Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzyj sobie też konstrukcje-kity Visatona. Kiedyś miałem model Expierience V17,  w tamtych czasach i pieniądzach były to bardzo dobre kolumny. Są modele z 12" wooferem, jeden nawet gotowy na OLX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To nie są drogie rzeczy jak na to jak grają, proste sprawdzone konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Może zainteresuj się tymi

www.hifi.pl/ogloszenie/audio/52/432391.php

Nie wiem, skąd jesteś i czy mógłbyś podjechać do właściciela, ale też te głośniki nadal są w sprzedaży i może uda się wstępnie posłuchać w salonie?

Kiedyś sam byłem nimi zainteresowany, ale sprzedający nie chciał wypożyczyć, a odsłuch zorganizował w małym pokoju z dość przeciętnym sprzętem, więc nie było to absolutnie miarodajne. Być może właśnie w Twoim pomieszczeniu rozwiną się pięknie?

8 godzin temu, carlos med napisał:

No właśnie ""garnituru na miarę " trochę się obawiam , bo jak się wpasują będzie super , ale jak nie to może być problem z odsprzedaniem. 

Spoko. Jak nie będę płakał że ktoś nie ma tak dobrego grania jak ja mam😁

Z drugie strony też Ciebie rozumiem. To trzeba sie przełamać żeby zdecydować się na duże konstrukcje w warunkach domowych. Tak po cichu Ci powiem że wielu audiofilów pełna gębą z tego forum wieszczy że ich monitory lub słupki graja idealnie. Podczas gdy prawda jest banalna. Kobieta nie pozwala na inne meble grające w salonie gościnnym.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Słuchając teraz w pokoju 28 metrów kw reggae. Gdzie mam 2 x 10 cali plus 2x12 cali na basie (to ostatnie to suby ze wzmacniaczem impulsowym i dsp) podkręcam na impul. głośność ponieważ mam niedosyt basu. To jest doświadczenie nie do opisania. Bas jest oczywiście,  bardzo duży i bardzo mocny ale ma jedna najważniejsza cechę : chirurgiczną precyzję. Ja nazywam taki bas fizjologicznym po prostu chce się go słuchać, odczuwać więcej i głośniej.

1 godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Słuchając teraz w pokoju 28 metrów kw reggae. Gdzie mam 2 x 10 cali plus 2x12 cali na basie (to ostatnie to suby ze wzmacniaczem impulsowym i dsp) podkręcam na impul. głośność ponieważ mam niedosyt basu. To jest doświadczenie nie do opisania. Bas jest oczywiście,  bardzo duży i bardzo mocny ale ma jedna najważniejsza cechę : chirurgiczną precyzję. Ja nazywam taki bas fizjologicznym po prostu chce się go słuchać, odczuwać więcej i głośniej.

No właśnie ja nie mam problemu akceptacji kolumn , bo to oddzielne pomieszczenie z ekranem do kina domowego, bilardem , i tam ma ustawiony swój tor . Ale ta powierzchnia ,. ...wolalbym pokój 20 m2.

To co tak fajnie u Ciebie nagłaśnia ??

Na tych MA dzisiaj dla sprawdzenia podłączyłem kable ( zaraz mnie od czci i wiary odsądzą) Albedo Monolith Monocrystal i cuda się dzieją . Jest super , tylko te MA za małe są . To podobno kabel który jest bezlitosny dla toru ,ale u mnie wnosi ogromną poprawę . Muszę zmienić głośniki . Bez tego nie będzie już lepiej . 

Wydawanie 16-20k na "słupki " chyba rzeczywiście nie ma sensu , trzeba szukać od razu ideału . 

Kilka propozycji koledzy podesłali . Większość niestety daleko ,a bez odsłuchu będzie ciężko , no i transport. Ale to wtórne problemy . 

Gratuluję i zazdroszczę wrażeń . 

2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

To muszą być wrażenia . Żeby bas nie dominował tylko był wtedy kiedy trzeba i taki jak trzeba . 

Gdybyś trafił gdzieś sh to koniecznie przesłuchaj 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Equilibrium to może być dobry trop, przy okazji ceny są chyba mocno do negocjacji,

miałem ether s6, dostałem od pierwszego właściciela paragon przypięty do katalogu, w katalogu 9k, sprzedane za 6

na małe podłogówki to potrafiły lupnac

6 godzin temu, krolewicz napisał:

Equilibrium to może być dobry trop, przy okazji ceny są chyba mocno do negocjacji,

miałem ether s6, dostałem od pierwszego właściciela paragon przypięty do katalogu, w katalogu 9k, sprzedane za 6

na małe podłogówki to potrafiły lupnac

8 godzin temu, carlos med napisał:

To muszą być wrażenia . Żeby bas nie dominował tylko był wtedy kiedy trzeba i taki jak trzeba . 

To nie sa czary tylko fizyka. Powyżej polecane Equlibrium wyglądaja obiecująco tylko aby zapanować nad basem takich jak i innych konstrukcji bas refleks z dużym basowcen generujacym duże wychylenia potrzeba elektrowni. Mialem kolumny po dwa razy Scan Speak 18 cm i dopiero Krell Vanguard na którym gram obecnie wziął je jako tako w ryzy. Na słabszych wzmacniaczach poczynialy sobie jak pijany strażak na wiejskim parkiecie. Jeśli zawieszenie głośnika zmusza go do dużych wychyleń to nie tylko jest ruch do przodu ale i do tyłu. To wszystko pracuje razem z bas refleksem i jest cholernie trudne do opanowania. Stąd potem ludzie szukają spawarek tak im zależy na tym żeby ten bas jakoś okiełznać. Polecono mi wtedy posłuchanie na tych 4 Scanach tzw "bas testu" czyli utworów generujecych schodzące fale dźwiękowe do 20 hz.  To jak one to zaprezentowaly określił bym słowami : kompromitacja, żałosne. Latające jak głupie membranki wydobywające z siebie furczenie. Zgoda nie tylko na tym polega muzyka, na sejsmicznych trzesieniach. Jednak wtedy zrozumiałem że pod względem ograniczeń fizycznych mam wybrakowany sprzęt.

9 godzin temu, carlos med napisał:

No właśnie ja nie mam problemu akceptacji kolumn , bo to oddzielne pomieszczenie z ekranem do kina domowego, bilardem , i tam ma ustawiony swój tor . Ale ta powierzchnia ,. ...wolalbym pokój 20 m2.

To co tak fajnie u Ciebie nagłaśnia ??

Na tych MA dzisiaj dla sprawdzenia podłączyłem kable ( zaraz mnie od czci i wiary odsądzą) Albedo Monolith Monocrystal i cuda się dzieją . Jest super , tylko te MA za małe są . To podobno kabel który jest bezlitosny dla toru ,ale u mnie wnosi ogromną poprawę . Muszę zmienić głośniki . Bez tego nie będzie już lepiej . 

Wydawanie 16-20k na "słupki " chyba rzeczywiście nie ma sensu , trzeba szukać od razu ideału . 

Kilka propozycji koledzy podesłali . Większość niestety daleko ,a bez odsłuchu będzie ciężko , no i transport. Ale to wtórne problemy . 

Gratuluję i zazdroszczę wrażeń . 

jak MA graja ok to dokoptuj do nich sub.

juz to pisalem.i dostales link.

13 minut temu, tomek7776 napisał:

jak MA graja ok to dokoptuj do nich sub.

juz to pisalem.i dostales link.

Mysle o tym . Jednak sub będzie drogi i jeśli jakimś cudem zgra się z MA i pomieszczeniem to jednak wymiana MA może  wnieść , tak przypuszczam, poprawę całego brzmienia. Na tą chwilę propozycja 

Ukryta Zawartość

podchodzi mi najbardziej bo nawet moje końcówki powinny sobie z nimi poradzić bez problemu - to też wstępna ocena sprzedającego. 

Teraz już biorę tylko pod uwagę opcje 12cali bas i więcej . Tylko muszę przed zakupem posłuchać przynajmniej na miejscu ,a tu albo jeden albo drugi koniec Polski. 

Widzę że trochę jest takich propozycji do 10-12k , minus MA to wychodzi lepiej niż opcja super sub , nie mówiąc już od drogich "marketowcach" 

Ukryta Zawartość

do tego suba dokupujesz mini DSP.i sukces gwarantowany.pomieszczenie bedzie ''spacyfikowane''

i dalej zostajesz przy swoim systemie.

8 minut temu, tomek7776 napisał:

do tego suba dokupujesz mini DSP.i sukces gwarantowany.pomieszczenie bedzie ''spacyfikowane''

Kurcze ale ten sub którego polecałeś to 20k i DSP jeszcze ...

Te które wcześniej podrzuciłes w linku na SS też wymagają DSP ale same są za 10k. I tam sprzedający zapewnia że bas będzie do 20hz a DSP ogarnie temat pomieszczenia

4 minuty temu, carlos med napisał:

Kurcze ale ten sub którego polecałeś to 20k i DSP jeszcze ...

Te które wcześniej podrzuciłes w linku na SS też wymagają DSP ale same są za 10k. I tam sprzedający zapewnia że bas będzie do 20hz a DSP ogarnie temat pomieszczenia

miniDSP wchodzi między źródło a DAC ?? Ma cyfrowy coax czy tylko Toslink i USB,?? 

22 minuty temu, tomek7776 napisał:

Dokładnie.  Sub to wbrew pozorom najbezpieczniejsze wyjście. Jeśli będzie miał dsp a to podstawa, wtedy zlikwidujesz po pomiarach mody pomieszczenia. A regulacja głośności pozwoli ci wybrać aktualną ilość basu jaką potrzebujesz. Dzisiaj np. odkręciłem głośność na basie minus dwie pozycje 😉.

Chwila.

Za ta kase to mozna kupic Sub, ktory ma ten DSP zabudowany nie trzeba zadnego dodatkowego miniDSP
3 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Dokładnie.  Sub to wbrew pozorom najbezpieczniejsze wyjście. Jeśli będzie miał dsp a to podstawa, wtedy zlikwidujesz po pomiarach mody pomieszczenia. A regulacja głośności pozwoli ci wybrać aktualną ilość basu jaką potrzebujesz. Dzisiaj np. odkręciłem głośność na basie minus dwie pozycje 😉.

A jakich subów używasz ?? 

Ta możliwość dostrajania na bieżąco to jest argument 

31 minut temu, tomek7776 napisał:

Cos takiego??

Ukryta Zawartość

A do tego suba musi być dedykowany wzmacniacz czy ma wbudowany i podłączam go do PRE?? końcówek ?? 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, carlos med napisał:

A jakich subów używasz ?? 

Ta możliwość dostrajania na bieżąco to jest argument 

Tak jak pisałem. Mam kolumny 4-drożne gdzie najniższa część na 12 calowych Alpinach jest wydzielona pod drugi wzmacniacz impulsowy Crowna. Ma on korekcje dsp i oddzielną regulacje głośności. Taki układ z biampingim wymusza posiadania w torze przedwzmacniacza obsługującego dwa wzmacniacze. U mnie sprawę załatwia dac Rockna Wavelight która ma dwa wyjścia analogowe i również analogowa regulację głośności. To ona pracuje jako dac i preamp.

Pomiary pomieszczenia robisz raz mikrofonem podpiętym pod laptopa w odpowiednim programie. Potem sa one zgrywane do wzmacniacza obsługującego suba lub jeśli sub jest w pełni aktywny do jego wewnętrznego oprogramowania i to wszystko. To jednorazowa akcja. Mi to wszystko ogarnął Piotrek z Audiosynergii kiedy już kolumny stanęły u mnie w domu. Zdalnie 😉 cała akcja trwała max 30 minut.

14 minut temu, Tomek1777 napisał:

DSP z tego co rozumiem bezpieczniejsze rozwiązanie , bo kolumny nawet super extra zawsze mogą w moim pomieszczeniu być trudne ??

Ten WLM?

Nie za ta kase!

Sa duzo tansze majace DSP

Ale..

Nie gniewaj sie i nie traktuj ponizszego jako krytyki.
Przy twoim aktualnym stanie wiedzy/doswiadczenia, uzycie takiego systemu opartego o DSP (obojetnie czy zewnetrznym czy zabudowanym w Subwooferze) nie rokuje nadziei na sukces. Chwilowo przerasta to twoje mozliwosci sensownego/poprawnego skonfigurowania takiego systemu.
Albo ktos (pytanie kto) musial by to zrpbic za ciebie, albo traktujesz to jako inwestycje na przyszlosc i inwestujesz czas by sie tego nauczyc i troche kasy w dalszy sprzet, by to przemierzyc.

Teraz, xajas napisał:

Nie za ta kase!

No też tak myślę . Bo to już poziom cenowy proponowanych przez Kolegów kolumn . 

Tylko sub , tu już jestem zupełnie zielony , wiem tylko że zwykła konstrukcja za 2-3k  nic nie da 

6 minut temu, Tomek1777 napisał:

Tak jak pisałem. Mam kolumny 4-drożne gdzie najniższa część na 12 calowych Alpinach jest wydzielona pod drugi wzmacniacz impulsowy Crowna. Ma on korekcje dsp i oddzielną regulacje głośności. Taki układ z biampingim wymusza posiadania w torze przedwzmacniacza obsługującego dwa wzmacniacze. U mnie sprawę załatwia dac Rockna Wavelight która ma dwa wyjścia analogowe i również analogowa regulację głośności. To ona pracuje jako dac i preamp.

Mój DAC ma dwa wyjścia ale to para XLR i RCA , różne napięcia , więc do tego się nie nadaje pewnie . Musiałbym dokupować PRE z wyjściami na 2 końcówki .

Kurcze ciężki temat . Każde rozwiązanie ma jakiś minus , a szuka się plusów generalnie 😀

3 minuty temu, carlos med napisał:

DSP z tego co rozumiem bezpieczniejsze rozwiązanie , bo kolumny nawet super extra zawsze mogą w moim pomieszczeniu być trudne ??

Dokładnie. Temat basu i jego kontroli  załatwia dsp. Można oczywiście kombinować metodami starożytnymi. Wymienić 10 par kolumn, zatykać bas refleksy, doginać i odginać,  wymienić 5 wzmacniaczy, wieszać półki i dywany na ścianie.

Nie musze nikogo przekonywać że te metody nie moga się równać z korekta cyfrowa pasma przenoszenia oraz wydzieleniem sekcji subasowych pod oddzielny wzmacniacz. Dziekie temu "odciążamy" jak ja to nazywam część szlachetna kolumn gdzie można wtedy dowolnie żąglować wzmacniaczami. U mnie zupełnie inaczej ale dla mnie akceptowalnie gra 20 watowy A klasowy Xindak jak 250 watowy Krell. Wybieram Krella ale z Xindakiem też dałby radę żyć.

7 minut temu, xajas napisał:

Ten WLM?

Nie za ta kase!

Ale..

Przy twoim aktualnym stanie wiedzy/doswiadczenia, uzycie takiego systemu opartego o DSP (obojetnie czy zewnetrznym czy zabudowanym w Subwooferze) nie rokuje nadziei na sukces. Chwilowo przerasta to twoje mozliwosci sensownego/poprawnego skonfigurowania takiego systemu.
Albo ktos (pytanie kto) musial by to zrpbic za ciebie, albo traktujesz to jako inwestycje na przyszlosc i inwestujesz czas by sie tego nauczyc i troche kasy w dalszy sprzet, by to przemierzyc.

Jak najbardziej rozumiem sugestie . 

Musiałbym się wielu rzeczy nauczyć , a najlepiej jakby na początku ktos trochę za rękę poprowadził 

Tego się właśnie obawiałem. To rozwiązanie dla chyba bardziej świadomych osób . Chociaż wszystko da się opanować tylko czasu trzeba i kasy też . To jest wyzwanie . 

9 minut temu, carlos med napisał:

Mój DAC ma dwa wyjścia ale to para XLR i RCA , różne napięcia , więc do tego się nie nadaje pewnie . Musiałbym dokupować PRE z wyjściami na 2 końcówki .

Kurcze ciężki temat . Każde rozwiązanie ma jakiś minus , a szuka się plusów generalnie 😀

Jeśli masz w nim regulacje głośności to temat może być do ogarnięcia .  Jak kolumny u mnie stanęły to sterowałem poziomem głośności dla obu wzmacniaczy z Audio Gd Nfb 7 gdzie Piotr mi wyrównał poziom napięcia na wyjściach. Potem zmieniłem dac na Rockne i również to działał bez problemu. Także ja w oddzielne pre nie będę się bawił. BTW Audio Gd NFB 7.32 będę niedługo sprzedawał być może.

Teraz, Tomek1777 napisał:

Jeśli masz w nim regulacje głośności to temat może być do ogarnięcia .  Jak kolumny u mnie stanęły to sterowałem nimi z Audio Gd Nfb 7 gdzie Piotr mi wyrównał poziom napięcia na wyjsciach. Potem zmieniłem dac na Rockne i również to działał bez problemu. Także ja w oddzielne pre nie będę się bawił.

Jest regulacja głośności. Teraz przez XLR jest bezpośrednio podłączony do końcówek  i działa to bez zastrzeżeń . 

1 minutę temu, carlos med napisał:

Jest regulacja głośności. Teraz przez XLR jest bezpośrednio podłączony do końcówek  i działa to bez zastrzeżeń . 

No i gitara. Trzeba by jeszcze sprawdzić czy podaje jednocześnie sygnał na xlr i RCA. Zdziwiłbym się gdby było inaczej. Miałbys temat pre i sterowania głośnością w biampingu ogarnięte. Dodam że zakup używanego Crowna to najtańszy element tej układanki 😉

6 minut temu, Tomek1777 napisał:

Dokładnie. Temat basu i jego kontroli  załatwia dsp. Można oczywiście kombinować metodami starożytnymi. Wymienić 10 par kolumn, zatykać bas refleksy, doginać i odginać,  wymienić 5 wzmacniaczy, wieszać półki i dywany na ścianie.

Nie musze nikogo przekonywać że te metody nie moga się równać z korekta cyfrowa pasma przenoszenia oraz wydzieleniem sekcji subasowych pod oddzielny wzmacniacz. Dziekie temu "odciążamy" jak ja to nazywam część szlachetna kolumn gdzie można wtedy dowolnie żąglować wzmacniaczami. U mnie zupełnie inaczej ale dla mnie akceptowalnie gra 20 watowy A klasowy Xindak jak 250 watowy Krell. Wybieram Krella ale z Xindakiem też dałby radę żyć.

Rozumiem, że koncepcja jest taka , że jeden wzmak mocny AB/ impulsowy i DSP żeby napędzić i kontrolować w pomieszczeniu bas. A drugi wzmak , bardziej finezyjny do zasilania tej części kolumn która kontroluje wyższe częstotliwości odpowiedzialne za "szlachetność" brzmienia ???

Teraz, Tomek1777 napisał:

No i gitara. Trzeba by jeszcze sprawdzić czy podaje jednocześnie sygnał na xlr i RCA. Zdziwiłbym się gdby było inaczej. Miałbys temat pre i sterowania głośnością w biampingu ogarnięte. Dodam że zakup używanego Crowna to najtańszy element tej układanki 😉

Podaje na oba jednocześnie 

Teraz, carlos med napisał:

Rozumiem, że koncepcja jest taka , że jeden wzmak mocny AB/ impulsowy i DSP żeby napędzić i kontrolować w pomieszczeniu bas. A drugi wzmak , bardziej finezyjny do zasilania tej części kolumn która kontroluje wyższe częstotliwości odpowiedzialne za "szlachetność" brzmienia ???

Możesz pozostawić sobie ten wzmacniacz/końcówki co masz. To już bardziej kwestia zgrania się z nowymi kolumnami.  Na pewno okaże sie że można używać wtedy z bardzo dobrym skutkiem dużo slabszego mocowo wzmacniacz. To akurat sa tematy na później. U mnie np. Krell pozostal mimo że jest "za mocny" ponieważ jestem uzależniony od jego drivu😎

Godzinę temu, xajas napisał:

Ten WLM?

Nie za ta kase!

Ale..

zawsze mozna inaczej,ale czy z lepszym skutkiem.

moim zdaniem technika cyfrowa  idzie tak szybko do przodu,ze wbudowany dsp watpliwej jakosci to przezytek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zreszta rok temu sam proponowales jakies tam zewnetrzne dsp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776
3 godziny temu, Tomek1777 napisał:

To nie sa czary tylko fizyka. Powyżej polecane Equlibrium wyglądaja obiecująco tylko aby zapanować nad basem takich jak i innych konstrukcji bas refleks z dużym basowcen generujacym duże wychylenia potrzeba elektrowni. Mialem kolumny po dwa razy Scan Speak 18 cm i dopiero Krell Vanguard na którym gram obecnie wziął je jako tako w ryzy. Na słabszych wzmacniaczach poczynialy sobie jak pijany strażak na wiejskim parkiecie. Jeśli zawieszenie głośnika zmusza go do dużych wychyleń to nie tylko jest ruch do przodu ale i do tyłu. To wszystko pracuje razem z bas refleksem i jest cholernie trudne do opanowania. Stąd potem ludzie szukają spawarek tak im zależy na tym żeby ten bas jakoś okiełznać. Polecono mi wtedy posłuchanie na tych 4 Scanach tzw "bas testu" czyli utworów generujecych schodzące fale dźwiękowe do 20 hz.  To jak one to zaprezentowaly określił bym słowami : kompromitacja, żałosne. Latające jak głupie membranki wydobywające z siebie furczenie. Zgoda nie tylko na tym polega muzyka, na sejsmicznych trzesieniach. Jednak wtedy zrozumiałem że pod względem ograniczeń fizycznych mam wybrakowany sprzęt.

To jest kolumna zamknięta. Słuchałem przez dwa dni największych Hedoni z dwoma basowcami w 20m i o kłopotach z basem nie było mowy. Pokój "golas akustyczny". Napędzała je 20 watowa lampa.

S10 były kiedyś na wyprzedaży za 16kzl. Z drugiej łapy może być jeszcze atrakcyjniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi