Skocz do zawartości
IGNORED

Dynavoice Definition DF-8 opinie/pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Czy Ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada może szwedzkie kolumny Dynavoice Definition DF-8 i może coś powiedzieć na ich temat?

Chce połączyć je z moim zestawem Sony CDP-X555ES oraz Sony TA-F870ES.

Wcześniej planowałem zakup używanych Cantonów Ergo 102 DC lub 122 DC.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/158922-dynavoice-definition-df-8-opiniepomoc/

Witam, posiada Pan wspaniałą elektronikę, dlatego proponuję rozważyć zakup kolumn FOCAL CHORA 826. Kolumny te kreują doskonałą stereofonię. Brzmienie FOCALI jest bardzo zrównoważone, średnie tony są na bardzo wysokim poziomie. Bas może nie jest bardzo głęboki, ale wystarczająco czytelny. Potrafi pokazać najdrobniejsze szarpnięcia strun i bogate wybrzmienia. Całośc jest doskonale zestrojona. Mimo że jest to podstawowa seria FOCALA, to posiada wiele cech znanych z wyższych serii. Pozdrawiam. Bogdan

******************************************************************************************************

Audiotrendt Kraków zaprasza na odsłuchy w naszej Sali akustycznej – doradzamy, pomagamy, oraz możemy wypożyczyć sprzęt do domu.
Proszę pamiętać, że robimy najlepsze ceny dla forumowiczów portalu Audiostereo.pl ( przyjedź lub zadzwoń tel. 12 686 10 15, kom 791063315, kom 509 188 477; www.audiotrendt.com.pl )

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

1 godzinę temu, Audiotrendt napisał:

Witam, posiada Pan wspaniałą elektronikę, dlatego proponuję rozważyć zakup kolumn FOCAL CHORA 826. Kolumny te kreują doskonałą stereofonię. Brzmienie FOCALI jest bardzo zrównoważone, średnie tony są na bardzo wysokim poziomie. Bas może nie jest bardzo głęboki, ale wystarczająco czytelny. Potrafi pokazać najdrobniejsze szarpnięcia strun i bogate wybrzmienia. Całośc jest doskonale zestrojona. Mimo że jest to podstawowa seria FOCALA, to posiada wiele cech znanych z wyższych serii. Pozdrawiam. Bogdan

******************************************************************************************************

Audiotrendt Kraków zaprasza na odsłuchy w naszej Sali akustycznej – doradzamy, pomagamy, oraz możemy wypożyczyć sprzęt do domu.
Proszę pamiętać, że robimy najlepsze ceny dla forumowiczów portalu Audiostereo.pl ( przyjedź lub zadzwoń tel. 12 686 10 15, kom 791063315, kom 509 188 477; www.audiotrendt.com.pl )

Dziękuję za odpowiedź.

Modelu CHORA 826 nie słuchałem, natomiast byłem już bliski zakupu wyższego modelu ARIA 926 w moim miejscowym salonie audio. Byłem na odsłuchu, jednak trochę się zawiodłem. Kolumny grają klarownie i czysto, natomiast brak im "pazura". Słabo wypadał bass, nie mówiąc już o dynamice.

Szukam raczej kolumn z dynamicznym, niemieckim zacięciem, dynamiką i bassem, a'la Quadral :)

może jakieś Heco ? np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , lub inny model w Polsce raczej nie po uważaniu , używane można kupić wysoki mocny model  dość tanio np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , lub droższe 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
Godzinę temu, jarekb napisał:

może jakieś Heco ? np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , lub inny model w Polsce raczej nie po uważaniu , używane można kupić wysoki mocny model  dość tanio np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , lub droższe 

Też właśnie rozważam Heco, tyle, że Celan XT901 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi

Gram na DF 6 od 7 lat...........w 40 metrowym salonie sprawdzały się znakomicie, maja dzielony wysoki na wstęgę i kopółkę ( mi sprawiało kłopot, źle dobrana elektronika) natomiast bas, to inny wymiar, nie chodzi o łomot tylko precyzję, zarówno w starej muzie jak i we współczesnym metalu utrzymywały równy poziom bez dudnień wręcz wgniatając w kanapę, średnica jest trochę wypchnięta więc jak nie trafisz z elektroniką to jest problem........wysokie są czyste i czytelne, dźwięczne, przestrzeń i głębia dobrze zbudowana........ale to w 40 metrach, po zmianie na 20 metrów, niestety smuteczek.........DF 8 mają wszystkie cechy DF 6 tylko bardziej głęboki bas..........może troszkę pomogłem.........pozdrawiam

Cześć.

Moim zdaniem nie do końca tak jest że DF8 mają jedynie bardziej głęboki bas od DF6 - bo mają go niestety też bardziej misiowaty - w moich uszach DF6 grają dynamiczniej.

Musisz ich posłuchać koniecznie przed zakupem - mnie te kolumny nie powaliły grają fakt przyjemnie ale nie mają emocji blasku... wiadomo ze z inną elektronika mogą grać inaczej... ja słuchałem z Parasoundem A23 i z Creekem 100.

15 godzin temu, bartoszek32 napisał:

Posłuchaj jeszcze kef q950. 

Też miałem kupić te Dynavoice, ale jak posłuchałem tych kefow na swoim sprzęcie to już nie było odwrotu. 

To szczerze zabiłeś mi klina tymi Kef Q950 :) Piękne kolumny i świetne opinie!

Mam pytanie, jak one zachowają się w pomieszczeniu 20-25m? Dlatego, że jak wynika z wypowiedzi mdhjhw, to Dynavoice nie sprawdzą się w takim pomieszczeniu, a potrzebują faktycznie tych 40m.

50 minut temu, gahanek napisał:

To szczerze zabiłeś mi klina tymi Kef Q950 🙂 Piękne kolumny i świetne opinie!

Mam pytanie, jak one zachowają się w pomieszczeniu 20-25m? Dlatego, że jak wynika z wypowiedzi mdhjhw, to Dynavoice nie sprawdzą się w takim pomieszczeniu, a potrzebują faktycznie tych 40m.

Ja ich słucham na 50m i powiem, że jest koncert live ale one nie mają bassrefleksu tylko membrany bierne, które dmuchają do przodu więc ten bas i dźwięk roznosi się po pomieszczeniu elegancko. Do 20m mogą być za duże. Można spróbować mniejsze q750. Ale jak mówie to są mini estradowki. Odsłuchiwałem je z moim sprzętem i tu był strzał w 10 bo słuchałem ich też z Cyrusem i tu już nie było tak pięknie. Kupiłem nówki za 4400zl więc w tym przedziale to killer jest. No i wyglądają kozacko jak za te pieniądze. Koniecznie ich posłuchaj. 

Edytowane przez bartoszek32

Hmm, no teraz to mam zupełny mętlik w głowie 😃 ale mimo wszystko dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi i rady 👍

A czy Ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z Cantonami z serii Ergo lub Vento? Bo ogólnie najchętniej polecają je do zestawów Sony, no może jeszcze Heco. 

Dynavoice o które pytałeś na początku to bardzo dobre kolumny. Moim zdaniem nawet nieco za tanie w stosunku do tego co pokazują. Warto posłuchać. Niestety nie znam Twojego wzmaka, ale pomysł z KEF Q950 może być bardzo udany. Jestem fanem tej marki.

Wybór padł jednak na Heco Celan 800 i muszę powiedzieć, że to naprawdę gra, a kolumny udało się wyrwać naprawdę w dobrej cenie 😄

Chce wymienić także kabel do kolumn, obecnie grałem na Melodika Purple Rain jednak mam wrażenie, że brzmienie jest momentami takie przyciemnione i mało dynamiczne.

Chce kupić kabel do 100 zł za metr. Zastanawiam się nad wielokrotnie polecanym mi Chord Clearway X.

Proszę o Wasze sugestie.

W dniu 4.06.2022 o 10:40, gahanek napisał:

Wybór padł jednak na Heco Celan 800 i muszę powiedzieć, że to naprawdę gra, a kolumny udało się wyrwać naprawdę w dobrej cenie 😄

Chce wymienić także kabel do kolumn, obecnie grałem na Melodika Purple Rain jednak mam wrażenie, że brzmienie jest momentami takie przyciemnione i mało dynamiczne.

Chce kupić kabel do 100 zł za metr. Zastanawiam się nad wielokrotnie polecanym mi Chord Clearway X.

Proszę o Wasze sugestie.

Wypożycz kilka par, posłuchaj i sam wybierz. Od siebie polecam kable z miedzi OCC.

• 9 miesięcy później...

Witam. Czytam o tych Definition DF-8 i trochę się na nie napaliłem, szczególnie zważywszy cenę, pytanie jednak czy do pomieszczenia 20m2 się nadadzą? Jest ponoć model mniejszy DF-5, który pewnie byłby w sam raz, ale niestety już nie produkowany (choć widziałem jeszcze ofertę w jakimś czeskim sklepie z Pragi).

szukam w ogóle zestawu do muzyki klasycznej, ale też do jazzu, rocka i metalu i narazie te kolumny wygrywają.