Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana mechanizmu z laserem DCD755

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Potrzebuje wymienić cały mechanizm z laserem w moim denonie.

Przeczyszczenie laseru alkoholem izopropylowym nic nie daje. Musze za każdym razem wysuwać tackę dwa razy do końca ,żeby odtwarzacz zauważył płytę i ja uruchomił. Jest to bardzo uciążliwe.

Czy taka wymiana jest skomplikowana , czy trzeba coś lutować?

Da radę to wykonać samemu z śrubokrętem , w dłoni?

I jeszcze jednego jaki symbol posiada oryginalny mechanizm z laserem?

KSM213CCM czy KSM213CDM?

Z góry dzięki za wiadomości 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/158084-wymiana-mechanizmu-z-laserem-dcd755/

Do czego to służy? Co się tym reguluje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy wymienić sam moduł lasera, nie trzeba wymieniać całego napędu. Przed założeniem nowego należy rozlutować mostek zabezpieczający. Procedura wymiany jest opisana w sieci. Oryginału raczej nie dostaniesz, lecz chińskie zamienniki są tanie i łatwo dostępne. Wymiana w Yamasze zajmuje 15-20 minut (bez pośpiechu). Poradzisz sobie. 👍

21 godzin temu, Bukaj napisał:

Co się tym reguluje?

Emisje lasera,lepiej tego nie ruszać 😉

A próbowałeś wymienić pasek od ładowania szuflady ?

23 minuty temu, Bukaj napisał:

łożyska nowego mechanizmu

Nie trzeba.

1 minutę temu, baltfan napisał:

Emisje lasera,lepiej tego nie ruszać 😉

A próbowałeś wymienić pasek od ładowania szuflady ?

Nie trzeba.

Tak pasek mam wymieniony na nowy 

Mam kupiony cały mechanizm marki SONY KSS 213CCM. Wystarczy poprzedni wykręcić i nowy włożyć w jego miejsce i będzie grało? 

Teraz, Bukaj napisał:

i będzie grało? 

Powinno grać.Ważne ,żeby wyprowadzone kable były dobrze podłączone .Jak wspominał słusznie Porlick,można wymienić samą głowicę.

Zworka zabezpieczająca głowicę powinna zostać rozlutowana.Trzeba uważać,żeby nie potraktować lasera ładunkiem elektrostatycznym.Regułą jest uziemienie się ,ewentualnie gumowe rękawiczki.

Obejrzyj filmy na YT .

28 minut temu, porlick napisał:

Wystarczy wymienić sam moduł lasera, nie trzeba wymieniać całego napędu. Przed założeniem nowego należy rozlutować mostek zabezpieczający. Procedura wymiany jest opisana w sieci. Oryginału raczej nie dostaniesz, lecz chińskie zamienniki są tanie i łatwo dostępne. Wymiana w Yamasze zajmuje 15-20 minut (bez pośpiechu). Poradzisz sobie. 👍

Tak, ale kupiłem cały mechanizm Sony kss213. Laser zamiennik niby nowy, a nie czyta porysowanych płyt, z czystymi płytami też ma problem, przeskakują utwory. Zdenerwowałem się tym i kupiłem marki Sony nowy.

Z tym rozlutowaniem to słyszałem. Ciekawe czy idzie też to wydłubać choćby srubokretem.

Dużo roboty z rozkreceniem poprzedniego mechanizmu? Czy każdy laik może się do tego zabrać?

Edytowane przez Bukaj

Wyjmij cały napęd. Mechanizm z laserem wymienisz od dołu. Wykręcasz 4 śruby ze sprężynami. Tylko nie zdziw się że ten nowy też nie będzie czytał. Te chińczyki to co drugi na śmietnik się nadaje albo i gorzej. 

Po montażu zdejmij zwore lutownica z lasera. 

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Wyjmij cały napęd. Mechanizm z laserem wymienisz od dołu. Wykręcasz 4 śruby ze sprężynami. Tylko nie zdziw się że ten nowy też nie będzie czytał. Te chińczyki to co drugi na śmietnik się nadaje albo i gorzej. 

Tylko, że to będzie Sony więc mysle, że powinno bezawaryjnie grać. Zamiennika mam teraz wsadzonego i bardzo mnie denerwuje tym, że nie czyta płyt ,jedynie po wysunięciu i wsunięciu tacki załapuje i normlanie stratuje. Tak mam z kazda płyta.... Dobra , porysowana ... Same problemy .

Przypuszczam ,że to będzie ten cały mechanizm koła zębate, a może laser.. lepiej wymienić całe.

7 minut temu, rafal735r napisał:

Sony to tam jest tylko napis. 

Sony , dobra cena. Dlatego wziąłem. 

Czyli tą zworę mam zdjąć na koniec? Myślałem, że na początku i potem normalnie montuje i już 

5 godzin temu, Bukaj napisał:

Sony , dobra cena. Dlatego wziąłem. 

Sony od lat nie produkuje tych laserów. 

5 godzin temu, Bukaj napisał:

Czyli tą zworę mam zdjąć na koniec?

Po montażu taśmy. 

?👈

W dniu 10.02.2022 o 17:41, rafal735r napisał:

A ten napęd to wystarczy tylko z góry wykręcić i cały wyjdzie? 

Za jakiś czas będę się za to brał.

Od dolu, demontując cały napęd. 4 śrubki ze sprężynami. Trzeba jeszcze przełożyć silikonowe wkładki na te sprężyny do nowego mechanizmu.

?👈