Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

basowce 12 " czyli 2x30cm.w jednej czyli 4x30cm.4 ohm 80tys zl za pare,do tego lampka za 100kzl.bo malo ktora lampka napedzi 4x 30cm.prawda?

system marzen.

Edytowane przez tomek7776
5 minut temu, tomek7776 napisał:

basowce 12 " czyli 2x30cm.w jednej czyli 4x30cm.4 ohm 80tys zl za pare,do tego lampka za 100kzl.bo malo ktora lampka napedzi 4x 30cm.prawda?

system marzen.

Dodaj jeszcze klimatyzację, bo bez tego się nie obejdzie.

Byłem , słuchałem , na razie ...nie kupiłem . Ale jestem w trakcie podejmowania decyzji
Odsłuch niestety w pokoju 16m2 , nie wiem jak Infinity Re90 grały tam 6 lat , więc kompletnie nieadekwatny do moich warunków. Kolumny w bardzo dobrym stanie , zadbane . Membrany i zawieszenia jak nowe . Przy głośnikach EMIMM zaintrygowała mnie w obu kolumnach taka jakby podkładka , nie wiem czy w oryginalnej wersji tam są .
Dźwięk potężny , wszystko w pokoju wchodziło w rezonans przy 1/4-1/3 głośności .
Bas , no jest mocny , ale  tu ten bas nie jest taki miękki , to inny bas niż konstrukcji z bas refleksem napewno.
Mogę sobie tylko wyobrazić jak zagrały by u mnie na 45m2 . Mają ogromny potencjał .
Miałem obawy czy mój KECES S125 nie wysypie się już na początku bo tak straszyli ,że to trudne kolumny .
Zrobiłem takie doświadczenie. Wziąłem ze sobą miernik poboru prądu , taki wpinany do gniazdka . KECES ma znamionowa moc pobierana z sieci 500W ,ale zasilacz ma 1000W więc jest zapas. Przy kawałkach gdzie basu nie było za dużo pobierał z sieci 120-170 max 200W - w chwilach kiedy pojawiał się bas . Ale na utworze Cranberries "No need to Argue gdzie bas organowy idzie prawie cały czas pobór wystrzelil na 350 -500w a chwilami powyżej do 550 W przy głośności na 50 % . Pewnie tak głośno nawet u siebie bym rzadko słuchał . Dla porównania u mnie CALY TOR z DAC , dwie końcówki , źródło na tym samym utworze (utwór przypadkowy) dobija max do 250W.
KECES dał radę , nie było żadnych zniekształceń ,nie było czuć że ma zadyszkę , nie wiem jak by było przy długim słuchaniu , ale tak głośno w zasadzie nie słucham , zagrzał się bardziej niż na moich MA ale bez przesady , i to chyba normalne .
Teraz mam trudny orzech do zgryzienia. Piękne kolumny , ale u mnie na jedną końcówkę , lub dwie w bi-ampingu. Wiem , że lepiej byłoby mieć do nich Accu , Luxmana ,Maka lub cokolwiek z 2x400W na kanał .
Poza tym , dwie końcówki jako bridge dają dużo lepsza holografie, detale niż jedna w trybie stereo (na MA) i szkoda mi trochę rezygnować z tego .
Może najlepsze rozwiązanie to szukać wysokoskutecznych kolumn , z którymi końcówki w trybie bridge sobie poradzą

swietne kolumny.o ile nie grzebane.w twoim pomieszczeniu bedzie super.

w trybie bridge pada jakosc .zawsze tak jest.

to sa kolumny 4ohmowe jak zauwazyles.wiec ......juz o tym pisalismy.

tu jest wiecej ....spadaja do 2 ohmow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

No wiem , że 4ohm . Pewnie w bi-ampingu końcówka która by zasilała wysokie + mid w małym stopniu by odciążała drugą , która by bas ciągnęła , więc nie wiem czy warto kombinować w tą stronę . Grają bardzo muzykalnie . Kurcze , warunki odsłuchowe były, kiepskie , przepraszam ...fatalne . 

to nie warunki robily z basem to co robily a brak pradu...

tu kolega zukzukzuk napisal

Z 40W pewno nie będzie aż tak źle. Ale bas nie będzie "śmigał". Co gorsza, może być powiększony i "kluchowaty", zaokrąglony. Jedynka Omaka ma dość watów w push-pullu. Wg danych: 2x80 przy 4 i 2x140W (!) przy 2 omach. I na moje ucho, jest sporo wydajniejsza od Manleya. Jednak można lepiej:)

Na allegro R90 wystawia gość, który zdaje się, że wiedział czego im trzeba (i miał na to środki)!

"U mnie grały w bi-ampingu na końcówce Krella PFB 600 w klasie A na basie, a na górze z Cary Audio 805."

Pewno próbował też "słabszych" konfiguracji. Warto popytać...

9 minut temu, tomek7776 napisał:

Około 6k to nie majątek , może warto przygargac do siebie i przekonać się we własnych warunkach . 

Wiem , że Infinity to jedni kochają drudzy nienawidzą 

a kolega zukzukzuk....to w tej marce  fachowiec.

Teraz, carlos med napisał:

Około 6k to nie majątek , może warto przygargac do siebie i przekonać się we własnych warunkach . 

Wiem , że Infinity to jedni kochają drudzy nienawidzą 

warto.temat zasilania ogarniesz.

a w jakim kolorze....

9 minut temu, tomek7776 napisał:

to nie warunki robily z basem to co robily a brak pradu...

tu kolega zukzukzuk napisal

Z 40W pewno nie będzie aż tak źle. Ale bas nie będzie "śmigał". Co gorsza, może być powiększony i "kluchowaty", zaokrąglony. Jedynka Omaka ma dość watów w push-pullu. Wg danych: 2x80 przy 4 i 2x140W (!) przy 2 omach. I na moje ucho, jest sporo wydajniejsza od Manleya. Jednak można lepiej:)

Na allegro R90 wystawia gość, który zdaje się, że wiedział czego im trzeba (i miał na to środki)!

"U mnie grały w bi-ampingu na końcówce Krella PFB 600 w klasie A na basie, a na górze z Cary Audio 805."

Pewno próbował też "słabszych" konfiguracji. Warto popytać...

Może i brak prądu , nie wiem bo nie słuchałem z bardziej wydajnym prądowo wzmacniaczem , ale naprawdę warunki były fatalne , 0,5m od głośnika witrynka że szkłem z lat 60 , taka sama są kolumnami , baza chyba ze 2m , kiepskie źródło .  Na początku to wręcz basu było mało. 

8 minut temu, tomek7776 napisał:

a kolega zukzukzuk....to w tej marce  fachowiec.

warto.temat zasilania ogarniesz.

a w jakim kolorze....

Czarne . Gość słuchał 6 lat w tym pokoju , więc raczej nie szalał , dba widać, że dba  jak o dziecko . Kupił od kogoś kto w podobnym pomieszczeniu napędzał je jakimś modelem Accu  i jemu polecił Luxmana m03 i pre C03 . A kupił je bo słyszał inne w dużym salonie i go zauroczyły 

4 minuty temu, carlos med napisał:

Może i brak prądu , nie wiem bo nie słuchałem z bardziej wydajnym prądowo wzmacniaczem , ale naprawdę warunki były fatalne , 0,5m od głośnika witrynka że szkłem z lat 60 , taka sama są kolumnami , baza chyba ze 2m , kiepskie źródło .  Na początku to wręcz basu było mało. 

Czarne . Gość słuchał 6 lat w tym pokoju , więc raczej nie szalał , dba widać jak o dziecko . Kupił od kogoś kto w podobnym pomieszczeniu napędzał je jakimś modelem Accu  i jemu polecił Luxmana m03 i pre C03 . A kupił je bo słyszał inne w dużym salonie i go zauroczyły 

To już nawet ja się zorientowałem że kolega @zukzukzuk to fachura od Infinity . 😄

Edytowane przez carlos med

ale poeksperymentuj ze swoimi koncowkami.moze jakis kompromis ci podpasuje.moze bi ampling poziomy...

nie jestem pewny ale kolega zukzukzuk.chyba napedzal swoje tez jakas koncowka z rynku pro.

24 minuty temu, tomek7776 napisał:

ale poeksperymentuj ze swoimi koncowkami.moze jakis kompromis ci podpasuje.moze bi ampling poziomy...

nie jestem pewny ale kolega zukzukzuk.chyba napedzal swoje tez jakas koncowka z rynku pro.

Z tego co wiem to Nakamichi TA-4E, którego sprzedał później . 

24 minuty temu, tomek7776 napisał:

Krell PFB 600 którego polecali w wątku o RE90 to jest...spawarka ...migomat. myślę że Infinity ktoś tworzył pod taki Amp. Przy nim moje końcówki to popierdółki , zagrają , ale to trochę jakby jakis wątły gość podniósł tyle ile waży na trzęsących się nogach . Podniósł , ale widok marny .

Edytowane przez carlos med

Kolumny kupione . Pojutrze jadę odebrać .  Jak odsłucham dobrze u siebie to napiszę jakie , żeby ew. krytyka mojego wyboru była dla mnie mniej lub bardziej uzasadniona 😀

A tak przy okazji . Co myślicie o pre ampie lampowym w połączeniu z końcówką tranzystorowa w torze ?? Obecnie mam końcówki podłączone XLR bezpośrednio do DAC , który steruje poziomem głośności. Spotkałem się z opinią , że to lepsze rozwiązanie , ale też z taką, że pre szczególnie na lampach może korzystnie zmieniać brzmienie .
Zachęcony wskazówkami forumowiczów przyglądam się pre firmy WBA konkretnie Firebird, ale wiem że robią też indywidualne konstrukcje . Ten z Allegro już sprzedany niestety

Ukryta Zawartość

Podobno na tych lampach to nie do opisania wrażenia .
Firma z Kluczborka , może jak się ogarnę z kolumnami i zobaczę czy zostaje jedna końcówka czy dwie , to wezmę Firebirda na test żeby samemu się przekonać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
28 minut temu, carlos med napisał:

Kolumny kupione . Pojutrze jadę odebrać .  Jak odsłucham dobrze u siebie to napiszę jakie , żeby ew. krytyka mojego wyboru była dla mnie mniej lub bardziej uzasadniona 😀

A tak przy okazji . Co myślicie o pre ampie lampowym w połączeniu z końcówką tranzystorowa w torze ?? Obecnie mam końcówki podłączone XLR bezpośrednio do DAC , który steruje poziomem głośności. Spotkałem się z opinią , że to lepsze rozwiązanie , ale też z taką, że pre szczególnie na lampach może korzystnie zmieniać brzmienie .
Zachęcony wskazówkami forumowiczów przyglądam się pre firmy WBA konkretnie Firebird, ale wiem że robią też indywidualne konstrukcje . Ten z Allegro już sprzedany niestety

Ukryta Zawartość

Podobno na tych lampach to nie do opisania wrażenia .
Firma z Kluczborka , może jak się ogarnę z kolumnami i zobaczę czy zostaje jedna końcówka czy dwie , to wezmę Firebirda na test żeby samemu się przekonać .

napisz jakie kolumny to powiem jaka koncowke kupic.

wba firebird nie jest zbalansowany.

ten z linku blazebird.to budzetowa wersja.okrojona.

z pre polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, tomek7776 napisał:

napisz jakie kolumny to powiem jaka koncowke kupic.

wba firebird nie jest zbalansowany.

ten z linku blazebird.to budzetowa wersja.okrojona.

z pre polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie końcówki zmieniał nie będę . Najwyżej jedną sprzedam . Ktoś porównywał ją do Bryston 6B SST:

Ukryta Zawartość

Firebird chyba jednak jest zbalansowany 

Ukryta Zawartość

Pre z linków poza moim budżetem 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

to jakis budzetowy nowy firebird.

to jest flagowiec WBA w najbardziej dopracowanej wersji

Ukryta Zawartość

roznice chyba widac.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

to jakis budzetowy nowy firebird.

to jest flagowiec WBA w najbardziej dopracowanej wersji

Ukryta Zawartość

roznice chyba widac.

Widać ...i słychać napewno. I taki to robi na mnie wrażenie. Cena pewnie też . ???

Ten z Allegro to jego prostsza wersja ??

Ukryta Zawartość

Firebirda można kupić w wersji "zwykłej" lub zbalansowanej na lampach 6SN7. Blazebird Balanced jest flagowym modelem i nie ma wersji budżetowej czy też wypasionej- różnią się tylko lampami które kupujący sobie zamówi bo bebechy są te same:)

jest kilka poziomow Blazebirda.jak np bezszumowe chlodzenie.separacja wskaznikow wychylowych.drabinka rezystorowa khozmo.

za dodatki trzeba dodatkowo zaplacic.nie liczac opcji zdalnego sterowania.przeciwkurzowej oslony przezroczystej jak na fotce.drewnianego case transportowego.

byle posiadaczem takiej wersji.mialem wszystkie faktury za upgrade i wymienione za co.

3 minuty temu, Qban napisał:

Firebirda można kupić w wersji "zwykłej" lub zbalansowanej na lampach 6SN7. Blazebird Balanced jest flagowym modelem i nie ma wersji budżetowej czy też wypasionej- różnią się tylko lampami które kupujący sobie zamówi bo bebechy są te same:)

To mnie zmyliło trochę , bo na stronie WBA jest tylko taki Blazebird . Pewnie najlepiej pogadać na miejscu z p Piotrem , zostawić swoją końcówkę i coś dobrać pod siebie . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłodzenie i separacja zegarów jest w standardzie , Khozmo nie jest już montowane , reszta jest platna jak ktoś chce ale brzmienie dalej jest to samo:) 

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

jest kilka poziomow Blazebirda.jak np bezszumowe chlodzenie.separacja wskaznikow wychylowych.drabinka rezystorowa khozmo.

za dodatki trzeba dodatkowo zaplacic.nie liczac opcji zdalnego sterowania.przeciwkurzowej oslony przezroczystej jak na fotce.drewnianego case transportowego.

byle posiadaczem takiej wersji.mialem wszystkie faktury za upgrade i wymienione za co.

Ten "bazowy" Blazebird to koszt ok 6k nowy . A wersja full ile ?? Razy 2-3?? Duża różnica w tym co prezentują??

1 minutę temu, carlos med napisał:

To mnie zmyliło trochę , bo na stronie WBA jest tylko taki Blazebird . Pewnie najlepiej pogadać na miejscu z p Piotrem , zostawić swoją końcówkę i coś dobrać pod siebie . 

Ukryta Zawartość

te flagowce to w dziale custom.

ale seryjnie raczej nie produkowane.tylko na zamowienie.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

a i jeszcze pre gramofonowe .tez doplata.

Generalnie gramofonu słucham na innym zestawie , mam proste pre Musical Fidelity i wystarcza 

3 minuty temu, Qban napisał:

Chłodzenie i separacja zegarów jest w standardzie , Khozmo nie jest już montowane , reszta jest platna jak ktoś chce ale brzmienie dalej jest to samo:) 

a co zamiast khozmo...

3 minuty temu, carlos med napisał:

Ten "bazowy" Blazebird to koszt ok 6k nowy . A wersja full ile ?? Razy 2-3?? Duża różnica w tym co prezentują??

z lampami.czy bez.....

• Pokaż nowe odpowiedzi