Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Strona 1 post nr 2 tej epopei 😁

No było rzeczywiście o 250Ti. Słuchałeś ich ?? Masz jakieś własne wrażenia , czy tylko po parametrach wyglądają no dobra propozycje ??

8 minut temu, carlos med napisał:

czy tylko po parametrach wyglądają no dobra propozycje ??

Nie obchodzą mnie parametry. Nie słucham parametrów. Słucham dźwięku. Te JBL mimo, że mają już kilka lat na karku nie straciły swej wartości. W razie potrzeby łatwo dostępne są części zamienne 

Tak, słuchałem ich.

Są zajebiste 

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie obchodzą mnie parametry. Nie słucham parametrów. Słucham dźwięku. Te JBL mimo, że mają już kilka lat na karku nie straciły swej wartości. W razie potrzeby łatwo dostępne są części zamienne 

Tak, słuchałem ich.

Są zajebiste 

A jakbyś miał porównać je do starszych konstrukcji Dynaudio albo Infinity??

Takie porównania są zupełnie bez sensu. Inna "szkoła grania", inny sposób prezentacji dźwięku, inna barwa. Różne produkty skierowane do różnych odbiorców. 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Takie porównania są zupełnie bez sensu. Inna "szkoła grania", inny sposób prezentacji dźwięku, inna barwa. Różne produkty skierowane do różnych odbiorców. 

Może rzeczywiście to było głupie pytanie . Pewnie w JBL i Infinity jest bardziej koncertowe , potężniejsze granie , a w Dynaudio precyzyjne. Każdy ma inne oczekiwania. 

Nie. Po prostu "uczepiłeś" się parametrów, cyferek, definicji i szufladek, które ktoś Ci otworzy. A to niestety tak nie działa. Chcesz wiedzieć jak dany głośnik gra? Niestety trzeba samemu posłuchać. Można Ci podpowiedzieć, czy warto zainteresować się określoną konstrukcją ale jak ona "gra" i jak gra na tle innych głośników, niestety na takie pytania sam musisz sobie odpowiedzieć. Przecież to jak rozmowa z niewidomym o kolorach (bez urazy). O dźwięku można sensownie rozmawiać jeśli mamy ten sam punkt odniesienia (obaj słuchaliśmy tych samych głośników, lubimy takie same brzmienie i sposób prezentacji). Wtedy podświadomie wiemy, o co nam chodzi i o czym tak naprawdę mówimy

W dniu 28.01.2022 o 22:51, carlos med napisał:

A jakbyś miał porównać je do starszych konstrukcji Dynaudio albo Infinity??

wersji 250Ti jest 4.

i chyba tylko jedna z nich jest oryginalna z USA.ta,co  z tylu ma wiele regulacji.po tylu latach raczej wymaga gruntownego remontu.

reszta jest z danii,rozni sie wszystkim lacznie z wymiarami i jakoscia dzwieku.

oryginalne z USA,graja u mojego kolegi z maciem 275.

bardzo dobre hi fi.ale tylko tyle.

mozliwe ze kupiles jbl

mozliwe ze dynaudio.3.3

najlepsze z tego byly RE90.

30 minut temu, tomek7776 napisał:

wersji 250Ti jest 4.

i chyba tylko jedna z nich jest oryginalna z USA.ta,co  z tylu ma wiele regulacji.po tylu latach raczej wymaga gruntownego remontu.

reszta jest z danii,rozni sie wszystkim lacznie z wymiarami i jakoscia dzwieku.

oryginalne z USA,graja u mojego kolegi z maciem 275.

bardzo dobre hi fi.ale tylko tyle.

mozliwe ze kupiles jbl

mozliwe ze dynaudio.3.3

najlepsze z tego byly RE90.

Nowe kolumny zainstalowane.
Stojąc obok MA wyglądają jak zawodnicy z innej kategorii zupełnie.
Kolumny w bardzo dobrym stanie, zadbane, wyglądają jakby były kupione miesiąc temu, chociaż wiadomo wizualnie to lata 90.
Różnica w brzmieniu duża już na pierwszy "rzut ucha"
Grają zdecydowanie pełniejszym brzmieniem, cieplej. Góra precyzyjna, niemęcząca, troche taka zawoalowana , ale z każdą godziną zaczynam to doceniać coraz bardziej. Odwzorowanie instrumentów bardzo dobre, bardziej naturalne. Po przełączeniu z powrotem na MA Silver dżwięk wydaje się suchy, beż wypełnienia, mniej naturalny.
Bas- no jest go więcej, nie są to jakieś rozlewiska basowe, nie spodziewałem się ich, jest tam gdzie jest na ścieżce dźwiękowej i nie ma tam gdzie jest niepotrzebny, nie dominuje. Mogłoby być go trochę więcej, ale to jeszcze może kwestia ustawienia kolumn w pomieszczeniu ( teraz są odsunięte na 1m od ściany tylnej).
Scena - jest zdecydowanie szersza niż w MA, precyzyjna, naturalna, zlokalizowana pomiędzy głośnikami, ale też sięgająca sporo na boki poza kolumny. Efekt "znikania kolumn" jak poprzednio, zależny trochę od dogięcia kolumn , ale w 100% satysfakcjonujący.
Albedo Monolith Monocrystal wydobywa z "nowych kolumn" "szlachetne brzmienie" tak bym to określił, to co na Chord Clearway jest niedokładne, chwilami trochę "trzeszczy" na Albedo brzmi po prostu pięknie ( szczególnie chyba gitary), jest jeszcze większa przestrzeń, nie ma grama metaliczności. Wrażenia muzyczne są zdecydowanie lepsze, nie osiągalne na Chord Clearway. Ale też różnica w cenie ogromna.
I tu mam pierwszy dylemat: za Albedo w tej wersji zapłaciłem 4200pln. W stosunku do ceny nowego to sporo taniej. Mogę go jeszcze zwrócić i czekać aż się pojawi oferta na używany - tylko na jaką cenę można liczyć ??
Drugi temat jest taki, że klasę to "nowe kolumny" pokazują takna 100% dopiero przy głośniejszym słuchaniu ( u mnie na skali wzmocnienia w DAC tak o d -27dB) i tu się zastanawiam, czy preamp cyfrowy w DAC wystarczająco wysterowuje końcówki mocy. Na wyjściu XLR ma napięcie 4V.
Będę musiał sprawdzić czy preamp poprawi sytuację - ale może moje myślenie jest zupełnie błędne - najchętniej myślałbym o lampi np: WBA Blazebird.
Końcówki najpierw podłączyłem wu kładzie - 1 końcówka w trybie stereo - jest dobrze. Ale magia zaczyna się kiedy podłączam jeden kabel XLR z DAC do jednego kanału w jednej i drugiej końcówce , tak ,że pracuje w niej tylko jeden kanał. Bardzo poprawia to detaliczność i stereofonię.
Próbowałem też podłączenia w starym układzie , czyli 2 końcówki "zdbridżowane" , ale to już chyba wiele nie zmienia, a obciąża końcówki bardziej.
. To był napewno krok w dobrą stronę, czy ostatni, tego nigdy nie wiadomo. 

Tak kupiłem Dynaudio Contour 3.3.

Jbl te w wersji Limited tez miałem na oku , ale nie wiem w jakim są stanie. 

RE 90 grały potężnym, koncertowym dzwiękiem i pod tym względem biją Dynaudio na pewno, tochę przeraziło mnie zapotzrebowanie na prąd i konieczność tak naprawdę pozbycia się obu mało popularnych końcówek mocy
Na teraz pozostała mi do rozstrzygnięcia kwestia Albedo i ew. preampa.

Generalnie jestem zadowolony ze zmiany, chociaż jak pewnie u Was wszystkich to  jakiś etap, nawet jak się komuś wydaje , że jest inaczej

Dziękuję tym , którzy pomogli i tym ktorzy krytykowali( bo wiem , że to w dobrej wierze).

Może to i kolejna " ślepa uliczka" , ale zdecydowanie przyjemniejsza. Dopłata 3-4k do kolumn , które wnosza tyle dobrego to jak nic przy poprawie, którą dają kable za grube tysiące.

Poza tym Bas- o, którym tyle było w wątku-- wygenerować go na super poziomie to jedno, a kontrolować w pomieszczeniu to drugie.

Zastanawiałem się też na subem svs sb 13 lub lepiej sb16 i pozostawieniem MA Silver, ale już teraz wiem, żę rozwiązanie z "lepszymi" kolumnami daje porawę w zakresie całego pasma , nie tylko basu.

Edytowane przez carlos med

dynki to nie jest slepa uliczka.sam je kiedys sluchalem i rozwazalem.

tylko one tez potrzebuja pradu.czytales recenzje....stereophile.

pre polepszy ci zdecydowanie wszystko lacznie z basem.

przemysl tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z czasem zmienisz lampy na lepsze.

to jest top pre.

co to jest 4V na wyjsciu.to nie ma prawa wysterowac koncowek.i teraz masz namacalny przyklad pitolenia na tym forum.

sfl ma 60V miedzyszczytowego na xlr.

Ukryta Zawartość

do tego ten sfl.ma 2 pary wyjsc xlr na koncowki mocy.

chyba wiedzieli co robia.

dobrze ze jakiegos badziewia budzetowego nie kupiles...uffff

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776
12 minut temu, tomek7776 napisał:

dynki to nie jest slepa uliczka.sam je kiedys sluchalem i rozwazalem.

tylko one tez potrzebuja pradu.czytales recenzje....stereophile.

pre polepszy ci zdecydowanie wszystko lacznie z basem.

przemysl tego.

Ukryta Zawartość

z czasem zmienisz lampy na lepsze.

to jest top pre.

co to jest 4V na wyjsciu.to nie ma prawa wysterowac koncowek.i teraz mam namacalny przyklad pitolenia na tym forum.

sfl ma 60V miedzyszczytowego na xlr.

Ukryta Zawartość

do tego ten sfl.ma 2 pary wyjsc xlr na koncowki mocy.

chyba wiedzieli co robia.

dobrze ze jakiegos badziewia budzetowego nie kupiles...uffff

Przy sfl piszą

Maksymalne wejście: 2,5 V RMS (regulacja głośności całkowicie w prawo)

To dotyczy RCA?? W DAC wzmocnienie ma być na maksa żeby pracował jako DAC a Pre robił dalej swoje ?? 

A WBA Blazebird zbalansowany jakie napięcie ma na wyjściu ?? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SPECYFIKACJE TECHNICZNE
Pasmo przenoszenia 2 Hz do 100 kHz 0,5 dB
Minimalna zalecana impedancja obciążenia 10 kiloomów
Napięcie wyjściowe
Maksymalnie 30 V RMS (single-ended)
Maksymalnie 60 V RMS (zbalansowane)
Separacja stereo: 70 dB 1 kHz (single-ended)
Wymagania dotyczące zasilania: 135 VA (75 VA w trybie czuwania) 50/60 Hz
Uzupełnienie lampy: 8 - 6922 (typy 6DJ8)
Wymiary: 2x (48 cm x 33 cm x 11,5 cm)
Waga: (28 kg)

Ukryta Zawartość

9 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

SPECYFIKACJE TECHNICZNE
Pasmo przenoszenia 2 Hz do 100 kHz 0,5 dB
Minimalna zalecana impedancja obciążenia 10 kiloomów
Napięcie wyjściowe
Maksymalnie 30 V RMS (single-ended)
Maksymalnie 60 V RMS (zbalansowane)
Separacja stereo: 70 dB 1 kHz (single-ended)
Wymagania dotyczące zasilania: 135 VA (75 VA w trybie czuwania) 50/60 Hz
Uzupełnienie lampy: 8 - 6922 (typy 6DJ8)
Wymiary: 2x (48 cm x 33 cm x 11,5 cm)
Waga: (28 kg)

Jedyne co do czego bym się czepił to separacja stereo , DAC ma ok 140 na XLR , na RCA coś chyba koło 120 dB.

No ale 60V to jest prąd dla końcówki . 

Ukryta Zawartość

a ty dalej w parametrach z 'wichury'

to co napisali to totalna sciema.

jak chcesz miec pierdyliom db  to chyba zostaje taka opcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, tomek7776 napisał:

a ty dalej w parametrach z 'wichury'

to co napisali to totalna sciema.

Nie w parametry . Tylko crosstalk jakby małe miał znaczenie na papierze ma znaczenie w brzmieniu i to akurat nie z czapy wziąłem , bo przerobiłem na swoich końcówkach w trybie stereo i monoblock i słyszę różnice ( wiem że ona nie wynika tylko z max crosstalk przy układzie mono , bo jeszcze wchodzą kwestie zasilania itd)  A tak na marginesie to Ty wstawiles dane techniczne. 

To chyba ten z OLX ??

Ukryta Zawartość

Tylko jak długo on jeszcze pociągnie ?? 

( Chociaż 30lat na razie go nie wykończyło 😀

8 lamp na wymianę to pewnie drugie tyle kasy . 

Różnica do WBA Blazebird Ten jednak nowy ) duża Twoim zdaniem??

15 minut temu, tomek7776 napisał:

jak chcesz miec pierdyliom db  to chyba zostaje taka opcja

Ukryta Zawartość

Bez przesady . Pomyślałem tylko że źle by było gdyby pre był w temacie crosstalk jakimś ograniczeniem , pomimo rewelacyjnej całej reszty . 

Ale pewnie to bez znaczenia bo na końcu liczy się brzmienie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

jesli mowisz o topowiej wersji WBA balanced.nie budzetowej o jakiej myslisz.

to ten go zdeklasowal na standartowych lampach

Ukryta Zawartość

potem nowy nabywca zalozyl inne lampy za 6tys zl i znowu klasa w gore.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

to ten go zdeklasowal na standartowych lampach

Ukryta Zawartość

potem nowy nabywca zalozyl inne lampy za 6tys zl i znowu klasa w gore.

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak myślałem lampy to znów prawie drugie tyle . No ale coś za coś . 

Tak czy inaczej bez pre pewno się nie obejdzie .

* 5V daje mój Gustard x26pro na wyjściu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, tomek7776 napisał:

no i markowy interconekt to tak 3-8kzl.sieciowka z  3-6kzl.

Sieciowek już zmieniał nie będę. Poziom Oyaide Tunami gpx-re V2 + SCA No1 Pro mi wystarcza ( łączne potrzebuje 5-6 kabli więc takie po 6k zruinowalyby mi budżet, aczkolwiek wnoszą dużo ). Może kiedyś jeszcze Acoustic Zen Gargantua II sobie sprawie . 

Interkonekt moim zdaniem najmniej zmienia , ale może dlatego że tak drogich nie słuchałem . 

A teraz będzie kij w mrowisko 😀

Kiedyś miałem taki pre i nie wnosił wiele chociaż miał 50Vpp na wyjściu . Ale to budżetowa konstrukcja choć chwalona . Ale nie sprawdzałem go z obecnymi końcówkami 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

a ty znowu jakies cyferki.....haha.chcesz zjesc obiad w Marriocie.za cene tego z baru mlecznego.

jak juz pisalem daleka droga przed toba jeszcze.tak z 20lat kosztownych eksperymentow.

dostajesz gotowa recepte....a dalej kombinujesz.

do tej pory pisales ze twoje MA to rewelacja.dzis piszesz ze zostaly ''zjedzone'' przez 20paroletnie dynki....

im dalej w las......

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

a ty znowu jakies cyferki.....haha.chcesz zjesc obiad w Marriocie.za cene tego z baru mlecznego.

jak juz pisalem daleka droga przed toba jeszcze.tak z 20lat kosztownych eksperymentow.

dostajesz gotowa recepte....a dalej kombinujesz.

Za 20 lat to już połowy nie usłyszę tego co dzisiaj .

Nie kombinuje . Gotowa recepta fajna rzecz - dziękuję

.Napisałem że ten z baru mlecznego grał adekwatnie do poziomu ,czyli nijak . 

I przestań się czepiać że cyferki ...dla mnie to też tylko liczby ...liczy się to co słyszę .

Jak tak to cyferki , ale jak "złe cyferki" - za słabe końcówki itd to wtedy "dobre cyferki" - jakas niekonsekwencja. Myślę, że nie będzie potrzeba 20 lat . 

Edytowane przez carlos med
34 minuty temu, tomek7776 napisał:

Tłumaczyłem - nie ma wersji "topowej" czy "budżetowej" są tylko różnice w ilości wejść/wyjść- to dalej są te same układy które brzmią IDENTYCZNIE.  Standardowo montowane są lampy EH i koszt to ok 11,5 tyś ,możesz zamówić też na lepszych lampach i w tedy cena trochę podskoczy. 

Ale ja doskonale znam ofertę WBA. U Piotra jestem bardzo często:) 

Twój preamp był jednym z pierwszych , po jakimś czasie został przerobiony - dodana separacja zegarów i reszta o czym pisałeś. To co u Ciebie było dodawane aktualnie jest na standardowym wyposażeniu. Takie dodatki jak osłona , czy skrzynka transportowa płatne są dodatkowo i nie ma to wpływu na dźwięk 🙂

27 minut temu, Qban napisał:

Tłumaczyłem - nie ma wersji "topowej" czy "budżetowej" są tylko różnice w ilości wejść/wyjść- to dalej są te same układy które brzmią IDENTYCZNIE.  Standardowo montowane są lampy EH i koszt to ok 11,5 tyś ,możesz zamówić też na lepszych lampach i w tedy cena trochę podskoczy. 

Znienisles lampy na inne/lepsze czy zostało na EH ?? 

Mój Blazebird był jednym z pierwszych , regularnie oddawałem go do Piotra na " aktualizację" układu do najnowszej wersji i za każdym razem zmiany w brzmieniu były na + . Zamontowane miałem standardowe lampy EH Gold , żonglowałem trochę małymi lampkami . Blazebirda ostatecznie sprzedałem i zamówiłem kolejnego Blazebirda w najnowszej odsłonie układu .....:) Tym razem na pokładzie będą lampy Psvane PS-WR-2A3 WE/RCA Replica
Tak jak pisałem wcześniej - zadzwoń do Piotra i pogadaj. Będziesz miał informacje z pierwszej ręki 

ps. Miałem zwykłego Blazebirda a nie zbalansowanego

Edytowane przez Qban
13 minut temu, Qban napisał:

Mój Blazebird był jednym z pierwszych , regularnie oddawałem go do Piotra na " aktualizację" układu do najnowszej wersji i za każdym razem zmiany w brzmieniu były na + . Zamontowane miałem standardowe lampy EH Gold , żonglowałem trochę małymi lampkami . Blazebirda ostatecznie sprzedałem i zamówiłem kolejnego Blazebirda w najnowszej odsłonie układu .....:) Tym razem na pokładzie będą lampy Psvane PS-WR-2A3 WE/RCA Replica
Tak jak pisałem wcześniej - zadzwoń do Piotra i pogadaj. Będziesz miał informacje z pierwszej ręki 

ps. Miałem zwykłego Blazebirda a nie zbalansowanego

Najlepiej zadzwonić do źródła . Próbuje zebrać opinie osób które słuchały na Blazebird i mają porównanie do innych starych lub współczesnych pre .

2 minuty temu, Qban napisał:

Porozmawiaj również z forumowiczem @audiowit. Używa zbalansowanego Blazebirda i testował różne lampy w tym układzie. 

Psvane PS-WR-2A3 WE/RCA Replica to widzę że lampka po 1k 😀

Dzięki za wskazówki . 

14 minut temu, carlos med napisał:

Psvane PS-WR-2A3 WE/RCA Replica to widzę że lampka po 1k 😀

Do najtańszych nie należą 🙂 Wybór lamp 2a3 jest spory. Blazebird nawet na EH gra już bardzo dobrze , zastosowanie lepszych lamp tylko poprawia sytuację. W tym układzie lampy 2a3 pracują w bardzo komfortowych warunkach i będą cieszyć ucho przez dobre kilka lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi