Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000zl używane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

poszukuje kolumn podstawowych do 3000 zł używane. Będą grać w 20m2 oraz stać bardzo blisko sciany. Słucham muzyki elektronicznej trance, progressive trance, house, ambient, chill house/trance, czasem techno, rave. 
chcialbym szczegółowego brzemienia, bez ostrości na gorze i w miarę dobrze kontrolowany bas, oraz fajna średnice 🙂 słuchałem niedawno podłogowych pylon diamond 25 z nad c368 w porównaniu z m2si oraz Emotiva basx z ta100 chyba czy coś takiego. Nad wypadł najlepiej. 

myslalem nad dynaudio x18/x14

emit 10/20

ap Classic 3 

fyne 500

polk reserve 100/200

pylon monitor 15/18

kef r300 / Kef ls50

Jezeli ktoś słuchał to prosiłbym o jakieś rady 👊 wzmacniacz będzie do wyboru później, jak już wybiorę kolumny 👌 Dzieki

Edytowane przez Kaktus33
https://www.audiostereo.pl/topic/157717-kolumny-do-3000zl-u%C5%BCywane/
58 minut temu, Kaktus33 napisał:

Witam 

poszukuje kolumn podstawowych do 3000 zł używane. Będą grać w 20m2 oraz stać bardzo blisko sciany. Słucham muzyki elektronicznej trance, progressive trance, house, ambient, chill house/trance, czasem techno, rave. 
chcialbym szczegółowego brzemienia, bez ostrości na gorze i w miarę dobrze kontrolowany bas, oraz fajna średnice 🙂 słuchałem niedawno podłogowych pylon diamond 25 z nad c368 w porównaniu z m2si oraz Emotiva basx z ta100 chyba czy coś takiego. Nad wypadł najlepiej. 

myslalem nad dynaudio x18/x14

emit 10/20

ap Classic 3 

fyne 500

polk reserve 100/200

pylon monitor 15/18

kef r300 / Kef ls50

Jezeli ktoś słuchał to prosiłbym o jakieś rady 👊 wzmacniacz będzie do wyboru później, jak już wybiorę kolumny 👌 Dzieki

a kolega zarezerwowal srodki na stendy...?

Może ma poważną komodę 40- 50 cm - wystarczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oba modele ze wstęgą, Evo BR szczelinowy na boki, a Elac z tyłu ale dolny ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dla takiego repertuaru i warunków zastanawiałbym się nad wspomnianymi Elac lub Focal Aria 906

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

atc scm 11,linn ls,wharfadale evo 4,2,usher v 601,adam hm1,NHT 1,5 to tak na szybko,ja bym się zastanowił nad ATC,albo NHT ,bo mają obudowęzamkniętą

O kurde dużo propozycji. Ze standami problem, Bo kolumny musza stać na komodzie i odległość od sciany to max 20 cm…. 🤔 niestety

a jakie wzmacniacze polecacie odsłuchać ? 

Podobają mi się Adam hm1, ale nigdzie ich nie widzę…. A usher 520 ?? Wiecie może jak grają ? Te elac carina mogę mieć za 420€ powystawowego od dealera w holandi, bo akurat mam tam brata 😁 wiec kupiłbym je tam… ale pierw musiałbym posłuchać 🤭

Focale fajne…. 🙂 Ok to będę mieć je na uwadze a usher 520 ? 

O wejdą mi kolumny o szerokości 23,5 cm 

Chario i atc tez mi się podobają, ale ceny troszkę poza moim zamierzonym budżetem… a Atc scm7 ? Napewno będę chciał osłuchać proponowane kolumny, ale myśle, ze wybiorę max 3 pary 👊 żeby się nie pogubić. 

Żeby rave, minimal, trance brzmiał chociaż poprawnie na monitorach to potrzebujesz co najmniej 16cm głośnika niskośredniotonowego dlatego zapomnij o ATC i Usher do których ludzie podpinają "spawarki" żeby to grało jazz.
Szczerze powiedziawszy to za dużo niższe pieniądze uzyskałbym znacznie lepszy efekt niż planujesz wydać. Temat jest prosty bo do takiej muzyki potrzebujesz podłogówek na które nie możesz sobie pozwolić dlatego będziesz miał pewną karykaturę Twojej ulubionej muzyki w której bas jest kluczowy.
Zaproponuję kolumny aktywnie polecane przez naszego forumowego kolegę które idealnie sprawdzą się w muzyce jakiej słuchasz. Mowa o Quadral Argentum 530

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A słyszał ktoś z was sonus faber lumina 2 ? Tez br z przodu i w moim guście jeżeli chodzi o wygląd kolumn 🙂 

3 minuty temu, Tal napisał:

Żeby rave, minimal, trance brzmiał chociaż poprawnie na monitorach to potrzebujesz co najmniej 16cm głośnika niskośredniotonowego dlatego zapomnij o ATC i Usher do których ludzie podpinają "spawarki" żeby to grało jazz.
Szczerze powiedziawszy to za dużo niższe pieniądze uzyskałbym znacznie lepszy efekt niż planujesz wydać. Temat jest prosty bo do takiej muzyki potrzebujesz podłogówek na które nie możesz sobie pozwolić dlatego będziesz miał pewną karykaturę Twojej ulubionej muzyki w której bas jest kluczowy.
Zaproponuję kolumny aktywnie polecane przez naszego forumowego kolegę które idealnie sprawdzą się w muzyce jakiej słuchasz. Mowa o Quadral Argentum 530

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ok dzięki za propozycje 🙂 choć dodam, ze jakoś głośno tej muzyki nie mam zamiaru słuchać… raczej będzie to średnia głośność i nie musi to być niewiadomo jaki bas 🙂, ale dzięki za propozycje 👊 miło, ze jest tu tyle osób, które chcą doradzić 🙂 

Focal aria 906 konfrontować tylko z jakims naimem czy może jest coś z czym tez fajnie zagra? Żeby tylko uszy nie bolały od wysokich tonów 🙈

Czy do muzyki której słucham, taki vincent sv 236 na przykład by się nadawał ? Bądź arcam a29/39/sa20? 
cxa61/81 azur851a? Oczywiście w połączeniu z chociażby focal 906 albo polecanymi carina od Elac 

Dla Focal Aria 906 dobrym towarzystwem będzie Audiolab 8300A

Nie rozglądaj się za wiele tylko skup uwagę na możliwie najbardziej wypozycjonowanym sprzęcie i działaj bo czasami można naprawdę kupić fajne klocki w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Tal napisał:

Dla Focal Aria 906 dobrym towarzystwem będzie Audiolab 8300A

Nie rozglądaj się za wiele tylko skup uwagę na możliwie najbardziej wypozycjonowanym sprzęcie i działaj bo czasami można naprawdę kupić fajne klocki w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Dzięki 👊

Ukryta Zawartość

Focale aria mnie osobiście nie podeszły,za dużo wysokich,dudniący midbas,brak jakiegokolwiek niskiego basu,wrzeszcząca wyższa średnica ,słuchane u kolegi,wzmacniacz nad,więc najpierw posłuchaj ,nawet u sprzedającego,bo można się rozczarować....

A No wlasnie… napewno przesłucham 3 par kolum, ale muszę doprecyzowacc, które wziąć pod uwagę. 
1. Focal aria 906

2. Może te elac carina 

3. ? 

21 minut temu, szpotek73 napisał:

Focale aria mnie osobiście nie podeszły,za dużo wysokich,dudniący midbas,brak jakiegokolwiek niskiego basu,wrzeszcząca wyższa średnica ,słuchane u kolegi,wzmacniacz nad,więc najpierw posłuchaj ,nawet u sprzedającego,bo można się rozczarować....

A z czym grały te kolumny jak ich słuchałeś ? 

Podstawowy problem to ten, że z 20 wzmacniaczy Arie zagrają z dwoma; no może

trzema. A mniej "charakterne" kolumny zagrają dobrze z tą resztą 😉 

I ja bym się z @szpotek73 nie zgodził w kwestii posłuchania u sprzedającego,

bo wszystkie ich "zalety" wychodzą po dużo dłuższym słuchaniu ... a na pierwszy

rzut ucha to pewnie mogą się wielu spodobać.

Stąd okresowa "nadreprezentacja" 😉 różnych Focali na portalach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No na pierwszy rzut ucha to jest efektowne granie,ale potem zaczyna męczyć... wiadomo,że najlepiej posłuchać u siebie,ale nawet kiepski odsłuch jest lepszy od kupowania w ciemno....

4 minuty temu, audioburak napisał:

Podstawowy problem to ten, że z 20 wzmacniaczy Arie zagrają z dwoma; no może

trzema. A mniej "charakterne" kolumny zagrają dobrze z tą resztą 😉 

I ja bym się z @szpotek73 nie zgodził w kwestii posłuchania u sprzedającego,

bo wszystkie ich "zalety" wychodzą po dużo dłuższym słuchaniu ... a na pierwszy

rzut ucha to pewnie mogą się wielu spodobać.

Stąd okresowa "nadreprezentacja" 😉 różnych Focali na portalach ...

A jakieś tzw bezpieczne kolumny, które warto przesłuchać ? 🙂 

29 minut temu, Kaktus33 napisał:

grały

Grały z nad 372 i gramofonem techniksa ,jakimś tam kultowym 

Edytowane przez szpotek73

Do muzyki elektronicznej ,jak potrafisz sam złożyć:

Ukryta Zawartość

Myślę,że w budżecie się zmieścisz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szpotek73
1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

...słuchane u kolegi...

Pogłębianie znajomości powoduje silną relacje w ramach której kolegą z definicji nazywamy osoby z którymi mamy sporadyczny kontakt i powszednie więzi. 

Rozwijanie tego hobby z kolegami i przyjaciółmi prowadzi do stopniowego uwalniania drzemiącego potencjału naszych systemów poprzez spotkania i towarzyszącej temu wymianie uwag i opinii. 

Monitory Focal Aria 906 z nieodpowiednim wzmacniaczem niewątpliwie rozczarują i odstraszą jak u nieobeznanego kolegi.

Edytowane przez Tal

Bezpieczne Ushery V 601 już były wymieniane, ale są o 5 mm za szerokie 😉 

A z kolei np:

Ukryta Zawartość

wymagają pewnych zabiegów z kopułkami 😉 ale się mieszczą w gabarycie ...

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, audioburak napisał:

A z kolei np:

Ukryta Zawartość

Ok myśle, ze wygospodarował bym dodatkowe 5mm. Wiec te kolumny wezmę pod uwagę podczas odsłuchu. 

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Tal napisał:

Monitory Focal Aria 906 z nieodpowiednim wzmacniaczem niewątpliwie rozczarują i odstraszą jak u nieobeznanego kolegi.

kolega już je dawno temu sprzedał i kupił dynaudio- teraz gra jak trzeba....🙂

nie wiem jaki wzmacniacz by uspokoił te focale...może jakaś lampa mocna...

44 minuty temu, Tal napisał:

Rozwijanie tego hobby z kolegami i przyjaciółmi prowadzi do stopniowego uwalniania drzemiącego potencjału naszych systemów poprzez spotkania i towarzyszącej temu wymianie uwag i opini

👍

52 minuty temu, audioburak napisał:

A z kolei np:

Ukryta Zawartość

Czy te Dynaudio nie będą dudnic stojąc blisko sciany ? Osobiście bardziej podobają mi się x18 🙂 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi