Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Chińczycy mają takie małe stempelki, którymi robią te literki K. Siedzi taki mały Chińczyk , niewiele większy od samego stempelka i robi na tym kokosowy interes, co walnie stempelek to kilka dolarów wpada do kieszeni. 

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

walnie stempelek

W tym przypadku

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

7 minutes ago, (nie)przecietniak said:

W tym przypadku

Wishful-Thinking.thumb.jpg.3b50fbb5de1442f15a8e72afc991c42f.jpg.e6fde18af85bb1f9f902bd0fcec4ad34.jpg

Edytowane przez Daniel_68412
6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

W tym przypadku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze sobie to powtarzam, kiedy coś kupuję z Chin. Muszę się sam usprawiedliwić przed sobą. 😉Ostatnio kupiłem CS8414, który wyglądał na idealny ale nie działa. Nie ma wyjścia, trzeba brać co jest i odrzucać to, co nie działa. 2 tygodnie temu kupiłem opampy w TME i 2 z 4 nie działają.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

36 minutes ago, Wito76 said:

Jak żyć. Jak z TME trafiają się fake to gdzie kupować?

Digi i mouser a w zasadzie tylko mouser bo digi to ja przynajmniej na granicy szczęścia nie mam - teraz np od 20go paczka opóźniona we wawie i tak se tam wisi.

Gdzie z 10 razy mouser i w niedzielę zamówione - środa rano odebrane.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

w zasadzie tylko mouser

Niestety u nich też pustki na półkach ostatnio.

...there is no spoon...

Ale jest nadzieja - biodegradowalne tranzystory. Ja się wcale nie śmieję .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

6 godzin temu, arturp napisał:

Ale jest nadzieja - biodegradowalne tranzystory. Ja się wcale nie śmieję .

Ukryta Zawartość

Otwierasz wzmaka po latach a tam grzybki i trawka 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OLES
1 godzinę temu, OLES napisał:

Otwierasz wzmaka po latach a tam grzybki i trawka 😉

I cały rynek staroci zniknie. Nie będzie Sansui... 😄 I Vintage.

19 minut temu, wrobeleczek napisał:

I cały rynek staroci zniknie. Nie będzie Sansui... 😄 I Vintage.

Dlaczego? Wkładasz takie urządzenie audio do zamrażalnika i termin przydatności do użycia wydłuża się na 100 lat.

I już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że wygrzewanie to audiofilski mit.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

13 minut temu, arturp napisał:

Dlaczego? Wkładasz takie urządzenie audio do zamrażalnika i termin przydatności do użycia wydłuża się na 100 lat.

I już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że wygrzewanie to audiofilski mit.

Racja, ale ceny Vintage wzrosną bo koszt zasilania lodówki trzeba dodać.

@arturp ! Co zarzucasz AD1856N ? Co Ci się w nim nie podoba? Jak długo słuchałeś go w NOSie?

Parapodpowiedź pod tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Co zarzucasz AD1856N ?

W życiu bym nic nie zarzucił temu człowiekowi, bo go nie znam. 

Teraz się zasadzam na pcm58. Płyteczki testowe są mówione i zaraz będziemy badać pacjenta. Wsadziłem go w nosa więc niedługo go dokładnie Obwącham. 

A w ogóle to ostatnio się bawię Dyktowaniem mojemu komputerowi tego, co ma pisać . Dlatego takie dziwne babole w tekście. Ale polecam zabawę, jeśli ktoś ma Windows 11. Klawisz Windows plus Literka H ,  można działać.

...there is no spoon...

23 minuty temu, arturp napisał:

W życiu bym nic nie zarzucił temu człowiekowi, bo go nie znam. 

Czyżby wydawało mi sie, że kiedyś pisałeś, że z nim rozmawiałeś i słuchałeś co ma do powiedzenia? Jeśli coś mi sie pomyliło, to sorry, ale jeśli nie znasz człowieka - to dlaczego nie szukałeś z nim kontaktu, jeśli wolno spytać, przekreśliłeś go z góry?

23 minuty temu, arturp napisał:

Teraz się zasadzam na pcm58. Płyteczki testowe są mówione i zaraz będziemy badać pacjenta. Wsadziłem go w nosa więc niedługo go dokładnie Obwącham.

I słusznie.

Z internetowego wykazu przetworników w cd-kach itp. wynika, że produkowanych modeli urządzeń było m.in. :

- ok. 75 szt. na PCM58

- ok. 300 na PCM56

- ok. 6 na AD1856

- ok. 38 na AD1860

- ok. 80 na PCM61

- ok. 300 na TDA1541

Burr Brown rządził na rynku w epoce wczesnych R2R i miał chyba lepsze dojścia do największych producentów elektroniki niż AD.

Edytowane przez (nie)przecietniak

13 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

kiedyś pisałeś, że z nim rozmawiałeś i słuchałeś co ma do powiedzenia?

Nie , z tym nie . Miałem okazję tylko poznać jego krewniaka AD1861. Starszy , 18-letni pacjent. Trudno było z nim nawiązać dobre relacje. Chyba pił, bo był ciągle jakiś taki przymulony.

18 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Burr Brown rządził na rynku w epoce wczesnych R2R

Może po prostu był tańszy. Mam wrażenie, że szkoła brzmienia Burr Brown jest trochę inna niż Analog'a . Przetworniki Analoga chyba bardziej grają środkiem, a Burr Brown'y mocniej grają skrajami pasma.

...there is no spoon...

27 minut temu, arturp napisał:

Nie , z tym nie . Miałem okazję tylko poznać jego krewniaka AD1861

Uważam, że pownieneś go posłuchać i skonfrontowalibyśmy swoje wrażenia. Mało jest klasycznych 16 bitowców do poznania: PCM56 i TDA1541 już znasz (coś więcej w wydaniu daca diy?)

W posiadanej przeze mnie gotowej konstrukcji, którą zakupiłem, uruchomiłem, wymieniłem jedynie WO - zdecydowanie najlepiej wypada AD1856 - jak na R2R - bardzo rozdzielczy w tym na basie, więcej powietrza niż przy PCM56, wysokie nie zaokrąglone, czytelne i czyściutkie, o średnicy nie wspomnę bo to wiadomo - naprawdę pierwsza klasa.

13 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

zdecydowanie najlepiej wypada AD1856

Pewnie zanęcę w temacie. Płytkę mam jedną czystą . Miałem coś robić na YM4113 , więc pewnie warunki będą odpowiednie dla AD1856. Napięcia zasilania spróbuję tak ustawić, żeby można było zaaplikować większość z tej rodzinki 18 i 16 bitowych ale nie wszystkie bo niektóre lepiej, żeby pracowały z napięciem zasilania analogu około +/-10 woltów, a tego wszystkie nie przyjmą . Na przykład ad1851 i ad1861 mogą pracować tylko do 5 woltów. Wybór między przetwornikiem 16 a 18 bitowym będzie przez przestawienie zworek. Zamówiłem trochę najważniejszych elementów scalonych. Pewnie coś się z tego urodzi, ale na razie pakuję pieniądze w wykonanie docelowego dac-a na AD1864 i tych ciekawostek na PCM58. 

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

Pewnie zanęcę w temacie. Płytkę mam jedną czystą . Miałem coś robić na YM4113. (...)  Pewnie coś się z tego urodzi, ale na razie pakuję pieniądze w wykonanie docelowego dac-a na AD1864 i tych ciekawostek na PCM58. 

Ok. Więc trzymam za wszystko kciuki i będę wypatrywał wieści w Twoim wątku.

Bardzo elastyczny dac. Poprzesuwałem lutownicą cynę w odpowiednie miejsca i obecnie gra PCM61, a w planach AD1860, YM4113, (AD1861? - mam, ale czy "pójdzie"?)

18b.jpg.12a0350eeb522509d92f0c46012515f0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

w planach AD1860, YM4113, (AD1861? - mam, ale czy "pójdzie"?)

To zależy od napięć zasilania, które są w tym daku. Ad 1860 powinien działać Ponieważ ma szeroki zakres napięć zasilania. YM4113 Może się spalić, ponieważ maksymalne napięcie dla sekcji cyfrowej tego daka to +/-7 woltów. Natomiast ad 1851 i ad1861 spalą się jeśli napięcie zasilania przekracza maksymalnie 6,5V.

Miernik w dłoń i sprawdzasz napięcia w punktach, które podałem na rysunku. Oczywiście mierzysz napięcia w stosunku do masy, a nie między tymi punktami.

Ukryta Zawartość

Na wszelki wypadek wyjmij kości z podstawek bo łatwo zrobić zwarcie.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

21 minut temu, arturp napisał:

Miernik w dłoń i sprawdzasz napięcia w punktach, które podałem na rysunku. Oczywiście mierzysz napięcia w stosunku do masy, a nie między tymi punktami.

Punkty:

1. 5.22V

3. 5.15V

16. 5.15V

8. 5.22V

Czyli na tej płytce da się uruchomić 7 daców:

16 bitowe

1. AD1851, 2. AD1856 3. PCM56

18 bitowe

4. AD1860, 5. AD1861, 6. PCM61, 7. YM4113

Może coś pominąłem?

12 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli na tej płytce da się uruchomić 7 daców:

W zasadzie tak. Chociaż te daki lubią grymasić. Czasem nie chcą współpracować z ,,logiką" przy napięciu dla sekcji cyfrowej 5 woltów, a współpracują przy napięciu 7 albo 9V. Albo odwrotnie. Loteria. Ale możesz każdy z tych daków wstawić bez uszkodzenia I posłuchać.

...there is no spoon...

Każdy kto widział oryginały z lat 90-tych (w tym i ja) na widok tych PCM61 powie - fake. 80% będzie się bało włożyc w podstawki (ja nie).

Wielce prawdopodobne, że to fake, ale gra nie jak fake, a powiedziałbym nawet, że zauważalnie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Wielce prawdopodobne, że to fake, ale gra nie jak fake, a powiedziałbym nawet, że zauważalnie lepiej.

Bo ten ,,,fejk" to ad1860 przemalowany na PCM61 😉

...there is no spoon...

W dniu 3.05.2023 o 13:02, arturp napisał:

Miernik w dłoń i sprawdzasz napięcia w punktach, które podałem na rysunku. Oczywiście mierzysz napięcia w stosunku do masy, a nie między tymi punktam

Jak wiesz posprawdzałem, ale pomyślałem, że może trochę je podwyższę tak. np. do 5.5-6V - i myślałem, że do tego służą te niebieskie trymerki (dobrze używam chyba tego słowa). Przekręciłem więc lewy o 180 stopni w prawo i ......nic, żadne napięcie się nie zmieniło, więc odpuściłem sobie. Jednak zachodzę cały czas w głowę do czego one służą. Zna ktoś odpowiedź, a może za mało przekręciłem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może być wieloobrotowy "szyperek" i pół obrotu nie da efektu. Weź miernik, kontroluj zmiany i kręć kilka obrotów.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

To może być wieloobrotowy "szyperek" i pół obrotu nie da efektu. Weź miernik, kontroluj zmiany i kręć kilka obrotów.

OK, dzięki, tak zrobię w wolnej chwili (jeśli ktoś ma inne zdanie w sprawie "szyperka", to chętnie usłyszę), na razie zasłuchałem się w AD1856 - wszystkie przetworniki co miałem przesłuchałem w tym dacu i ten od pierwszego brzmienia odskakuje od całego peletonu (niestety wg mnie także od Ad1860).

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

jeśli ktoś ma inne zdanie w sprawie "szyperka", to chętnie usłyszę

Wygląda na to, że to są potencjometry wieloobrotowe właśnie do ustawiania napięć wychodzących z tego zasilacza. Pół obrotu to jest pewnie zmiana napięcia rzędu 2 miejsca po przecinku. Podniesienie napięć o pół wolta lub jeden wolt nie wpłynie na brzmienie, natomiast zbliżysz się niebezpiecznie do granic nap. maksymalnych dla niektórych przetworników. 

Ponadto trzeba trochę uważać na pewien ważny detal opisany n.p. w karcie ad1860., Który dotyczy także innych przetworników z tej rodziny.

Ukryta Zawartość

To brzmi trochę dziwnie, ale w praktyce wygląda to tak , że napięcie minus V( czyli napięcie ujemne dla sekcji cyfrowej Przetwornika.) nie może być bardziej negatywne niż napięcie ujemne dla sekcji analogowej Przetwornika.-Vs . Czyli na przykład jeśli minus Vl równa się -5 woltów to minus Vs powinno być -5,5 albo -6 voltów albo nawet -12V ale nigdy -4V .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi