Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Zaryzykowałem i kupiłem druga F-20 z Japonii. Zobaczymy ile cla i podatku zaspiewaja.

Wysylka 200 euro do EU.

Ale korci tam kupowac, lampowy Luxman 38FD po serwisie za 1350e + wysylka. Denon POA3000 za 616e + wysylka itp.

Edytowane przez Marek.S

110VAC.

ale … sa sprzety gdzie wystarczy zmienic w srodku odczepy trafa.

Sam kiedys sciagnalem z Japonii mojego Technicsa 30A.

1 godzinę temu, Marek.S napisał:

Zaryzykowałem i kupiłem druga F-20 z Japonii. Zobaczymy ile cla i podatku zaspiewaja.

Wysylka 200 euro do EU.

Ale korci tam kupowac, lampowy Luxman 38FD po serwisie za 1350e + wysylka. Denon POA3000 za 616e + wysylka itp.

Ale juz z dobrym modulem?

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak ale 290Hz i wtedy dam 18dB zamiast 12dB jak w 4345/4355.

To była fajna zabawka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czasami 100V a czasami 110V ale przy takich sprzętach jak zwrotnica to nie problem przy poborze raptem ~20W. Najwaziejsze że nie maja problemu z 50Hz.

l.jpg

i.jpg

A f20 kupiłem ta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Luxman ma fajna zwrotke A-2003:

image.jpeg.22921af5ee926c604087b6e08039a50c.jpeg

A z tranzystorowych byl jeszcźe Pioneer:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.4ac6bcf2513cee884416e06f36b7ad19.jpeg

BTW ze swojej zwrotki lampowej Audioresearch korzystam juz ze 7 lat i zadnych problemow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Tego Pioneera widziałem w środku, ogrom roboty żeby go ogarnąć. Jest w Holandii jeden za €700.

Poza tym mam w torze wszystko zbalansowane, szkoda wstawiać tam zwrotnicę na samych RCA.

Edytowane przez Marek.S
9 godzin temu, Marek.S napisał:

Tego Pioneera widziałem w środku, ogrom roboty żeby go ogarnąć. Jest w Holandii jeden za €700.

Poza tym mam w torze wszystko zbalansowane, szkoda wstawiać tam zwrotnicę na samych RCA.

Czy dobrze rozumiem, ze piszesz o ew. wymianie elementow na tzw. audiofilskie?

Z moich doswiadczen wynika, ze faworyzowanie toru zbalansowanego nad nizebalansowanym jest … przereklamowane. Nie wiem czy wszelkie wrazenia userow nie wynikaja po prostu z wiekszej glosnosci dla XLR 😉 . Chyba, ze ktos uzywa bardzo dlugich przewodow.

19 godzin temu, Marek.S napisał:

D23 ma w srodku wielkie, kilkuczesciowe selektory. Wszystko do rozbierania i czyszczenia.

No coz, to jest konstrukcja uniwersalna. Ja wole osobiscie takie jak masz ty i mam ja, czy wspomniany lampowy Luxman, czyli wymiana elementow pod konkretne czestotliwosci podzialu. U mnie fabrycznie wymienia sie kondensatory … u Ciebie moduly.

Pioneer zrobi komstrukcje prawie „uniwerslaną” gdzie wybierasz wlasna czestotliwosc podzialu. Cos za cos.

Tych przelacznikow bym sie nie bal. Jesli sa hermetyczne to jest OK. Jesli nie sa, a tak sadze, to … powinno wystarczyc popsikanie preparatem od czyszczenia stykow i „pokrecenie”. To nie jest skomplikowana czynnosc.

Poza tym one nie byly podczas uzywania takiego urzadzenia wielokrotnie krecone. To nie sa potencjometry, gdzie sciezki moga sie wytrzec. Moim zdaniem taki Pioneer jest wartgrzechu, tym bardziej ze jest tanszy niz Accuphase. Nie wiem czemu zaniechales Brystona, z opisow pamietam, ze to dobra zwrotka.

Nt. „wyzszosci” XLR juz sie wypowiedzialem 🙂 . Obawiam sie w ze w dobrym systemie w slepym tescie przy wyrownanych poziomach glosnosci moglbys miec klopot z rozpoznaniem co gra 😉 .

Anyway jesli ten Accuphase na 290 Hz sie sprawdzi to na pewno bedzie dobra zwrotka. Tez bym taką nie pogardzilale mam Audio Research ktora moze byc albo dwu albo trojdroźna.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No nie wiem, mi to wygląda na zwykłe Alpsy, jeśli na którejś tarczy będzie kiepski styk to już crossover się rozjedzie.

Ukryta Zawartość

Zwrotnice ze stałymi wartościami na rezystorach precyzyjnych są najlepsze ale schody zaczynają się kiedy nie ma dokumentacji jak wyliczana jest częstotliwość...dokładnie jak w Accuphase'ach - nie ma info. Miałem kiedyś Klark Teknik DN800 i tam też był z tym problem.

F-20 z Hifido dzisiaj wyleciała z Osaki do Shenzen, tutaj ma być w poniedziałek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Własnie przyjechały rezystory grafitowe do Telefunken TL-800:

e7PIRP.jpg

W tym tygodniu biorę się za upgrade zwrotnicy, mam już wszystkie elementy.

Będzie się działo.

Pozdro

15 minut temu, Marek.S napisał:

Grafitowe, tzn. 'audiofilskie ołówki'? 🙂

Oczywiście.

Do JBL 4343 też już zamówiłem. Ponieważ LPady są w obudowach i aby je wydostać musiałbym wyjmować niskotonowy albo być może nawet całą deske z górnymi głośnikami, a mi sie nie chce. Już raz to robiłem, wystarczy. W związku z tym zakupie coś takiego:

1694210077.9025.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 4 szt

1694211628.5916.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 2 szt (na 2405H)

albo taki:

1609630765.1513.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 2szt (na 2405H)

BTW czym się różni ten osiowy 8 ohm od "nieosiowego" 8 ohm?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Różni się innym opisem, w środku to zwykły rheostat. Miałem takie jak na pierwszym foto.

Żeby wydłubać te z 4343 trzeba zdejmować tabliczkę znamianową na froncie, bez podgrzewania od razu się pognie przy zdejomwaniu (to je amelinium) 😞  Można to zrobić bez ściagania górnej części frontu ale polecam w rękawiczkach, cholerstwo jest od środka wszędzie wyłożone watą szklaną, obudowa midbassu 2121 też.

Edytowane przez Marek.S
Godzinę temu, Marek.S napisał:

Różni się innym opisem, w środku to zwykły rheostat. Miałem takie jak na pierwszym foto.

Żeby wydłubać te z 4343 trzeba zdejmować tabliczkę znamianową na froncie, bez podgrzewania od razu się pognie przy zdejomwaniu (to je amelinium) 😞  

Wiem, już to raz robiłem jak wybebeszałem zwrotnicę i wymieniałem okablowanie.

IMG_0519.jpg

Tu widze już ktoś wymieniał:

IMG_0536-1-705x531.jpg

przy okazji tak wygląda moja zwrotka Audio Research po modyfikacji:

attachment.php?attachmentid=63737&stc=1&

Może komuś sie przyda, pomierzone oryginalne L-Pady, tabelka do dobrania rezystorów:

GOjYYz.jpg

ygLsbF.jpg

A tak wyglądają moje terminale:

h0j7Dc.jpg

nAACg1.jpg

FQeJfF.jpg

mtAcwl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek po wymianie elementów w zwrotnicy JBL 4343 mam zamiar pobawić się tą zwrotką ale okazuje się, że ona jest tylko 3-drożna 😞 .

JBL M553:

a.jpg

e.jpg

f.jpg

g.jpg

h.jpg

Modelem 2-drożnym był JBL M552. Szkoda.

W związku z powyższym będę musiał użyć dbx234, która może pracować w trybie 2-drożnym albo 3-drożnym dla stereo.

828de03cc6b2e5d5f4517f1367a4fd1b.jpg

A potem docelowo ew. moja Audio Research. Ona ma mozliwośc pracy jako 2-u albo 3-drożna.

Edytowane przez pmcomp

M55x są słabe, nie wiem co Ci polecić żebyś się nie zraził do tych zwrotek...może Ashly XR1001.
A pro pos Behringery szumią na potęgę.

Moja Accu F20 miała być dzisiaj ale UPS odstawia lipę, niby od 5:30 w drodze a tu nic.

Edytowane przez Marek.S

Ten DBX jest żenująco słaby. Ma szumy, skokowe regulatory, stałe filtry. To już lepiej skusić się na używanego Behringera z wyświetlaczem - lepsze parametry, lepiej brzmi, elastyczny w nastawieniach.

Z DBX-em testów nie zrobisz. Tylko się zniechęcisz. Mimo loga, ja kiedyś pogoniłem ekspresowo.
Jednak crossover cyfrowy i analogowy to są różne światy. W tych cenach cyfra dużo lepsza.

Tylko jak w warunkach domowych wysterować taką estradową cyfrową zwrotnicę do pełnego poziomu? Trzeba by ZA DSP mieć analogową regulację głośności.

Edytowane przez Marek.S

Zwrotnica jest z DSP. Oprócz niej musi być przedwzmacniacz. Zwrotnica nie ma zwiększać głośności - ma dzielić i wprowadzać korekty. Taki DBX po prostu zastępuje zwrotnicę w kolumnie. Zwiększając pole regulacji, ale można też nastawić odpowiednio do tego, jak ktoś przygotował filtrację analogową.

Taniość rozwiązania wspomaga próby odsłuchowe bez ponoszenia kosztów zmieniania (i przelutowywania) elementów. Jak się znajdzie optimum z takim pudełeczkiem - można wykonać zwrotnicę analogową. Tę ostateczną.

Rozumiem ale swego czasu pisano mi że taka zwrotnica do domu się nie nadaje ponieważ w systemie domowym musi być między preampem a końcówkami mocy czyli na wejściu będzie DSP widzieć prawie zawsze niski poziom sygnału z preampu i konwerter ADC będzie kulał na rozdzielczości.

Edytowane przez Marek.S
20 minut temu, Marek.S napisał:

niski poziom sygnału

Bym zastąpił na "stały poziom sygnału". Za końcówką mocy, czyli w kablu głośnikowym już nie jest stały, tylko każda droga dostaje go w wielkości odpowiedniej i do tego taki kabel przenosi już tylko wycinek pasma.

To jakby w studiu nagraniowym pracować nad ŚCIEŻKAMI i w studiu masteringowym nad CAŁYM poskładanym już utworem. Zwrotnica chce na wejściu mieć pełny sygnał w jego oryginalnych proporcjach. Od kolumn zależy, co trzeba w niej zrobić, aby do ucha trafiło co trzeba. Nawet miks końcówki lampowej i tranzystorowej (lampa na górę, tran na dół pasma) wymusi odpowiednie nastawienia. Efektywności różnych driverów w kolumnie tak samo. Taka zwrotnica pozwala podłączyć każdy zespół głośnikowy, przy jednoczesnym założeniu, że dla konkretnego jest jedno najlepsze ustawienie.

Dlatego nie ma sensu ustawień robić na ucho. To szybko przywyka nawet do wypaczonego charakteru, a nawet przy dostępie do wzorca wypośrodkuje wrażenia (czyli finalnie ucho będzie celować w mniej zły charakter). Tylko pomiar, bo inaczej człowiek z rana po wstaniu zawsze będzie inaczej słyszał niż zapamiętał z wieczora. Dlatego w studiach ludzie powinni robić sobie częste przerwy, ale nie robią i płyty czasem są nagrane... nie do słuchania. Czas to pieniądz - szczególnie jak studio jest opłacana za godziny. Lecimy z tym! i 10 utworów w 2 dni jest nagranych. Po 18 godzin siedzieli bez przerwy.

33 minuty temu, Marek.S napisał:

w systemie domowym musi być między preampem a końcówkami mocy

Zawsze musi być w tym miejscu. Na scenie, w studiu, w domu.

Bym zastąpił na "stały poziom sygnału". Za końcówką mocy, czyli w kablu głośnikowym już nie jest stały, tylko każda droga dostaje go w wielkości odpowiedniej i do tego taki kabel przenosi już tylko wycinek pasma.

Ale na wejściu ADC w DSP już nie jest stały, o to mi cały czas chodzi. W domu podajmy może parę mV na wejście ADC w takim DSP a to co wychodzi nie ma wtedy znaczenia, strata jest już na wejściu.

Co o tym myslisz?

Edytowane przez Marek.S

O jakich stratach mówisz?
Przy np. 6 blokach obróbki sygnału, to co traci się "jakościowo" niewiele znaczy przy korzyściach z ingerencji w sygnał.

Wiadomo, że jeśli chcemy podejść hi-endowo, to nie należy żadnego DSP stosować. Nawet do poprawy akustyki.

Tak myślę o tym, ogólnie to biorąc.

Rozumiem ale swego czasu pisano mi że taka zwrotnica do domu się nie nadaje ponieważ w systemie domowym musi być między preampem a końcówkami mocy czyli na wejściu będzie DSP widzieć prawie zawsze niski poziom sygnału z preampu i konwerter ADC będzie kulał na rozdzielczości.

Jest wiele mozliwosci. Mozesz tez wsadzic taka zwrotnice przed preamp, ale wtedy potrzbujesz preamp, ktory rownoczesnie reguluje glosnosc dla wszystkich kanalow (nie tylko stereo).

Sa takie, np SPL Volume 8, czyli to co potrzebujesz 2x4 kanaly

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jesli zrodlem jest komputer, to sa jeszcze inne mozliwosci.

Ja uzywam do tego celu Audio Interface (Motu).
Ma cyfrowe wejscie (USB), 8 przetwornikow DAC i regulowana glosnosc dla 8 kanalow.
Zwrotnice sa cyfrowe (programowane i leca na komputerze)
BESTA2_V2_Konzept.thumb.jpg.e3c9a5958e5fd50c5082f3a211fef881.jpg

Najprostsze/najtansze rozwiazanie jakie mialem, bazujace na takim wielokanalowym Audio Interfacie z regulacja glosnosci byl Focusrite (uzywalem 2x4 kanaly) i 4 Technicsy za pare groszy jako koncowki mocy

IMG_0581.thumb.jpg.3b029cdf0040c079d439860df1c3fa82.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Jest wiele mozliwosci. Mozesz tez wsadzic taka zwrotnice przed preamp, ale wtedy potrzbujesz preamp, ktory rownoczesnie reguluje glosnosc dla wszystkich kanalow (nie tylko stereo).

Nie polecisz jakiejś fajnej nie ingerującej w przesyłany sygnał  nie rozbudowanej  "złodziejki" XLR co by sobie tylko dwa dodatkowe sygnały wyciągnąć? na złodziejce będzie drugie pre plus kolejne monobloki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja nie jestem „kablarzem“ wiec kupuje kable Sommer Cable.

Podejzewam ze masz na mysli Y-Kabel.
Mam ten sam problem. Mam 8 wyjsc ale 10 koncowek mocy, wiec musze uzyc dwoch rozdzielaczy.

Kupuje 4 kable XLR, lapie za lutownice i robie z nich 2 kable Y

1 minutę temu, xajas napisał:

Ja nie jestem „kablarzem“ wiec kupuje kable Sommer Cable.

Podejzewam ze masz na mysli Y-Kabel.
Mam ten sam problem. Mam 8 wyjsc ale 10 koncowek mocy, wiec musze uzyc dwoch rozdzielaczy.

Kupuje 4 kable XLR, lapie za lutownice i robie z nich 2 kable Y

Twoim zdaniem (Somerki fajne som, słuchałem ich w gitarowych wersjach u moich latorośli) układ Y jest do dobrego audio koszerny, toż to partyzantka pierwszej wody...

Nie robią Ci się jakieś sprzężenia elektroniki? 

nie trzeba jakiś filtrów?

po drodze

Myślałem raczej o pre a nie Y

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ML

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna fajna zwrotka której lepiej kijem nie tykać, wszystko zabudowane w modułach - możliwość serwisu czy naprawy zerowa. Przynajmniej ma karty zdatne do JBL 43.
No i te nieszczęsne CAMAC-i....paredziesiąt euro za parę adapterów do RCA.

m.jpg

Na Hifido stoi teraz VIOLA DUET (następca legendarnych Cello), €4500 + wysyłka ale też nie wiadomo jak się ją ustawia, trzeba by pisać od gościa z VIOLA USA.

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi