Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się. To świetny sub. Także jestem jego wielkim fanem. Podobnie jak modelu 1003. Niezwykle udana ta linia u rela. 

Kolega zaryzykował to jasnych bronze pakować się w tego marantza o brzmieniu bardzo rozjaśnionym. 

Tu subwoofer i nasycenie niskich rejestrów przez taki cieplejszy bas było bardzo wskazane. 

Piotr 

• 4 miesiące później...

@bartson

Mógłbyś puścić u siebie kawałek "Ennja - Let Go" na HT1205?

Poniżej masz filmik. Między 7:10 - 7:15 jest basik, który lubię jak sobie pomrukuje. Jestem basolubem 😉 Czy u Ciebie też takie coś można usłyszeć? Liczę na to, że tak. Też się przymierzam powoli do tego suba 

• 1 miesiąc później...
W dniu 21.12.2022 o 12:53, renoxd napisał:

@bartson

Mógłbyś puścić u siebie kawałek "Ennja - Let Go" na HT1205?

Poniżej masz filmik. Między 7:10 - 7:15 jest basik, który lubię jak sobie pomrukuje. Jestem basolubem 😉 Czy u Ciebie też takie coś można usłyszeć? Liczę na to, że tak. Też się przymierzam powoli do tego suba 

Część. Odpaliłem utwór ze Spotify i nagrałem film, więc daj namiary gdzie Ci go wysłać? (e-mail, whutsap)

Powiem, że basu jest tyle, że głowa boli a membrana chodzi lepiej w moim odczuciu jak na tym filmiku. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 10.02.2022 o 14:10, bartson napisał:

Decyzja podjęta. Zamówiłem REL HT1205. Trzeba było w końcu coś wybrać 🙂

Oba subwoofery są potworami jak na warunki w bloku. Z opinii i recenzji wynika, że SVS SB2000 PRO zejdzie niżej i szybciej lecz nie tak mięsiście jak REL. SVS bardziej nastawiony jest na muzykę. Seria HT (od Home Theater) stworzona do KD i wg recenzji (teoretycznie) potrafi zagrać głębszym basem i również wybitnie szybko. 

Posłucham - napiszę jak to gada.

Nie bez znaczenia jest wygląd a REL bardzo mi się podoba. Miałem już SVS SB-1000 (bez PRO) i chciałem posmakować czegoś nowego, by zaspokoić ciekawość i nabrać więcej doświadczenia. 

Przyjąłem uwagi co do ustawienia elektroniki i propozycje ewentualnych ustawień suba. Napiszę jak już ustawię i skalibruję system. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.   

Witam wiem że minoł Ponad rok od ostatniego wpisu jak tam Rel.

Właśnie kupiłem Ht1205 w ciekawej cenie też chciałem coś przetestować poza Svs sb w moim wypadku sb12nsd 400W w pic 800w. Wcześniejszy model suba sb2000.Bardzo udana konstrukcja.Sb12nsd schodzi niżej albo ma mocniejsze uderzenie.Rel ht ma faktycznie zroznicowany Bas.Tak naprawde oba są mega super.Waga niemal że identyczna.Svs ma maskownice metalowa.Rel niestety nie.Ale chyba na skromnych 18m kw zostanie Rel Ht1205.Myślałem o dwuch ht1205 ale gdzie.na taki metraż.Jak dalej masz Rel czy poszłeś dalej.

21 godzin temu, Eki274 napisał:

Witam wiem że minoł Ponad rok od ostatniego wpisu jak tam Rel.

Właśnie kupiłem Ht1205 w ciekawej cenie też chciałem coś przetestować poza Svs sb w moim wypadku sb12nsd 400W w pic 800w. Wcześniejszy model suba sb2000.Bardzo udana konstrukcja.Sb12nsd schodzi niżej albo ma mocniejsze uderzenie.Rel ht ma faktycznie zroznicowany Bas.Tak naprawde oba są mega super.Waga niemal że identyczna.Svs ma maskownice metalowa.Rel niestety nie.Ale chyba na skromnych 18m kw zostanie Rel Ht1205.Myślałem o dwuch ht1205 ale gdzie.na taki metraż.Jak dalej masz Rel czy poszłeś dalej.

Ok , to podziel sie wrazeniami pomiedzy svs a rel.

W dniu 7.02.2023 o 22:10, Eki274 napisał:

Jak dalej masz Rel

Mam REL HT1205 już rok i nadal cieszy jak w pierwszy dzień. Miał być do kina ale okazało sie, że w muzyce gra świetnie. Od początku idelanie zgrywa się z kolumnami. To pewnie zasługa szybkiej membrany, która daje niski bas ale cały czas w tempie kolumn MA RX8. W między czasie poleciłem tego suba koledze i kupił HT 1003 i bardzo ocieplił granie swojego stereo. Po roku polecam jeszcze bardziej.

Mam obecnie na chacie REL HT1205 i NUBERT nuSub XW-1200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nubert to niemiecka firma. Skrzynia jest ogromna o wysokości 60cm, głośnik 32cm, 2 porty basreflex. Sub może robić za stolik 🙂 Krótko mówiąc nadaje sie do kina domowego, ale do dużych salonów. Bas jest potężny i schodzi nisko. Nie męczy. Do tego aplikacja na telefon ułatwia strojenie lub szybkie przykręcenie potencjometru.

Różnica pomiędzy Rel a Nubert to porty basreflex i przede wszystkim niżej schodzący bas w Nubert do 19Hz - co z kolei powoduje, że czasem ciągnie się długo po ścianach. Obudowa jest 2x większa, co nie pasuje do salonu 22m2 (salon z aneksem kuchennym).

Odsłuch basu w muzyce na duży plus dla REL. Czasem jak namieszam z podłączeniami to nie wiem, który sub gra !!!

Gdybym dzisiaj wybierał to znowu wybrałbym REL HT1205. To co on potrafi zadziwiło juz niejednego gościa a do tego "normalne" gabaryty. Poza tym dla mnie ważne było, aby widoczna była pracująca membrana 🙂  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 10 miesięcy później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego

Chwilowo jestem zmuszony sprzedać mojego svs sb 1000 pro ze względów prywatnych jednak już z lekkim wyprzedzeniem się zastanawiam czy następnym razem nie zakupić właśnie REL-a? Pomieszczenie 11m2.

Największą zaletą SVS PRO jest oczywiście apka sterująca i teraz pytanie, np taki REL HT1205 MKII jaki ma fabryczny spadek filtru odcięcia? 12db? ja w sumie najczęściej używam 18db w svs.

90% używam do muzyki i zastanawiam się czy REL nie sprawdził by się "lepiej" w jakiś sposób? 

Edytowane przez bassfreak93
  • 2 tygodnie później...

Kolega ma REL HT1003 MKI i gra bardzo dobrze 100% w muzyce w pomieszczeniu ok 30m2 (salon + aneks).

W mojej ocenie na powierzchni 11m2 wystarczy Tobie REL HT1003 MKII, jednak jeśli jesteś fanem dużej ilości basu to osobiście wziął bym znowu REL'a zamiast SVS.

6 godzin temu, bartson napisał:

Kolega ma REL HT1003 MKI i gra bardzo dobrze 100% w muzyce w pomieszczeniu ok 30m2 (salon + aneks).

W mojej ocenie na powierzchni 11m2 wystarczy Tobie REL HT1003 MKII, jednak jeśli jesteś fanem dużej ilości basu to osobiście wziął bym znowu REL'a zamiast SVS.

No właśnie tak ciągle myślę czy nie dać szansy RELowi bo parametrami 1215 MK II jak sb 2000 pro ale jest tańszy nawet za 4 k widzę. Jedyne co bym musiał przeboleć brak apki na telefonie.

Z drugiej strony zastanawiam się kiedy REL coś takiego wprowadzi? bo jest mega wygoda.

Z czym jest mega wygoda? Mam zewnętrzny DSP do subwooferów sterowany z telefonu i ostatni raz ustawiałem coś w nim z rok temu albo i lepiej i od tej pory nie łączyłem się z nim przez telefon.

16 minut temu, przmor napisał:

Z czym jest mega wygoda? Mam zewnętrzny DSP do subwooferów sterowany z telefonu i ostatni raz ustawiałem coś w nim z rok temu albo i lepiej i od tej pory nie łączyłem się z nim przez telefon.

A cóż to za cudo i ile to kosztuje?

Fajnie tylko wersja pro apki od tego tylko na iphone xDD

Gdzie jest więcej funkcji, masakra że tam są jacki a nie RCA i trzeba przejściówki.

I mikrofon w iPhone jako przyrząd pomiarowy. Poczytaj opinie tych co płatną wersję kupili. Darmowa na Android jest w zupełności wystarczająca. Co do wyjścia na Jack 3.5mm to mi akurat to pasuje bo wchodzę jednym przewodem mini Jack -> 2xRCA z rozdzielonymi przewodami i mam zasilone dwa subwoofery.
Nie namawiam do zakupu tylko sygnalizuję, że coś takiego jest.

18 minut temu, przmor napisał:

I mikrofon w iPhone jako przyrząd pomiarowy. Poczytaj opinie tych co płatną wersję kupili. Darmowa na Android jest w zupełności wystarczająca. Co do wyjścia na Jack 3.5mm to mi akurat to pasuje bo wchodzę jednym przewodem mini Jack -> 2xRCA z rozdzielonymi przewodami i mam zasilone dwa subwoofery.
Nie namawiam do zakupu tylko sygnalizuję, że coś takiego jest.

Jak kupujesz coś takiego to wtedy są pomijane pokrętła na subie i wszystko leci z apki? Jakie ta są przydatne opcje poza low pass/high pass i odcięciem? i jak to podłączyć z tym NAD-em i tym REL-em? (gdybym nie kupił SB 2000 pro)

Sb 1000 był z LFE pod sub 1 we wzmacniaczu i z apki svs go regulowałęm

big_HT-1205-Mk2-04.webp?lm=1687982534nad_c326_black_back_950px.jpg

Ten NAD ma wyjście na subwoofer? Chyba tak choć słabo widać na zdjęciu. Jeśli ma to przewodem RCA->mini Jack wchodzisz do DSP-LF a dalej przewodem mini Jack->RCA wchodzisz na wejście RCA subwoofera. Odcięcie w subwooferze ustawiasz albo na full i wtedy w DSP odpowiedni filtr low pass albo nie ustawiasz LP w DSP tylko gałką na subwooferze. Jesli o to z czego korzystam w DSP to wyłącznie z korektora parametrycznego w celu osłabienia częstotliwości odpowiadającej modowi pomieszczenia oraz lekko podbijam dolny zakres, low pass ustawiam w amplitunerze.

u mnie smiga na 35 metrach sb3000 i jedynie co moze kiedys zrobie to kupie drugiego :DD, a tak to swietny sub, idealny zwarty szybki miesisty bas ktory fajnie nisko schodzi, jest zamkniety, a potrafi wytworzyc spore cisnienie ktore mozna poczuc

58 minut temu, ryback napisał:

u mnie smiga na 35 metrach sb3000 i jedynie co moze kiedys zrobie to kupie drugiego :DD, a tak to swietny sub, idealny zwarty szybki miesisty bas ktory fajnie nisko schodzi, jest zamkniety, a potrafi wytworzyc spore cisnienie ktore mozna poczuc

No ja miałem sb 1000 pro na 11m2 ale myślę nad relem bo nie wiem czy jego lepsza kontrola nie sprawdziła by się bardziej w moim pomieszczeniu.

Fajnie tylko wersja pro apki od tego tylko na iphone xDD
Gdzie jest więcej funkcji, masakra że tam są jacki a nie RCA i trzeba przejściówki.

Na czym polega ta masakra?
W dniu 9.01.2024 o 20:28, bassfreak93 napisał:

No ja miałem sb 1000 pro na 11m2 ale myślę nad relem bo nie wiem czy jego lepsza kontrola nie sprawdziła by się bardziej w moim pomieszczeniu.

Co było nie tak z tym SB 1000 pro na 11m2 ? Moim zdaniem to znakomity sub w swoim przedziale cenowym a aplikacja to mega atut.

11 minut temu, Yacko napisał:

Co było nie tak z tym SB 1000 pro na 11m2 ? Moim zdaniem to znakomity sub w swoim przedziale cenowym a aplikacja to mega atut.

Sprzedałem bo kasa, dlatego teraz mam czas na namysł nad nowym.

• 3 tygodnie później...

Też miałem zagwostke jak autor tematu i wybór padł na  REL HT1205 ale wersja nowa MK II (odczuwalnie lepsza podobno)

1003 będzie na moje potrzeby "za słaby" sb 2000 względem sb 1000 bezie trochę głośniejszy nic poza tym i cena nieadekwatna moim zdaniem.

HT1205 MK II 500w głośnik 12" tańszy niż sb 2000 pro ale jak to REL do muzyki będzie kozak niby seria HT pod kino ale guzik prawda po recenzjach.

Dam znać w przyszłym tygodniu jak wrażenia gdy dojdzie 😄

W dniu 3.02.2024 o 13:27, bassfreak93 napisał:

HT1205 MK II 500w głośnik 12" tańszy niż sb 2000 pro ale jak to REL do muzyki będzie kozak niby seria HT pod kino ale guzik prawda po recenzjach.

Potwierdzam. Uwielbiam go w stereo. Dobry wybór kolego 🙂

W dniu 5.02.2024 o 14:28, bartson napisał:

Potwierdzam. Uwielbiam go w stereo. Dobry wybór kolego 🙂

Dopiero go wygrzewam bo wiem że pierwsze 30h robi sporą różnicę.

Ale pierwsze wrażenia to po prostu KLASA sama w sobie a wygląd to już poezja 😄

Jakość basu i kontrola coś wspaniałego, start stop tam gdzie ma być nawet w elektronice czy rapsach.

"Nie mam kasy na nowego suba musiałem sprzedać poprzedni na razie na samych monitorach"

Tym czasem ja po miesiącu z hakiem "jeb*ć biedę" xD

423422546_785842503424342_78906481308162

• 5 miesięcy później...

Czy użytkownicy Rel ht1003/1205 są w stanie powiedzieć czy podczas słuchania muzyki sub jest słyszalny od najniższych poziomów głośności czy wspomaga kolumny dopiero od pewnego poziomu? 
gdzieś widziałem recenzje porównawcza z serią t i ona faktycznie grała przy cichym odsłuchu, natomiast omawiana ht włączała się dopiero po odpowiednim podkręceniu potencjometru.

14 godzin temu, JanJan napisał:

Czy użytkownicy Rel ht1003/1205 są w stanie powiedzieć czy podczas słuchania muzyki sub jest słyszalny od najniższych poziomów głośności czy wspomaga kolumny dopiero od pewnego poziomu? 
gdzieś widziałem recenzje porównawcza z serią t i ona faktycznie grała przy cichym odsłuchu, natomiast omawiana ht włączała się dopiero po odpowiednim podkręceniu potencjometru.

Nie jestem pewny czy o to pytasz ale ja miałem 1205 mk II z monitorami kef q100 więc "był słyszalny" tak czy siak.

Ty pewnie pytasz o większe monitory albo podłogówki

Nie jestem chyba osobą odpowiednią do twojego pytania bo u mnie głośność suba była między godziną 13 a 16 i wzmacniacz godzina 14 XD

Zdarzało się spokojniejsze słuchanie to miałem go na godzinę 12 czyli na połowę i nie wybijał się szczerze jakoś specjalnie poza monitory.

Jak jest dobry sub to nie będzie go słychać osobno, miałem też svs sb 1000 pro i ładnie się wtapiał w monitory

• Pokaż nowe odpowiedzi