Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki tonsil. Oryginal, podrobka czy kiepska jakosc?

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

tej czyli Tonsila

Nie ma to jak glownym wyznacznikiem to cena 😉

Powiem krotko: wiesz, ze nic nie wiesz..

Gość

(Konto usunięte)

Tak zupełnie na marginesie. Kiedyś głośnik nisko-średniotonowy tonsil był wstawiany do (kanadyjskich chyba?) głośników Totem, bodaj model One czy jakoś tak. Te małe monitory były wręcz kultowe i wiele razy nagradzane.

Edytowane przez pantagruel
literówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, pantagruel napisał:

Tak zupełnie na marginesie. Kiedyś głośnik nisko-średniotonowy tonsil był wstawiany do (kanadyjskich chyba?) głośników Totem, bodaj model One czy jakoś tak. Te małe monitory były wręcz kultowe i wiele razy nagradzane.

Zgadza się, także do Mission, Magnat, itp. Działo się to jednak wtedy, gdy Tonsil był PRZED BANKRUCTWEM, miał zaplecze techniczne, dział badawczo-rozwojowy, własne linie produkcyjne i komorę bezechową. Dziś to JEDEN barak, gdzie składają co popadnie z materiałów od podwykonawców (obudowy, zwrotnice) i chińskich części (głośniki). 

Pytanie pomocnicze: co nowego powstało w Tonsilu w ciągu ostatnich 20 lat?

Nie chodzi o nowe wzory dizajnerskie, lecz rzeczywiste nowości- koncepcje techniczne. Nie było nic? No właśnie. Trup się nie rozwija.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 3.03.2022 o 11:16, robsonic napisał:

Witam wszystkich.

Niedawno zakupilem kolumny Tonsil Voyager 350. Od razu zabralem sie za "wycisk" i niestety uszkodzily sie glosniki wysokotonowe juz po okolo kilkunastu minutach glosnego sluchania. Posiadam inne kolumny Tonsil, kupione okolo 10 lat temu model Maestro S i glosniki wysokotonowe przetrwaly moje mocne "testy" (na tym samym wzmacniaczu). Okazuje sie, ze w obu parach zestawow zastosowano te same glosniki wysokotonowe. Niestety ku mojemu zdziwieniu glosniki sie troche roznia. Mianowicie w Voyager-ach zastosowano podwojne magnesy ale na glosnikach nie ma numerow seryjnych. Zalaczam zdjecie. Moje pytanie brzmi czy glosnik po lewej jest oryginalem czy moze spadla jakosc tych produktow?

20220223_135958.jpg

Dodam, ze oba glosniki z Voyagera sa jakby z innej partii. Maja 2 rozne cewki ale te same podwojne magnesy. Drut nawojowy ma inna srednice! Jedna z cewek dostala zwarcia a druga zmienila miejscami kolor na ciemniejszy ale wciaz jest sprawna (patrz fotki). Membranki tez sa wykonane z rozniacych sie materialow (maja inna ziarnistosc).

20220302_133839.jpg

Kupujac Tonsile 10 lat temu bylem bardziej zadowolony z ich jakosci niz z tych kupionych 2 tygodnie temu. Czyzby Tonsil zaczal oszczedzac na produkcji swoich produktow? Tym bardziej smieszna sprawa, ze kolumny Maestro S sa zaprojektowane do mniejszych mocy. Voyagery maja wytrzymac sporo wieksze moce.. 😞

Z prawdziwych zakładów Tonsil z Wrześni nie zastał nawet polny oset. Teraz kolumny pod marką Tonsil składają różni domorośli producenci uznający się za FACHOWCÓW przez duże F . Co może zrobić człowiek nie mający zaplecza technicznego takiego jak miał wrzesiński Tonsil w czasach swojej świetności. Niewiele  , co widać na załączonym obrazku . Głośniki wysokotonowe albo nawijane "ręcznie" z drutu jaki był pod ręką , albo najtańszy chiński wyrób. Nic dziwnego że się sfajczył przy ciągłej próbie "wytrzymałościowej " . Lepiej zapomnieć o Tonsilu i kupić sobie coś lepszego za konkretne pieniądze i mieć spokój na długie lata.

2 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Z prawdziwych zakładów Tonsil z Wrześni nie zastał nawet polny oset. Teraz kolumny pod marką Tonsil składają różni domorośli producenci uznający się za FACHOWCÓW przez duże F . Co może zrobić człowiek nie mający zaplecza technicznego takiego jak miał wrzesiński Tonsil w czasach swojej świetności. Niewiele  , co widać na załączonym obrazku . Głośniki wysokotonowe albo nawijane "ręcznie" z drutu jaki był pod ręką , albo najtańszy chiński wyrób. Nic dziwnego że się sfajczył przy ciągłej próbie "wytrzymałościowej " . Lepiej zapomnieć o Tonsilu i kupić sobie coś lepszego za konkretne pieniądze i mieć spokój na długie lata.

Proszę zgłosić sprawę do dystrybutora bądź sprzedawcy. Dla mnie fake post i tyle. Rozumiem że zmienił się właściciel ale bez przesady. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.05.2022 o 08:27, porlick napisał:

Zgadza się, także do Mission, Magnat, itp. Działo się to jednak wtedy, gdy Tonsil był PRZED BANKRUCTWEM, miał zaplecze techniczne, dział badawczo-rozwojowy, własne linie produkcyjne i komorę bezechową. Dziś to JEDEN barak, gdzie składają co popadnie z materiałów od podwykonawców (obudowy, zwrotnice) i chińskich części (głośniki). 

Pytanie pomocnicze: co nowego powstało w Tonsilu w ciągu ostatnich 20 lat?

Nie chodzi o nowe wzory dizajnerskie, lecz rzeczywiste nowości- koncepcje techniczne. Nie było nic? No właśnie. Trup się nie rozwija.

Kolumny Tonsil Zeus do robienia hałasu i drażnienia sąsiadów . Wykonanie marne. Głośniki nisko tonowe niczym niezabezpieczone od frontu . W razie wywrotki takiej kolumny po tych głośnikach nie zostanie nawet dobre wrażenie . Głośnik wysokotonowy to estradowy piezak. Chociaż do piezaków nie mam zastrzeżeń ze względu na charakterystyczne brzmienie nie każdemu odpowiadające.   Tak że Zeus to ani dom ani estrada.

20 minut temu, trueman napisał:

Proszę zgłosić sprawę do dystrybutora bądź sprzedawcy. Dla mnie fake post i tyle. Rozumiem że zmienił się właściciel ale bez przesady. 

Co ty wiesz o Tonsilu . Nic. Tak że kąśliwe uwagi zachowaj dla siebie. Na miejscu wrzesińskiego Tonsilu jest osiedle mieszkaniowe . To co po nim zostało , a raczej nie zostało to się nie liczy . Pozostała grupa osób pracujących w czasach kiedy ta firma upadała zgromadziła części w postaci głośników obudów i składała jakiś czas kolumny po upadku firmy . To co teraz jest to ersatz potonsilowy, bez zaplecza badawczego , technicznego , bez komory akustycznej bezechowej . Co robią ? Ano składają z chińskich tanich głośników kolumny . Tak że zamilcz waść jak nic o Tonsilu nie wiesz.

Edytowane przez Gość
22 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Co ty wiesz o Tonsilu . Nic. Tak że kąśliwe uwagi zachowaj dla siebie. Na miejscu wrzesińskiego Tonsilu jest osiedle mieszkaniowe . To co po nim zostało , a raczej nie zostało to się nie liczy . Pozostała grupa osób pracujących w czasach kiedy ta firma upadała zgromadziła części w postaci głośników obudów i składała jakiś czas kolumny po upadku firmy . To co teraz jest to ersatz potonsilowy, bez zaplecza badawczego , technicznego , bez komory akustycznej bezechowej . Co robią ? Ano składają z chińskich tanich głośników kolumny . Tak że zamilcz waść jak nic o Tonsilu nie wiesz.

Dla mnie nie prawda. Nie interesuje mnie kto tam siedzi ale to jest niemożliwe. Tak na marginesie to weź nie obrażaj człowieczku. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, trueman napisał:

Dla mnie nie prawda. Nie interesuje mnie kto tam siedzi ale to jest niemożliwe. Tak na marginesie to weź nie obrażaj człowieczku. 

Co jest niemożliwe , że Tonsil wrzesiński zbankrutował , jak zresztą cała Unitra ? Co nieprawda . To co teraz nazywa się dumnie "Tonsilem " Tonsilem nie jest , tylko składaczem kolumn z importowanych z Chin głośników , a kto wie czy nie obudów także . 

Od lat piszę, że z dawnego Tonsilu pozostało jedynie prawo do nazwy i znaku firmowego. Jakby tu porządnie poszukać, to ktoś wstawiał współczesne zdjęcia tej "wielkiej fabryki" i kartonów w magazynie- ze stosami membran, a na zewnątrz napisem "made im China". Ale mam już dość tego opowiadania o zwłokach...

Z ich strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Co jest niemożliwe , że Tonsil wrzesiński zbankrutował , jak zresztą cała Unitra ? Co nieprawda . To co teraz nazywa się dumnie "Tonsilem " Tonsilem nie jest , tylko składaczem kolumn z importowanych z Chin głośników , a kto wie czy nie obudów także . 

Ponizszy filmik to odpowiedz na Twoje bzdury z palca wyssane (radze obejrzec kazda klatke dokladnie i doszukac sie "chinskich napisow" na sprzecie pomiarowym i koniecznie posluchac tego "Chinczyka" na koncu filmu)..

Edytowane przez robsonic
37 minut temu, robsonic napisał:

koniecznie posluchac tego "Chinczyka" na koncu filmu)..

Chińczyk mówi, że nie mają już swojej Komory i muszą korzystać z naszej 😉

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Chińczyk mówi, że nie mają już swojej Komory i muszą korzystać z naszej 😉

W ktorym miejscu Chin konkretnie? "Poznan" zdaje sie nie byc w Chinach albo sie myle, 😉 zatem niech mnie poprawia madrzejsi 😛

Edytowane przez robsonic
2 minuty temu, robsonic napisał:

W ktorym miejscu Chin konkretnie? "Poznan" zdaje sie nie byc w Chinach albo sie myle, 😉 zatem niech mnie poprawia madrzejsi 😛

Mądrzejsi wiedzą, że Tonsil komorę we Wrześni miał a teraz nie ma i musi wynajmować. Niby nic takiego, inni też wynajmują, ale inni nie mieli czyli nie stracili. 

nagrywamy.com

18 minut temu, przemak napisał:

Mądrzejsi wiedzą, że Tonsil komorę we Wrześni miał a teraz nie ma i musi wynajmować. Niby nic takiego, inni też wynajmują, ale inni nie mieli czyli nie stracili. 

Nic w tym zlego.. Kiedys pracowalem w takiej malutkiej fabryce w Leamington-Spa. Robilem tam pewna czesc taki malutki modul elektroniczny dla Hondy, ktory wysylalismy na testy do innej "malej fabryczki" do Oxfordu na testy. Mieli tam specjalna maszyne, ktora tym potrzasala i wywolywala rozne temperatury od minus do extra plus stopni i rozna wilgotnosc powietrza i rozne cisnienia i cos tam z pewnoscia jeszcze... Zanim podzespoly do nas przyszly, tez byly wykonane w innych "fabryczkach" (osobno plyty glowne, osobno podzespoly na zamowienie)... Pierwiastki chemiczne tez byly pozyskiwane w innych miejscach do produkcji podzespolow na zamowienie.. Ile juz ogniw naliczylismy? A to tylo jeden malutki modulik, ktorych w samochodach tej marki mnostwo! Takze ten....

PS. Konkluzja: Lepiej uzywac wyspecjalizowanych fabryk/firm do poszczegolnych etapow produkcji niz samemu gowno tworzyc nie majac kompletnej wiedzy. Nik z nas nie jest wszystko-wiedzacy....

Edytowane przez robsonic
Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, robsonic napisał:

Ponizszy filmik to odpowiedz na Twoje bzdury z palca wyssane (radze obejrzec kazda klatke dokladnie i doszukac sie "chinskich napisow" na sprzecie pomiarowym i koniecznie posluchac tego "Chinczyka" na koncu filmu)..

To co widać na filmie to jest manna faktura która robi tylko kolumny , a nie porządna fabryka z zapleczem technicznym takim jak narzędziownia, hala obrabiarek , stolarnia , cały dział projektowo doświadczalny , taśma produkcyjna . Nie zapomnij że wrzesiński Tonsil poza kolumnami robił całą gamę mikrofonów oraz słuchawek.  Większość na eksport . Wątpię czy byli by w stanie z tym osprzętem na filmie zrobić dobry mikrofon lub słuchawki. Komora bezechowa Tonsilu ta największa na świecie spłonęła . To co jest na filmie nie jest komorą Tonsilu.

5 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

To co widać na filmie to jest manna faktura która robi tylko kolumny , a nie porządna fabryka z zapleczem technicznym takim jak narzędziownia, hala obrabiarek , stolarnia , cały dział projektowo doświadczalny , taśma produkcyjna . Nie zapomnij że wrzesiński Tonsil poza kolumnami robił całą gamę mikrofonów oraz słuchawek.  Większość na eksport . Wątpię czy byli by w stanie z tym osprzętem na filmie zrobić dobry mikrofon lub słuchawki. Komora bezechowa Tonsilu ta największa na świecie spłonęła . To co jest na filmie nie jest komorą Tonsilu.

Zastanawiam sie skad ta niechec za wszelka cene? Zwolnili Cie tam za chlanie czy jak? Przeciez od samego poczatku pisze, ze Tonsil oferuje swoje produkty za naprawde tanioche. Znajdz mi inna nawet Chinska firme, ktora robi kolumny lepsze za te sama kase. Chetnie zakupie i tutaj skomentuje wraz ze zdjeciami. Mam troszke sprzetu do testow takze ten....

18 minut temu, robsonic napisał:

Konkluzja

Konkluzja ma sens pod warunkiem, że się nie przepierd... tego co się miało i teraz trzeba jeździć czy wysyłać. Nasza komora na uniwerku jest certyfikowana do 50Hz, więc z tym dołem o którym mówi Pan na filmie to tak se. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, robsonic napisał:

Zastanawiam sie skad ta niechec za wszelka cene? Zwolnili Cie tam za chlanie czy jak? Przeciez od samego poczatku pisze, ze Tonsil oferuje swoje produkty za naprawde tanioche. Znajdz mi inna nawet Chinska firme, ktora robi kolumny lepsze za te sama kase. Chetnie zakupie i tutaj skomentuje wraz ze zdjeciami. Mam troszke sprzetu do testow takze ten....

Słuchaj facet . Za palenie marychy i gwałcenie młodych dziewczyn na produkcji. Wystarczy ? Jak coś jest tanie to nie moze być dobre . Nie może być tak żeby głośnik wysokotonowy się spalił po paru godzinach grania . Było o tym w tym wątku. No właśnie . Ma być tani. Piętą achillesową Tonsilu były głośniki GDWK 40 stosowane w historycznych zestawach popularnych o oznaczeniu ZG25C. Siadały te kopułki nagminnie . Miałem w domu cały zestaw tych kopułek . Widzę że historia lubi płatać figle. Potem przesiadłem się na ZC40C z membraną bierną. Bardzo dobre kolumny jak na tamte lata. 

10 minut temu, przemak napisał:

Konkluzja ma sens pod warunkiem, że się nie przepierd... tego co się miało i teraz trzeba jeździć czy wysyłać. Nasza komora na uniwerku jest certyfikowana do 50Hz, więc z tym dołem o którym mówi Pan na filmie to tak se. 

Trzeba było nie podpalać komory we Wrześni . Tyle gąbki tłumiącej tam było.

Edytowane przez Gość
4 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Słuchaj facet . Za palenie marychy i gwałcenie młodych dziewczyn na produkcji. Wystarczy ?

Ciesze sie, ze uczciwie podchodzisz do tematu i nam tutaj sie przedstawiles jako psychopata...

7 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Jak coś jest tanie to nie moze być dobre .

Wielki blad. Chcesz przyklady poczawszy od jedzenia, poprzez samochody, ubrania, elektronike, informatyke, chemie po loty w kosmos i polityke? Dlaczego telewizja za miliony robi shit siejac propagande a takie malutkie kanaly na YT z budzetem jednej wyplaty na zas robia bardzo ciekawe produkcje, ktore nas interesuja? No dlaczego?

11 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Nie może być tak żeby głośnik wysokotonowy się spalił po paru godzinach grania . Było o tym w tym wątku. No właśnie . Ma być tani. Piętą achillesową Tonsilu były głośniki GDWK 40 stosowane w historycznych zestawach popularnych o oznaczeniu ZG25C. Siadały te kopułki nagminnie . Miałem w domu cały zestaw tych kopułek . Widzę że historia lubi płatać figle.

Moze byc tak, nawet w kolumnach za grube dolary. Akurat wysokotonowce to pieta achillesowa kazdego zestawu jak sie "da po garach"... Glosnik wysokotonowy to najtanszy komponent zestawu takze ten.... Mozna sobie sprowadzic cewki z Chin (ja tak zrobilem) i za poldarmo miec duzo wieksza wytrzymalosc. Wymiana takiej cewki w tweeterze proste jak gotowanie wody w czajniku, no chyba, ze ktos jest ulomny i lubi wydac 10 tys za nowy glosnik wierzac w te wszystkie marketingowe bzdury woodoo znanych marek 😉

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, robsonic napisał:

Ciesze sie, ze uczciwie podchodzisz do tematu i nam tutaj sie przedstawiles jako psychopata...

Wielki blad. Chcesz przyklady poczawszy od jedzenia, poprzez samochody, ubrania, elektronike, informatyke, chemie po loty w kosmos i polityke? Dlaczego telewizja za miliony robi shit siejac propagande a takie malutkie kanaly na YT z budzetem jednej wyplaty na zas robia bardzo ciekawe produkcje, ktore nas interesuja? No dlaczego?

Moze byc tak, nawet w kolumnach za grube dolary. Akurat wysokotonowce to pieta achillesowa kazdego zestawu jak sie "da po garach"... Glosnik wysokotonowy to najtanszy komponent zestawu takze ten.... Mozna sobie sprowadzic cewki z Chin (ja tak zrobilem) i za poldarmo miec duzo wieksza wytrzymalosc. Wymiana takiej cewki w tweeterze proste jak gotowanie wody w czajniku, no chyba, ze ktos jest ulomny i lubi wydac 10 tys za nowy glosnik wierzac w te wszystkie marketingowe bzdury woodoo znanych marek 😉

To oznacza że dostarczasz do kolumny składową stałą związaną z przesterowaniem wzmacniacza. 

Głupszego gościa od ciebie nie widziałem. No cóż teraz głupota w modzie razem z tandetą.

Edytowane przez Gość
27 minut temu, przemak napisał:

Z tym dolem to akurat mozna sobie w warunkach domowych sprawdzic przy odrobinie sprytu. Kolumne postawic na wolnej przestrzeni (albo w pomieszczeniu w kilku miejscach powtarzajac pomiary), nastepnie generator, mikrofon , nasze uszy i jazda. Zapewniam, ze Voyagery schodza ponizej 50 HZ, baaa, nawet ponizej 30 HZ wciaz slychac conieco to i nawet kiepski mikrofon "slyszy"  😛

4 minuty temu, robsonic napisał:

Z tym dolem to akurat mozna sobie w warunkach domowych sprawdzic przy odrobinie sprytu. Kolumne postawic na wolnej przestrzeni (albo w pomieszczeniu w kilku miejscach powtarzajac pomiary), nastepnie generator, mikrofon , nasze uszy i jazda. Zapewniam, ze Voyagery schodza ponizej 50 HZ, baaa, nawet ponizej 30 HZ wciaz slychac conieco to i nawet kiepski mikrofon "slyszy"  😛

Jasne. Tylko po co chodzą do tej komory, jak można w domu? Mało sprytni są czy jak... 

nagrywamy.com

23 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

To oznacza że dostarczasz do kolumny składową stałą związaną z przesterowaniem wzmacniacza. 

Głupszego gościa od ciebie nie widziałem. No cóż teraz głupota w modzie razem z tandetą.

Wiesz co to jest skladowa stala? Jak u licha niby po przesterowaniu powstaje skoro we filtrze do tweetera masz kondensator szeregowo z cewka glosnika!!!! Puknij sie i przestan kompromitowac. Dodatkowo obrazajac innych tutaj na forum pokazujesz tylko swoja slabosc marny krytyku....

9 minut temu, przemak napisał:

Jasne. Tylko po co chodzą do tej komory, jak można w domu? Mało sprytni są czy jak... 

Szczerze? Mysle, ze to glownie marketing i pokazanie jednak "czegos" swoim klientom. Podejrzewam, ze tylko "first of-y" sa testowane w tej komorze. Kazda nastepna partia juz nie, bo i po co, skoro sa znane wartosci pudel rezonansowych i glosnikow?

Edytowane przez robsonic
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, robsonic napisał:

Wiesz co to jest skladowa stala? Jak u licha niby po przesterowaniu powstaje skoro we filtrze do tweetera masz kondensator szeregowo z cewka glosnika!!!! Puknij sie i przestan kompromitowac. Dodatkowo obrazajac innych tutaj na forum pokazujesz tylko swoja slabosc marny krytyku....

Szczerze? Mysle, ze to glownie marketing i pokazanie jednak "czegos" swoim klientom. Podejrzewam, ze tylko "first off-y" sa testowane w tej komorze. Kazda nastepna partia juz nie, bo i po co, skoro sa znane wartosci pudel rezonansowych i glosnikow?

Kondensator mógł ulec przebiciu to raz . Drut był za cienki to dwa , osadzenie mimośrodowe cewki tak że trze o magnes to cztery . Po prostu firma robi kiepskie głośniki. 

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, robsonic napisał:

10 tys za nowy glosnik wierzac w te wszystkie marketingowe bzdury woodoo znanych marek 😉

Wysokotonowe tonsilu to największy chłam z jakim się spotkałem! nawet chińskie alphard piezoelektryczne za 10zł grały lepiej.

Dobrze grające głośniki kosztują i to nie udiovoodo.

Edytowane przez MarcinStereo

Kondensator mógł ulec przebiciu to raz

Nie ulegl, sprawdzilem i zeby to sie stalo trzeba by mocy chyba z tysiac wat. Kondki maja napiecia przebicia kilkuset woltow. Przester wzmacniacza 100 watowego za cholere takiego nie stworzy (napiecia stalego mam na mysli, bo to przeciez sugerujesz, czyli mowiac wprost wypisujesz tu herezje)..

Drut był za cienki to dwa

Widzialem ciensze, badz takie same w markowych..

8 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

osadzenie mimośrodowe cewki tak że trze o magnes to cztery .

No... zwlaszcza przy czestotliwosciach wyrazanych w kilohercach ma to "kluczowe" znaczenie 😛

PS. A gdzie "trzy"?

Gość

(Konto usunięte)

Przerabiałem wiele tonsili i markę porzuciłem 16lat temu na rzecz marketowych głośników Sony NX-1 za 100zł więc to świadczy o jakości dźwięku tonsila który przegrał z marketowymi pierdziawkami. Po drodze przewinęły się pożyczone maestro które też odeszły do lamusa.

Edytowane przez MarcinStereo
15 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wysokotonowe tonsilu to największy chłam z jakim się spotkałem! nawet chińskie alphard piezoelektryczne za 10zł grały lepiej.

Bzdura. Sprzedawalem kiedys piezoelektryki , takze wlasnie Alphard. Zaden piezoelektryk nie pobije kopolki. Piezoelektryki zaskakuja tylko i wylacznie wydajnoscia, natomiast dzwiek jest zawsze bardzo dokuczliwy i ostry. Tonsil kiedys wypuscil takze tweetery kopulkowe ale tubowe i te juz graly duzo lepiej (w sensie glosniej) czyli mialy wieksza wydajnosc. Niestety tylko w waskim zakresie z racji rezonansow tuby. Zatem nic lepszego nie wymyslono do produkcji sopranow jak zwyczajny glosnik kopulkowy. Kopulka nie ma sobie rownych - takie moje zdanie.

7 minut temu, MarcinStereo napisał:

o drodze przewinęły się pożyczone maestro które też odeszły do lamusa.

A mnie sie podoba ich brzmienie (Maestro S) i takze wszystkim moim gosciom.... Gusta bywaja rozne...

PS. A najlepsze jak przychodzi laik i sie pyta: Ile kosztowaly?, pewnie z 10 tysiecy?... a ja sie tylko usmiecham 😛

Edytowane przez robsonic
  • Pokaż nowe odpowiedzi