Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o moc na kanał oraz podpięcie kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,mam pytanie.Jak mam rozumieć pojęcie 65w/kanał? W przypadku mojego wzmacniacza mam wejścia terminalowe na głośniki A+B więc te 65w dotyczy dokładnie 65w na A i 65w na B czy te 65w jest na parę kolumn podpiętą pod A i liczy się 65w na głośnik lewy oraz prawy? Chodzi mi dokładnie o definicje dzielenia mocy na kanał,czy mowa tu o A/B czy o głośniku L/P
Oraz mam jeszcze pytanko czy kolumna podłogowa która ma z tyłu 4 wejścia terminalowe osobno wysokotonowe oraz nisko oraz zawiera belkę zwierająca górę i dół czy wyciągając tą belkę i podłączając przewody powiedzmy pod pasmo górne mogę tak słuchać,nie zepsuję głośnika ani wzmacniacza? Czy kolumna musi być tak skonstruowana żeby można było w ten sposób podłączyć i słuchać,odrazu dodam że mam tak podłączone i działa górne pasmo bo na głośniku niskototownym mi nie zależało bo mam suba
Wzmacniacz Onkyo A-9030.

Dziękuję za odpowiedź :) 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, AzeciK napisał:

Jak mam rozumieć pojęcie 65w/kanał? W przypadku mojego wzmacniacza mam wejścia terminalowe na głośniki A+B więc te 65w dotyczy dokładnie 65w na A i 65w na B czy te 65w jest na parę kolumn podpiętą pod A i liczy się 65w na głośnik lewy oraz prawy? Chodzi mi dokładnie o definicje dzielenia mocy na kanał,czy mowa tu o A/B czy o głośniku L/P

Jeślijest to wzmacniacz stereo czyli ma dwa kanały lewy i prawy to podana dla niego moc

65W. kanał oznacza ,że oba kanaly powinny odddac taką mocdo kolumn awięc łączna moc pobierana ze wzmacniacza to będzie ok 130W

tylko warto wiedzieć dla jakiej impedancji obciażenia

podejrzewam ,że dla impedancji kolumn 8 om

Jesli masz mozliwośc podlączenia do każdego kanału dwóch par kolumn czyli masz zaciski  na 4 kolumny to i tak moc oddawana przez wzmacniacz sie nie zmieni

nie da więcej niż 65 wat na kanał, chyba ,że masz opisane ,że dla impedancji 4 om wzmacniacz ma moc 130W

Dla prawidłowej pracy wzmacniacza nie polecam podłaczania dwoch par kolumn

możesz podłaczyć kolumny o impedancji 4omy ale trzeba sprwadzać czy wzmacniacz nie robi sie gorący i po prostu słuchac ciszej

Oraz mam jeszcze pytanko czy kolumna podłogowa która ma z tyłu 4 wejścia terminalowe osobno wysokotonowe oraz nisko oraz zawiera belkę zwierająca górę i dół czy wyciągając tą belkę i podłączając przewody powiedzmy pod pasmo górne mogę tak słuchać,nie zepsuję głośnika ani wzmacniacza?

nie powinienes zepsuc jesli kolumna jest dobrze skonstruowana ale to nie ma sensu

po to jest zwora pomiędzy zaciskami by napędzic kolumne jednym wzmacniaczem

możesz też zastosować oddzielne przewody dla dwoch par zacisków wtedy zwore trzeba zdjać

nie wiem jaki jest sens sluchac tylko jednego glosnika w kolumnie skoro kolumna powinna przenosic całe pasmo ...

pasmo słyszalne jest podzielone na dwa głosniki za pomoca zwrotnicy

zwrotnica puszcza na głosnik tylko taki zakres pasma ktory może on przenieść

Czy kolumna musi być tak skonstruowana żeby można było w ten sposób podłączyć i słuchać,odrazu dodam że mam tak podłączone i działa górne pasmo bo na głośniku niskototownym mi nie zależało bo mam suba

zgranie  suba z kolumnami to natepny problem

ale pierwszy raz czytam ,że ktos słucha tylko suba z tweeterem 🙂

• Administratorzy
14 godzin temu, AzeciK napisał:

Wzmacniacz Onkyo A-9030.

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

podejrzewam ,że dla impedancji kolumn 8 om

Moc wyjściowa: 65 W / kanał (8 Ω, 1 kHz, 0.08% THD, 2 kanały aktywne, IEC)

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W/g producenta,  max. moc pobierana z sieci przez ten wzmacniacz to 135 W, czyli przy jego sprawność na poziomie 50-60% dla klasy AB, łączna moc wyjściowa będzie ok 70-80 W - czyli do 40 W na kanał. Dobrze liczę 😉

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

1 minutę temu, marian.ch napisał:

W/g producenta,  max. moc pobierana z sieci przez ten wzmacniacz to 135 W, czyli przy jego sprawność na poziomie 50-60% dla klasy AB, łączna moc wyjściowa będzie ok 70-80 W - czyli do 40 W na kanał. Dobrze liczę 😉

Niezbyt, bo dla sinusa RMS. Chyba, że słuchasz sinusa, to wtedy dobrze 😉

nagrywamy.com

Jak dobrze pamiętam producenci wzmacniaczy podają moc znamionową, czyli taką która nie powoduje powstania zniekształceń harmonicznych powyżej 1%. Przekraczając moc znamionową poziom zniekształceń rośnie lawinowo i tym samym można uszkodzić kolumny. Poziom mocy znamionowej we wzmacniaczu osiągniemy odkręcając potencjometr głośności na ok godz. 12. W każdym wzmacniaczu jest to jednak inaczej. Musimy też pamiętać że z deklarowanej przez producenta mocy do kolumny dociera ok 10  - 15%. Reszta jest marnowana po drodze.

6 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Poziom mocy znamionowej we wzmacniaczu osiągniemy odkręcając potencjometr głośności na ok godz. 12

To zależy od "głośności" nagrania, a właściwie "głośności" sygnału docierającego do wzmacniacza. 

W dniu 24.01.2022 o 22:47, slawek.xm napisał:

ale pierwszy raz czytam ,że ktos słucha tylko suba z tweeterem 🙂

Może podwójny terminal jest tylko na pokaz a wewnątrz jeden kabelek?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Administratorzy
15 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Musimy też pamiętać że z deklarowanej przez producenta mocy do kolumny dociera ok 10  - 15%. Reszta jest marnowana po drodze.

10 - 15 % ? 

17 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Musimy też pamiętać że z deklarowanej przez producenta mocy do kolumny dociera ok 10  - 15%. Reszta jest marnowana po drodze

Długa droga i wyboista - ważne, że kierunek słuszny 😉

nagrywamy.com

17 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Musimy też pamiętać że z deklarowanej przez producenta mocy do kolumny dociera ok 10  - 15%. Reszta jest marnowana po drodze.

Z czego masz przewody głośnikowe???

I ile kilometrów długości?

• Administratorzy
2 godziny temu, Espectro napisał:

10 - 15 % ? 

57 minut temu, przemak napisał:

Długa droga i wyboista - ważne, że kierunek słuszny 😉

39 minut temu, porlick napisał:

Z czego masz przewody głośnikowe???

I ile kilometrów długości?

18 godzin temu, Krzychu72 napisał:

To przy takim założeniu trzeba by mieć wzmacniacz o mocy co najmniej 1000 watt na wyjściu. 

Ktoś chyba się pomylił.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Espectro napisał:

To przy takim założeniu trzeba by mieć wzmacniacz o mocy co najmniej 1000 watt na wyjściu. 

Ktoś chyba się pomylił.

kolega ma na myśli to, że z mocy którą pobierają ze wzmacniacza kolumny tylko kilka procent jest zamieniane na dźwięk reszta jest zamieniana w ciepło

niestety sprawność głośnikow jest bardzo mala

ale moc po drodze nie ginie 🙂

• Administratorzy
58 minut temu, slawek.xm napisał:

kolega ma na myśli to, że z mocy którą pobierają ze wzmacniacza kolumny tylko kilka procent jest zamieniane na dźwięk reszta jest zamieniana w ciepło

niestety sprawność głośnikow jest bardzo mala

ale moc po drodze nie ginie 🙂

Z wypowiedzi można było wywnioskować straty między kolumnami a wzmacniaczem.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Espectro napisał:

Z wypowiedzi można było wywnioskować straty między kolumnami a wzmacniaczem.

zazwyczaj jest tak ,że wiadomo , że dzwonią tylko trudno ustalić kierunek 🙂

7 godzin temu, Espectro napisał:

10 - 15 % ? 

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Przepraszam bardzo. Oczywiście chodziło mi o to, że tylko tyle procent jest zamieniane na dźwięk. Ciekawy artykuł na temat mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )