Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, brewka87 napisał:

Wkleiłem Ci zrzuty ekranu które kiedyś zrobiłem dla innego użytkownika forum.

W tryb serwisowy wchodzisz kombinacją klawiszy na przednim panelu amplitunera.

Przeczytaj te fragmenty instrukcji po angielsku (serwisowek po polsku niestety nie robią)

Super, tylko nie znam angielskiego, bo w szkole miałem do wyboru Niemiecki i Angielski i wybrałem to pierwsze🤦‍♂️😬 

Odczekałem chwilę pisząc z wami, ustawiłem go w tryb 5.1 TrueHD i jest zimny, mimo oszczędzania enegi wyłączonego, reszta bez zmian

Z menu serwisowego można się wiele dowiedzieć. 

Najważniejszy jest moim zdaniem licznik wylączeń awaryjnych i licznik czasu pracy.

Poczekaj. Znajdę tą instrukcję serwisową na tablecie i przetłumacze najwazniejsze. Na telefonie teraz jestem i mi niewygodnie pisać posta i zerkać na zrzut ekranu wstawiony powyzej

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Instrukcję serwisową mam do modelu 7008 ale w innych modelach procedura wejścia w tryb serwisowy jest zapewne identyczna, bo sprobowałem na moim 7010 i zadziałała.

Już ją mam i własnie szukam gdzie to jest opisane. Pdf waży prawie 100MB 😁

Na wyłączonym Ampli naciśnij "zone select" oraz "back" na przednim panelu i wciśnij przycisk zasilania.

Powinno się wyświetlić 

1. Service_check

Strzałką w dół przejdź niżej 

2. Protection

Naciśnij enter

Amplituner się zrestartuje

W tym trybie naciśnij na przednim panelu przycisk "status"

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Powinno się wyswietlić na górnej linii wyświetlacza 

PROTECT HISTORY

a na dolnej 

NO PROTECT - jeśli nic się nie wydarzyło

ASO -jesli przyczyną było np zwarcie na terminalach głosnikowych

DC- jeśli powodem wyłączenia było pojawienie się napięcia stałego na wyjściu ktorejkolwiek końcówki mocy

THERMAL - przegrzanie

CURRENT - przeciązenie

W tym menu które opisałem powyżej sprawdzisz jedynie przyczynę ostatniego wyłączenia.

Licznik czasu pracy, licznik cykli on/off itp jest w innym miejscu... 😉

Napisz czy potrzebujesz więcej informacji i niczego nie resetuj w trybie serwisowym 😉

I teraz się zastanawiam ilu posiadaczy używanych marantzow wejdzie w tryb serwisowy żeby sprawdzić ile godzin ma nastukanych ich amplituner i ile razy zadziałały jakieś zabezpieczenia 🤣

Żeby wyjść z trybu podglądu PROTECT HISTORY naciśnij ponownie status oraz wyłącz zasilanie przyciskiem.

Żeby wejść w liczniki czasu pracy itp

Naciśnij zone select+back, włącz Ampli w trybie serwisowym, strzałką w dół wybierz 

OP INFO

I naciśnij enter.

Ampli się zrestartuje.

Po restarcie tak jak poprzednio wciskasz status kilkukrotnie i wyswietlasz interesujące dane

Operation time

Total: xxxxxH - całkowity czas pracy w godzinach

Power on time

Total:xxxx - liczba włączeń amplitunera 

Protection Time

DC:xx / ASO:xx -  liczniki poszczególnych zabezpieczeń wyjaśnione powyżej

THM:xx a

THM:xx b 

To są liczniki zabezpieczeń termicznych z uwzględnieniem jaki obwód się przegrzał ale tu może być różnie w zależności od modelu

Mam nadzieję że komuś się to przyda 😉

PS nie biorę odpowiedzialności jeśli informacje podejrzane w trybie serwisowym (np na temat licznika zabezpieczeń albo czasu pracy) popsują humor 🤣😜

Edytowane przez brewka87

Trochę dziwnie to wygląda, bo liczniki zabezpieczeń wskazują zero. Tak jakby powodem wyłączenia nie był zaden z wyzej wymienionych.

A moze po prostu masz luźną wtyczkę zasilającą albo nie do konca wetkniętą w gniazdo zasilające lub amplituner?

To by mogło tłumaczyć, ze przy głosniejszym słuchaniu gdy jest większy pobor prądu po prostu gubi zasilanie?

Sam juz nie wiem. Spodziewałem się, ze zliczonych będzie kilka awarii a tu pusto. Zagwozdka

Ja mam u siebie nalatane 15984h 😆

A jak Ci się wyłączył nagle amplituner to migala dioda zasilania?

Tak miga, gdy zadziała jakies zabezpieczenie.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, brewka87 napisał:

A jak Ci się wyłączył nagle amplituner to migala dioda zasilania?

Gdy się wyłączył i od razu włączył to migało ale ile razy to nie zwróciłem uwagi, sprawdziłem wszystkie przewody i są w gniazdach na miejscu tak jak powinny być

U mnie w Niemczech będzie ponowne wznowienie Twister w Auro3D jeśli jest ktoś zainteresowany to zapraszam. 

https://turbine-shop.de/Twister-Special-Edition-Doppel-Blu-ray-mit-Dolby-Atmos-Auro-3D/6961058?affiliateCode=trbbrd20

W dniu 21.11.2024 o 17:19, MarcinRejek napisał:

Dzisiaj podczas oglądania filmu Zacka Snaydera w ciągu 3 godzin amplituner mi się wyłączył dwa razy, za drugim razem włączyłem eco na on i już był spokój 

dodam że oglądałem z ustawionym natężeniem na 60 

Stary Denon nigdy się nie wyłączył nawet przy 75 podczas słuchania muzy😬 niech ta paczka przychodzi najszybciej jak się da

Czy to jest ten sam model od pierwszego właściciela z pełną dokumentacją ? 🙂

Jajca 🙂

Edytowane przez Tofik01

Dziękuję kolegom Raf77 oraz JVC 4K za pomoc w rozbudowie mojego systemu. Po wielu latach w opcji 5.1  zdecydowałem się na zmianę konfiguracji i jestem na ten moment bardzo zadowolony. Nie ma to jak pomoc praktyków. Trochę się zasiedziałem w 5.1 i nie bardzo wiedziałem jak ogarnąć rozbudowę. Bardzo pomocny był także kolega firestorm7 z konkurencyjnego forum.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, grisza napisał:

JVC 4K za pomoc w

Ciekawe w czym ten typ Ci pomógł🤣

9 godzin temu, grisza napisał:

Trochę się zasiedziałem w 5.1 i nie bardzo wiedziałem jak ogarnąć rozbudowę

Oficjalnie co wybrałeś skoro tu zawitałeś bo domniemam że Auro3D

7 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Oficjalnie co wybrałeś skoro tu zawitałeś bo domniemam że Auro3D

Instalacja Auro-3D 11.1 w układzie 5.1 +5H+TS.  

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, grisza napisał:

Instalacja Auro-3D 11.1 w układzie 5.1 +5H+TS.  

A testowałeś Atmosa na ustawieniach Auro? Odpal Ready Player One i sceny z wyścigiem i końcową walkę i daj znać co lepiej wyszło😉

55 minut temu, MarcinRejek napisał:

A testowałeś Atmosa na ustawieniach Auro? Odpal Ready Player One i sceny z wyścigiem i końcową walkę i daj znać co lepiej wyszło

Nie mam tego filmu. Wybrałem świadomie taką konfigurację, aby wszystkie materiały w natywnym Atmosie odtwarzać w Auro.  System mam dopiero od kilku dni i cieszę się z ogromnego skoku jakościowego mojego dźwięku w kinie. Pierwszy film. który oglądnąłem to "Nie czas umierać"  i ścieżka Atmosa miksowana  do Auro brzmiała rewelacyjnie. Nie wiem jak by to brzmiało na układzie głośników sufitowych Atmosa, tym niemniej wrażenie otaczającego dźwięku było potężne. 

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem że chodziło Ci o ten film:

IMG_0915.thumb.jpeg.c4aa0973194d29fb38f3ef5d3892c3ea.jpeg

Obejrzę sobie bo od niedawna mam też Auro3D z tym że w najniższym wariancie, a zaraz po tym odpalę Denon-a 4811 by zobaczyć dynamikę w 5.1 przy Dolby TrueHD

Gość

(Konto usunięte)

W związku z tym że Dolby TrueHD 5.1 przekonało mnie bardziej zmieniam jutro wysokość tylnych dolnych zestawów głośnikowych z 100 cm do 140 cm przez co zmniejszy się odległość między dolnymi kanałami a wysokościowymi z 120 cm do 70-80 cm... być może całkowicie zdemontuje górne od Auro 

Gość

(Konto usunięte)

Marantz już odłączony na stałe, górna warstwa zdjęta a dolne surround zostały przewieszone wyżej czyli obecnie na wysokości 140 cm od podłogi znajduje się gł wysokotonowy, frontowe mam na 110 cm.

Po nowym roku myślę nad zmianą kolumn na lepsze, może Polk z serii R albo jeszcze coś innego np Arendal 

Gość

(Konto usunięte)

@xajas 

Czy danie takich 6-ciu paneli na tylnią ścianę coś poprawi w odbiorze pasma? Warto to instalować czy jakieś inne panele polecasz? 

https://allegro.pl/oferta/panele-akustyczne-vicoustic-cinema-round-premium-bezowe-13462181378

Pokój to 20m2, sprzęt stoi na dłuższej ścianie prawie na środku, według kalkulatora wychodzi to tak:IMG_0926.thumb.png.dfb599f23582c388b65200e7b963ebc7.png

nie mogę wstawić innego zdjęcia bo na telefonie to jakoś dziwnie wychodzi a kompa brak...

a tak to wygląda z tyłu ( ten narożnik wyleci i będzie wersalka 3osobowa )

IMG_0920.thumb.jpeg.bf806317458cfcec75b9d18e64caa40b.jpeg

tam gdzie ten gość tam ja siedzę 

Jeżeli mógłbyś poświęcić 5 min swojego czasu byłbym wdzięczny 

Ta cena to za pakiet 8 Sztuk

[mention=1239]xajas[/mention] 

Jeżeli mógłbyś poświęcić 5 min swojego czasu byłbym wdzięczny 

Na to wystarczy albo 5 sekund i powiem „cos tam zmieni, ale malo“, albo conajmniej pol godziny, by sensownie wytlumacz o co chodzi i jak to funkcjonuje. Aby wszyscy czytajacy pokapowali jak to dziala, zainwestuje te pol godziny i opisze to na twoim przykladzie.
Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, xajas napisał:

Ta cena to za pakiet 8 Sztuk

Nie, podana cena jest za 4 sztuki

32 minuty temu, xajas napisał:

opisze to na twoim przykladzie.

Dobrze

Tylko wiesz szukam rozwiązania na tą tylnią ścianę i myślałem dać takich 6-8 takich paneli a w jeden narożnik przynajmniej dwie sztuki takich :

https://allegro.pl/oferta/2x-pulapka-basowa-vicoustic-super-bass-extreme-ultra-white-15030049856

bo na więcej nie mam miejsca... 

Dwie sztuki to kropla w morzu

Skad wiesz, ze masz problem/peak przy 100Hz. Bo to jest jego optymalny zakres dzialania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ten problem na tym forum, ze ludzie kupuja rozne ustrojstwa bez zastanowienia i sprawdzenia, czy one pasuja do wlasnego pomieszczenia, do wlasnych specyficznych problemow i czy planowana ilosc (zawdze za mala) cos zmieni.

No i oczywiscie, aby te wlasne problemy rozpoznac potrzebne sa pomiary.

Albo odpowiednie metody symulacji/kalkulacji, ale o tym napisze pozniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

A więc tak, 

Pokój ma 515 x 395 x 253 cm ( Długość x Szerokość x Wysokość )

Wnęka okienna ma 140 x 305 x 23 cm oraz balkonowa 97 x 218 x 22 cm 

Sufit podwieszony jest na 8,5 cm na gotowca i wypełniony 5 cm wełną mineralną, wymiary ma 382 x 378 cm oraz jest w nim okno o wymiarze 160 x 150 cm 

Tak to wygląda według kalkulatora akustycznego i stąd wiem że na 80-100hz potrzebuję ustroje oraz na inne częstotliwości również 

Subwoofer jest jeden, SVS SB12NSD i stoi pomiędzy narożnikiem a fotelem i jest ustawiony na 180 stopni ponieważ fronty mam na duże z centralnym i odcięte na 40hz 

Jak coś jeszcze to proszę napisać 

IMG_0933.png

IMG_0930.jpeg

IMG_0932.png

IMG_0931.png

Edytowane przez MarcinRejek
Gość

(Konto usunięte)

@xajas

jestem z tych ludzi co są niecierpliwi, mam zamawiać te Panele czy nie? Bo aż mnie świeżbi by wydać te 2 tys zł na polepszenie akustyki... 

Myślałem też by zrobić ramę na gł. 5 cm i włożyć tam wełny podświetlając to do okoła...  

Gość

(Konto usunięte)

Widzę że to nie jest takie łatwe jak kolega pisał... 

Poczekam do 1:00 w nocy bo o tej godzinie wstaję do pracy, jeżeli nie będzie umiał mi nic doradzić to kupuję te Panele z linku w ilości 6 sztuk i montuję z tyłu tak jak to sobie sam wyznaczyłem za pomocą K.A. 

• Pokaż nowe odpowiedzi