Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

na dzwiek nie wplynie ale … samopoczucie jest rownie wazne 🙂 .

W dniu 30.12.2023 o 18:53, Pawte napisał:

U mnie koty tylko między kablami się pochowały 😉 pies im nie odpuszca 😉

Dziś testowanie końcówki Grundig NF20 na el84 oraz Audio Research DAC1 z UltraAnalog D18400 w zestawieniu z Telefunken tl800 i Rogers Ls3/5a 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widze, ze warunki odsluchu poprawily sie u Ciebie znacznie. Super !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

15 godzin temu, pmcomp napisał:

na dzwiek nie wplynie ale … samopoczucie jest rownie wazne 🙂 .

Widze, ze warunki odsluchu poprawily sie u Ciebie znacznie. Super !

Może zmniejszy się mikrofonowanie i zniekształcenia od niego. Teraz cewki się spieka i woskuje. Te luźne zwoje wewnątrz obudowy muszą nieźle podskakiwać. 

Tak na szybko, "na kolanie" zrobiłem moda w Sabach IVa.

W jednej zbocznikowałem elektrolity 50 i 250uf Duelundami miedzianymi, a te małe 2,2uf wymieniłem na Miflexy PIO.

Ukryta Zawartość

W drugiej zbocznikowalem małymi ruskimi PIO, a te 2,2 uf wymieniłem na zielone ruski PIO. Compress_20240114_215836_6544.thumb.jpg.83b11dbf2096696943113737706de6e4.jpg

Nawet nie mocowałem tych dużych kondów tylko wiszą na drutach.

Grały trochę wczoraj i cały dzień dzisiaj. Teraz slucham I jest czad. Świetnie grają. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

Może już to czytaliście ale może nie wszyscy. Chyba ciekawy wątek o kondensatorach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podzielę się z Wami swoim ostatnim nabytkiem, bo nie spodziewałem się aż tak rewelacyjnych efektów.

Po świętach kolumny pojawiły się na polskim portalu ogłoszeniowym. Po jednej obniżce po 2 tygodniach, skontaktowałem  ze sprzedającym i chyba byłem jedyny, który się do niego odezwał. W sumie się nie dziwię, bo wyglądały raczej odpychająco. Ale wyglądały na 100% oryginał. Brakowało maskownic - tak będę w lutym robił.

Ukryta Zawartość

Dogadałem cenę i umówiliśmy  się na sobotę. Ostatecznie udało się jeszcze urwać kilka stów, co finalnie okazało się super okazją. Ceny "europejskie" od 1000-2000 euro i osobiście uważam, że są bardzo uczciwe biorąc pod uwagę co te paczki potrafią.

Ok. 10:30 wracałem już z kolumnami do domu. Kupiłem Spendor SA3 w wersji pasywnej. Była jeszcze wersja aktywna.

Ledwo weszły do osobówki, sztuka waży ponad 35 kg, pojemność 150 litrów każda (dwa razy większe od Telefunken tl800)

Jak widać maskownice były mocowane na rzepy, które z biegiem lat zaczęły się odklejać. Kolumny Sprzedający dostał od lekarz Niemca jakieś 15 lat temu. Przywiózł do domu i podłączył dwa razy, żeby sprawdzić czy grają. Trzymał w pokrowcach do Grudnia, kiedy to żona kazała mu się ich pozbyć 😉 Stan obudów jest idealny, fornir ma tylko parę rys od spodu (niestety mimo filca trochę się porysowały 😞 

Po wyjęciu z samochodu byłem przerażony ich wielkością w salonie. Są ogromne. Jest to najwyższy model Spendor'a z lat 80. Zostały wprowadzone po modelu BCIII (trochę na zakładkę), a przed S100. Miały zapewnić liniowość BCI, ale umożliwić nagłośnienie w dużych studiach.

Trochę danych technicznych, które robią wrażenie:

Zrzutekranu2024-01-16121106.thumb.png.c836673860a55eafd8b64682261397e5.png

Schemat zwrotnicy, która nie jest zbyt skomplikowana:

image.thumb.png.bfe1032ec5ead9164b14b5504d98272a.png

Ogólne wrażenie... Scena jest wzorowa. Kolumny oddają w pełni pomieszczenie w którym były nagrywane utwory. Barwa instrumentów taka jak być powinna. Grają niezwykle lekko, absolutnie bez wysiłku. Średnica jak w Ls3/5a, ale za to bas... Głęboki, kontrolowany, reprodukowany bez wysiłku, czuć go przyjemnie na klacie 😉 Aktualnie stoją na podłodze, w planach jest zrobienie dla nich standów, max 15 cm - to powinno absolutnie wystarczyć.

Po kilku godzinach spokojnych odsłuchów, nie znalazłem kawałka z którym by sobie nie poradziły. Ulubioną playlistę odkrywam na nowo.

A tu parę zdjęć z bliska. 100% oryginał. Patrząc po stanie śrub nikt ich nie otwierał.

Zrzutekranu2024-01-16122547.thumb.jpg.1cd867b0baf3fcdd530648a6e1b73484.jpg

Zrzutekranu2024-01-16122803.thumb.jpg.f1e44c2c1d8aad045eff993e82585f8d.jpgZrzutekranu2024-01-16122737.thumb.jpg.3c5f83673d5b6bf0e48f1de89b15e191.jpgZrzutekranu2024-01-16122717.thumb.jpg.2846b2f0340df9d4aa531461bded9426.jpgZrzutekranu2024-01-16122659.thumb.jpg.208392f3adcb094bb1bd03070405de85.jpgZrzutekranu2024-01-16122634.thumb.jpg.192c8d39d31fe8c20aa4f28b239598ed.jpgZrzutekranu2024-01-16122613.thumb.jpg.5cef0e6d2c23b48673dca0aa8ec52afd.jpg

image.png

jeszcze zwrotnica i głośnik basowy z innej perspektywy

Zrzutekranu2024-01-16122951.thumb.jpg.b8727071665cd956d0dfa4b40628f56c.jpgZrzutekranu2024-01-16122929.thumb.jpg.9592672a366c971d27fdc6d97c6aff1e.jpgZrzutekranu2024-01-16122846.thumb.jpg.9f4e5e01c14830be4e911fb344043e67.jpg

i jeszcze katalog z cenami z lat 80

image.thumb.png.4bd4429909492a97ad60b0362680cba9.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to są kloce 😳.

Zwrotnica moim zdaniem skomplikowana jak na kolumnę dwudrożną. Siedem kondensatorów złożonych w pięć pojemności. Bardzo mało miejsca na zamieszczenie ich na płytce, trzeba będzie dać na wyprowadzeniach na zewnątrz.

Pierwsze co bym zaczął to sprawdzenie ich pojemności. Na szczęście cięcie jest zrobione dość wysoko więc nie ma żadnych elektrolitów o dużych pojemnościach. Bardzo mała skuteczność więc będą potrzebować mocnego piecyka.

Jak to w Brytyjczykach z tamtego okresu cianka "grająca" obudowa, tu widac dokładnie:

32771261544_4542ea1259_b.jpg

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, pmcomp napisał:

Ale to są kloce 😳.

Bardzo mała skuteczność więc będą potrzebować mocnego piecyka.

Oj, są duże... 🙂 Ale bardzo satysfakcjonująco nagłaśniają nieregularny salon w całym paśmie 😉 I to bardzo doceniam.

Rozmawiałem z Derek'iem Hughes'em, synem Spencera, który towarzyszył przy projektowaniu tych paczek (dzięki niemu mam schemat zwrotnicy) i powiedział, że z tego co pamięta były bardzo głośne, miały dużo basu i wysoką efektywność. Zwróć uwagę, że jest tam podane 81,5dB/1V/m, według moich wyliczeń (w których kolega mi pomógł), to efektywność "klasyczna" powinna być wyrażona w przedziale 91-92dB/1W/1m 🙂 Ale sam już nie wiem... choć głośność odsłuchową osiągają szybciej niż tl800. Aktualnie mam spięte z Quad 520f w kolejce czeka jeszcze Grundig na el84 (bardzo jestem ciekawy rezultatów)

Spendor BCIII miało wyrażoną czułość na poziomie 77dB/1V/1m

Ukryta Zawartość

Jednak max 110 dB robi wrażenie w Spendor SA3 tym bardziej, że BC1 dawały max 100dB, a ls3/5a tylko 95dB 🙂

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Pawte napisał:

Zwróć uwagę, że jest tam podane 81,5dB/1V/m, według moich wyliczeń (w których kolega mi pomógł), to efektywność "klasyczna" powinna być wyrażona w przedziale 91-92dB/1W/1m 🙂 

Uppps, nie zauważyłem że tam jest 1V.

Edytowane przez pmcomp

Aaaa... Ten bas reflex, to chyba nie działa 😅 Jest tak duży, że prawie nie czuć powietrza z niego 😉 

Obudowa delikatnie tylko przenosi rezonanse nawet przy głośnym odsłuchu, myślę, że dzięki bukowym rozpórkom, które mocno usztywniają obudowę. Sklejka brzozowa jest 12 lub 14 mmm.

Na zdjęciu widzicie piankę o różnych grubościach. pod pianką jest przyklejona ok. 1 centymetrowa czarna mata tłumiąca 🙂

21 minut temu, Pawte napisał:

Aaaa... Ten bas reflex, to chyba nie działa 😅 Jest tak duży, że prawie nie czuć powietrza z niego 😉 

Obudowa delikatnie tylko przenosi rezonanse nawet przy głośnym odsłuchu, myślę, że dzięki bukowym rozpórkom, które mocno usztywniają obudowę. Sklejka brzozowa jest 12 lub 14 mmm.

Na zdjęciu widzicie piankę o różnych grubościach. pod pianką jest przyklejona ok. 1 centymetrowa czarna mata tłumiąca 🙂

Jak wypadają MA4 na tle powyższych kolumn?

Godzinę temu, Pawte napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zrzutekranu2024-01-16122846.thumb.jpg.9f4e5e01c14830be4e911fb344043e67.jpg

Ciekawe jak bardzo "przeszkadza" audiofilom-hiendowcom ta osłona na kopułce wysokotonowej 😉 ?

A ten niskotonowy Spendor to kawał potwora. Dla "niezauważalskich" (tak jak ja z tym 1V 😉 ) on ma 12" na grubym i porządnym odlewanym koszu aluminiowym. Cudo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Shabranido napisał:

Jak wypadają MA4 na tle powyższych kolumn?

Na pewno mają większą kulturę, grają dostojniej, wyśmienity koncert w salonie. W MA4 zacząłem czuć niedosyt na basie (dają min max 103dB). O ile na 25 m2 i pewnie do 30 paru byłoby ok (i było w poprzednim domu), to przy salonie w "L" i ponad 40m2, basu było sporo, ale już nie z tak dużą kontrolą. Zaczęły się pojawiać spore zniekształcenia i częściej mi przeszkadzały w słuchaniu muzyki niż dawały przyjemność. Dlatego zacząłem szukać większych paczek. Ls3/5a odpalam głównie w sypialni - na 9m2 dają tak cudowne wrażenia (scena, barwa, ilość gęstego, szybkiego basu), że do śmierci nie potrzebowałbym niczego więcej 😄 Ale jest jeszcze salon... 😉

To są moje trzecie kolumny z Audaxem z lat 80 (ma4, Spica TC-50 i SA3) i to dla mnie rewelacyjny przetwornik, głównie jeśli chodzi o budowanie sceny, choć na Spendorach w Too Much Rope, sanie nadjeżdżają z ulicy sprzed domu 😉 Tego nie miałem na innych kolumnach - z kuchni nadjeżdżały, ale nie zza domu 😉 Spica TC-50 pod względem sceny przeganiają Rogersy Ls3/5a, nie są tak wybredne na ustawienia. 

Swoją drogą na stronie Falcona można kupić nowe przetworniki (zamienniki) Audaxów z lat 80 🙂 Sam się zastanawiam czy nie kupić na zapas (2x65 funtów, do MA4 2x40 funtów):

Ukryta Zawartość

do ma4 i TC-50:

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, pmcomp napisał:

A ten niskotonowy Spendor to kawał potwora. Dla "niezauważalskich" (tak jak ja z tym 1V 😉 ) on ma 12" na grubym i porządnym odlewanym koszu aluminiowym. Cudo.

Tak, jak wyjąłem go z obudowy byłem w szoku 😮 tam ścianki odlewu mają grubość ponad 1cm. Zdjęcie tego nie oddaje tak, jak wzięcie go do łapy 🙂 Dźwięk puknięcia palca na membranie przypomina mi szerokopasmowe Philips ad4200m, które czekają na swoją odgrodę... Tak jak papier, niesamowite. Może się kiedyś za nie wezmę 😉

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Ciekawe jak bardzo "przeszkadza" audiofilom-hiendowcom ta osłona na kopułce wysokotonowej

Gdzieś czytałem, że miała ona swoje uzasadnienie projektowe. Musiałbym jeszcze sporo poszperać... Tak jak metalowa siatka na Kef t27 w Ls3/5a.

Ale ten klej po rzepach wygląda paskudnie... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pawte

A 'propos zabudowanego woofera. Na stronie Graham Audio przy modelu Ls5/1 można wyczytać:

Oczywiście przy tak dużym wooferze „promieniowanie” jest poważnym problemem w górnych zakresach jego pracy. Odpowiedzią BBC na to było użycie ładowania szczelinowego, co wielu już widziało w naszym LS5/5 . Takie podejście naprawdę pomaga poprawić reakcję pozaosiową, umożliwiając zastosowanie większych jednostek napędowych w typowych domowych pomieszczeniach odsłuchowych.

Ukryta Zawartość

Wspomniany Derek Hughes, aktualnie współpracuje dla Graham'a i jak widać nadal przemyca rozwiązania z lat '60 🙂 Chyba zaczęło się to od modelu monitora z 1964 r., czyli KEF ls5/1a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pawte
Godzinę temu, Pawte napisał:

Tak, jak wyjąłem go z obudowy byłem w szoku 😮 tam ścianki odlewu mają grubość ponad 1cm. Zdjęcie tego nie oddaje tak, jak wzięcie go do łapy 🙂 Dźwięk puknięcia palca na membranie przypomina mi szerokopasmowe Philips ad4200m, które czekają na swoją odgrodę... Tak jak papier, niesamowite. Może się kiedyś za nie wezmę

hmmm... nie załadowało się zdjęcie wnętrza. Jak widać niskotonowy wypełnia prawie całą szerokość kolumny 🙂 Przy złożonej kolumnie prawie go nie widać 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20240119_193008.thumb.jpg.ae04e12318a45405a4d4f141809463bf.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tymek
1 godzinę temu, tymek napisał:

Panie ceramiczne intertecnik to nie ma lipy.

Panie, ja nie lubie ceramicznych, dla mnie sa zbyt chropowate. Ja wole gladkość.

14 godzin temu, tymek napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20240119_193008.thumb.jpg.ae04e12318a45405a4d4f141809463bf.jpg

Od czego ta zwrotka bo sygnowana jest Quadralem? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.12.2023 o 21:10, pmcomp napisał:

Oczywiście.

Do JBL 4343 też już zamówiłem. Ponieważ LPady są w obudowach i aby je wydostać musiałbym wyjmować niskotonowy albo być może nawet całą deske z górnymi głośnikami, a mi sie nie chce. Już raz to robiłem, wystarczy. W związku z tym zakupie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 4 szt

1694211628.5916.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 2 szt (na 2405H)

albo taki:

1609630765.1513.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 2szt (na 2405H)

BTW czym się różni ten osiowy 8 ohm od "nieosiowego" 8 ohm?

Pozdro

Kupiłem te kwadratowe l-pady 16ohm do AR 3a. One są drutowe. Myślałem że będą węglowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Montan seria chyba 3. Ja chropowatości niweluje zielonym olejakiem + silwer mica albo teflon. Cementowe rezystory takie charakterne są, dają się lubić. 

Edytowane przez tymek
3 godziny temu, tymek napisał:

Quadral Montan seria chyba 3. Ja chropowatości niweluje zielonym olejakiem + silwer mica albo teflon. Cementowe rezystory takie charakterne są, dają się lubić. 

Jakich teflonów używasz? Jaką wartość %-owo używasz do bocznikowania?

Pozdro

Poczytajcie

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Trochę pierdoły tam pisza, ale fotki fajne 😄

Ukryta Zawartość

Kieś dziwne te JBLe. Kurcze ja swoich nawet jeszcze nie słuchałem, chroniczny brak czasu. Zachiało się kupna domu :)))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Poczytajcie

Ukryta Zawartość

Jedynie USA, Japonia i Brytania.

A gdzie reszta swiata?

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

To model Tannoy. NIE wiem co tam dopisek JBL robi. Jaki błąd edytorski ??

Inne opisy też nie są zbyt dokładne, przy 4345 jest zdjęcie 4344 🙂

Poza tym te paczki na foto z Tannoyami to chyba też nie ich projekt a jakieś DIY? Ew. coś w stylu przerobionych Lancersterów? Najbardziej przypominają rectangular York ale York jest węższy.

Edytowane przez Marek.S

Kto to jest Pan Aleksei Mikhaylov?

Czy ta strona jest wiarygodna? Poddaje to pod wasz osąd:

Ukryta Zawartość

Strona zamieszczajace newsy technologiczne. Tyle w temacie.

Ukryta Zawartość

Ale też trudno oczekiwać, rankingu obiektywnie najlepszych kolumn z ostatnich 60 lat i że ktoś się do tego przyłoży jak do pracy doktorskiej. Nawet gdyby ktoś się tak napiął, to zaraz by była awantura, że nie ten model tylko tamten i nie tym miejscu tylko na innym. Dla mnie to jest subiektywny ranking jakiegoś pasjonata zrobiony trochę na szybko. Moim zdaniem i tak w jakiś sposób jest wartościowy, bo zwraca uwagę na konstrukcje, które czymś się wyróżniły. A że np. przy AR 3a też zdjęcie kolumn nieoryginalnych z wymienionymi głośnikami i trochę żenująco rozbebeszone, ze sterczącymi drutami, to fakt. Mimo to ciekawe zestawienie. I bardzo możliwe, moim zdaniem, że zrobione nie przez człowieka. 🙂 

Inne opisy też nie są zbyt dokładne, przy 4345 jest zdjęcie 4344
Poza tym te paczki na foto z Tannoyami to chyba też nie ich projekt a jakieś DIY? Ew. coś w stylu przerobionych Lancersterów? Najbardziej przypominają rectangular York ale York jest węższy.

Sztuczna / ułomna inteligencja pisała ??

• Pokaż nowe odpowiedzi