Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Firmy takie jak Onkyo, Denon, CA,Yamaha,Rotel,Creek czy Arcam budują odtwarzacze o bardzo zbliżonej fakturze dźwięku. Połączenie ich do zdecydowanie lepszych wzmacniaczy i kolumn dopiero pozwoli je różnicować. W przeciwnym razie będą różnić się wyglądem i niuansami.

Sorry, ale dla mnie to glupoty.

?👈

Podłącz je pod najtańszy wzmacniacz np. Denona i kolumny stojące za 1000 złotych za parę to się przekonasz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam serdecznie.

Mam pytanko a dokładnie prosiłbym o jakąś poradę mianowicie posiadam wzmacniacz NAD C352 oraz na dzień dzisiejszy podpięty CD Diora 502 do tegoż wzmacniacza. Teoretycznie nie mam nic do, Diorki bo gra u mnie już długie lata natomiast zależałoby mi troszeczkę, aby dźwięcznie wysokie tony były bardziej wyostrzone (nie aż bardzo, – co by piachem nie rzucało) gdzie Dioraka jest troszeczkę w tych partiach ocieplona jak dla mnie (to jest tylko taka moja opinia). To też wracając do pytania (jak w temacie), jaki mógłbym kupić CD player max. do 500zł (gdyż budżet jest już skromny) z w miarę dobrej jakości dźwiękiem tzn., bass mi nie przeszkadza, co by tylko był dobrze odczuwalny w sensie nisko schodził natomiast zależałoby mi, co do kwestii górnych partii?

Pozdrawiam.

natomiast zależałoby mi troszeczkę, aby dźwięcznie wysokie tony były bardziej wyostrzone

A kolumny jakie masz?

Kolumny. No cóż nie są to może super najwyższego polotu gdyż jako stare Diory ZGB-80-8-903 grają całkiem przyzwoicie (przynajmniej dla mnie) o dziwo przy tym wzmacniaczu jak na swój wiek chodź szczerze nie mam wszelkiego porównania z innymi kolumnami natomiast jestem w trakcie końcowej fazy budowania własnych DIY oczywiście na podobnych przetwornikach Tonsilowskich, bo takowe posiadałem od dłuższego czasu i chciałem je wykorzystać, czyli: GDN 20/80/8, GDM 10/80/8, GDWK 10/80/26 8 oraz na całkowicie nowo zaprojektowanych zwrotnicach. Jeżeli chodzi o dźwięk to tak tylko z ciekawości podłączyłem sobie DVD Pionieer no i efekt był troszkę lepszy no, ale to jest tylko DVD i nie chcę go podłączać na stałe do wzmaka.

To zes zbudowal DIY. Szkoda czasu na takie przetworniki i na takie kolumny. Tez kiedys mialem Diory z tym ze jakos ZGC-120-8-903 czyli wieksze. Tez mi sie wydawalo ze graja dosc przyzwoicie.

Jesli dla ciebie one maja ocieplona gore to nie wiem jakie sa dla ciebie ostre :)

Edytowane przez rafal735r

?👈

Kolumny. No cóż nie są to może super najwyższego polotu gdyż jako stare Diory ZGB-80-8-903 grają całkiem przyzwoicie ...

Gdy kilkanaście lat temu jeździłem maluchem też wydawał mi się całkiem przyzwoity.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolumny. No cóż nie są to może super najwyższego polotu gdyż jako stare Diory ZGB-80-8-903 grają całkiem przyzwoicie (

Dołóż do tych 500zł ze trzy stówy i kup choćby coś z Acoustic-Energy.

Nie warto wymieniać na tę chwilę CD.

Na forum Audiostereo.pl jestem totalnym świerzakiem więc :)

Witam Szanownych Forumowiczów.

Niedawno wymieniłem sprzęt stereo na "nieco" lepszy. Wzmacniacz to Quad 303 (odrestaurowany), klocki Rega Ela MK I, źródło to PC z kartą Mia Echo. Niestety karta jest hardware'm studyjnym, a co za tym idzie mega neutralnym. W związku z jej charakterem brzmienie zestawu jest "niemal chirurgiczne co prawdę mówiąc nie do końca mi odpowiada pod kątem odtwarzania muzyki. W związku z tym rozglądam się za CD, który będzie ciepły w swoim brzmieniu, a za razem nie będzie najsłabszym ogniwem zestawu. Preferuję używane klocki, najlepiej "stare" gdyż w starym sprzęcie czuć ducha. Budżet? Max. 500pln.

Proszę o jakieś sugestie oraz podpowiedzi. Pozdrawiam.

Klaniam sie.

Do wczoraj, na allegro znajdowal sie zestaw Grundiga (mniejsza o szczegoly) sprzedawany osobno przez jednego z Poznaniakow. Kiedy bylem juz na niego zdecydowany, kupilem wzmacniacz, chcialem kupic odtwarzacz CD i... okazalo sie ze kilka sekund wczesniej ktos sprzatnal mi go sprzed nosa.

Pytam, bo moze komus zalezalo na zestawie, w momencie kiedy wzmacniacz kupil ktos inny nie bedzie juz zainteresowany odtwarzaczem. Prosze o odzew!

Pozdrawiam serdecznie,

Poznaniak :-)

Edytowane przez D4ncer

Witam

Tak pięknie nakręciliście koniunkturę tymi czerwcowymi postami że zacząłem się zastanawiać czy nie sprzedać swojego RCD-971:)) oby tak dalej:)

Klaniam sie.

Do wczoraj, na allegro znajdowal sie zestaw Grundiga (mniejsza o szczegoly) sprzedawany osobno przez jednego z Poznaniakow. Kiedy bylem juz na niego zdecydowany, kupilem wzmacniacz, chcialem kupic odtwarzacz CD i... okazalo sie ze kilka sekund wczesniej ktos sprzatnal mi go sprzed nosa.

Pytam, bo moze komus zalezalo na zestawie, w momencie kiedy wzmacniacz kupil ktos inny nie bedzie juz zainteresowany odtwarzaczem. Prosze o odzew!

Pozdrawiam serdecznie,

Poznaniak :-)

Napisz do sprzedajacego i zapytaj. Moze bedzie na tyle mily ze ci odpowie.

?👈

Może inaczej Który warto kupić za 300 - 400 zł ?

Denon DCD1450

Denon DCD 755

Denon DCD 685

Denon DCD 655

Marantz CD 67SE

Marantz CD63SE

Marantzy czy Denony mają lepszy napęd oraz przetwornik?

Czy do wyżej wymienionych łatwo kupić laser z napędem?

Witam serdecznie! Dopiero zaczynam swoją zabawę ze stereo. W chwili obecnej posiadam wzmacniacz Denon PMA700V, kolumny Jamo S606 i w chwili obecnej szukam dobrego odtwarzacza CD. Przeczytałem opinie że Arcam 72T jest całkiem fajny, jednak jest problem przy słuchaniu Rocka i Metalu. Głównie takiej muzyki słucham, jednak nie chciałbym przesądzić zakupu po jednej opinii. Czy ktoś zna te CD'ki na tyle aby doradzić? Zastanawiałem się jeszcze nad Rotel'em. Będę wdzięczny za pomoc!

Nie wiem czy będę pomocny bo też jestem "przedszkolakiem" w audio ale cd rotela-a zgrywa się świetnie zarówno z audiolabem którego miałem jak i z creekem którego mam obecnie akurat w takiej muzie. Myślę że reszta to odpowiednie dobranie kolumn ale od tego są starsi i bardziej doświadczeni forumowicze. Przepraszam jeśli się mylę.

Witam serdecznie,

Jestem tu nowy, mam kilka pytań odnośnie sprzętu audio i mam nadzieję że uzyskam odpowiedzi.

Chodzi mi o odtwarzacz Sony CDP XB930qs. Z tego co już wyczytałem w necie wiem, że to stary model, dosyć funkcjonalny i szczerze mówiąc nie znalazłem negatywnych opinii na jego temat. Czy warto nadal taki sprzęt zakupić ??? I jaka cena jest ok, żeby nie przepłacić. Mam dużo płyt CD (głównie jazz/reggae/rap/soul/funk) i mierne głośniki (imago 2x 70W/kanał). Zastanawiam się czy warto inwestować w taki cd player plus jakiś tani wzmacniacz, żeby mi nie popalił głośników. Jaki wzmacniacz ewentualnie byście polecali do tego. Dziękuję za pomoc.

p.s.

Przepraszam jeśli zamieściłem swojego posta nie w tej kategorii).

Czyli jak jest w niezłym stanie, to warto dać za niego powiedzmy 350-400zł. A jaki wzmacniacz do tego był by odpowiedni...?Coś nie drogiego...czekam na propozycje

nie wiem czy upolujesz go w takiej cenie, ale warto uzbroić się w trochę cierpliwości, czasem na alledrogo oprócz handlarzyn, którzy podbijają ceny do absurdalnych kwot, można dostać sprzęt od zwykłego użytkownika, wtedy jest taniej (czytaj - normalniej)

Co do samego CDP, mam odkupić od kolegi. Jemu nie jest potrzebny, zasugerował 450zł., jak mu zależy na sprzedaży to trochę mi opuści. Jaki wzmacniacz do tego, proszę o podpowiedź...

Witam serdecznie! Dopiero zaczynam swoją zabawę ze stereo. W chwili obecnej posiadam wzmacniacz Denon PMA700V, kolumny Jamo S606 i w chwili obecnej szukam dobrego odtwarzacza CD. Przeczytałem opinie że Arcam 72T jest całkiem fajny, jednak jest problem przy słuchaniu Rocka i Metalu. Głównie takiej muzyki słucham, jednak nie chciałbym przesądzić zakupu po jednej opinii. Czy ktoś zna te CD'ki na tyle aby doradzić? Zastanawiałem się jeszcze nad Rotel'em. Będę wdzięczny za pomoc!

Jak wspomniałem parę postów wcześniej jestem posiadaczem rotela 971 a w tej chwili reanimowałem arcama alfa one. Arcam w mojej konfiguracji gra zdecydowanie bardziej ofensywnie, koncertowo. Szczegółowość obydwuch cd jest na podobnym poziomie jednak rotel gra bardziej płasko. Słucham muzyki takiej jak Ty i stwierdzam że stary arcam gra lepiej. nie wiem jak gra 72T ale zaryzykował bym arcama.

jeśli ktoś reflektuje na rotela RCD-971 to służę uprzejmie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi