Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie polecam Rotela RCD-951. Przy mocno budżetowej reszcie słychać jedynie delikatniejszą różnicę in minus w stosunku do RCD-971. Kilkaset złotych pozostanie w kieszeni ( chyba, że szykujemy się na uprgade). Ten ostatni polecam do droższych kolumn i wzmacniaczy.

W obu taki sam laser sony - tani , dostępny i przede wszystkim łatwy w wymianie nawet dla osób nie latających w elektronice.

W dodatku ten oryginalny bez wysiłku i pełnej formie spokojnie pracuje przez kilkanaście lat.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem wzmacniacza Rotel RA 971. Teraz czas na zakup jakiegoś źródła dźwięku. Czy może ktoś polecić odtwarzacz (używany) w cenie do 700zł?. Czy najlepszym wyborem byłby odtwarzacz firmy Rotel do kompletu?

Do tego wzmacniacza zdecydowanie nie polecam RCD-971 ani RCD-951. Jeśli już to coś spokojniejszego, bardziej analogowego, np RCD-950. Poza tym w tej konfiguracji największe znaczenie będą miały kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zacząłem poszukiwania któregoś z wymienionych wyżej modeli, ale ciężko coś znaleźć niestety. Mam nadzieje, że coś się pojawi w najbliższym czasie...

Bardzo dobrze koledzy radza Rotela RCD 971. Ja uzywam go od wielu lat. Kupilem jako juz sporo lat uzywany i do dzisiaj chodzi bez zajakniecia - czyta oczywiscie cd-ry.

Mialem rowniez RCD 991 AE (odstapilem koledze), oraz posiadam RCD 990. RCD 990 i 991 byly najwyzszymi modelami Rotela. RCD 971 byl porownywany bezposrednio u mnie z udzialem innych sluchaczy z kilkoma innymi cd-kami - z wysokiej polki rowniez - jak np Accuphase DP-500, i roznic nie dalo sie wychwycic :-) Zreszta nie jeden audiofilo-meloman wie, ze odroznienie u mnie jakichkolwiek urzadzen - nie wspominajac kabelkow - wspolpracujacych z moimi monitorami graniczy z cudem.

A kupujac RCD 971, przy okazji klocki beda sie estetycznie komponowac (jesli zwracasz na to uwage). Jednak charakter dzwieku i jego jakosc beda przede wszystkim zalezec od kolumn i wlasciwosci akustycznych twojego pomieszczenia odsluchowego.

Edytowane przez Lutek

Bardzo dobrze koledzy radza Rotela RCD 971. Ja uzywam go od wielu lat. Kupilem jako juz sporo lat uzywany i do dzisiaj chodzi bez zajakniecia - czyta oczywiscie cd-ry.

Mialem rowniez RCD 991 AE (odstapilem koledze), oraz posiadam RCD 990. RCD 990 i 991 byly najwyzszymi modelami Rotela. RCD 971 byl porownywany bezposrednio u mnie z udzialem innych sluchaczy z kilkoma innymi cd-kami - z wysokiej polki rowniez - jak np Accuphase DP-500, i roznic nie dalo sie wychwycic :-) Zreszta nie jeden audiofilo-meloman wie, ze odroznienie u mnie jakichkolwiek urzadzen - nie wspominajac kabelkow - wspolpracujacych z moimi monitorami graniczy z cudem.

A kupujac RCD 971, przy okazji klocki beda sie estetycznie komponowac (jesli zwracasz na to uwage). Jednak charakter dzwieku i jego jakosc beda przede wszystkim zalezec od kolumn i wlasciwosci akustycznych twojego pomieszczenia odsluchowego.

Jeśli chodzi o pomieszczenie, to jest to salon wielkości około 25mkw dość minimalistycznie urządzony:). Co do kolumn to myślałem o jakichś podstawkowych od Monitor Audio np z serii BX. Co myślisz o takim wyborze? Mocno błądzę?:)

Jak to bedzie gralo w twoim pokoju, to dopiero sie przekonasz, jak juz wszystko skompletujesz. W kazdym razie, dobrze jest miec troche zagracony, jakies ciezsze namarszczane zaslony, wykladzina czy chocby duzy dywan na podlodze, potem sluchac co sie dzieje i jesli z akustyka nadal nieciekawie, to myslec co ewentualnie dac na sciany i eksperymentowac. Co do kolumn, to z tym Rotelkiem zapewne bezpieczniej bedzie szukac jakis latwiejszych do napedzenia. Nie wiem ile maksymalnie mozesz wydac.

Te, na ktorych ja slucham sa wlasnie bardzo latwe i nie wymagajace od wzmaka - z kilku watowym juz graja, no i legitymuja sie juz wg. mnie wybitna jakoscia dzwieku. W kazdym razie nie udalo mi sie jak do tej pory niczego grajacego chocby na tym poziomie uslyszec. Tylko - niestety - troche na takie trzeba wydac. Owszem - jak powiadaja - cena nie gra, ale tez za tysiac czy dwa nie uswiadczymy dzwieku, ktory by nas w pelni satysfakcjonowal.

Jak to bedzie gralo w twoim pokoju, to dopiero sie przekonasz, jak juz wszystko skompletujesz. W kazdym razie, dobrze jest miec troche zagracony, jakies ciezsze namarszczane zaslony, wykladzina czy chocby duzy dywan na podlodze, potem sluchac co sie dzieje i jesli z akustyka nadal nieciekawie, to myslec co ewentualnie dac na sciany i eksperymentowac. Co do kolumn, to z tym Rotelkiem zapewne bezpieczniej bedzie szukac jakis latwiejszych do napedzenia. Nie wiem ile maksymalnie mozesz wydac.

Te, na ktorych ja slucham sa wlasnie bardzo latwe i nie wymagajace od wzmaka - z kilku watowym juz graja, no i legitymuja sie juz wg. mnie wybitna jakoscia dzwieku. W kazdym razie nie udalo mi sie jak do tej pory niczego grajacego chocby na tym poziomie uslyszec. Tylko - niestety - troche na takie trzeba wydac. Owszem - jak powiadaja - cena nie gra, ale tez za tysiac czy dwa nie uswiadczymy dzwieku, ktory by nas w pelni satysfakcjonowal.

Na kolumny chcę przeznaczyć do 1500zł. Może jakiś konkretny model polecasz?

Akurat w tych cenach trudno mi cos polecic, bo osobiscie nie sluchalem. Moze uda Ci sie wypozyczyc pare modeli i posluchac u siebie - tak by bylo najlepiej.

do takiego metrażu to szukaj większych monitorów, jeśli tylko one wchodzą w rachubę, no chyba że nie zależy Ci na basie

napisz jakiego dźwięku oczekujesz od swojego systemu

do takiego metrażu to szukaj większych monitorów, jeśli tylko one wchodzą w rachubę, no chyba że nie zależy Ci na basie

napisz jakiego dźwięku oczekujesz od swojego systemu

Jeśli chodzi o muzykę to raczej rock trochę metalu. Ogólnie mocniejsze brzmienie. A oczekiwania mam takie, że będzie to grało w miarę jasno, szybki bas, bez zamulania.

no to może coś Paradigma, szybkie i dynamiczne, tylko nie wiem czy te 1500 to na nowe kolumny czy mogą być używki

i proponuję przewertować wątek Klub Rotela

Znalazłem na allegro CD RCD-885.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Miał ktoś z tym modelem do czynienia?

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o pomieszczenie, to jest to salon wielkości około 25mkw dość minimalistycznie urządzony:). Co do kolumn to myślałem o jakichś podstawkowych od Monitor Audio np z serii BX. Co myślisz o takim wyborze? Mocno błądzę?:)

RA-971 to nawet jak na Rotel'a ostro grający wzmacniacz. Miałem i sprzedałem na rzecz RA-840BX3, który u mnie w systemie gra miodzio. Swego czasu posiadałem też Monitor Audio BR2, które to są analityczne i w połączeniu z innym Rotel'em RA-820BX4 grały nieciekawie. Obecne teraz w sprzedaży Monitor Audio BX nie sądzę by diametralnie różniły się brzmieniem, gdyż producent dokonał zapewne tylko kosmetycznych zmian. Proponuję przede wszystkim posłuchać przyszłych kolumn z zakupionym wzmacniaczem.

Edytowane przez iANALOG

Znalazłem na allegro CD RCD-885.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Miał ktoś z tym modelem do czynienia?

Oczywiście chodziło o model RCD-855.

Ukryta Zawartość

Słucham obecnie little dot mk3, z Grado SR 80i zestawione z Marantzem Cd 63. Zestaw gra dobrze, jednak, chciałbym dodać brzmieniu rozdzielczości, powietrza, oraz wyrafionowania średnicy, która jest sucha w moim systemie. Zastanawiam się nad Harmanem hd 980, oraz biorę na wzgląd również CD Cambridge Audio 640 v2. Sprzedawca w sklepie, powiedział że "kambodża" była najlepszym budżetowym żródłem , ale było to lata temu HD 980 ma więcej basu, bardziej płynne brzmienie, nie jest rozjasniony na górze jak CD 640v2. Może doradzicie inne zródło. Dziekuję za wszystkie sugestie.

Edytowane przez brenzo500

Ale jaki budżet? Za około 2000zł możesz mieć odtwarzacz po modyfikacjach firmowych, którego dźwięk powinien Ci dać spokój z tym tematem na długo. Na urządzenie jest gwarancja, cena zawiera VAT. Jeden z recenzentów właśnie testuje takie coś. Poza tym sam używam Grado, przerobiłem kilka modeli, więc wiem czego im trzeba. ;)

Ale jaki budżet? Za około 2000zł możesz mieć odtwarzacz po modyfikacjach firmowych, którego dźwięk powinien Ci dać spokój z tym tematem na długo. Na urządzenie jest gwarancja, cena zawiera VAT. Jeden z recenzentów właśnie testuje takie coś. Poza tym sam używam Grado, przerobiłem kilka modeli, więc wiem czego im trzeba. ;)

budżet 1000

A moze w tym budzecie, lepiej zrobilaby zmiana wzmacniacza na cos co bedzie lepiej potrafilo wysterowac niskoohmowe sluchawki? Sluchalem tego wzmacniacza z Denonami D5000 i w porownaniu z moim starym Matrixem M-stage, roznica byla kolosalna. Nie mowie, zeby odrazu kupowac Matrixa, czy tam Lovely Cube, ale ja bym raczej w nowy wzmacniacz celowal.

Mam little dota 3, hd600 i dt 990. Watpie ze zmiana cd Ci pomoze.

Kupilem kiedys nadc315bee i monitor audio rs1. Dalem niecale 2k. Myslalem ze ogranicza mnie dac. Pojawila sie przepasc miedzy hd600 a rs1.

Pojawilo sie wlasnie wiele rzeczy ,ktorym brakowalo sluchawkom. Moze czas na zmiane :)

Ukryta Zawartość

Panowie czy warty uwagi? za ta cene?

Aha dodam że jak narazie odtwarzam na bd samsunga 3d czy odczuje różnice?

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Odpowiedzcie mi proszę czy zrobiłem dobrze kupując odtwarzacz Sony CDP-205ESD. nigdzie nie mogłem odszukać konkretnych recenzji tego odtwarzacza. Odtwarzacz powinien dojść jutro a ja nie mogę doczekać się już teraz i trochę się martwię że zaryzykowałem i źle zrobiłem. Dodam że odtwarzacz będzie pracował razem z amplitunerem KR-2600 Kenwood'a. Głośniki to narazie monitorki mAudio ale tylko chwilowe. Proszę o szczerą opinie. Pozdrawiam wszystkich Przemek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi