Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zabudowane w przedściance

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Od jakiegos czasu przegladam forum i ogolnie internet w poszukiwaniu rozwiazania mojego problemu. Jestem na etapie remontu niewielkiego salonu w mieszkaniu w bloku. Ze wzgledu na okna i sciane z drzwiami, rozklad pomieszczenia jest juz ustalony i nie do zmiany. Wchodzac do salonu, po prawej stronie od wejscia znajduje sie krotka scianka, ok. 22 cm, a nastepnie kat 90 stopni i dluga sciana do samego konca. Wlasnie wzdluz tej dlugiej sciany bede stawial przedscianke, tak zeby „zatopic” w niej telewizor i szafke RTV ze wzmacniaczem. Szafka bedzie wystawala jedynie jakies 20 cm z przedscianki, a TV bedzie sie z nia licowal. No i tu mam problem z kolumnami. Mimo ze to niewielkie podlogowki Dali Zensor 5, to jednak sa na tyle glebokie, ze postawienie ich przed przedscianka spowodowaloby, ze prawa kolumna stalaby w drzwiach do salonu. Stad tez koniecznosc wbudowania ich w przedscianke najglebiej jak sie da. Kolumny te maja otwor bass reflexu z przodu, co mysle ze dodatkowo ulatwia sprawe. Pytanie tylko w jaki sposob wyizolowac klatki na kolumny w przedsciance, zeby nie bylo efektu dudnienia? Jezeli potrzebny bylby rysunek pogladowy, postaram sie cos sklecic.

Proponowałbym rozejrzeć się za jakimiś głośnikami instalacyjnymi lub naściennymi. bo te Dali wiele stracą przy dostawieniu ich do ściany i wbudowania w przedściankę. Zwrotnica w kolumnach wolnostojących jest dostrojona właśnie do takiego usytuowania kolumn. Poza tym przy dostawieniu do ściany nastąpi podbicie niskich częstotliwości (gain room) z czym trudno sobie poradzić. Można co prawda próbować za pomocą wkładów z odpowiedniej gąbki redukować działanie bas refleksu, ale może się okazać to niemożliwe z modami pomieszczenia, które mogą się wtedy dodatkowo zwiększyć.

Natomiast zamontowanie głośników instalacyjnych, jeżeli nie można wykuć wnęk w ścianie jest również dość trudne, bo trzeba zrobić sztywne i nierezonujące obudowy, odizolpwane od przedścianki, a i sama przedścianka powinna być na bardzo solidnym ruszcie 2x odpowiednie płyty G-K wypełnione ciężką wełną mineralną.

Edytowane przez jamelo
  • 2 tygodnie później...

No to klops…. Musialbym sprzedac Dali, bo nie mam dla nich innego zastosowania…

Jezeli mialbym sie rozgladac za glosnikami instalacyjnymi lub nasciennymi, w gre wchodzilyby jedynie glosniki stereo - mam wzmacniacz Marantza tylko na stereo. Czy moglbys polecic cos konkretnego?

Nie, no nie ma aż tak źle jak mogło by się zdawać.

Room gain i tak jakiś będziesz miał w pomieszczeniu - bez względu sposób zamocowania - tylko u ciebie będzie o tyle prościej, że unikniesz wielu problemów z falą z przesunięciem fazowym odbitą od ścianki przedniej. Taki gain w miarę prosto zniwelować na nawet prostym eq. To i tak lepiej niż walka z wygaszaniem fali bezpośredniej przez odbitą dla typowych odległości stawiania nowoczesnych kolumn (wąskich i głębokich) spotykanych w pomieszczeniach mieszkalnych.

Co do montażu to możesz spróbować postawić je na elastomerach we wnękach - zostawiając po kilka mm luzu tak aby obudowy nie dotykały ścianek wnęk. Lepszy patent to z kolei podwieszaniem na wieszakach z przekładkami elastomerowymi, a wieszaki na sztywno do ściany murowanej.

2 hours ago, Linq said:

Wieszaki masz na mysli takie katowniki 90 stopni? Troche jak pod polki wiszace?

Mogą być też takie jak pod półki.  Choć myślałem raczej o takich specjalistycznych do podwieszania sufitów, z przekładkami elastomerowymi. Gdzieś to widziałem - chyba gościu z Northward Acoustics tak robi.

Chodzi o całkowite odseparowanie głośników od przedścianki i jak największe od ściany. Dobrze aby ściana była solidna - ale to chyba logiczne.

Tak, to u nich widziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak to robią - ponoć sami wymyślili, po wielu próbach,  jak to podwieszać aby było najlepiej 🙂

image.thumb.jpeg.9949efb62fd791e8dcb93729235e7642.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jako ze wiekszosc z nas to wzrokowcy, jednak sklecilem jakis rysunek pogladowy. Przedscianka bedzie miala 20 cm glebokosci i bedzie na klasycznej konstrukcji pod G/K. Kolumny musza troche odstawac od sciany glownej, wiec beda nieco wystawac z przedscianki. Pomyslalem, zeby kolumny “wisialy” w powietrzu na platformach przymocowanych do sciany glownej, dzieki czemu w ogole nie dotykalyby do konstrukcji G/K. Jedyne wibracje moglyby przechodzic przez wspolna sciane glowna, do ktorej przymocowane bylyby platformy i wieszaki do konstrukcji przedscianki, wiec moze tu wlasnie trzeba by zastosowac jakies elastomery przy mocowaniu platform pod kolumny. No i oczywiscie pozostaje kwestia wypelnienia boksow na kolumny. Problem jest taki, ze zgodnie z rysunkiem, telewizor bedzie wbudowany w scianke. Podobnie szafka RTV - bedzie czesciowo wbudowana, na zewnatrz bedzie tylko ok. 22 cm, a 20 bedzie za przedscianka. W czesci wystajacej, od dolu beda wyciete otwory wentylacyjneW szafce oprocz wzmacniacza beda urzadzenia informatyczne, ktore beda generowaly duzo ciepla, dlatego polki w szafce beda z azurowej blachy, a cala przestrzen miedzy przedscianka i sciana glowna bedzie pusta, zeby te wszystkie urzadzenia generujace cieplo mogly je oddawac do pustej przestrzeni, ktora na koncu, przy drzwiach balkonowych, bedzie miala spora kratke wentylacyjna, przez ktora bedzie to moglo uciekac. Dlatego wlasnie jesli chodzi o jakies maty izolujace, w gre wchodzi praktycznie tylko oblozenie boksow na kolumny….

No, to mozna sie udzielac :).

Ukryta Zawartość

DF1C24D8-2E55-447C-B5D3-110CFBE6F0B4.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to już rób jak tam chcesz 🙂 ja bym tylko dodał jakieś wypełnienia z wełny pomiędzy ścianę a płytę gk przedścianki - coś w rodzaju „placków” 60x60 (grubości tych 20 cm) czy podobnych, ułożonych np. w szachownicę z zostawionymi przestrzeniami. Chodzi o to aby zachować przepływ powietrza a jednocześnie aby płyta GK przedścianki nie rezonowała - tylko była niejako podparta wełną na której mogła by wytracać drgania. 
Dodatkowo jak zamiast płyty pełnej użyjesz płyty otworowanej to możesz dodatkowo dodać pochłanianie bez potrzeby montowania absorberów na przedściance 🙂 

Nie chce ci „przemeblowac“ mieszkania (rozne sa gusty), ale…

Przemysl:

Przedscianka pokrywa niemalze „bezfunkcyjnie“ 70% sciany, pomniejszajac (najprawdopodobniej) niezbyt wielkie pomieszczenie

Wszystko upychasz w prawy kat, lacznie z prawym glosnikiem blisko bocznej sciany. Bardzo niekorzystne. Dlaczego?

Wepchniecie glosnikow w ta pruedscianke jest bez sensu. akustycznie niekorzystne. Jesli jakosc odgrywa role to zostaw glosniki przed scianka, albo jesli nie, to wywal podlogowki i wpusc instalacyjne glosniki w przedscianke, pasownie do wysokosci telewizora.

Dzis masz glosniki XYZ a za dwa lata ABC. Co zrobisz z tymi „wycieciami“ na te stare glosniki, ktore nie pasuja do nowych?

Itd.

Przesun wszystko max na lewo.
Nie musisz zabudowac calej sciany

Ukryta Zawartość

IMG_1024.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 hours ago, xajas said:

Wepchniecie glosnikow w ta pruedscianke jest bez sensu. akustycznie niekorzystne…

Xajas, możesz to jakoś rozwinąć/uzasadnić dlaczego według Ciebie to akustycznie niekorzystne?

Ja jestem odwrotnego zdania - a argumenty przytoczyłem w postach powyżej. Ale oczywiście chętnie poznam  argumenty przeciw, bo może to ja się głęboko mylę i będę musiał zweryfikować moje podejście. Nobody is perfect 🙂

Nie jestem przeciwko wpuszczonym w sciane zestawom, ale…

Poniewaz reszty pomieszczenia nie znamy, domyslam sie ze tak to wyglada

Ukryta Zawartość

Ta scianka to tylko 20cm, wiec to „ni pies ni wydra“. Glosniki sa ani wpuszczone ani wolnostojace. Plasko ustawione i nie skrecone na sluchacza. Duzy odstep od sluchacza, waska baza. Przyklejone do prawej sciany bocznej (totalna asymetria i rozne boczne odbicia, podkolorowania).

Inaczej by to wygladalo, gdyby to bylo konsekwentnie zabudowane (jak na twoim zdjeciu), ale to nie nadaje sie do warunkow domowych w living roomie

IMG_1029.thumb.png.6c7b680c457388d1a6242b0f429074d2.pngDlatego ja bym wolal „klasyczny“ setup i probowal go przesunac jak najdalej na lewo, by osiagnac maksymalny odstep od drzwi wejsciowych i lepsza symetrie

IMG_1028.thumb.png.8e7861f79c36abfad5ed252a2416cdcd.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to zeby rozwiac watpliwosci i w calej okazalosci przekazac skale problemu - ponizej szkic calego pokoju, ok. 20 m2.

Tak jak wspominalem, ze wzgledu na otwory drzwiowe i okienne, koniecznosc zmieszczenia stanowiska do home office, a do tego mikrojadalni, zaden inny uklad nie wchodzi w gre, zreszta wszystkie przewody sa juz poprowadzone.

Chce odsunac przedscianke na maxa, bo ta przestrzen i tak jest nieuzyteczna, a tylko bedzie lapac kurz, co mnie niemilosiernie wkurza (caly blat szafki RTV, tyl telewizora, gory kolumn, przestrzenie pomiedzy kolumnami, a szafka, podloga pod szafka) w obecnym ukladzie. A i tak i tak cala ta przestrzen na szafke i kolumny jest “wylaczona” z uzywania, bo nic tam juz nie postawie. Wiem, ze najlatwiej byloby po prostu wymienic kolumny na glosniki wbudowane w sciane, ale to wiaze sie ze strata kasy przy sprzedazy Zensorow i sporym wydatkiem na nowe glosniki. Dlatego wlasnie probuje znalezc jakies rozwiazanie, zeby przy wymaganym ukladzie pomieszczenia jakos ogarnac stare kolumny, ktore caly czas bardzo mi pasuja pod katem dzwieku, wiec w ogole nie dotyczy mnie argument, ze bede chcial wymienic je za jakis czas i bede mial problem z dopasowaniem wnek. Wiem, ze dopoki sie nie rozpadna, bede z nich korzystal.

A jakby problemow bylo jeszcze malo, sciana, ktora chce zabudowac jest krzywa - ucieka na dlugosci + 6 centymetrow w strone balkonu…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.05.2022 o 21:10, Linq napisał:

No, to mozna sie udzielac :).

Skoro można...

Na początek czemu ma służyć w ogóle ta zabudowa? Tylko problem kurzu, czy tak jest ładniej?

Co do samego kurzu chyba trzeba jakiś obieg z filtrowaniem zrobić, wentylatory, bo za jakiś czas w środku będzie zbiornik z kurzem albo inaczej to rozwiązać. Ta zabudowa może w końcu przysporzyć więcej problemów niż korzyści.

Problem kurzu to jedno, ale dodatkowo poza funkcjonalnoscia, tak mi sie duzo bardziej podoba - zawsze bylem zwolennikiem oszczednego stylu, gdzie nie ma miliona wystajacych, nieregularnych ksztaltow. A tak - TV bedzie zlicowany idealnie z przedscianka, szafka bedzie wystawac tylko 20-kilka cm, a kolumny jakies 5-6. I to wszystko bedzie spojne, ladne i bez tego cholernego kurzu :).

Problem filtracji chce rozwiazac tak, zeby w podlodze szafki od strony salonu dac jakies dwa ciche wentylatory z siateczka, a na koncu zabudowy, z boku od niewidocznej strony przy drzwiach balkonowych, jakas podluzna kratke wentylacyjna, ktora zapewni cyrkulacje. 

On 5/25/2022 at 9:15 AM, xajas said:

Wepchniecie glosnikow w ta pruedscianke jest bez sensu. akustycznie niekorzystne.

@xajas czyli to stwierdzenie nie odnosiło się do samego wepchnięcia, a raczej do całości setupu w tym miejscu?

Yep

Tak wygladaja objekty moich marzen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1049.jpgIMG_1051.jpgIMG_1053.jpg

IMG_1054.jpgIMG_1055.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🙂 ależ to studia nagraniowe - to nie jest setup do słuchania na długie godziny przy szklaneczce rudej …. Ja bym raczej poszedł w coś w rodzaju dużego pomieszczenia zaadoptowanego akustycznie z widokiem na góry, morze itp. 

Ale i tak dzięki za te przykłady - przynajmniej dzieciaki nie będą pitoliły frazesów o konieczności odsunięcia kolumn od ściany na 30-100 cm 🙂

14 godzin temu, Linq napisał:

Problem kurzu to jedno, ale dodatkowo poza funkcjonalnoscia, tak mi sie duzo bardziej podoba - zawsze bylem zwolennikiem oszczednego stylu, gdzie nie ma miliona wystajacych, nieregularnych ksztaltow. A tak - TV bedzie zlicowany idealnie z przedscianka, szafka bedzie wystawac tylko 20-kilka cm, a kolumny jakies 5-6. I to wszystko bedzie spojne, ladne i bez tego cholernego kurzu :).

Rozważ ewentualnie zrobić zabudowę tylko dla tv i stolika no i jeszcze wypośrodkować tę zabudowę, bo idzie w prawo. TO zabudowę robi firma od audio? Chodzi o to, czy taki układ zabudowy został przetestowany i nie ma potencjalnych problemów, że tak skrzynka zacznie grać po swojemu.

IMO szkoda kubatury na taką przedsciankę ale jak już to może rozważ żeby ona była np. z paneli pet a pod spodem wełna, a nie z g/k. 

nagrywamy.com

ależ to studia nagraniowe - to nie jest setup do słuchania na długie godziny przy szklaneczce rudej …. Ja bym raczej poszedł w coś w rodzaju dużego pomieszczenia zaadoptowanego akustycznie z widokiem na góry, morze itp. 

Gdyby mnie bylo stac na chalupe z widokiem na gory i morze, to by mnie bylo stac na dwa pokoje, do muzyki i do widokow

Jesli chodzi o wysrodkowanie zabudowy na scianie i wczesniejsze zarzuty o asymetrie i przyklejenie do prawej, niestety w tym przypadku srodek symetrii wyznacza naroznik - 235 cm. Odstawie go od sciany bocznej na jakies 5 cm (musze oszczedzac miejsce na przejscie kolo stolu) czyli srodek zabudowy wyjdzie na 120 cm od sciany z drzwiami. Szafka bedzie miala 150 cm, czyli skonczy sie na 45 cm od sciany z drzwiami. I tutaj w polowie szerokosci wypadnie srodek kolumny, ktora ma 16 cm, czyli wneka 20 cm bedzie sie konczyc 12,5 cm od sciany z drzwiami. Inaczej tego nie ogarne, bo zeby zachowac symetrie pokoju, musialbym wywalic stol z krzeslami, a to nie wchodzi w gre…

Jeszcze odnosnie ustawienia jak inne standardowe kolumny. Zensory sa tak zbudowane, ze maja duza dyspersje i sam producent w instrukcji informuje, ze nalezy je stawiac frontami do przodu, a nie pod skosem, takze to kolejny problem z glowy.

Witaj Linq,

ze swojej strony dodam, że ta zabudowa tylko zabierze Ci przestrzeń w pomieszczeniu i stworzy dodatkową możliwość tworzenia się pogłosu. Zauważ, że chcesz zlicować ściankę z telewizorem przez co stworzysz dodatkową większą płaską powierzchnię, która świetnie się sprawdzi w tworzeniu silniejszych odbić. Natomiast głośniki rozstawione swobodnie + wiszący telewizor + szafka TV dużo lepiej rozproszą dźwięk w pomieszczeniu.

Dodatkowo wciskanie prawego głośnika w prawy kąt (o czym już mówili koledzy) jest fatalnym pomysłem. Dźwięk od razu odbije się od drzwi, które są dla niego pierwszym punktem odbicia. Natomiast drugi głośnik, pierwszy punkt odbicia będzie miał 10x dalej na ścianie za stołem. Pomimo centralnego ustawienia kanapy względem kolumn będzie Ci bardzo trudno zapanować nad dźwiękiem, abyś był z niego zadowolony. I mówię tu z własnego doświadczenia bo miałem kiedyś podobne ustawienie. Powiem Ci, że po pewnym czasie wcale nie chciało mi się słuchać muzyki i oglądać filmów pomimo, że konfiguracja była 5.1.  Po kilku latach totalnie przestawiłem wszystkie meble w pokoju, łącznie z ponownym okablowaniem pod głośniki i teraz mogę się cieszyć fajnymi efektami w moim kinie domowym choć nadal jest w nim kilka mebli, które zakłócają symetrię. Zanim zrobiłem ten remont koledzy z forum sugerowali zrobienie drzwi przesuwnych, z czego zrezygnowałem z uwagi na koszty. Teraz z perspektywy czasu żałuję, że nie poszedłem tą drogą, bo byłoby jeszcze więcej miejsca na 100% symetrycznie rozstawienie zestawu.

Uwierz mi, że kurz to najmniejszy problem, choć też go nie lubię. Lepiej zainwestować w odkurzacz typu Rumba, który co drugi dzień przeleci podłogę z mopowaniem więc dużo rzadziej będziesz musiał wycierać meble z kurzu bo w całym pomieszczeniu będzie go po prostu mniej.

Jeśli to ustawienie chciałbyś zostawić, przynajmniej przesuń głośniki w lewą stronę, aby maksymalnie zbliżyć się do ustawienia ich symetrycznie względem pomieszczenia. Przecież na kanapie możesz usiąść z lewej strony tak aby być w osi pomiędzy głośnikami.

Ale...

chciałbym Ci zaproponować inne ustawienie mebli w pokoju, jednak musiałbyś powiedzieć nam co jest na pozostałych ścianach, gdzie są okna. A najprościej zrobić zdjęcia. Nie bój się pokazać swojego wnętrza. Wszyscy tutaj chcą Ci tylko pomóc, abyś nie popełniał naszych błędów. Sam się wkurzałem, gdy ktoś próbował mi wmówić, że mój wyidealizowany pomysł jest słaby, ale jeśli kilka osób mówi to samo, to chyba warto to przemyśleć.

Ale mam burze w glowie… Z jednej strony ciesze sie, ze chcecie pomoc, a z drugiej tak jak pisalem, ustawienia nie da sie juz zmienic, bo wszystkie kable (i pradowe, i do sterowania swiatlem i roleta, i oczywiscie sieciowe) zostaly juz zalane w posadzce..

Jesli chodzi o caly pokoj, to nie mam mozliwosci zrobienia zdjec, bo jestem w innej lokalizacji, natomiast do kompletu wystarczy jedynie informacja, ze drzwi w tym pokoju beda wlasnie przesuwne, suwane po scianie wzdluz naroznika, a poza otworami, ktore wyrysowalem, sa jeszcze dwa duze okna na scianie przeciwleglej do sciany z drzwiami, pomiedzy ktorymi jest slup waska sciana nosna o szerokosci ok. 60 cm. Reszta ukladu jest na rysunku.

Jezeli dobrze pamietam, sciana ktora chce zabudowac ma jakies 3,7 m dlugosci do otworu drzwi balkonowych, wiec gdybym mial symetrycznie rozmiescic kolumny, telewizor i szafke, lewa kolumna wyszlaby jakies 65 cm poza naroznik, ktory ze wzgledu na stol nie moze byc ustawiony na srodku pokoju.. No i jeszcze jedna wazna kwestia jest to, ze do sluchania muzyki staram sie siedziec na srodku naroznika, ale juz filmy najwygodniej oglada sie z otomany, czyli tej podluznej czesci, i to wlasnie tam najczesciej siedze.. Gdybym teraz przesunal wszystko do osi pomieszczenia, lezac na otomanie praktycznie calkowicie bylbym poza obszarem audio-video, bo prawa kolumna zaczynalaby sie dobre 70 cm od sciany z drzwiami.. Co do odkurzacza, myslimy podobnie - mam taki ktory chodzi co dwa dni i ladnie sprzata kurz, ale wlasnie tym gorzej jest z kolumnami, bo sila rzeczy nie wjezdza w te zakamarki pomiedzy szafka i tam wlasnie zbieraja sie duze ilosci kurzu, ktore musze co jakis czas zbierac normalnym odkurzaczem, odstawiajac kolumny z ich miejsca i przestawiajac z powrotem. 
W kwestii nieregularnej odleglosci od kolumn do przeszkody, tu akurat, z uwagi na symetryczne ustawienie kolumn wzgledem naroznika, a takze przez suwane drzwi, odleglosci do przeszkody sa takie same - zarowno dla lewej i prawej kolumny tor do naroznika jest taki sam, a za naroznikiem po lewej i prawej jest pusta przestrzen (ktora z uwagi na koniecznosc rozproszenia dzwieku bedzie zagospodarowana jakims obrazem i dodatkowym regalem na scianie przeciwleglej do RTV (nie dorysowalem tego na rysunku).

No i jeszcze jedna wazna kwestia jest to, ze do sluchania muzyki staram sie siedziec na srodku naroznika,

I to jest ten bezsens, ktory dominiuje cala koncepcje i psuje caly efekt.
Dlaczego?

Bo to znikoma czesc czasu, kiedy jestem w domu sam, nie ogladam zadnego filmu, musze cos zrobic na lapku, wiec potrzebuje stolik kawowy, do tego szklaneczka czegos dobrego, co tez stoi na stoliku, no i wtedy, skoro i tak siedze, to juz moge sie przesunac na srodek. Natomiast jakies 85-90% czasu spedzonego na narozniku leze sobie wygodnie na otomanie po prawej stronie, ogladajac jakis film, a np. w ciagu dnia z kolumn leci w czasie pracy jakies radio, wiec juz w ogole siedze poza obszarem odsluchu. Wiem na pewno, ze przez najblizsze kilkanascie/dziesiat lat nie bede mial czasu na konsumowanie muzyki w jedyny “poprawny” sposob, czyli wlasnie stanowisko odsluchowe w centralnym punkcie, wygodny fotel na srodku pokoju i pulapki basowe na scianach, wiec w ogolnym zarysie nie daze w zadnym wypadku do perfekcji, a raczej szukam kompromisu, zeby na tyle na ile sie da zachowac fajny dzwiek Zensorow, przy okazji eliminujac ewentualne efekty dudnienia spowodowane wstawieniem kolumn w boksy.

Kurcze, a na poczatku tego watku myslalem, ze jest to po prostu kwestia doboru odpowiednich mat, ktorymi trzeba wykleic boksy od zewnatrz/wewnatrz..

Przecież nie musisz siedzieć na środku kanapy. Wystarczy, że siądziesz na środku symetrii linii głośników. Większość z nas nie siedzi idealnie, bo też ciągnie nas do pozycji leżącej 😉

Bez względu na to gdzie będziesz siedział, na Twoim miejscu zrezygnowałbym z tej zabudowy i przesunął głośniki i cały zestaw w lewo. Lewy głośnik najbliżej jak się da przy drzwiach balkonowych, a prawy głośnik możliwie daleko do prawej ściany (min. 50 cm). 

O ile głośniki będą Ci grały możliwie długo to telewizor może paść po kilku latach i wątpię abyś kupił kolejny o tych samych wymiarach.

Nie ma co dłużej drążyć tematu. Wszystko już zostało powiedziane, a zrobisz jak uważasz. Jak już będziesz miał taką możliwość, wrzuć fotki to zobaczymy na czym stanęło. Powodzenia.

Gość

(Konto usunięte)
No to zeby rozwiac watpliwosci i w calej okazalosci przekazac skale problemu - ponizej szkic calego pokoju, ok. 20 m2.
Tak jak wspominalem, ze wzgledu na otwory drzwiowe i okienne, koniecznosc zmieszczenia stanowiska do home office, a do tego mikrojadalni, zaden inny uklad nie wchodzi w gre, zreszta wszystkie przewody sa juz poprowadzone.
Chce odsunac przedscianke na maxa, bo ta przestrzen i tak jest nieuzyteczna, a tylko bedzie lapac kurz, co mnie niemilosiernie wkurza (caly blat szafki RTV, tyl telewizora, gory kolumn, przestrzenie pomiedzy kolumnami, a szafka, podloga pod szafka) w obecnym ukladzie. A i tak i tak cala ta przestrzen na szafke i kolumny jest “wylaczona” z uzywania, bo nic tam juz nie postawie. Wiem, ze najlatwiej byloby po prostu wymienic kolumny na glosniki wbudowane w sciane, ale to wiaze sie ze strata kasy przy sprzedazy Zensorow i sporym wydatkiem na nowe glosniki. Dlatego wlasnie probuje znalezc jakies rozwiazanie, zeby przy wymaganym ukladzie pomieszczenia jakos ogarnac stare kolumny, ktore caly czas bardzo mi pasuja pod katem dzwieku, wiec w ogole nie dotyczy mnie argument, ze bede chcial wymienic je za jakis czas i bede mial problem z dopasowaniem wnek. Wiem, ze dopoki sie nie rozpadna, bede z nich korzystal.
A jakby problemow bylo jeszcze malo, sciana, ktora chce zabudowac jest krzywa - ucieka na dlugosci + 6 centymetrow w strone balkonu…
0B32E774-6EEE-4651-924A-7868554298E4.thumb.jpeg.152dafca7dbb3037c5d77a67c8764800.jpeg
A nie, to rób tak jak Ci się podoba i już :)

@DrWredman wspominales o propozycji zupelnie innego ustawienia po poznaniu kompletnego wygladu pokoju (tak jak mowilem, tylko dwa okna na przeciwleglej do wejscia scianie). Czy masz jeszcze jakas koncepcje, czy zakonczylbys wlasnie na przestawieniu calosci na lewo? Jesli tak, rozumiem, ze chodzi Ci o to, zeby kolumny znalazly sie w idealnej symetrii tego pomieszczenia, bez wzgledu na ustawienie naroznika, tak?

8 godzin temu, Linq napisał:

@DrWredman .... Jesli tak, rozumiem, ze chodzi Ci o to, zeby kolumny znalazly sie w idealnej symetrii tego pomieszczenia, bez wzgledu na ustawienie naroznika, tak?

Skoro kable masz już zalane w betonie i meble zostają takie jakie są, to nic lepszego nie wymyślimy. Przesuń zestaw w lewo. W prawy kąt możesz wstawić jakiś kwiat w donicy i zrezygnuj z zabudowy.

Symetria jest wskazana. Przestawisz posłuchasz i zdecydujesz czy jest lepiej.

Okna i drzwi wymuszają takie ustawienie jak jest, co najwyżej można wyrzucić Homeoffice i cofnąć kanapę, ale przecież nie będziemy Ci organizować codziennego życia. 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi