Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli myślisz również o Kappach to słyszałem je z jakimś ampli Yamaha, był dramat. Brak mocy obnażył niedomagania wzmacniacza. Sprzedający do którego nalażała Yamaha i Kappy twierdził, że gra to świetnie 🙂

Mój Rotel zagrał wtedy z nimi świetnie. Wówczas do sprzedawcy chyba dotarło co chce sprzedać.

Nie znam tego czym chcesz napędzać  kolumny, ale 8,2 nie są znowu aż tak wymagające prądowo. Co innego 9-tki. Ja nie pchałbym się w żaden bi-amping.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie słuchałem ale z opisu w testach ( wiem, że niewiele warte jednak zawierają dzczegóły konstrukcji itp.) odpowiadają Twoim oczekiwaniom.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, tomek7776 napisał:

np tu bedzie pelna swoboda w 40mkw

Ukryta Zawartość

A pre jaki byś polecił adekwatny technicznie i cenowo do mojego zestawu??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mialem lepsza.ale i 2 x drozsza wersje.ale ta bedzie i tak rewelacyjna.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, tomek7776 napisał:

np tu bedzie pelna swoboda w 40mkw

Ukryta Zawartość

Na pewno , z tego co właściciel pisze to pewnie i na dużo większej powierzchni.

Rozumiem propozycje kolumn wysokoskutecznych pod moje cherlawe końcówki , ale ta konstrukcja to chyba pod nawet słabsze lampy podchodzi ?? 

13 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

mialem lepsza.ale i 2 x drozsza wersje.ale ta bedzie i tak rewelacyjna.

A coś z nie DIY podobnego przychodzi do głowy ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wba to nie diy.u tego kolesia co go sprzedaje .moj 2x drozszy pobil accu i maca za 80tys zl.

ciagle prowokujesz abym cos napisal o twoich wyborach...kolumn.koncowek.

to jest jedna z tych slepych uliczek.jakich jeszcze wiele przed toba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, tomek7776 napisał:

wba to nie diy.u tego kolesia co go sprzedaje .moj 2x drozszy pobil accu i maca za 80tys zl.

ciagle prowokujesz abym cos napisal o twoich wyborach...kolumn.koncowek.

to jest jedna z tych slepych uliczek.jakich jeszcze wiele przed toba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko pytam . 

A prawdą jest że połączenie pre na lampach i końcówki tranzystorowej to dobre połączenie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak.pod warunkiem ze to dobre pre.i ma dobre markowe lampy...czyli drogie.

w tym linku co wyslalem.ten zloty ma lampy za 6tys zl

oczywiscie zawsze mozesz miec na ''oku'' lampizatora golden gate.w/g twojej oceny tez diy.taki za 120tys zl.czolowka dac z porzadnym pre.swiatowa czolowka z Polski.

13 minut temu, tomek7776 napisał:

tak.pod warunkiem ze to dobre pre.i ma dobre markowe lampy...czyli drogie.

w tym linku co wyslalem.ten zloty ma lampy za 6tys zl

Twoim zadaniem pre to tylko na lampach  ??

sa i porzadne na tranach ale sa duzo.duzo drozsze.DUZO.

czytaj uwazniej ...pisalem juz o tym dzis.

wba .nie pobije zaden tran do stu kola.byly juz testy.

mam na mysli tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, tomek7776 napisał:

sa i porzadne na tranach ale sa duzo.duzo drozsze.DUZO.

czytaj uwazniej ...pisalem juz o tym dzis.

wba .nie pobije zaden tran do stu kola.byly juz testy.

O pre myślałem ale tak do 5k pln. Pewnie że za 2-3 k więcej można czasem dostać dużo więcej jakości i nie warto oszczędzać . Szkoda że do Białegostoku mam tak daleko bo z czystej ciekawości bym pojechał . 

5 minut temu, tomek7776 napisał:

nie da sie za pięć kola sensownego pre.bedzie to samo co z kolumnami...no i moze z  power.

ten z linku to 16 tys.

Ukryta Zawartość

Tego to jeszcze bym brał pod uwagę jeśli chodzi o cenę . Bo jak mam kupic badziew za 2k mniej to nie ma sensu .

Tylko że ta zabawa nigdy nie będzie miała końca ...lepszy pre...to teraz lepsza końcówka ....to jeszcze lepsze głośniki ,kable ...to DAC za słaby ....no i źródła...pomieszcebye ...tak mogę wydać 100k i będzie mało . Mogę wydać więcej bo mam możliwość ,ale nie chce tyle przeznaczać na audio , bo i tak zawsze będą jakies braki . Wiem że za półśrodki trudno osiągnąć ideał. Chcę stworzyć tor przyzwoity a nie idealny , więc muszą być półśrodki . 

Ale zgodzę się ,że poniżej pewnego poziomu nie da się zejść żeby czerpać przyjemność z tego . Tylko gdzie jest granica ??

14 minut temu, tomek7776 napisał:

nie da sie za pięć kola sensownego pre.bedzie to samo co z kolumnami...no i moze z  power.

ten z linku to 16 tys.

Ukryta Zawartość

to może być jakiś trochę uzasadniony upgrade po MA SILVER 300 ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, karolkos napisał:

Jeśli myślisz również o Kappach to słyszałem je z jakimś ampli Yamaha, był dramat. Brak mocy obnażył niedomagania wzmacniacza. Sprzedający do którego nalażała Yamaha i Kappy twierdził, że gra to świetnie 🙂

Mój Rotel zagrał wtedy z nimi świetnie. Wówczas do sprzedawcy chyba dotarło co chce sprzedać.

Nie znam tego czym chcesz napędzać  kolumny, ale 8,2 nie są znowu aż tak wymagające prądowo. Co innego 9-tki. Ja nie pchałbym się w żaden bi-amping.

Zostałeś przy Kappach czy czegoś im brakowało i była zmiana ? Trochę m obawy głównie ze względu na to że to zwykle leciwe konstrukcje 

Kappy 8.2i są bardzo łatwe do napędzenia!
Pisałem do wiele razy i powtórzę tu raz jeszcze. Dobrze poradzi sobie z nimi nawet 30W lampa push-pull na kt88
(uprzedzając pytania - tak, mam porównanie z piecami typu Nakamichi PA7, Rotel RHB-10, Krell kav-500i i w kwestii samego napędzenia, uzyskania dynamiki, basu, nie było znaczących różnic między tymi wzmacniaczami a lampkami 30W czy ampli KD, ew. różnice w dynamice czy prezentacji basu wynikały bardziej z charakteru samych wzmacniaczy).
Wiele osób błędnie kojarzy je ze starymi 8A, 9A czy Renaissance 90, które to miały spore zapotrzebowanie na prąd.
8.2i już nie.

Z wzmakami Yamahy (typu AX-900, którym mocy nie brakowało) te kolumny nie grają, jest jazgot, cieżko się tego słucha (takie moje zdanie)

Jeśli chodzą Ci po głowie 8.2i to na pewno nie można tym kolumnom odmówić ani detalu, ani sceny, ani basu (a przynajmniej w tym pułapie cenowym).

W biamp nie ma się co bawić, więcej zachodu, kosztów niż korzyści. Lepiej jeden a możliwie najlepszy piec do nich i będzie dobrze.

Czy będzie lepiej niż z MA Silver 300? Nie wiem.
Zależeć będzie od różnych czynników (chociażby akustyka czy preferencje), ja natomiast bardzo długo szukałem następców Kapp i w budżecie do 20 tys. za nowe nic nie chciało porwać mnie na tyle żeby od razu wykładać gotówkę.

Spróbować możesz, to nie są jakieś kosmiczne pieniądze.

8 godzin temu, carlos med napisał:

Zostałeś przy Kappach czy czegoś im brakowało i była zmiana ? Trochę m obawy głównie ze względu na to że to zwykle leciwe konstrukcje 

Kappy cały czas grają u mnie. Zostały w nich odświeżone zwrotnice ale to chyba była trochę moja fanaberia . W moim pomieszczeniu jednak nie rozwijają skrzydeł, ale to nie tylko metraż jest problemem. Są to leciwe konstrukcje i trzeba uważać przy zakupie szczególnie na stan polydomów. Podobno ściąganie maskownic naraża je na słońce, które je degraduje?

Resztę dopowiedział konradwo. Mądrze prawi 🙂

Kasa za te kolumny stosunkowo niewielka, a jeśli się zdecydujesz to myślę że się odwdzięczą.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

10 godzin temu, carlos med napisał:

Ukryta Zawartość

Tego to jeszcze bym brał pod uwagę jeśli chodzi o cenę . Bo jak mam kupic badziew za 2k mniej to nie ma sensu .

Tylko że ta zabawa nigdy nie będzie miała końca ...lepszy pre...to teraz lepsza końcówka ....to jeszcze lepsze głośniki ,kable ...to DAC za słaby ....no i źródła...pomieszcebye ...tak mogę wydać 100k i będzie mało . Mogę wydać więcej bo mam możliwość ,ale nie chce tyle przeznaczać na audio , bo i tak zawsze będą jakies braki . Wiem że za półśrodki trudno osiągnąć ideał. Chcę stworzyć tor przyzwoity a nie idealny , więc muszą być półśrodki . 

Ale zgodzę się ,że poniżej pewnego poziomu nie da się zejść żeby czerpać przyjemność z tego . Tylko gdzie jest granica ??

Ukryta Zawartość

to może być jakiś trochę uzasadniony upgrade po MA SILVER 300 ??

4 ohmy...odpada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776
22 minuty temu, karolkos napisał:

Kappy cały czas grają u mnie. Zostały w nich odświeżone zwrotnice ale to chyba była trochę moja fanaberia . W moim pomieszczeniu jednak nie rozwijają skrzydeł, ale to nie tylko metraż jest problemem. Są to leciwe konstrukcje i trzeba uważać przy zakupie szczególnie na stan polydomów. Podobno ściąganie maskownic naraża je na słońce, które je degraduje?

Resztę dopowiedział konradwo. Mądrze prawi 🙂

Kasa za te kolumny stosunkowo niewielka, a jeśli się zdecydujesz to myślę że się odwdzięczą.

Też tak myślę, że ryzyko niewielkie. Jak się sprawdza i jedna końcówka je pociągnie , to kasę za MA Silver i jedną końcówkę mogę przeznaczyć na dobry pre lampowy taki i , którym pisał @tomek7776 i później dobrać lepsze kable głośnikowe. A jak będzie fantazja i końcówka by była ograniczeniem toru to szukać lepszej. Dzięki @konradwoza podzielenie się swoimi doświadczeniami.  45m2 to wstępnie właściwy metraż dla 8.2i ???

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

4 ohmy...odpada.

Zakup pre zostawię na czas po wymianie kolumn , a może się okazać że zostanie jedna końcówka i 4 ohm nie będą problemem już 

Zamiast onanizowac sie tym bi-ampingiem i dwoma koncowkami, wsadz kase w dobre glosniki i jedna mocna koncowke. Dobre glosniki wnosza 100x wiecej do jakosci reprodukcji niz bi-amping

BTW.
Nie metraz jest decydujacy, tylko odstep siedzenia.
Na chlopski rozum.
Jesli uproscimy sprawe i zignorujemy mody specyficzne dla rozmiarow pomieszczenia, to siedzac 3m od zestawow, brzmienie/„wypelnienie“ bedzie takie same zarowno w pomieszczeniu 25qm jak i 100qm.

Charakterystyka czestotliwosciowa zestawu i osiagalny poziom SPL nie zalezy od wielkosci pomieszczenia!
Przebieg charakterystyki w miejscu odsluch to kwestja modow, a poziom SPL to kwestja odleglosci sluchacza od glosnikow, a nie wielkosci pomieszczenia.

To, ze mam 100qm nie znaczy, ze musze siedziec 10m od glosnikow

Im blizej siedzisz i mniejsze rozstawienie zestawow (wiekszy odstep od scian), tym wiekszy „detal“ i bardziej precyzyjna „scena“

36 minut temu, xajas napisał:

Zamiast onanizowac sie tym bi-ampingiem i dwoma koncowkami, wsadz kase w dobre glosniki i jedna mocna koncowke. Dobre glosniki wnosza 100x wiecej do jakosci reprodukcji niz bi-amping

Im blizej siedzisz i mniejsze rozstawienie zestawow (wiekszy odstep od scian), tym wiekszy „detal“ i bardziej precyzyjna „scena“

Też dochodzę do tego wniosku. Tylko szukam odpowiedzi na pytanie o dobre głośniki .

To fakt , że im bliżej siedzę i większy odstęp głośników od ściany i mniejszy ich rozstaw (u mnie ok 3m ) to scena głębsza i bardziej precyzyjna . Tylko dlatego zacząłem szukać "większych " kolumn bo wtedy bas ginie zupełnie prawie . 

Końcówki dwie w trybie bridge po jednej na kanał tworzą niezaprzeczalnie lepszą stereofonię niż jedna ta sama w trybie stereo . A pomysł z bi-ampingiem zawsze był mi obcy (normalnie nie widze sensu) tylko pojawił się z powodu ograniczenia pracy j danej końcówki do 8ohm . Ale to rzeczywiście będzie lepsza opcja , lepsze głośniki i jedna końcówka, jak nie ta to lepsza .

Tylko jakie głośniki ??

Godzinę temu, carlos med napisał:

Końcówki dwie w trybie bridge po jednej na kanał tworzą niezaprzeczalnie lepszą stereofonię niż jedna ta sama w trybie stereo .

Nie.

Primo

Nie chodzi o bidge, tylko o osobne wzmacnniacze dla kazdego kanalu. A do tego nie potrzebuje bridge (czyli zmostkowane wzmacniacze STEREO), wystarcza MONObloki. Wtedy odpada ten cyrk z dopasowaniem impedancji

Secundo

Mialem monobloki, mialem dobra mocna koncowke stereo i nie zauwazylem tej domniemanej lepszej separacji kanalow w monoblokach. To znowu takie rozdzielanie wlosa na czworo.

Jesli masz duze pomieszczenie, ustaw dobre glosniki w trojkacie rownobocznym 3m, i przesuwaj caly trojkat w przod i w tyl, to znajdziesz miejsce z dobrym basem. 

A aby zamknac temat koncowek, kup dwa monobloki zbudowane na bazie Hypex N-Core, kazdy 400W (sa takie niezle za ponizej 2000€ za pare, i temat jest zalatwiony. Reszte kasy wsadz w glosniki i sensowne subwoofery. Wtedy masz rozwiazany problem precyzji/sceny (szersz wybor i optymalne ustawienie glownych glosnikow) i basu (optymalne niezalezne ustawienie i rozciagniete, dopasowane do potrzeb i upodoban pasmo basu)    

Nie traktuj tego jako krytyki, ale te dotychczasowe rozwazania to z mojego subjektywnego punktu widzenia "kombinowanie jak kon pod gore" 🙂

Masz dobry Front End, wiec ja na twoim miejscu zapomnial bym jakies przedwzmacniacze, lampki itp., kupil dobre dwa Hypexowskie monobloki (maja wejscia symetryczne), polaczyl bym je symetrycznie z Gustardem, do tego dwie pozadne podlogowki i dwa dobre (nie musza byc ultrawielkie) subwoofery z dobrymi funkcjami (regulowana faza, kilka EQ, presety) i "szafa gra" 🙂    

Edytowane przez xajas
W dniu 14.01.2022 o 21:43, carlos med napisał:

Witam .

Mój system to: CD Onkyo C-7030, Streamer Yamaha NP-S303 ( Oba po modyfikacji kolegi M..a44 ) +DAC Gustard X26PRO + 2 x KECES S125 ( końcówki mocy w układzie mono) + Monitor Audio Silver 300. Zasilanie Solid Core Audio. IC Ricable Dedalus, XLR Van den Hul The D 102 III Hybrid.
Głośnikowe Chord Clearway.

Moje pomieszczenie odsłuchowe to ok 45m2 w tym skosy .

Niestety MA SILVER 300 nie dają rady wypełnić takiego pomieszczenia " potęgą muzyki" . Jest szczegółowo, przyjemnie na średnicy i górze . Dobra sceną i przestrzeń, lokalizacja instrumentow , ale brakuje przyjemnego dobrze zorganizowanego basu .

Co byście polecili w budżecie do 10tys używane lub do 15tys nowe .???

Że względu na to że moje końcówki w trybie bridge obsługują kolumny 8ohm (nominalnie , wiadomo że schodzą niżej) jestem ograniczony do wyboru kolumn o takiej impedancji. 

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić to co mam i ja: Klipsch RF7, będziesz miał volumen, detal, przestrzeń i bas. Do tego nieskrępowaną dynamikę i prawie brak ograniczeń przy doborze wzmacniacza. U mnie gra ze wzmacniaczem 35W (przy 8Om). Nie ograniczy Cię również rozmiar pomieszczenia i odległość odsłuchowa. Kolumny na lata.

57 minut temu, xajas napisał:

Nie.

Primo

Nie chodzi o bidge, tylko o osobne wzmacnniacze dla kazdego kanalu. A do tego nie potrzebuje bridge (czyli zmostkowane wzmacniacze STEREO), wystarcza MONObloki. Wtedy odpada ten cyrk z dopasowaniem impedancji

Secundo

Mialem monobloki, mialem dobra mocna koncowke stereo i nie zauwazylem tej domniemanej lepszej separacji kanalow w monoblokach. To znowu takie rozdzielanie wlosa na czworo.

Jesli masz duze pomieszczenie, ustaw dobre glosniki w trojkacie rownobocznym 3m, i przesuwaj caly trojkat w przod i w tyl, to znajdziesz miejsce z dobrym basem. 

A aby zamknac temat koncowek, kup dwa monobloki zbudowane na bazie Hypex N-Core, kazdy 400W (sa takie niezle za ponizej 2000€ za pare, i temat jest zalatwiony. Reszte kasy wsadz w glosniki i sensowne subwoofery. Wtedy masz rozwiazany problem precyzji/sceny (szersz wybor i optymalne ustawienie glownych glosnikow) i basu (optymalne niezalezne ustawienie i rozciagniete, dopasowane do potrzeb i upodoban pasmo basu)    

Nie traktuj tego jako krytyki, ale te dotychczasowe rozwazania to z mojego subjektywnego punktu widzenia "kombinowanie jak kon pod gore" 🙂

Masz dobry Front End, wiec ja na twoim miejscu zapomnial bym jakies przedwzmacniacze, lampki itp., kupil dobre dwa Hypexowskie monobloki (maja wejscia symetryczne), polaczyl bym je symetrycznie z Gustardem, do tego dwie pozadne podlogowki i dwa dobre (nie musza byc ultrawielkie) subwoofery z dobrymi funkcjami (regulowana faza, kilka EQ, presety) i "szafa gra" 🙂    

Dzięki . Absolutnie nie odbieram tego jako krytykę . Właśnie takiej pomocy oczekuje . To mi pokazuje kierunek .

Widzę że zdania co do pre w systemie i lamp są podzielone . Ja powiem , że akurat na to że DAC jest podłączony bezpośrednio do końcówek nie daje mi wrażenia że jest źle . Jest dobrze . Próbowałem pre na tranzystorach i niczego to nie wnosiło . Nie wiem jak pre na lampach bo nie próbowałem . Wiem że mam małe doświadczenie ale właśnie dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych. 

Muszę zacząć od głośników .  Na początek sprawdzę jak zagrają z moimi końcówkami , a może akurat coś fajnego z tego wyjdzie , jak nie to pójdę w Hypexy lub jedna mocna końcówkę .

Coś polecisz z doświadczeń własnych  jeśli chodzi o głośniki ??

24 minuty temu, AndrewK-1978 napisał:

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić to co mam i ja: Klipsch RF7, będziesz miał volumen, detal, przestrzeń i bas. Do tego nieskrępowaną dynamikę i prawie brak ograniczeń przy doborze wzmacniacza. U mnie gra ze wzmacniaczem 35W (przy 8Om). Nie ograniczy Cię również rozmiar pomieszczenia i odległość odsłuchowa. Kolumny na lata.

RF 7 pewnie mógłbym sprawdzić u siebie , bo z tego co widzę , to niczego nie musiałbym zmieniać . Trzeba by wziąć na odsłuch do siebie . Klipsch z tego co się orientuje ma inną budowę przetwornika wysokotonowego . Brzmi inaczej niż typowe rozwiązania kopułkowe ??

Edytowane przez carlos med

Trudno mi polecic jakies konkretne modele glosnikow, bo juz dawno stracilem zainteresowanie gotowymi, komercyjnymi glosnikami (teraz buduje wlasne glosniki samemu), ale w przeszlosci zawsze mi sie podobaly KEF, B&W, ELAC, Dynaudio   

Poniewaz lubie "duze" brzmienie, obejrzal bym takze cos podobnego jak Heco Direkt Dreiklang

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
4 minuty temu, carlos med napisał:

Dzięki . Absolutnie nie odbieram tego jako krytykę . Właśnie takiej pomocy oczekuje . To mi pokazuje kierunek .

Widzę że zdania co do pre w systemie i lamp są podzielone . Ja powiem , że akurat na to że DAC jest podłączony bezpośrednio do końcówek nie daje mi wrażenia że jest źle . Jest dobrze . Próbowałem pre na tranzystorach i niczego to nie wnosiło . Nie wiem jak pre na lampach bo nie próbowałem . Wiem że mam małe doświadczenie ale właśnie dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych. 

Muszę zacząć od głośników .  Na początek sprawdzę jak zagrają z moimi końcówkami , a może akurat coś fajnego z tego wyjdzie , jak nie to pójdę w Hypexy lub jedna mocna końcówkę .

Coś polecisz z doświadczeń własnych ??

RF 7 pewnie mógłbym sprawdzić u siebie , bo z tego co widzę , to niczego nie musiałbym zmieniać . Trzeba by wziąć na odsłuch do siebie . Klipsch z tego co się orientuje ma inną budowę przetwornika wysokotonowego . Brzmi inaczej niż typowe rozwiązania kopułkowe ??

Raczej różnicy nie będzie, ja bym nigdy nie zgadł, że gra przetwornik tubowy a nie kopułka.

18 godzin temu, carlos med napisał:

Dzieki . 

Znalazłem też coś takiego

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem z właścicielem , mam blisko , w piątek może podjadę posłuchać , tylko że u niego grają na 20m2 i sprzedaje bo miał mieć większe pomieszczenie.

Wtedy raczej pod jedną końcówke w stereo .

Mam propozycję też na 

Sonus faber Sonetto V 

i audio physic classic 35

nowe w bardzo  dobrych cenach 

Co o tym myślisz ??

Jest szansa że dadzą radę u mnie ??

Największe wrażenie i powiem że wziąłbym w ciemno zrobiła na mnie Audiosynergia Modulo 3 . Ten zestaw nie może grać źle . 

Te kolumny z linka JBL będą łatwe do wysterowania. Z kolei model Modulo 3 gdzie przy wersji na pojedynczym wzmacniaczu to  bedzie potrzeba  już bardzo dużo prądu do nich. (Modulo Audiosynergii pierwotnie były robione pod biamping, potem przerobione przez właściciele pod jeden tor stad ten piec na zdjęciu- potrzebują prądu jako całość)

Wracajac do tych oferowanych na sprzedaż to musiałbyś ich posłuchać. Ten przetwornik może generować krótki kopiący midbas. To byłby typ uderzenia młotkiem. Nieprzypadkowo jest rekomendacja do lampy aby te zakres "zmiękczyć" może nawet poluzować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

8 minut temu, Tomek1777 napisał:

Te kolumny z linka JBL będą łatwe do wysterowania. Z kolei model Modulo 3 gdzie przy wersji na pojedynczym wzmacniaczu to  bedzie potrzeba  już bardzo dużo prądu do nich.

Wracajac do tych oferowanych na sprzedaż to musiałbyś ich posłuchać. Ten przetwornik może generować krótki kopiący midbas. To byłby typ uderzenia młotkiem. Nieprzypadkowo jest rekomendacja do lampy any te zakres "zmiękczyć" może nawet poluzować.

No dobra. To bardzo ciekaw jestem Twojego zdania o proponowanych przez @AndrewK-1978 Klipsch RF7 III . Ta kolumna robi wrażenie. Jest łatwa do wysterowania , 2 x 25cm na basie , i podobno bardzo precyzyjna ???

2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Z kolei model Modulo 3 gdzie przy wersji na pojedynczym wzmacniaczu to  bedzie potrzeba  już bardzo dużo prądu do nich. (Modulo Audiosynergii pierwotnie były robione pod biamping, potem przerobione przez właściciele pod jeden tor stad ten piec na zdjęciu- potrzebują prądu jako całość)

Mysle ze towarzystwo ciagle jeszcze nie pojelo, ze przerobienie zestawu/zwrotnicy na bi-amping "mikroskopijnie" wplywa na podzial mocy miedzy poszczegolnymi torami. W dalszym ciagu 90-95% mocy bedzie pobierac tor basowy, wiec te wnioski odnosnie "piecow" i "zapotrzebowania na prad" sa malo sensowne.

Koncowka toru basowego przy bi-amping jest minimalnie mniej obciazona od koncowki napedzajacej oba tory przy single-ampingu  

Edytowane przez xajas
10 minut temu, xajas napisał:

Mysle ze towarzystwo ciagle nie pojelo, ze przerobienie zestawu/zwrotnicy na bi-amping "mikroskopijnie" wplywa na podzial mocy miedzy poszczegolnymi torami. W dalszym ciagu 90-95% mocy bedzie pobierac tor basowy, wiec te wnioski odnosnie "piecow" i "zapotrzebowania na prad" sa malo sensowne    

Zgoda i dlatego właśnie Modulo 3 z tym dużym basowcem Satori potrzebuje takich elektrowni. Gdyby bas byl napędzany impulsowcem reszta wdzięcznie zagra i z triodą 10 Wat.

2 godziny temu, carlos med napisał:

No dobra. To bardzo ciekaw jestem Twojego zdania o proponowanych przez @AndrewK-1978 Klipsch RF7 III . Ta kolumna robi wrażenie. Jest łatwa do wysterowania , 2 x 25cm na basie , i podobno bardzo precyzyjna ???

Nie sluchałem nigdy żadnego Klipscha. Patrząc na konstrukcje to może być ciekawa kolumna. Musisz zwróci uwage na to że na górze masz tubę to zawsze bedzie jakaś większą niewiadoma jak to zagra z Twojm torem. Bez odsluchania tego razem nie dowiesz się. Pamiętaj że słuchając w  mniejszym pomieszczeniu niż twoje wiekszy akcent bedzie szedł na bas idac dalej dźwięk będzie odebrany jako "cieplejszy". W dużej kubaturze do głosu mogą dojść wysokie tony i nadawać charakter podczas gdy bas zrobi się nieobecny i anorektyczny.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• Pokaż nowe odpowiedzi