Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000zl używane

Rekomendowane odpowiedzi

"...dodajmy, że te 100 W jest potrzebne po to, aby ATC SCM7 zagrały "na maksa" (na swojego maksa), tak głośno, jak potrafią, a jeżeli wystarczy nam słuchanie cicho, to wystarczy i 50 W... i wcale nie musi to być brzmienie jakościowo słabsze niż przy podawaniu takiej mocy ze wzmacniacza o mocy maksymalnej 100 W" - cytat z recenzji redaktora Kisiela z miesięcznika Audio

"Jak dopasować wzmacniacz do kolumn ATC SCM7?
Krąży wiele teorii mówiących o ogromnych wymaganiach co do napędzenia tych że monitorów, jednak nie dajmy się zwariować! SCM7 lubią dostać trochę prądu, w zasadzie im więcej tym lepiej, jednak całkiem satysfakcjonujący poziom można uzyskać z wydajnego tranzystora na poziomie 50W na kanał. Naturalnie zalecamy nieco lepsze wzmacniacze, jeśli jednak chcesz rozpocząć swoją przygodę z kolumnami ATC nie musisz posiadać olbrzymiego pieca." - cytat z oficjalnej strony ATC. 

Piszesz, że słuchałeś ATC SCM 40. Fajnie, z tym że to już naprawdę pokaźne konstrukcje. Jak już wspomniałem, przed zakupem tych monitorów, jeden z kolegów z tego forum ostrzegał mnie, że z moim wzmacniaczem (jest to marantz ki pearl lite) te paczki zagrają jak radyjko kuchenne. Nic takiego nie nastąpiło. I nie jest to tylko moje zdanie. Był u mnie jeden z kolegów wypowiadających się w tym wątku, który potwierdził że gra to znośnie, a bas mimo ich wielkości, jest naprawdę zadowalający i naprawdę dobry. Słuchałem też tych kolumn z heglem h95 i roksanem atessą jak również z aiyimą za 2 stówki mojego syna, i zaden z nich nie poległ. Każdy zagrał na swój sposób, ale o żadnym gotowaniu czy wyciskaniu ich jak cytryny, nie było mowy. 

Pozdrawiam 

Ps. Widziałem gdzieś na olx, że ktoś ma połączone atc scm11 z Twoim Nadem, kolego @Tal.

@Kaktus33

Był tu wątek dotyczący Chario Syntar i o ile dół pasma był dobry, to góra grała zbyt

agresywnie i trzeba było dać po prostu lepszy tweeter za nieduże pieniądze.

Oryginał był zbyt wysilony, bo puszczony zbyt nisko, jak na jego możliwości.

Ale to wersja dla tych, co szukają raczej gratów docelowych, a nie stałych wystawców

na kilku znanych portalach 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

29 minut temu, Tal napisał:

ATC SCM40 które w jego opinii są bardzo dobrymi kolumnami ale aby pokazały na co je stać to potrzeba właśnie takiej okrętowej spawarki.

potwierdzam. 

Aktualnie grają u Maćka z amp ATC P2. 

Nie podbiją świat, nie rzucą na kolana, ale frajdy ze słuchania od metra. Klasyczny mini max - minimum grzebalstwa - maximum słuchania. 

Początkowo szukałem drzwi, bo nowe i nie było się czym zachwycić, ale po 2 tyg. jedyne co robię, to odkurzam płyty i już nie spoglądam na drzwi. 

Ten produkt, to żaden wielki hajend, to raczej b. dobre, rzetelne, a zarazem przyjemnie grające narzędzie do słuchania muzyki. Nie kosztuje zylion, a dobrze gada. Czy właśnie nie o to chodzi? 

Wystawiłem na giełdę, ale coraz częściej zastanawiam się czy dobrze robię i nie zatrzymać ich na dłuuuużej. Te zg umilają mi czas, a ze nie robią tego najlepiej na świecie jakoś mi specjalnie nie przeszkadza.

3 minuty temu, piano napisał:

Wystawiłem na giełdę, ale coraz częściej zastanawiam się czy dobrze robię i nie zatrzymać ich na dłuuuużej. Te zg umilają mi czas, a ze nie robią tego najlepiej na świecie jakoś mi specjalnie nie przeszkadza.

Każdy szanujący się audiofil przez jakiś czas wystawiony był na pastwe żalu więc na pewno warto to dobrze rozważyć by uchronić się przed ewentualnym powrotem tego niechcianego uczucia 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 godzin temu, Kaktus33 napisał:

Myślicie, ze takie Atc scm7 byłyby spoko do 20m ? Porównywał je ktoś z AP Classic 5 ? 

Miałem kiedyś audio physic classic 3. Znawcą nie jestem i nie potrafię pisać poematów o dźwięku, ale wg mnie niemieckie paczki grają bardziej "rozrywkowo", dobrze sprawdzają się w ostrzejszych gatunkach rocka, elektronice,  natomiast atc grają głównie pięknym środkiem i dobrze sprawdzają się w jazzie, muzyce opartej o wokale, czy spokojniejszym rocku. Do 20 metrów atc scm7 mogą być za małe, ale to wg mnie też kwestia preferencji i oczekiwań. 

35 minut temu, seba3002 napisał:

Miałem kiedyś audio physic classic 3. Znawcą nie jestem i nie potrafię pisać poematów o dźwięku, ale wg mnie niemieckie paczki grają bardziej "rozrywkowo", dobrze sprawdzają się w ostrzejszych gatunkach rocka, elektronice,  natomiast atc grają głównie pięknym środkiem i dobrze sprawdzają się w jazzie, muzyce opartej o wokale, czy spokojniejszym rocku. Do 20 metrów atc scm7 mogą być za małe, ale to wg mnie też kwestia preferencji i oczekiwań. 

Hm, dla mnie ap Classic 5 zagraly idealnie, wiadomo, ze pokój odsłuchowy zaadaptowany, ale troszkę mniejszy od tego, w którym by grały. No nic, spróbuje gdzieś odsłuchać tych Atc a międzyczasie popatrzę za Classic 5 👊

1 minutę temu, seba3002 napisał:

Kolego @Kaktus33, jeśli jesteś z okolic Lublina i chcesz posłuchać ATC, zapraszam do mnie. 

A gdzie dokładnie ? Ja między Radomiem a Warszawa. Jakie Atc masz ? 

istotnie, trochę małe, aby należycie wypełnić 20 m, choć - jak pisał przedmówca - zależy od preferencji, co finalnie chcemy osiągnąć.

Mimo pewnych różnic w modelach, z grubsza można przyjąć, że obie firmy różnią się stylistyką reprodukcji. Ponadto, AP, stanowią mniejsze wyzwanie dla wzmacniacza. Z kolei ATC wymagają wydajnego prądowo amp i tego zalecam nie lekceważyć(!) 

ATC z natury są bardziej rzetelne, hmm.., innymi słowy, prawdziwsze.

Akurat scm 7 nie miałem u siebie, natomiast wyższe modele scm 40 czy scm 150 perfekt radzą sobie z każdym materiałem źródłowym. 

Osobiście, w świetle dźwiękowej stylistyki obszaru w którym się poruszam, nie miałbym wątpliwości co wybrać. Pozostaje kwestia dopasowania modelu do metrażu, amp i oczekiwań.

Bezpiecznie, jednak samemu dokonać wyboru. 

Powodzenia, 

M. 

3 godziny temu, Kaktus33 napisał:

A gdzie dokładnie ? Ja między Radomiem a Warszawa. Jakie Atc masz ? 

Lublin, kolumny to ATC SCM7.

Edytowane przez seba3002

Zostawię Ci numer telefonu na priv, jak będziesz miał ochotę, zadzwoń. Kolumny, o czym już wcześniej wspominałem, mam połączone z marantzem ki pearl lite. 

W dniu 19.01.2022 o 14:29, seba3002 napisał:

Zostawię Ci numer telefonu na priv, jak będziesz miał ochotę, zadzwoń. Kolumny, o czym już wcześniej wspominałem, mam połączone z marantzem ki pearl lite. 

Ok dzięki. Odezwę się w wolnej chwili 👊

To korzystając zapytam o jescze jedna rzecz, czy ktoś z was słuchał denon 1600NE ? Zagra podobnie do Audiolab8300 ? Czy to zupełnie inne granie ? Pytam, bo mam możliwość kupić w dobrej cenie 👊

• 2 tygodnie później...

Ok stanęło na AP Classic 5. Dorwałem nowe w kozackiej cenie i do tego Audiolab 8300 z rynku wtórnego 👌👊 w miarę możliwości napisze jak to u mnie gra, bo czekam na wzmacniacz. Źródłem będzie PC + topping d10s. 👊 dzięki za pomoc ☺️

5 godzin temu, Yankes napisał:

Jurko Bohun sprzedawał kolumny ?

Kupiłem normalnie ze sklepu, ale cena poniżej 5000 (nowe z gwarancja) uważam taka cenę za naprawdę dobra względem tego co jest oficjalnie w detalu. Trochę dołożyłem, ale mam nadzieje, ze będzie Ok 👊

5 godzin temu, Kaktus33 napisał:

Kupiłem normalnie ze sklepu, ale cena poniżej 5000 (nowe z gwarancja) uważam taka cenę za naprawdę dobra względem tego co jest oficjalnie w detalu. Trochę dołożyłem, ale mam nadzieje, ze będzie Ok 👊

Chyba źle mnie zrozumiałeś. Najważniejsze, że jesteś zadowolony.

De gustibus non est disputandum

3 minuty temu, Yankes napisał:

No chyba właśnie zle 😁😁 przepraszam 👊🙄 ale cena naprawdę fajna a na efekt muszę czekać do wtorku 🙈 bo wzmacniacz ma przyjść właśnie wtedy 🤭 napisze jak to u mnie zagra 🙂. Pozdrawiam 

5 minut temu, Yankes napisał:

Aa dobra 😁 już ogarnAlem 😁 nawiązanie do kozackiej ceny 🤣🤣 

W dniu 6.02.2022 o 10:08, Kaktus33 napisał:

No chyba właśnie zle 😁😁 przepraszam 👊🙄 ale cena naprawdę fajna a na efekt muszę czekać do wtorku 🙈 bo wzmacniacz ma przyjść właśnie wtedy 🤭 napisze jak to u mnie zagra 🙂. Pozdrawiam 

Aa dobra 😁 już ogarnAlem 😁 nawiązanie do kozackiej ceny 🤣🤣 

Czekam na Twoją opinię.

Dobra 😄 Drugi dzień grania i odziwo gra praktycznie tak jak na odsluchu, kolumny nowe wiec pewnie za jakis czas mogą troche zmienić charakter brzmienia, ale znając zycie to tylko na jeszcze lepsze  :):) kable WW wire silver, Źrodło PC-Toppingd10s Tidal. Jest wszystko tak jak byc miało, czyli duzo srednich, nie mecząca góra i super kontrolowany bas, który nie dudni, nawet siedząc przy scianie przeciwnej kolumnom(kolumną?)  :P. Dzieki wszystkim za rozmowe i porady 🙂

Godzinę temu, Kaktus33 napisał:

Dobra 😄 Drugi dzień grania i odziwo gra praktycznie tak jak na odsluchu, kolumny nowe wiec pewnie za jakis czas mogą troche zmienić charakter brzmienia, ale znając zycie to tylko na jeszcze lepsze  :):) kable WW wire silver, Źrodło PC-Toppingd10s Tidal. Jest wszystko tak jak byc miało, czyli duzo srednich, nie mecząca góra i super kontrolowany bas, który nie dudni, nawet siedząc przy scianie przeciwnej kolumnom(kolumną?)  :P. Dzieki wszystkim za rozmowe i porady 🙂

Cieszę się bardzo...teraz tylko słuchaj !

Kolumnom  - odważnie 😉  - liczba mnoga komu czemu ...

I ciesz się muzyką bez szukania kwadratowych jajec ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zawsze można  dorwać Projekt DYI i samemu zrobić. Projekt kolumn 2,5 Drożnych Na SB Acustics  z  strojeniem na 35 Hz . Mi  grają  świetnie. I przede wszystkim wiem co  mam. Jak zwrotnica, jakie wygłuszenie i  z czego jest zrobiona kolumna :).

W dniu 9.02.2022 o 18:29, audioburak napisał:

Kolumnom  - odważnie 😉  - liczba mnoga komu czemu ...

I ciesz się muzyką bez szukania kwadratowych jajec ... 😉 

Można się przy okazji nauczyć zasad poprawnej pisowni.😉

• Pokaż nowe odpowiedzi