Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem tych drugich z moimi klockami. Tylko ze to kolumny pod jeden wzmacniacz — nie mają wydzielonej sekcji subasowej. Wysokoskuteczne. Pod pewnymi względami rewelacyjne,  bardzo dynamiczne.  Nie miały jednak zejścia na basie. Na ich bazie powstały moje kolumny pod bi-amping.

Ukryta Zawartość

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

6 minut temu, Tomek1777 napisał:

Słuchałem tych drugich z moimi klockami. Tylko ze to kolumny pod jeden wzmacniacz — nie mają wydzielonej sekcji subasowej. Wysokoskuteczne. Pod pewnymi względami rewelacyjne,  bardzo dynamiczne.  Nie miały jednak zejścia na basie. Na ich bazie powstały moje kolumny pod bi-amping.

Przynajmniej wiem w którą stronę iść . Coś się znajdzie 

Cena regularna 18 990,00 pln

Wycenione akurat pod Ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Czyli oferta DIY. + miniDSP SHD i szafa gra . Tzn . Bas gra . 
DAC i źródła na razie zmieniał nie będę . 

Jak masz miniDSP SHD, to po co ci DAC?
Zbedny.
16 minut temu, xajas napisał:

Jak masz miniDSP SHD, to po co ci DAC?
Zbedny.

Nie mam miniDSP SHD. Mam DAC . 

16 minut temu, szpotek73 napisał:

oczywiście tego,że musisz odsłuchać nowe kolumny u siebie,nie muszę pisać....

do carlos med

No to must be . 

17 minut temu, Tal napisał:

Wycenione akurat pod Ciebie 

Ukryta Zawartość

To musi być bas . 

Zależy mi , jak każdemu , na całym paśmie . Zły bas przeszkadza mi , psuje detale , średnicę , wszystko .  Tych pylonów trzeba by posłuchać ,jak każdych , u siebie . Usłyszeć kosztem basu reszta nie traci . 

Dzięki za wskazówkę . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Logany nie chcą się otworzyć , poszukam ich jeszcze później 

Dzięki 

A co myślisz o tych ?? Ten klipsch szczególnie to już może nie popierdółka ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

jak juz to jmlab electra 946,ale one sa niedostepne gdziekolwiek.

przytoczone przez ciebie focale maja min 2,5Ohma.twoj wzmacniacz ich nie wysteruje.

Te KEFy 35 lat temu zarazily mnie Highendem.
Po wczesniejszych doswiadczeniach z Altusami 140 to byl „szok kulturowy“
Bass byl niesamowity ze wzgledu na Bandpass.
Dzis juz sie tego nie robi
To byl taki sam klasyk jak pralka B&W801

Z mojego skromnego doświadczenia: słuchałem Kapp 8,2 w pomieszczeniu około 45-50mkw. Grały z moim ówczenym Rotelem RA 1572, który przecież elektrownią nie jest. Żadnej adaptacji oprócz dywanu. Czarowały pod wieloma aspektami. U mnie grają w 20 mkw i wiele im brakuje. Nawet elektrownia, którą w tej chwili mają mie zapewnia im po prostu powierzchni, jaką potrzebują by pokazać co potrafią. Nie chodzi mi o namawianie na kupno  Kapp, tylko ręczę że pomieszczenie ma znaczenie i w tym konkretnym przypadku lepiej było w większym. Odsłuch będzie tutaj konieczny.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

17 minut temu, karolkos napisał:

Z mojego skromnego doświadczenia: słuchałem Kapp 8,2 w pomieszczeniu około 45-50mkw. Grały z moim ówczenym Rotelem RA 1572, który przecież elektrownią nie jest. Żadnej adaptacji oprócz dywanu. Czarowały pod wieloma aspektami. U mnie grają w 20 mkw i wiele im brakuje. Nawet elektrownia, którą w tej chwili mają mie zapewnia im po prostu powierzchni, jaką potrzebują by pokazać co potrafią. Nie chodzi mi o namawianie na kupno  Kapp, tylko ręczę że pomieszczenie ma znaczenie i w tym konkretnym przypadku lepiej było w większym. Odsłuch będzie tutaj konieczny.

Brałem Kappy pod uwagę i nawet fajne oferty i niedaleko znalazłem , ale różne opinie czytałem , no i one z impedancja to już naprawdę chyba nisko schodzą 

Ukryta Zawartość

I w bi-ampingu spróbować ??

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, carlos med napisał:

Brałem Kappy pod uwagę i nawet fajne oferty i niedaleko znalazłem , ale różne opinie czytałem , no i one z impedancja to już naprawdę chyba nisko schodzą 

Ukryta Zawartość

I w bi-ampingu spróbować ??

Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. Wiem, że sprzedający może się nie zgodzić na takie doświadczenie, nie mniej jednak ciekawe z czym u niego grają i w jakim pomieszczeniu? Do Głogowa mam 240km, ale dobrze znane mi są tamte strony 🙂 Co do spadającej impedancji też o tym słyszałem, ale nawet Rotel sobie z nimi radził. Tyle że ja mam na myśli cały czas 8,2. 9-tek nie słuchałem, ale biorąc pod uwagę różnicę w cenie między tymi modelami, powinny zagrać duuzo lepiej.

Ukryta Zawartość

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Pozostanie mi sprawdzić MA SILVER 500. Doplace ok 2k PLN. Może szału nie będzie, ale przynajmniej moj KECES da radę 

Posłuchaj kef q950. 

Można się zdziwić. 

Powierzchnię mam 50m i jest gitara. 

Mini estradowki.

Edytowane przez bartoszek32
7 minut temu, bartoszek32 napisał:

Posłuchaj kef q950. 

Można się zdziwić. 

Powierzchnię mam 50m i jest gitara. 

Mini estradowki.

Gitara tak . Ale czy bas nie dominuje reszty pasma ?? Jak  z detalami , góra, średnica , precyzja lokalizacji instrumentów na scenie itd ??

Trzeba posłuchać , tego nie da się opisać .

1 minutę temu, carlos med napisał:

Gitara tak . Ale czy bas nie dominuje reszty pasma ?? Jak  z detalami , góra, średnica , precyzja lokalizacji instrumentów na scenie itd ??

Trzeba posłuchać , tego nie da się opisać .

Kilka lat grałem na Tannoyach i wydawało mi się, że one mają scenę genialna, ale ja posłuchałem te Kefy to mi szczena opadła. Totalnie nie spodziewałem się takiego dźwięku. 

Scena jest przeogromn w szerz i w glab, wokale są genialne dużo lepsze jak w Tannoyach, wysokie jak dla mnie idealnie cykają przy starym metalu,rocku. 

Bas to jest osobna bajka. Zajebisty jest po prostu, szczególnie przy cichym słuchaniu a przy głośnym to jest koncert. One potrzebują właśnie takiego metrażu 40m+

Tannoy xt8f i Silver 500 odpadły w przedbiegach. 

Za te pieniądze rewelacja, nie ma co przepłacać. 

46 minut temu, bartoszek32 napisał:

Kilka lat grałem na Tannoyach i wydawało mi się, że one mają scenę genialna, ale ja posłuchałem te Kefy to mi szczena opadła. Totalnie nie spodziewałem się takiego dźwięku. 

Scena jest przeogromn w szerz i w glab, wokale są genialne dużo lepsze jak w Tannoyach, wysokie jak dla mnie idealnie cykają przy starym metalu,rocku. 

Bas to jest osobna bajka. Zajebisty jest po prostu, szczególnie przy cichym słuchaniu a przy głośnym to jest koncert. One potrzebują właśnie takiego metrażu 40m+

Tannoy xt8f i Silver 500 odpadły w przedbiegach. 

Za te pieniądze rewelacja, nie ma co przepłacać. 

A możesz opisać różnice między KEF Q950 a MA SILVER 500?? Te KEF mają 44HZ na dole. Grają szczegółowo?? rysują scenę precyzujniej  z lokkalizacją wokali, instrumentów , ich harakteru lepiej niż MA Silver 500 ?? bo to podobny przedział cenowy 

Po mału dochodze do wniosku , że, żeby nagłośnić dobzre takie pomieszczenie trzeba mieć zestaw z basowymi powyżej 22-25cm a to w nowych konstrukcjach się nie zdarza, w świetnych manufakturach Studi 16Hz, Akustyk, Audiosynergia i innych kosztuje majątek. Lepiej mieć po prostu pomieszczenie 20-25m2 i wtedy można zrobić raj za przyzwoitą kasę.

Drobga na skróty czyli sub ( niektórzy może tak nie myślą) taki jak SVS SB1000...2000.....3000....czy Ultra 16  to też rozwiązanie i pozorny koniec problemu z głośnikami

1 minutę temu, carlos med napisał:

A możesz opisać różnice między KEF Q950 a MA SILVER 500?? Te KEF mają 44HZ na dole. Grają szczegółowo?? rysują scenę precyzujniej  z lokkalizacją wokali, instrumentów , ich harakteru lepiej niż MA Silver 500 ?? bo to podobny przedział cenowy 

Po mału dochodze do wniosku , że, żeby nagłośnić dobzre takie pomieszczenie trzeba mieć zestaw z basowymi powyżej 22-25cm a to w nowych konstrukcjach się nie zdarza, w świetnych manufakturach Studi 16Hz, Akustyk, Audiosynergia i innych kosztuje majątek. Lepiej mieć po prostu pomieszczenie 20-25m2 i wtedy można zrobić raj za przyzwoitą kasę.

Drobga na skróty czyli sub ( niektórzy może tak nie myślą) taki jak SVS SB1000...2000.....3000....czy Ultra 16  to też rozwiązanie i pozorny koniec problemu z głośnikami

Te 44hz to tylko na papierze schodzą spokojnie do 35hz.

Tam gdzie ma być walnięcie jest i to zdecydowane. Jak już pisałem, scena jest trójwymiarową w Monitorach z tym było dużo gorzej wokale to samo. 

Monitory może są bardziej otwarte na górze, ale po kilku utworach zaczęło mnie to drażnić. 

W Kefach wszystko jest na miejscu i można słuchać godzinami nawet te skopane wersję starych metalowych kapel. W takich źle zrealizowanych materiałach one właśnie błyszczą dodają tej głębi co w Monitorach objawiało się właśnie ostrością w górnych rejestrach. To samo było z Tannoy xt8f. Po prostu te paki nie nadają się do takiej muzy, ale to jest tylko moje zdanie innym może się podobać. Ja szukałem kolumn do 12 tys i te mnie zaspokajaja w zupełności no i cena bardzo rozsądna jak za takie duże paki. 

19 minut temu, tomek7776 napisał:

to tez ciekawe.swietne przetworniki.

Ukryta Zawartość

Dzieki . 

Znalazłem też coś takiego

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem z właścicielem , mam blisko , w piątek może podjadę posłuchać , tylko że u niego grają na 20m2 i sprzedaje bo miał mieć większe pomieszczenie.

Wtedy raczej pod jedną końcówke w stereo .

Mam propozycję też na 

Sonus faber Sonetto V 

i audio physic classic 35

nowe w bardzo  dobrych cenach 

Co o tym myślisz ??

Jest szansa że dadzą radę u mnie ??

19 minut temu, tomek7776 napisał:

to tez ciekawe.swietne przetworniki.

Ukryta Zawartość

Największe wrażenie i powiem że wziąłbym w ciemno zrobiła na mnie Audiosynergia Modulo 3 . Ten zestaw nie może grać źle . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

oj.dluga droga jeszcze przed toba.ale eksperymentuj.eksperymentuj.

duzo slepych uliczek przed toba.

Jak przed każdym . 

Ten model Studio 16Hz to też ślepa uliczka ?? Bo te nowe to raczej tak . 

I cały czas myślę i Infinity kappa 8.2i , żeby je w bi-ampingu puścić u siebie . Na nie też trochę ofert Jest. 

Edytowane przez carlos med

tez

widziales czym zasila gosc te o ktorych marzysz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

oj.dluga droga jeszcze przed toba.ale eksperymentuj.eksperymentuj.

duzo slepych uliczek przed toba.

Yoda , czy kto ?? 

...dużo ślepych uliczek przed sobą ma on ...hahaha 

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

tez

Ukryta Zawartość

No wiem że wracamy do tematu , że moje końcówki do d..y. 

Pod jedną bym nawet nie próbował ,ale dwie ..jedna na bas druga resztę ...wiem że wtedy warto może zróżnicować zasilanie części kolumny ...a jak nie dadzą rady to będzie trzeba je zmienić ,. Ty tak nigdy nie robiłeś ...??

10 minut temu, tomek7776 napisał:

tez

Ukryta Zawartość

Pewnie
VTL S-200 Signature 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20l temu tez chcialem tak zrobic jak ty.wyszla kaszana.i juz nigdy nie wracalem do tematu.kosztowny eksperyment 2xinterconekt.2x glosnikowy.porzadny pre.

do tego ty nie masz pre z 2 wyjsciami.a to tez kosztowna sprawa.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

20l temu tez chcialem tak zrobic jak ty.wyszla kaszana.i juz nigdy nie wracalem do tematu.kosztowny eksperyment 2xinterconekt.2x glosnikowy.porzadny pre.

do tego ty nie masz pre z 2 wyjsciami.a to tez kosztowna sprawa.

To fakt że to podraża cała imprezę.

Ok. To co powinienem zrobić Twoim zdaniem??  Sprzedać nowy DAC z którego jestem zadowolony  , nowe końcówki i kupić porządna integrę za 50k lub więcej ??

Niestety z tym rozwiązaniem które mam muszę już zostać . To raczej nieprawdopodobne żeby nie dało się dobrać przyzwoicie grających kolumn do takiego zestawu. Ew. ze względu na wymogi techniczne ( ohm) zrezygnuje z jednej końcówki . 

Masz jakieś konstruktywne propozycje dla mnie ?? Będę wdzięczny.

dostales pare propozycji kolumn.podlinkowalem.

nie chce narazac na koszty ze zmiana posiadanych sprzetow.aczkolwiek bez dobrego pre sie nie obedzie.

pre tego daca to szajs.

mam 2 cd z reg pre jeden za ponad 20tys drugi za ponad piedziesiat.i nie korzystam z ich pre.

• Pokaż nowe odpowiedzi