Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 75 + Unitra ZRK at9100 upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ww zestaw niestety ten wzmacniacz trochę słaby i nie ma bt.  Tak wiem, że altusy to badziew itd ale na razie chciałbym zmienić wzmacniacz na taki do którego będzie można później dokupić dobre głośniki. Zależy mi, żeby miał BT ale jeśli będzie np duża różnica w jakości wzmacniacza bez BT to jakoś to przełknę.

Salon mam 4,8mx3,6m otwarty na kuchnię 3mx3,6m. Sprzęt będzie podpięty do komputera ale chciałbym żeby łączył się po BT też z tv. Mam taki moduł zewnętrzny do wzmacniacza ale to dodatkowe kable itd.

Kwota to 1,5-2k zł ale jeśli będzie za 200-300 więcej coś zdecydowanie lepszego to też rozważę. Nie ukrywam, że jak na razie to większość muzyki będzie odpalana pewnie ze Spotify lub YT. 

Z tego co sam poszperałem to myślałem nad A-S501 Yamaha, Pioneer A-616 oba niestety bez BT lub wyżej CAMBRIDGE AUDIO AXR100, YAMAHA R-N602. Wiem, że te 2 ostatnie to mocny overkill do głośników, które mam obecnie ale patrze w kontekście rozbudowy.

Nie mam konkretniej muzyki której słucham, może być rock jak i hiphop. Zależy co wpadnie w ucho. I nie mam nie wiadomo jakich wymagań bo słuch to mam nie najlepszy patrząc w waszych kategoriach :)

https://www.audiostereo.pl/topic/157586-altus-75-unitra-zrk-at9100-upgrade/

CA AXR 85 z BT - jest prawie w budżecie ... i dostępny.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, audioburak napisał:

CA AXR 85 z BT - jest prawie w budżecie ... i dostępny.

Za 2120zł jest AXR100 to który lepiej? I zastanawiam się czy jest brać któregoś z CA czy polować na YAMAHA R-N602. Oprócz opcji strumieniowania itd to jest duża różnica między CA a tą Yamahą? W sensie muzycznym.

Yamaha to jeszcze USB 😉 a co do dźwięku, to i tak w 70 % decydują kolumny,

bo moc obu urządzeń jest porównywalna. Jak chcesz słuchać - wybierzesz CA,

ale jak lubisz polowanie z nagonką zajmiesz się jego organizacją 😉 

Tym bardziej, jeśli jeszcze jakiś czas poprzestaniesz na GDWT w Altusach - fuj.

I wiem, co piszę, bo 75' miałem 😉  do modernizacji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Tym bardziej, jeśli jeszcze jakiś czas poprzestaniesz na GDWT w Altusach - fuj.

I wiem, co piszę, bo 75' miałem 😉  do modernizacji.

No wiem ale chyba nie ma sensu zaczynać od wymiany Altusów bo i tak wzmacniacz słaby? A tu od razu będę miał BT na którym mi zależy. A do tego metrażu jakie głośniki byłyby dobre? Wysokość 2,75m

Edytowane przez afri3l

Zawsze jest trzecie wyjście - kupić wzmacniacz lub lepiej ten amplituner nie czekając

na ew. pojawienie się np. Yamahy a dokładając niewiele pln można te 75' ucywilizować ...

8 minut temu, audioburak napisał:

Zawsze jest trzecie wyjście - kupić wzmacniacz lub lepiej ten amplituner nie czekając

na ew. pojawienie się np. Yamahy a dokładając niewiele pln można te 75' ucywilizować ...

Tzn? Kupić CA i co zrobić z altusami? Co rozumiesz przez ucywilizowanie?

Edytowane przez afri3l

Jeśli uważasz je za grające tylko trochę cicho lub słabo, to naprawdę szkoda czasu.

Ale jeśli, jak ja uważasz, że góra pasma jest agresywna i bez finezji,

albo nieczytelny i dudniący bas to napisz ...

2 minuty temu, audioburak napisał:

Jeśli uważasz je za grające tylko trochę cicho lub słabo, to naprawdę szkoda czasu.

Ale jeśli, jak ja uważasz, że góra pasma jest agresywna i bez finezji,

albo nieczytelny i dudniący bas to napisz ...

Ja uważam, że grając pod obecnym wzmacniaczem gdy grają cicho to tak jakby nie pokazują wszystkiego, na połowie mocy jest spoko a po wyżej zaczynają zniekształcać i trzeszczeć? Ogólnie na pól gwizdka grają spoko a reszta tak jak napisałem albo nie grają całością albo tracą "jakość". Jako, że nie siedzę w audio to ciężko mi to nazwać.

Miałem kiedyś bazowy wzmacniacz podobny do 9100 i tam był kłopot z basem

plus jednak spore zniekształcenia ... ale nie o tym.

Bas dla mnie ma być czytelny - z wyraźną melodią i atakiem a góra pasma nie może

drażnić; chyba, że mocno rozkręcimy gałę. W skrócie to sam je modernizowałem

robiąc prawdziwy BR, a nie tę dziurkę dla ptaków plus oczywiście wymiana nerwowego

głośnika tubowego. Operacja dla kogoś manualnego niesie koszty niemal samych

kopułek bo BR o średnicy ok 5 cm nie jest specjalnie drogi.

Tyle, że trzeba tego chcieć i umić ... ale kłopot też w oswojeniu się z nowym brzmieniem

- co nie każdemu przychodzi od razu 😉 

9 minut temu, audioburak napisał:

Operacja dla kogoś manualnego niesie koszty niemal samych

kopułek bo BR o średnicy ok 5 cm nie jest specjalnie drogi.

Myślę, że manualnie jestem całkiem sprawny. Potrzebuję tylko jasnej i dokładnej instrukcji co kupić i jak zrobić.