Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, BlueDot napisał:

A jezeli ktos sprzeda cos za taka sama kwote za jaka nabyl dany produkt to jak ma placic podatek od dochodu jezeli wyszedl na zero?

To jakas bzdura totalna.

No właśnie o tym mówię. Dokładnie o tym mówię.

Ale przecież tak to teraz działa

Musisz zapłacić za sprzedaż samochodu 2% podatku mimo że sprzedałeś samochód taniej niż go kupiłeś.

Dlatego ja nie do końca twierdzę jak to było to powiedziane że nikt kto nie jest handlarzem tego nie uświadczy.

Ceny sprzętu audio szybują do góry i w tym momencie 2k euro to nie jest jakiś sprzęt luksusowy. Chcesz go sprawdzić kupujesz używany sprzedajesz dalej a tu taki zonk

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie o tym mówię. Dokładnie o tym mówię.

Ale przecież tak to teraz działa

Musisz zapłacić za sprzedaż samochodu 2% podatku mimo że sprzedałeś samochód taniej niż go kupiłeś.

Słyszałeś, że dzwoni, ale nie za bardzo wiesz gdzie.

Pomieszałeś totalnie.

2 % podatku płaci po kupnie samochodu używanego kupujący - jest to tzw. PCC (podatek od czynności cywilno-prawnych) i nie dotyczy tylko samochodów, ale tez innych rzeczy, darowizn pożyczek itd.

Podatek od sprzedaży samochodu czy innej rzeczy przed upływem 6 m-cy od jego nabycia płaci się w wys. 12% lub 32% od kwoty uzyskanego dochodu , nie przychodu czyli od kwoty osiągniętego "zysku", wykazuje się to w PIT 36. 

"Podstawą opodatkowania jest dochód, czyli różnica między przychodem, który uzyskałeś ze sprzedaży rzeczy, a kosztem jej nabycia. Różnicę tę zmniejszasz o nakłady, których dokonałeś w czasie posiadania rzeczy. "

źródło: https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-rzeczy-ruchomej/#podat

NIE PLACISZ PODATKU, GDY SPRZEDAJESZ JAKĄKOLWIEK RZECZ TANIEJ NIŻ KUPILEŚ.

Dokladnie, 2 proc to płaci KUPUJĄCY,  jest to tzw podatek od wzbogacenia ( czynnosci cywilno prawnych) ,  to zupełnie coś innego niz o co chodzi w tym rozporządzeniu 

23 minuty temu, Nil napisał:

Słyszałeś, że dzwoni, ale nie za bardzo wiesz gdzie.

Pomieszałeś totalnie.

2 % podatku płaci po kupnie samochodu używanego kupujący - jest to tzw. PCC (podatek od czynności cywilno-prawnych) i nie dotyczy tylko samochodów, ale tez innych rzeczy, darowizn pożyczek itd.

Podatek od sprzedaży samochodu czy innej rzeczy przed upływem 6 m-cy od jego nabycia płaci się w wys. 12% lub 32% od kwoty uzyskanego dochodu , nie przychodu czyli od kwoty osiągniętego "zysku", wykazuje się to w PIT 36. 

"Podstawą opodatkowania jest dochód, czyli różnica między przychodem, który uzyskałeś ze sprzedaży rzeczy, a kosztem jej nabycia. Różnicę tę zmniejszasz o nakłady, których dokonałeś w czasie posiadania rzeczy. "

źródło: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NIE PLACISZ PODATKU, GDY SPRZEDAJESZ JAKĄKOLWIEK RZECZ TANIEJ NIŻ KUPILEŚ.

Poniedziałek. Racja z tym samochodem.

Przyznaję.

No to jak to będzie sprawdzane kiedy skarbonka dostanie takowy raport od allegro. Widzi jedną nogę transakcji. 

Czy za każdym razem mam składać pit wyjaśniający że kupiłem to drożej?

Tak to ma wyglądać.

I fakt pomyliłem 🙂 przyznaje. 

Ukryta Zawartość

Tak że jak widać podatków nie brakuje, kupujący placi, sprzedajacy placi, a przedmiot juz był raz opodatkowany vatem, i płacimy opodatkowanymi wczesniej zarobkami ...

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Poniedziałek. Racja z tym samochodem.

Przyznaję.

No to jak to będzie sprawdzane kiedy skarbonka dostanie takowy raport od allegro. Widzi jedną nogę transakcji. 

Tak to ma wyglądać.

I fakt pomyliłem 🙂 przyznaje. 

Obawiam się że wykazanie kiedy i za ile cos kupiliśmy w momencie gdy zostaniemy "nakryci" przy sprzedaży,  będzie ciążył na nas...

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

PIT 36 to jest roczne zenanie podatkowe składane do końca kwietnia każdego roku, wpisuje się tam wszelkie osiągnięte dochody. W PIT 36 nie wykazuje się transakcji kupna i sprzedaży, które przyniosły "stratę"

Innymi słowy, kupiłeś coś, po czy sprzedałeś taniej, nie musisz nic z tym robić.

Sądzę, że całe to zamieszanie na forum spowodowane jest zwykłym niedoinformowaniem i niezrozumieniem wprowadzanych przepisów i związanym z tym strachem przed czymś, czego się nie zna i nie do końca rozumie.

13 minut temu, costa brava napisał:

Obawiam się że wykazanie kiedy i za ile cos kupiliśmy w momencie gdy zostaniemy "nakryci" przy sprzedaży,  będzie ciążył na nas...

Mylisz się.

W teorii może tak

Ale jak Ci zablokują konto do wyjasnienia, to komu będzie bardziej zależeć na szybkim wyjasnieniu? 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, costa brava napisał:

W teorii może tak

Ale jak Ci zablokują konto do wyjasnienia, to komu będzie bardziej zależeć na szybkim wyjasnieniu? 

Nie bój się "czarnego luda". 🙂

10 godzin temu, Nil napisał:

Sądzę, że całe to zamieszanie na forum spowodowane jest zwykłym niedoinformowaniem i niezrozumieniem wprowadzanych przepisów i związanym z tym strachem przed czymś, czego się nie zna i nie do końca rozumie.

Tylko, że w tym państwie domniemanie niewinności to teoria i człowiek musi udowadniać, że nie jest wielbłądem. Niepokoje nie biorą się znikąd.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Misio38 napisał:

Tylko, że w tym państwie domniemanie niewinności to teoria i człowiek musi udowadniać, że nie jest wielbłądem. Niepokoje nie biorą się znikąd.

Masz jakieś własne doświadczenia w kontaktach z urzędem skarbowym?

Mam bardzo dobre. Bardzo miłe i pomocne panie mi się trafiały zawsze. Nie mogę narzekać. Jednakowoż w tym przypadku jak udowodnić, że sprzedaję coś taniej niż kiedyś kupiłem, skoro z rachunku został pusty świstek papieru? Lub dawno temu zaginął?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

20 godzin temu, costa brava napisał:

Tak że jak widać podatków nie brakuje, kupujący placi, sprzedajacy placi, a przedmiot juz był raz opodatkowany vatem, i płacimy opodatkowanymi wczesniej zarobkami ...

No ja wiem tylko właśnie tu jest problem bo jak to udowodnisz skoro też kupiony przez internet za gotówkę na przykład żadnego paragonu ani dowodu zakupu.

19 godzin temu, Nil napisał:

PIT 36 to jest roczne zenanie podatkowe składane do końca kwietnia każdego roku, wpisuje się tam wszelkie osiągnięte dochody. W PIT 36 nie wykazuje się transakcji kupna i sprzedaży, które przyniosły "stratę"

Innymi słowy, kupiłeś coś, po czy sprzedałeś taniej, nie musisz nic z tym robić.

Mylisz się.

No ale skąd oni będą wiedzieć czy ja na tym zarobiłem czy straciłem skoro będą widzieć tylko jedną nogę transakcji czyli moją sprzedaż.

34 minuty temu, Misio38 napisał:

Mam bardzo dobre. Bardzo miłe i pomocne panie mi się trafiały zawsze. Nie mogę narzekać. Jednakowoż w tym przypadku jak udowodnić, że sprzedaję coś taniej niż kiedyś kupiłem, skoro z rachunku został pusty świstek papieru? Lub dawno temu zaginął?

Dokładnie.

Albo go nie masz. 

Panie mogą byc miłe, ale naczelnik albo minister finansów niekoniecznie 

W naszym pięknym kraju mamy takie jasne prawo, że kazdy interpretuje po swojemu

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No ja wiem tylko właśnie tu jest problem bo jak to udowodnisz skoro też kupiony przez internet za gotówkę na przykład żadnego paragonu ani dowodu zakupu.

No ale skąd oni będą wiedzieć czy ja na tym zarobiłem czy straciłem skoro będą widzieć tylko jedną nogę transakcji czyli moją sprzedaż.

Dokładnie.

Albo go nie masz. 

W naszym kraju nie obowiązku archwizacji i przechowywania paragonów za zakupiony sprzęt i nikt nie ma prawa tego żadać, chyba że korzystasz z jakiejś formy pomocy publicznej, czy dotacji.

W przypadku ew. kontroli US przy sprzedazy takiego sprzętu wystarczy jak oświadczysz, że sprzęt zostal zakupiony ponad pól roku wcześniej i nikt tego nie zakwestionuje.  Chyba, że życzliwy znajomy, ze wstrętem , ale uprzejmie doniesie iż jest innaczej. 🙂

Godzinę temu, costa brava napisał:

Panie mogą byc miłe, ale naczelnik albo minister finansów niekoniecznie 

Miałem okazję poznać naczelniczkę US w moim regjonie, całkiem milła Kobieta. Parę lat mam na karku, ale ministra finansów dotad osobiście nie poznałem.

Godzinę temu, costa brava napisał:

W naszym pięknym kraju mamy takie jasne prawo, że kazdy interpretuje po swojemu

O nie, Kolego, to jest zarezerwowane tylko dla Tuska i jego ekipy!  Oni tylko robią wszystko zgodnie  z prawem, tak jak oni to rozumieją, oczywiście.  🙂

Niestety to chyba jest tak, że skoro nie możesz udowodnić za ile kupiłeś to oni potraktują całą kwotę za jaką sprzedałeś jako Twój czysty zysk 

To już jest problem tego kto nie ma żadnych potwierdzeń dot zakupu 

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, piszcz4 napisał:

Niestety to chyba jest tak, że skoro nie możesz udowodnić za ile kupiłeś to oni potraktują całą kwotę za jaką sprzedałeś jako Twój czysty zysk 

To już jest problem tego kto nie ma żadnych potwierdzeń dot zakupu 

Myslę, ża warto byłoby pisać sprawdzone, prawdziwe informacje.

14 godzin temu, Nil napisał:

naszym kraju nie obowiązku archwizacji i przechowywania paragonów za zakupiony sprzęt i nikt nie ma prawa tego żadać, chyba że korzystasz z jakiejś formy pomocy publicznej, czy dotacji.

W przypadku ew. kontroli US przy sprzedazy takiego sprzętu wystarczy jak oświadczysz, że sprzęt zostal zakupiony ponad pól roku wcześniej i nikt tego nie zakwestionuje

Wierzysz w to?

14 godzin temu, piszcz4 napisał:

No ja bardziej idę w to

Tak czy siak ja się wstrzymam z taką sprzedażą. No i zakupami w takim razie 🙂

Tyle w temacie że urząd skarbowy cokolowiek odpuści

Najpierw kazdy jest podejrzany a potem się tłumacz , a jak źle sie wytłumaczysz to sam sobie jestes winien

Ukryta Zawartość

Krajowa Administracja Skarbowa rozpoczęła masowe wysyłanie do podatników listów behawioralnych. Najlepiej na nie odpowiedzieć… donosem do prokuratury.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, costa brava napisał:

Krajowa Administracja Skarbowa rozpoczęła masowe wysyłanie do podatników listów behawioralnych. Najlepiej na nie odpowiedzieć… donosem do prokuratury.

Dostałeś, albo znasz kogoś kto dostał taki list?

Jeżeli nie dostałeś, a jestem pewny że nie, albo nie znasz nikogo kto dostał taki list, tu tez jestem pewny że nie znasz nikogo takiego, to nie powielaj tego typu "informacji", bo to zwykły, za to niezwykle infantylny, trolling!

Wszystkich którzy kupują lub sprzedają 

Jest do zapłacenia podatek od czynności cywilnoprawnych przez kupujących i od ewentualnego dochodu przez sprzedających 

No to objasnij szanowny Panie mądry po co jest to raportowanie i to nawet wstecz i to takimi wysokimi karami obwarowane

Uczciwi nie muszą się obawiać stara śpiewka 

Jasne że nie muszą 

Ale bezpieczniej będzie jak sami udowodnią swoją uczciwość 5 lat do tyłu 

Teraz będą mieli wszystkich jak na dłoni,  a znajdź mi takiego co płacił 2 proc od wszystkiego co kupił powyzej 1 tys,  albo podatek gdy "zarobil" parę groszy na odsprzedaży 

Groszowe sprawy ale chodzi o to by obywatela wiecznie nękać,  podobnie jak z abonamentem RTV, dlatego nie likwidują aby był jeszcze jeden bat

Zgadza sie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów 

Od czasu gdy między spiskiem a rzeczywistością mija pół roku

Bo to trochę tak jest że wierzymy tutaj coś co może się nie wydarzyć a z drugiej strony niech na tym złapią jedną osobę na 10.

No nie udowodnisz że nie zarobiłeś. No nie. 

Więc oczywiście tutaj też się zgadzam że wietrzymy troszkę teorie spiskowe Ale z drugiej strony kto tu wejdzie i poczyta a go wezwa do uiszczenia podatku od sprzedaży kolumn niech nie mówi "mądry polak po szkodzie"

• 1 miesiąc później...
W dniu 7.03.2024 o 07:58, costa brava napisał:

Zgadza sie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów

Ja tu z jednym prive o wzmacniacz się dopytywałem i pisze mu że między innymi ważne jest da mnie niskie zużycie prądu owego klocka - on do mnie: "po co"? - ja mu że kończą się czasy taniej energii i że przed nami wysokie rachunki za prąd - on do mnie z pogardą że "lecę w teorie spiskowe" i zasugerował żebym się gonił. Mówię wam że to jest koniec epoki...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 1 miesiąc później...
W dniu 1.05.2024 o 06:25, Yodzisław napisał:

Ja tu z jednym prive o wzmacniacz się dopytywałem i pisze mu że między innymi ważne jest da mnie niskie zużycie prądu owego klocka - on do mnie: "po co"? - ja mu że kończą się czasy taniej energii i że przed nami wysokie rachunki za prąd - on do mnie z pogardą że "lecę w teorie spiskowe" i zasugerował żebym się gonił. Mówię wam że to jest koniec epoki...

.... wzmacniacza a początek epoki kabla...

• Pokaż nowe odpowiedzi