Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer a poprawa jakości dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Wykupiony abonament TIDAL HiFi Master. Własnych plików nie posiadam.

Edytowane przez StachMuszel
Ale mnie chodzi o pewne walory dźwiękowe. Wiem, że to ta sama półka, ale może one grają inaczej i ten drugi lepiej zgra mi się z systemem. Obecnie mam mały kocyk. Tak jak napisałem wcześniej, ratuję się podbiciem treble w przedwzmacniaczu. W sumie mogłoby tak zostać, ale to takie nieaudiofilskie
Ponoć ten droższy zasilacz iFi iPower X(550 zeta) daje taki efekt. Można pożyczyć i sprawdzić. Generalnie słuchanie ze zwykłą impulsówką ogranicza jakość.

Wejdź sobie na kanał Darko Audio na YT. On ostatnio przerabia sporo tanich streamerów - są recki twojego Linka, Wiima, Argona itd. Nie dostaniesz informacji co kupić ale jako przegląd rynku to niezłe źródło.

Inna opcja to malina - ale tu już trzeba kombinować samemu z konfiguracją.
Wykupiony abonament TIDAL HiFi Master. Własnych plików nie posiadam.
To pewnie optymalne bedzie coś z Tidal Connect. iFi Zen Stream to ma, w dodatku ma w standardzie lepszy zasilacz impulsowy i jest sporo tańszy od Primare. Chyba nawet jest specjalny tryb grania zoptymalizowany pod T Connect. Jest osobny wątek o tym urządzeniu.
26 minut temu, StachMuszel napisał:

Wykupiony abonament TIDAL HiFi Master

Dodam że nie warto MQA, szczególnie bez daca MQA. Zdecydowanie bardziej się opłaci opcja HIFI. Mam dość dobrze grający usbridge signature i przy Tidalu zdecydowanie preferuje HIFI nad Master

Możesz jeszcze pomyśleć na Chromecast Audio - grają całkiem nieźle, sczególnie po optyku do przyzwoitego daca.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dodam że nie warto MQA, szczególnie bez daca MQA. 

Z dacem MQA też nie warto, bo czym że jest to MQA jak nie „audiofilskim” formatem do wyciągania pieniędzy. 

4 godziny temu, dzarro napisał:

Po co wymieniać Audio Pro na Wiim? To ta sama półka. Ta sama, dość przeciętna, aplikacja sterująca. Audio Pro wygląda zresztą na lepiej wykonany nie ma tego błyszczącego plastiku na górze. 

Przeciętna aplikacja? Akurat w wiim wszystko działa bez żadnych problemów. I po co wymieniać? Po to aby zagrało z większym blaskiem o co koledze chodzi 🙂

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Poczytałem o wspomnianym wyżej przez Piotra Primare NP5 Prisma i już się podekscytowałem. Ale cena mnie szybko ostudziła 😞

No to już półka wyżej jest 🙂

Wiim mini ma tidal connect.

Piotr 

No to już półka wyżej jest

Wiim mini ma tidal connect.
Piotr 
Akurat do sprzętu klasy Wiim jeszcze może być. Brak gapless w 2022 roku to jednak kicha. W sumie Chromecast wyjdzie prościej -a przy graniu przez USB Audio Player to nawet jest gapless i 24/192. Niestety ta platforma jest wykorzystywana przez firmy robiące droższy sprzęt - np. NuPrime, PS Audio, Advance Paris itd. I to już jest słabe.
23 godziny temu, dzarro napisał:

Inna opcja to malina - ale tu już trzeba kombinować samemu z konfiguracją.

Bez kombinowania Volumio lub Daphile.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 6.08.2022 o 20:09, StachMuszel napisał:

Mam pytanie. Jestem posiadaczem streamera Audio Pro Link 1, który po optyku pracuje z DAC (Wolfson WM8740) zawartym w przedwzmacniaczu Rotel RC-1570. Brakuje mi trochę rozdzielczości i blasku w górze pasma.

To moim zdaniem wina połączenia optycznego. To najgorsze z możliwych połączeń. Odradzam. 

Chcesz żeby dobrze Ci grało to polecam, tak jak koledzy powyżej,  albo iFi Zen Stream albo Malinka. Oczywiście połączenie USB lub COAX. Zamiast drogich zasilaczy liniowych możesz zastosować izolator USB - Topping HS01 jeśli będziesz korzystał z połączenia USB.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 7.08.2022 o 16:31, dzarro napisał:

Akurat do sprzętu klasy Wiim jeszcze może być. Brak gapless w 2022 roku to jednak kicha

Gapless też ma 🙂

Piotr 

Gapless też ma
Piotr 
Może wreszcie to ogarnęli - ciekaw jestem czy to tylko Wiim czy np. też zaczęło to działać w innych klamotach na Linkplay np. w PS Audio. To był powód dla którego skreśliłem z listy zakupów model Stellar Strata.

Z gapless to w ogóle jest loteria. Ja używam jako transport Soundgenica, który po USB ma gapless ale jako transport LAN już nie zawsze. Z moim Arcamem nie ma. Całe szczęście, że streamer w Arcamie ma tę funkcję kiedy gra z Soundgenic jako NAS.

Tego nie wiem. Ale support w wiim jest godny polecenia każdej marce. Przez wiele lat wcześniej tylko z tak dobrym wsparciem spotkałem się w arcamie.

Piotr 

Tego nie wiem. Ale support w wiim jest godny polecenia każdej marce. Przez wiele lat wcześniej tylko z tak dobrym wsparciem spotkałem się w arcamie.
Piotr 
Ale niestety aplikacja Arcama to już tragedia bezdyskusyjna - brak pełnej synchronizacji ze streamerem, brak możliwości wczytania większych playlist, w ST60 to nawet nie ma shuffle (nie działa nawet w Tidal Connect). I tak dalej. Szczerze mówiąc aplikacja do sterowania programem HQPlayer to przy MusicLife szczyt funkcjonalności.

Chyba stwierdzili, że wszyscy będą używać Roona, Connecta albo Chromecasta. Biorąc pod uwagę, że Harman ma kilka marek, które stosują streaming - to straszna bida.

Jeśli chodzi o soft to chyba tak. Podobnie jest przy pro ject. Liczą po prostu na korzystanie z roon. 

Chodź tutaj liczę na szybką poprawę tej sytuacji. Odkąd Samsung jest odgórnym właścicielem Arcam, Harman itp to myślę że kwestia softu to kwestia czasu. Być może jakiś autorski jak w bluos z petarda wejdą. 

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi