Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, tomek7776 napisał:

tak ze 4 klasy wyzej od tych dali...

skad wiem....40letnie doswiadczenie w branzy.

to z cyklu co lepsze skoda.czy audi....skad wiesz....hahah

w przypadku dali wdasz sie w koszta.a efekt nieznany.

a.... i pasmo ich nedzne....

z dali.to bym bral pod uwage dali grand.jedynie.ale tez pod warunkiem zmiany wzmacniacza na jakis wydajny.

No tu niestety mogę tylko zdać się na doświadczenie . 

Chociaż Skoda i Audi czasem potrafi zaskoczyć ...haha 

DIY się obawiam w kontekście ew późniejszej odsprzedaży . Nawet jak to jest produkt hi-end 

to prawda odsprzedaz moze.ale nie musi byc problemem.

skoda.niczym audi nie zaskoczy.

Edytowane przez tomek7776
21 minut temu, tomek7776 napisał:

to prawda odsprzedaz moze.ale nie musi byc problemem.

skoda.niczym audi nie zaskoczy.

Dlatego nie mam skody 😀

Te DIY na prawdę zacne , same głośniki sporo wychodzą . Trzeba będzie posłuchać . 

Autorowi proponuję dystans i rozsądne kalkulacje bo pożądany efekt spokojnie da się osiągnąć w założonym budżecie a może i mniejszym. @carlos med Twoje końcówki są spoko a kolega @tomek7776 mógłby wyluzować i darować sobie już te uszczypliwości bo setki tysięcy wcale nie gwarantują super hiper wyczesanego dźwięku tylko raczej umiejętne połączenie poszczególnych elementów w konkretnym pomieszczeniu. 

Najkorzystniej moim zdaniem Twoje końcówki podłączyć tak aby kazda końcówka zasilała osobną kolumnę mamy wtedy dual mono i ważne w tym wypadku według mnie aby te końcówki podłaczyc w trybie bi-ampingu czyli zwory glośnikowe np. z prawego kanalu dac na bas a z lewego na tor średniowysokotonowy. Nie bawiłbym się w zwiększanie mocy czyli nie mostkowałbym tych końcówek do trybu mono. Większy przyrost jakości jest w bi ampingu. Problemem może być tylko jak podłączyć dwie pary interkonektow musiałbyś mieć preamp z dwoma wyjściami na dwie końcówki mocy.

Z kolumn proponuje Pylon Diamond 30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja już pod kątem bi-ampu patrzę bo coś czuję że inaczej nic z tego nie będzie bez wymiany końcówek 
Pytanie czy to dobre kolumny dla mnie . Zawsze na początek mogą grać pod jedną końcówka a pre i bi-amp może chwilę poczekać 

Czego oczekujesz po bi-ampingu?

Tal

ale gdzie ja napisalem o setkach tys zl......

raczej stopuje zalozyciela tematu.przed wpadaniem w koszta.

Edytowane przez tomek7776
2 minuty temu, Tal napisał:

Autorowi proponuję dystans i rozsądne kalkulacje bo pożądany efekt spokojnie da się osiągnąć w założonym budżecie a może i mniejszym. @carlos med Twoje końcówki są spoko a kolega @tomek7776 mógłby wyluzować i darować sobie już te uszczypliwości bo setki tysięcy wcale nie gwarantują super hiper wyczesanego dźwięku tylko raczej umiejętne połączenie poszczególnych elementów w konkretnym pomieszczeniu. 

Najkorzystniej moim zdaniem Twoje końcówki podłączyć tak aby kazda końcówka zasilała osobną kolumnę mamy wtedy dual mono i ważne w tym wypadku według mnie aby te końcówki podłaczyc w trybie bi-ampingu czyli zwory glośnikowe np. z prawego kanalu dac na bas a z lewego na tor średniowysokotonowy. Nie bawiłbym się w zwiększanie mocy czyli nie mostkowałbym tych końcówek do trybu mono. Większy przyrost jakości jest w bi ampingu. Problemem może być tylko jak podłączyć dwie pary interkonektow musiałbyś mieć preamp z dwoma wyjściami na dwie końcówki mocy.

Z kolumn proponuje Pylon Diamond 30

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wsparcie . 

Tak się składa , że DAC ma wyjście XLR i RCA które może obsługiwać jednocześnie. Wiem że na RCA  jest niższe napięcie i docelowo to nie jest pewnie dobre rozwiązanie . Mogę już teraz w ten sposób przetestować to rozwiązanie , ale pewnie docelowo lepiej sprawdzi się może preamp z obsługą 2 końcówek 

Ukryta Zawartość

Problemem może być tylko jak podłączyć dwie pary interkonektow musiałbyś mieć preamp z dwoma wyjściami na dwie końcówki mocy.

W takim wypadku mozesz tez uzyc Y-kabel (rozdzielacz na dwie koncowki)

Nie wierze w duza zmiane poprzez Bi-Amping.
Ja bym zainwestowal ta kase inaczej (subwoofer).
Szczegolnie przy takich „szczuplych“ zestawach, jak te wspomniane Monitor Audio
1 minutę temu, carlos med napisał:

Dziękuję za wsparcie . 

Tak się składa , że DAC ma wyjście XLR i RCA które może obsługiwać jednocześnie. Wiem że na RCA  jest niższe napięcie i docelowo to nie jest pewnie dobre rozwiązanie . Mogę już teraz w ten sposób przetestować to rozwiązanie , ale pewnie docelowo lepiej sprawdzi się może preamp z obsługą 2 końcówek 

nie da sie inny poziom napiecia wyjsciowego.

popros kolege xajas o rozwiazanie tematu.jakis dsp....np

2 minuty temu, xajas napisał:

Szczegolnie przy takich „szczuplych“ zestawach

Bi-amping po to by końcówki nie pracowały zmostkowane i mogły napędzić trudniejsze nieco kolumny 

Jesli wezniesz single amping wyjdzie na to samo.

Przez bi-amping odciazysz ten single-amp tylko mikroskopijnie

Przez bi-amping nie wpompujesz wiecej mocy w system

12 minut temu, xajas napisał:

Szczegolnie przy takich „szczuplych“ zestawach, jak te wspomniane Monitor Audio

To taki kabel np ???

Ukryta Zawartość

I wtedy z każdego wyjścia XLR z DACa na ten sam kanał w 2 końcówkach 

1 minutę temu, xajas napisał:

Jesli wezniesz single amping wyjdzie na to samo.

Przez bi-amping odciazysz ten single-amp tylko mikroskopijnie emoji6.png

Ale wtedy 4ohm mogę bezpiecznie podpiąć chyba ?? 

Już nie wiem kto ma rację 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yep, ale musisz uwazac, ktora strona jest „meska“, a ktora jest „zenska“.

Tutaj tylko przyklad - wyjscie jest „meskie“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Yep, ale musisz uwazac, ktora strona jest „meska“, a ktora jest „zenska“.

Tutaj tylko przyklad - wyjscie jest „meskie“

Ukryta Zawartość

Nie , no tyle to wiem . 😀😀😀

Tylko czy dla DAC to nie problem ?? Ale podejrzewam, że nie 

2 minuty temu, carlos med napisał:

😀😀😀

Czyli prosta zmiana okablowania można podpinać te DIY 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
Ale wtedy 4ohm mogę bezpiecznie podpiąć chyba ?? 
Już nie wiem kto ma rację 

Mozesz.

Dla uporzadkowania (zakladamy impedancje glosnikow 4Ohm)

Bi-Amping „pionowy“ - jedna koncowka stereo zmostkowana na lewo, jedna na prawo. Wtedy masz wieksze rezerwy mocy, ale impedancja odgrywa role. Kazdy kanal zmostkowanej koncowki „widzi“ tylko polowe impedancji, czyli 2Ohmy

Bi-Amping „poziomy“ - jedna koncowka stereo na bas, jedna na wysokie. Nie zyskujesz na mocy a impedancja nie odgrywa roli. Obydwa wzmacniacze „widza“ ta sama impedancje (taka sama jak w przypadku single amping), czyli 4Ohmy

Single-Amping - jedna koncowka stereo napedza bas i wysokie. Kazdy kanal stereo „widzi“ 4Ohm

Posłuchaj. Jeśli chcesz usłyszeć bas i skale dźwięku w tym metrażu możesz słuchać do nasrania tych wszystkich "odkurzaczy" z 13, 16, 18 cm basowcami. Nawet jak kupisz hajend za 100-200 k. Pln nadal to bedzie tylko odkurzacz. Do pompowania kurzu w twoim domu.  Prawdziwy bas to 12 cali i wyżej, plus obudowa zamknięta. Reszta to mżonki i próby zawracania Wisły łyżką.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

10 minut temu, xajas napisał:

Mozesz.

Bi-Amping „pionowy“ - jedna koncowka stereo zmostkowana na lewo, jedna na prawo. Wtedy masz wieksze rezerwy mocy, ale impedancja odgrywa role. Kazdy kanal zmostkowanej koncowki „widzi“ tylko polowe impedancji, czyli 2Ohmy

Bi-Amping „poziomy“ - jedna koncowka stereo na bas, jedna na wysokie. Nie zyskujesz na mocy a impedancja nie odgrywa roli. Obydwa wzmacniacze „widza“ ta sama impedancje (taka sama jak w przypadku single amping), czyli 4Ohmy

Single-Amping - jedna koncowka stereo napedza bas i wysokie. Kazdy kanal stereo „widzi“ 4Ohm

No i właśnie o to mi chodziło .Single-Amping.  Jedyny minus jaki zauważam to , że jedna każda końcówka obsługuje wtedy 2 kanały , a nie jeden i to pewnie nie da takiej separacji kanałów jak w Bi-Ampingu pionowym . No, ale coś za coś . 

Edytowane przez carlos med
17 minut temu, xajas napisał:

Mozesz.

Tylko biamping "poziomy". Dwie końcowki mocy. Na subas może być D-klasa. Ważne żeby wzmacniacz\końcówka mocy w aktywnej kolumnie miała możliwość pomiarów i korekcji dsp. Dostosowanie modów pomieszczenia. Wtedy zaczyna się słuchanie basu.

22 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Posłuchaj. Jeśli chcesz usłyszeć bas i skale dźwięku w tym metrażu możesz słuchać do nasrania tych wszystkich "odkurzaczy" z 13, 16, 18 cm basowcami. Nawet jak kupisz hajend za 100-200 k. Pln nadal to bedzie tylko odkurzacz. Do pompowania kurzu w twoim domu.  Prawdziwy bas to 12 cali i wyżej, plus obudowa zamknięta. Reszta to mżonki i próby zawracania Wisły łyżką.

Nie potrzebne emocje . To już ustaliliśmy , że cokolwiek nowego , musi mieć solidny " basowiec" .

Nie mniej jednak .

Czyli konstrukcje  4x 6,5" jak w KEF R11 albo większe jak nie są jednym ogromnym głośnikiem nie nadają się na 40-45m2 . Wątpię . To po co je robią ?? Na 20m2 ??

6 minut temu, Tomek1777 napisał:

Tylko biamping "poziomy". Dwie końcowki mocy. Na subas może być D-klasa. Ważne żeby wzmacniacz\końcówka mocy w aktywnej kolumnie miała możliwość pomiarów i korekcji dsp. Dostosowanie modów pomieszczenia. Wtedy zaczyna się słuchanie basu.

Czyli oferta DIY. + miniDSP SHD i szafa gra . Tzn . Bas gra . 

DAC i źródła na razie zmieniał nie będę . 

Edytowane przez carlos med
5 minut temu, carlos med napisał:

...

Czyli konstrukcje  4x 6,5" jak w KEF R11 albo większe jak nie są jednym ogromnym głośnikiem nie nadają się na 40-45m2 . Wątpię . To po co je robią ?? Na 20m2 ??

Bo mają wysoki WAF - żonki łatwo akceptują wąskie kolumienki.

Edytowane przez Yotomeczek
3 minuty temu, Yotomeczek napisał:

Bo mają wysoki WAF - żonki łatwo akceptują wąskie kolumienki.

To też . Ale znaczna część ląduje nie w salonie tylko w pokoju odsłuchowym takim czy innym . 

Ciekawe co robią ze względu na wysoki MAF ??😀

4 minuty temu, carlos med napisał:

To też . Ale znaczna część ląduje nie w salonie tylko w pokoju odsłuchowym takim czy innym . 

Ciekawe co robią ze względu na wysoki MAF ??😀

W pokojach odsłuchowych to lądują ogromne tubiszcza i inne wynalazki. Jak ktoś ma osobny pokój odsłuchowy z adaptacją akustyczną to raczej kolumn z 16-18cm wooferami nie wsadza. 

MAF? Może stringi, push-upy i szpilki?

Edytowane przez Yotomeczek
2 minuty temu, Yotomeczek napisał:

W pokojach odsłuchowych to lądują ogromne tubiszcza i inne wynalazki. Jak ktoś ma osobny pokój odsłuchowy z adaptacją akustyczną to raczej kolumn z 16-18cm wooferami nie wsadza. 

No raczej nie . 

27 minut temu, carlos med napisał:

Nie potrzebne emocje . To już ustaliliśmy , że cokolwiek nowego , musi mieć solidny " basowiec" .

Nie mniej jednak .

Czyli oferta DIY. + miniDSP SHD i szafa gra . Tzn . Bas gra . 

DAC i źródła na razie zmieniał nie będę . 

Wez te KEF wsadź...! Byłem ostatnio w renomowanym ogólnopolskim  salonie hifi po odbiór słuchawek. Spojrzałem w kolumienki...  King Size, King Size ja chce do innego wymiaru jak z kultowego filmu Machulskiego. Obraz ustrojstw dźwiekowych jakby mi ktoś chciał napluć w twarz!!

Edytowane przez Tomek1777

14 minut temu, Tomek1777 napisał:

Wez te KEF wsadź...! Byłem ostatnio w renomowanym ogólnopolskim  salonie hifi po odbiór słuchawek. Spojrzałem w kolumienki...  King Size, King Size ja chce do innego wymiaru jak z kultowego filmu Machulskiego. Obraz ustrojstw dźwiekowych jakby mi ktoś chciał napluć w twarz!!

Ok. To zaproponuj nie DIY z basowcem o którym myślisz . Jest taki w rozsądnych pieniądzach ??

Rozumiem , irytację sklepowa , bo jak w swojej branży widzę ignorancję , dyletanctwo i tandetę to też mnie strzela . 

Właśnie chodzi mi o to , żeby nie wsadzić "KEFa" na pałę i później narzekać . 

12 minut temu, carlos med napisał:

Ok. To zaproponuj nie DIY z basowcem o którym myślisz . Jest taki w rozsądnych pieniądzach ??

Rozumiem , irytację sklepowa , bo jak w swojej branży widzę ignorancję , dyletanctwo i tandetę to też mnie strzela . 

Właśnie chodzi mi o to , żeby nie wsadzić "KEFa" na pałę i później narzekać . 

Musisz zrozumieć jedno. To nie jest ze KEF jest do bani a inne nie. To nie tedy droga.  Problem jest kiedy ktos próbuje nam udowodniać że te "55" woferów z  8 cm średnicy głośniczkami zaprezentuje nam skład orkiestrowy z filharmonii. To jest kłamstwo! Kłamstwo realizowane na masową skalę! Propozycja Diy.? Ja mam kolumny Audiosynergia.

Edytowane przez Tomek1777

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

białe tańsze🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam swoje diy na tym głośniku,grają w 60-u paru metrach ,bas jest bardzo dobry i jest go dużo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Tomek1777 napisał:

Musisz zrozumieć jedno. To nie jest ze KEF jest do bani a inne nie. To nie tedy droga.  Problem jest kiedy ktos próbuje nam udowodniać że te "55" woferów z  8 cm średnicy głośniczkami zaprezentuje nam skład orkiestrowy z filharmonii. To jest kłamstwo! Kłamstwo realizowane na masową skalę! Propozycja Diy.? Ja mam kolumny Audiosynergia.

No i trzeba było tak od razu. Może takie Modulo 3 , albo Audiosynergia 4 w bi-,ampingu  rozwiązały by mi wszystkie problemy . Są ciągle dostępne , czy tylko rynek wtórny ?? 

Ja też się wychowałem na Altusach gdzie basowy nie miał 15cm 

35 minut temu, Tomek1777 napisał:

Audiosynergia.

Niestety ze względu na odległość projekt indywidualny , (, to dopiero musi być efekt) nie wchodzi pewnie w grę . Zrobiony indywidualnie pozostaje indywidualny , ale jak trafiony to można przestać szukać . 

• Pokaż nowe odpowiedzi