Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wpływ ma liczba bitów (de?)kompresji na jakosc muzyki z CD Playera

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem zasięgnąć info, czy zachodzi jakaś proporcja w hipotezie zawartej w temacie.

Wstępnie mniemam, ze nie ma zadnej. Slyszalem, nie wiem czy dobrze, ze jakias Wadia ma 1 bitowy przetwornik. Załóżmy jednak, ze mowimy o sprzecie w cenie 2-5 kpln. Czy mozemy tu mówic o jakims argumencie, ktory warto brac pod uwage przy ewentualnych poszukiwaniach nowego CDPlayera?

Liczba bitów oznacza rozdzielczość próbkowania a nie kompresję

Teoretycznie 1-bitowy przetwornik wymaga lepszego zegara żeby dorównać wielobitowym za to przetworniki wielobitowe są bardzo wrażliwe na jakość zasilania.

Czyli że jeśli chcesz dobrze to ani jedno ani drugie nie będzie tanie...

:-(

Na rozdzielczość wpływ ma nie tylko liczba bitów, ale również częstotliwość prubkowania. I tak jak płyta ma 16bit/44,1kHz to tą samą treść można bezstaratnie uzyskać przy 16bit/88,2kHz itd, aż do 1 bitu. Taka operacja nazywa si.ę nadprubkowaniem. Na jakość przetwarzania sygnału cyfrowego na analogowy ma między innymi duży wpływ filtr cyfrowo analogowy, który musi być bardzo stromy. Im większa częstotliwość prubkowania tym wymagania co do tego filtru są mniejsze. Ponadto przy większej częstotliwości prubkowania szumy rekwantyzacji rozkładają się na szersze pasmo ( czyli ich energia w zakresie słyszalnym jest mniejsza). Tyle pobieżnej teorii. Natomist, wszystko można sknocić i nie należy się przejmować sloganami reklamowymi typu czterokrotne nadprubkowanie, 1 bitowy przetwornik. Należy słuchać i oceniać.

Pozdrawiam.

Gość Piotr -> Fabianek

(Konto usunięte)

Im większa stromizna filtru analogowego tym bardziej spada z niej faza sygnału...

I jak tu mieć najlepszy CD/DVDA/SACD?

:-)

Im więcej bitów tym lepiej gra.Robiąc kopię płyty na CDR zwiększamy liczbę bitów razy 2.W ten sposób robiąc kopię z kopii mamy już liczbę bitów razy 4...itd.Dlatego zawsze kopia CDR gra lepiej od orginału ,a kopia kopii jeszcze lepiej.

Dodajmy bit do każdej płyty a do każdego Bambusa 2 bity. Wtedy w ciągu pięciu lat dogonimy Europę zachodnią a wskaźniki nie wytrzymają; bo stać nas na to.

:-)

A o czym właściwie mówisz Bambus? Bo nie rozumiem jak możesz dodać bit do zapisu. Przecież jak coś zostało zmierzone przy 1-bicie to zwiększenie rozdzielczości i tak nic nie da bo oryginał ma przebieg sygnału jak z 1-bitowca (bo to jest tutaj "oryginałem"). A płyta i tak jest odczytywana na 16-bitów a następnie transponowana na dane słowa: 1, 16, 18, 20 lub 24 bitowe zależnie od przetwornika.

To co chłopaki??

Nagrywamy po kilkanaście razy??? ja dzisiaj nagrałem CDR-a z orginału,z niego następnego,z niego jeszcze następnego...w sumie pięć razy i z 16 bitów mam rozdzielczość 80 bitów.Gra rewelacyjnie!!!

musze jednal cos dorzucic

16bitow.44khz to nie to samo co 15 bitow a 88khz

jedno odpowiada za rozdzielczosc amplitudy a drugie za rozdzielczosc czasowa

gdyby isc dalej rozumowaniem fabianka to przeciez moznaby probkowac 14bitow 176khz i tak dalej az do 1 bit/bardzo duzo megahercow hehe

ale wtedy nic sie nie da zrobic z dzwiekiem bo mamy tylko 2 stany brak i sygnal

tak ja to rozumiem

Gość Fabianek>Patefon

(Konto usunięte)

Mega Hz w przypadku CD jeszcze nie ma nawet przy 1 bicie. Natomiast w takim razie co powiesz na SACD. Masz 1 bit i 2,88Mhz. Wiem, że tam jest modulacja delta sigma. Ale to tylko kwestia punktu odniesiena, dzięki czemu sacd uzyskuje jeszcze większą rozdzielczość prubkowania, niż by to wynikało z analogi do CD z uwzględnieniem różnic wynikających z częstotliwości.

Zgadza się taki sygnał 1 bitowy może przyjąć wartości 1 lub 0. Ale wartości elektryczne odpowiadające 1-kom i 0-rom uśrednione w jakimś przedziale czasu będą przyjmowały wartości pośrednie, oczywiście będzie to już sygnał analogowy. Są jeszcze inne sposoby mniej prymitywne.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.