się liniowo nad nieruchomym laserem

Witam!

Pozdrawiam wszystkich!

O nic, makretingowy bajer, ma być inne niż reszta "zwykłych kieszonek" i tyle. Nie ma to żadnego technicznego uzasadnienia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

hejo;)

Sluchajcie, wychaczylem kenwooda dp-7040 za 200zl w bardzo dobrym stanie i z oryginalnym pilotem. Powiedzcie mi czy to dobry cdek (jak za 200zl) bo jest kilka przeslanek ktore by na to wskazywalo. Np jest w nim dac CXD2552 ktory znajduje sie w Cdkach Sony ktore maja bardzo dobre recenzje (np ES: 777, 555, 333, 222, tyle ze tam sa chyba dwa cdx2552) i ma tani i dostepny laser SONY KSS-210A. Powiedzcie mi czy mial ktos kiedys z nim do czynienia i jak sie on ma w odniesieniu do np dp-5050, bo w sumie to na niego polowalem.

jak za tą cenę to dobry wybór, co prawda lepszy byłby dp-7050 z Dac7 na pokładzie, ale nie ma co wybrzydzać, przy okazji masz niezłe gniazdo słuchawkowe regulowane potencjometrem

tak no 7050 bylby pewnie znacznie lepszy ale ciezko go dostac za okazyjna cene.

tak no wlasnie dziurka w tym CDku ma duzy plus bo jest regulowana potkiem alpsa z silniczkiem, sterowanym takze z pilota, tak ze super sprawa ;)

Witam,

Szukam starszego/taniego CD do tymczasowego zestawu z dzieciństwa. CD Diory padł, więc szukam czegoś w zamian.

Wzmacniacz: Diora WS 504 (obecnie wymieniają się kondensatory na nowe)

Kolumny: Tonsil Perfekt 150 (ustawione bezposrednio na podłodze).

Pokoj: kwadrat, ok 22m2.

Co polecicie ze starszych CD ? Marantz, Denon, Technics, Philips ? do 150-200 pln. Która seria podpasuje, lub czego unikać jak ognia w tym zestawie ?

Na zestawie gra praktycznie wszystko: The Naked and Famous, Metallica, Pink Floyd, Enya, Mike Oldfield ....

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Exioo

dokładnie tak, jak pisze kolega, najlepiej poszukać odtwarzacza z którymś z laserów Sony bo są tanie i ogólnodostępne, a poza tym nie wymagają żadnej regulacji podczas ich ewentualnej wymiany

Mam możliwość kupienia tanio używanego wzmacniacza Cambridge Audio A5. I zastanawiam się jaki odtwarzacz do niego podpiąć? Mam aktualnie na oku wymienione w temacie odtwarzacze w serwisie Gumtree, każdy w podobnej cenie ok. 50 funtów. Dodam że wzmak na początku grałby z monitorkami Tannoy Mercury M1 lub M2 a później może Usher S520. Pokój ok. 16m2. Upodobania muzyczne szerokie, kilka przykładów płyt najczęściej słuchanych przeze mnie:

Yello - "Pocket Universe", "Zebra", "Touch"

Jean Michel Jarre - "Aero"

Mike Oldfield - "Elements"

Vangelis - "Themes"

Nigel Kennedy - "4 Saisons Vivaldi Orchestre Philharmonique de Berlin"

The City of Prague Philharmonic Orchestra & The Crouch End Festival Chorus - "Film Music of Hans Zimmer"

John Williams - "40 Years Of Film Music"

Johnny Cash - "The Legend"

Mark Knopfler - "Sailing To Philadelphia"

Bruce Springsteen - "We Shall Overcome - T

Pink Floyd - "Dark Side Of The Moon", "The Wall"

The Doors - kompletna dyskografia

Queen - kompletna dyskografia

AC/DC - "Ballbreaker", "Black Ice"

Rammstein - kompletna dyskografia

Witam!

Przymierzam się do zakupu CD-ka. Budzet ok. 400 zł. Myślę o używanym - najdalej końcówka lat 90-Tych. Nie musi to być zaraz jakiś straszny Hi-end. Wystarczy solidny dźwięk - nie musi być wybitny. Mam na oku Onkyo 7511 (co jeszcze z tej marki zważając aby było na napędzie KSS 213 lub 240), Marantz 63, 67, 5400, 6000. Z Denona chyba DCD 1015 o ile to nie staruch (nie wiem jakie lata produkcji były tego modelu, bo stronę z danymi zamknęli)- co jeszcze? Może coś jeszcze od Kenwooda polecicie, może jakieś Sony?

Aha, czy napęd Vam1201, 02 to twór Philipsa czy chińska inicjatywa? Czy ten napęd trzeba przy wymianie regulować czy to gotowiec?

Pozdrawiam wszystkich!

Mam możliwość kupienia tanio używanego wzmacniacza Cambridge Audio A5. I zastanawiam się jaki odtwarzacz do niego podpiąć? Mam aktualnie na oku wymienione w temacie odtwarzacze w serwisie Gumtree, każdy w podobnej cenie ok. 50 funtów. Dodam że wzmak na początku grałby z monitorkami Tannoy Mercury M1 lub M2 a później może Usher S520. Pokój ok. 16m2. Upodobania muzyczne szerokie, kilka przykładów płyt najczęściej słuchanych przeze mnie:

Yello - "Pocket Universe", "Zebra", "Touch"

Jean Michel Jarre - "Aero"

Mike Oldfield - "Elements"

Vangelis - "Themes"

Nigel Kennedy - "4 Saisons Vivaldi Orchestre Philharmonique de Berlin"

The City of Prague Philharmonic Orchestra & The Crouch End Festival Chorus - "Film Music of Hans Zimmer"

John Williams - "40 Years Of Film Music"

Johnny Cash - "The Legend"

Mark Knopfler - "Sailing To Philadelphia"

Bruce Springsteen - "We Shall Overcome - T

Pink Floyd - "Dark Side Of The Moon", "The Wall"

The Doors - kompletna dyskografia

Queen - kompletna dyskografia

AC/DC - "Ballbreaker", "Black Ice"

Rammstein - kompletna dyskografia

W temacie posta miałem wymienione modele odtwrzaczy które mnie interesują, a są to:

Marantz CD 6002,

YAMAHA CDX 750E,

lub

PIONEER PD-S703

Witam!

Przymierzam się do zakupu CD-ka. Budzet ok. 400 zł. Myślę o używanym - najdalej końcówka lat 90-Tych. Nie musi to być zaraz jakiś straszny Hi-end. Wystarczy solidny dźwięk - nie musi być wybitny. Mam na oku Onkyo 7511 (co jeszcze z tej marki zważając aby było na napędzie KSS 213 lub 240), Marantz 63, 67, 5400, 6000. Z Denona chyba DCD 1015 o ile to nie staruch (nie wiem jakie lata produkcji były tego modelu, bo stronę z danymi zamknęli)- co jeszcze? Może coś jeszcze od Kenwooda polecicie, może jakieś Sony?

Aha, czy napęd Vam1201, 02 to twór Philipsa czy chińska inicjatywa? Czy ten napęd trzeba przy wymianie regulować czy to gotowiec?

Pozdrawiam wszystkich!

W tym budżecie nie ma mowy o "strasznym HiEnddzie", średnim Hi... czy nawet 15 letnim "entry level". W zasadzie to kupienie CD który pochodzi parę lat bez napraw już należy uważać za sukces.

Poluj na CD63 MKII KI, trudno o lepszy dźwięk za 400-500zł co oczywiście nie znaczy że się trafić nie może i nie znaczy że akurat ten spasuje do reszty Twojego sprzętu...

Powodzenia

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli nie boisz się iść pod prąd - B&O CD 50. Polecam, bo w tej cenie nic lepszego nie słyszałem. W ogóle odtwarzacze tej firmy są mocno niedoceniane, pewnie też dlatego, że są łączone głównie z firmowymi systemami przez zamknięty krąg miłośników tej firmy. Daje to pożywkę dla teoretyków, którzy z góry narzucają tezę, że klocki B&O najlepiej grają w systemie,, a po za nim nie mają czego szukać, co jest oczywistą bzdurą.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Maracuj CD6002 jest najlepszy z tego grona

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

witam!mam pytanie do wszystkich forumowiczow szukam stzrszego ale bardzo dobrego odtwarzacza cd tak max do 300zl co proponujecie???slyszalem ze marantz 52, 56, 57 sa dobre?pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi