Skocz do zawartości
IGNORED

Pobór mocy wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Pożyczywszy od kolegi zmyślne urządzenie do poboru prądu zacząłem badać . DAC LITE c60 z dwoma lampkami na pokładzie 30 wat. Wzmacniacz CAV a 12, w stanie spoczynku 2.1 wata a w stanie wzbudzenia na godzinie między godziną 9 a 10 ( co dla mnie jest szczytem głośności) pokazał od 145 do 170 watów poboru. Spodziewałem się więcej . Z kolei in minus zaskoczyła mnie plazma Panasonica 65 cali z ostatniego wypustu. Wartości skokowe od ok 200 wat chwilowo do nawet  400 .  

https://www.audiostereo.pl/topic/158230-pob%C3%B3r-mocy-wzmacniacza/

Plazma akurat mnie nie dziwi. Jeśli ktoś decydował się na plazmę liczył się również z dużym poborem prądu. Tak samo jak z pecetem, jeśli ktoś lubi dobrą grafikę to waty lecą lepiej niż w stereo.

Poza wzmacniaczami w czystej klasie A lub lampami pobór mocy wzmacniaczy przeważnie jest mniejszy niż można się spodziewać. Nawet jeśli producent podaje jakieś wartości to są to wartości maksymalne i skrajne. Przy normalnym użytkowaniu z pewnością niższe 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziś sprawdziłem subwoofer JMlab Electra. Nie znam mocy ale waży 35 kg a średnica głośnika to 33 cm. Pokazał zaledwie 18- 23 waty kiedy wzmacniacz odkręcony był na godz. 9.

U mnie zestaw: wzmacniacz + strumieniowiec przy wystarczająco głośnym słuchaniu pobiera z sieci ok. 50W. A zaskoczył mnie TV z nowej serii Samsunga - tylko 40-45W.

• 2 tygodnie później...

jeśli wzmacniacz ma moc np 2x 100 W to jego transformator powinien mieć moc 400W by był wydolny prądowo .Zatem przyjmując że gra z pełną mocą będzie pobierał 400W . 400W wynika z tego że końcówki mocy zasilane są z reguły napięciem symetrycznym np +40V -40V co wymusza podwojenie mocy transformatora w stosunku do mocy samego wzmacniacza . Nie wiem jak to się ma w stosunku do wzmacniaczy pracujących w klasie D . Jednakże jeśli wzmacniacz ma w papierach np. 2 x 300 W to jego trafo powinno mieć 1200W i jeśli tak nie jest to nie ma 300W na kanał :)

Ten w papierach ma 160 + 160 wat przy 8 omach a waży 34

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kg. Sporą część tej wagi zajmuje pewnie transformator jak widać na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Musiałbyś podłączyć jakieś ogromne utopie pokroju Infinity z basem 2x25cm na kolumnę i spadkiem impedancji do 1ohm.
Wtedy mógłbyś zobaczyć ile mocy pobiera Twój wzmacniacz 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Ile pobiera to wiem przy obecnych JM Lab Electra 905, natomiast dowiedziałbym sie ile może pobrać i z pewnością byłoby to o wiele więcej

Mam wrażenie że wyciska z tych kolumn tyle ile można . Przy naprawdę głośnym odsłuchu dźwięk jest czysty i bez zniekształceń a osoba obok mówiąc ,  otwiera usta i tylko to widać a   jej nie słychać