Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny , salon 60 m2

Rekomendowane odpowiedzi

nowy dom, salon 60 m2, ograniczony budżet do około 3 tys., znalazłem kilka ogłoszeń w okolicy. Proszę o radę co z tego wybrać albo odrzucić na starcie, bez zbędnych szczegółów technicznych. Tak żeby muzyki nie zabrakło na parapetówce.

Tylko stereo, muzyka pop, podłączony Tv. O wzmacniaczu pomyślimy potem.

Castle Knight 5
Snell E5 Tower
Acoustic Energy AELite 3
CANTON ERGO 700DC
Pylon Opal 30
Heco Aurora 700 Ivory
Indiana line TESI 661
Focal Chorus 725
Monitor audio silver 8i

https://www.audiostereo.pl/topic/157923-kolumny-salon-60-m2/
  • Moderatorzy

Na 60 m2 raczej wszystkie, które wymieniłeś będą małe, chyba, że będziesz chciał wydzielić z tego kawałek powierzchni do słuchania muzyki. Takie życie. Sam chciałeś 60m2. Jak coś to na basach 2x18 więc niby Aurora 700 się łapie i Pylon Opal 30.

Jak coś to

Heco Aurora 1000,

Taga Harmony 807

A najlepiej to  są na olx Harpia Collage ale nie Twój budżet

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Duży metraż i ciężko będzie o dobry efekt. Z wymienionych Heco Aurora 700, albo najlepiej 1000, Pylon Opal 30 to jeśli chodzi o nowsze konstrukcje, ze starszych Acoustic Energy AELite 3.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję wszystkim za szybką i fachową odpowiedż. Zaczynam szukanie i umawiam się na odsłuch. Po zakupach napisze co wybrałem i oczywiście poproszę o radę w sprawie wzmacniacza.

Znalazłem takie Magnaty Transpuls 1500 są niezłe i mam miejsce ich postawienie, ale jeszcze jedno pytanie. Te są nowe z gwarancją a znalazłem inne kolumny które bardzo podobają się mojej żonie

STX Electrino 500  za 3 tys. z OLX , czy są porównywalne ? co lepsze do tych 60 m2

widze ze ciagle pokutuje utozsamianie wielkosci pomieszczenia z odlegloscia siedzenia, ktore decyduje o brzmieniu

Czy majac pomieszczenie 60qm automatycznie siadacie 10m od glosnikow?

keep in mind: glosniki stojace np. 3m od sluchacza brzmia w miejscu odsluchu w pomieszczeniu 30qm TAK SAMO jak i w pomieszczeniu 100qm (pomijam mody/odbicia specyficzne dla wielkosci pomieszczenia)

2 godziny temu, loczekgr napisał:

STX Electrino 500  za 3 tys. z OLX , czy są porównywalne ?

To (biorąc pod uwagę ich cenę) nieprzyzwoicie dobrze grające kolumny, w dodatku nie są to jakieś antyki do których w razie 'W" musiałbyś szukać części ze świeczką.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Moderatorzy
6 godzin temu, xajas napisał:

Czy majac pomieszczenie 60qm automatycznie siadacie 10m od glosnikow?

Każdy musi się określić czy chce mieć w tym pomieszczeniu wydzieloną przestrzeń do słuchania muzyki, czy też chce nagłaśniać większą część, w tym imprezy. Do pierwszego wariantu stykną monitory i lampka 5W, a do drugiego potrzebujesz innego sprzętu.

Założyciel pisał o nagłaśnianiu parapetówki, a nie żeby za głośna muzyka nie przeszkadzała Szanownej Teściowej.

17 godzin temu, loczekgr napisał:

ok. zrozumiałem. odleglosc sluchacza od kolumn to 6m, impreza 8-10

6metrów fajnie dla basu a jak  jest kreowana cała scena bo mimo większego pomieszczenia można za blisko ścian  mieć ustawione kolumny. Warto popróbować i pojeździć po pomieszczeniu z kolumnami zaczął bym od odjechania od tylnich i bocznych ścian na minimum 1,5 metra

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6metrów fajnie dla basu a jak  jest kreowana cała scena bo mimo większego pomieszczenia można za blisko ścian  mieć ustawione kolumny. Warto popróbować i pojeździć po pomieszczeniu z kolumnami zaczął bym od odjechania od tylnich i bocznych ścian na minimum 1,5 metra

Kogo interesuje kreowanie sceny? Przeciez tu chodzi o umpfta-umpfta
16 minut temu, xajas napisał:

Kogo interesuje kreowanie sceny? Przeciez tu chodzi o umpfta-umpfta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak czytam Twoje posty to takie mam wrażenie 😉

Ukryta Zawartość

Czytaj czytaj, jak je zrozumiesz, to sie czegos nauczysz :-)

Np. jesli ktos szuka glosnikow na glosne imprezy, to audiofilskie poprawne kreowanie sceny nie jest jego priorytetem, wiec nie wyjezdzam z takimi argumenentami jak powyzej 😉

Edytowane przez xajas

Idąc Twoim tokiem myślenia to w sumie temat powinniśmy zamknąć pytaniem co powinno być w barku i ile....

Najlepiej jakbyś posłuchał u siebie, myślę,że stx zagrają lepiej od magnatów , niestety , żadnych nie słyszałem,na plus w stx jest na pewno serwis - jak po imprezie ktoś uszkodzi głośnik to jest bezproblemowe kupienie takiego samego i nie jest drogi😉

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość