Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim pojadę po deskę do Castoramy (może Barlinecką  ) na zwrotkę do JBL dla treningu wziąłem się za Telefunkeny TL-800. Tam ruskie PIO też dostały bocznikowe teflony.
Dla przypomnienia tak było po pierwszym etapie modyfikacji:
EiTbRf.jpg

A tak jest teraz, kondensatory PIO zostały zbocznikowane teflonami o 1/100 wartości pojemności:
UUCOcN.jpg
RyDiht.jpg

Zaraz rozkręcam drugą, robię i ... słuchamy  .
Pozdro

A my czekamy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Druga sztuka zrobiona:

a4DPg0.jpg

uwEOOo.jpg

6Km9qb.jpg

NINIEJSZYM OGŁASZAM PROJEKT TELEFUNKEN TL-800 ZA ZAMKNIETY !!! 🙂 🙂 🙂 

Za mną jakieś cztery godziny słuchania.

Co mogę napisać? Dźwięk zmienił się dokładnie w takim kierunku, o jakim pisano na forach. Post cytowałem. Rozmowa z jednym z naszych rodzimych fanów "ruskich granatów" to potwierdziła. Wysokie tony i wyższa średnica dostały dokładnie to czego im brakowało ... lekkiego pazura. Przez pierwsze ok. 3 min słuchania to był nawet wielki pazur, teraz jest ciut mniejszy 😉 . Zmiana idzie w lepszą stronę, też dokładnie jak opisywano. Zobaczymy co będzie za dwa, trzy dni.

Wszystkie blachy perkusji oraz brassy dmuchane dostały tej metaliczności, którą ruskie PIO za bardzo spiłowały. Dźwięk nabrał tak jakby więcej powietrza, stał się bardziej swobodny, ciut szybszy w tych zakresach częstotliwości. Chyba ciut zmieniła się geometria sceny ale nie ustawiałem kolumn od nowa tylko postawiłem na pałę mniej więcej jak stały wcześniej. Tak jakby uległa zmniejszeniu i zwężeniu. Zobaczymy na spokojnie jutro.

Idę słuchac dalej 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Slucham dzisiaj z cyfry z Audio Note DAC4. Jak zmienie na dCS Debussy to pazurek bedzie wiekszy 😉 .

Po dodatkowych kilku godzinach sluchania dopisze …

nie wiem dlaczego ale teraz „lepiej” slucha sie przy malych poziomach glosnosci. A moja zona juz ze trzy godziny spi wiec nie moge sobie pozwolic na komfort 😉 .

???

Ja ze względu na śpiochy w domu, odpaliłem mniejsze paczuszki, aby przez mury nie masować wszystkich basami 😉 

Jesli poprawie uległy wyższe pasma, to mogło wpłynąć na lepiej odczytywany bas, a tym samym niższy poziom wystarczy by usłyszeć więcej 🙂 natchnął mnie jeden opis do takich wniosków:

In the same way that a sub-woofer extends the low end of your system, Maximum Supertweeters reveal a wealth of detail in the midband and treble. Most striking tough, is the amazing improvement in bass detail.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

789CBBBF-9E6E-40D6-901C-95674D728B2E.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kot rzadzi … 🙂 .

Moj udaje ze slucha za moim fotelem odsluchowym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Kot rzadzi … 🙂 .

Daj spokój… 

ostatnio dzwoni syn do żony przez FaceTime i pyta kto prowadzi samochód. Na co żona, że ja. A on pokazuje jej rozwalone Rogersy na podłodze, które zwalił ten uroczy nicpoń… całe szczęście są całe, osunęły się po zasłonie na podłogę 😅 Musiał zapewne poćwiczyć skoki 😏

Koniec dzisiejszej (wzpczorajszej) wielogodzinnej sesji odsluchowej.

Wnioski … potem.

Anyway … zmodyfikowany Telefunken TL-800 rules, bez dwoch zdań.

🙂 

Dobranoc.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, Pawte napisał:

Daj spokój… 

ostatnio dzwoni syn do żony przez FaceTime i pyta kto prowadzi samochód. Na co żona, że ja. A on pokazuje jej rozwalone Rogersy na podłodze, które zwalił ten uroczy nicpoń… całe szczęście są całe, osunęły się po zasłonie na podłogę 😅 Musiał zapewne poćwiczyć skoki 😏

Polecam BluTack / Pritt poster buddies, nawet jak nie będzie śladu na obudowie po updaku, może się okazać że magnes się przesunął i mamy po głośniku.

Edytowane przez Marek.S
10 godzin temu, pmcomp napisał:

Slucham dzisiaj z cyfry z Audio Note DAC4. Jak zmienie na dCS Debussy to pazurek bedzie wiekszy 😉 .

No tak. Świetne źródło.

AR, Jenseny czy Saby będą brzmiały świetnie ale powiedziałbym, że w określonym kierunku. Nie pozbędą się vintagowego posmaku, jeśli o to zadbać, co jest zaletą taką  jak drewniana podloga w domu zamiast nowoczesnej - zależy jak kto lubi.

TL 800 juz w oryginale grają kapitalnie i nowocześnie (bez pejoratywnego podtekstu), a po dopracowaniu zwrotnicy na bank można je umieścić w dźwiękowym, współczesnym hiendzie.

11 godzin temu, Marek.S napisał:

Polecam BluTack / Pritt poster buddies, nawet jak nie będzie śladu na obudowie po updaku, może się okazać że magnes się przesunął i mamy po głośniku.

Dzięki za polecenie. Kocur skakał po stojakach i głośnikach, wiec nic by ich nie utrzymało. Całe szczęście kolumny osunęły się po zasłonach co zminimalizowało szkody. Działają nadal bardzo dobrze 🙂

12 godzin temu, Marek.S napisał:

Ja stosuję taki:

49455_1280_720.png

Ukryta Zawartość

Taki jeden kwadracik dzielę na 4.

Jak się da cztery takie całe kwadraciki to ... potem są kłopoty z oderwaniem kolumny od standu. Kiedyś w jednej oderwało sie z kawałkiem forniru 🙂 .

Do wielokrotnego użytku. Jak oderwiesz kolumnę to potem z takiego rozpłaszczonego placuszka robisz kulę o podstawiasz ponownie. To się formuje jak plastelina.

Trzyma bardzo mocno na odrywanie czyli w kierunku do góry. Żeby oderwać kolumnę trzeba mocno skosić trzymając kolumnę jak najniżej przy dolnej podstawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Tak, dokładnie tak jest. Dlatego nawet jakby kocur skakał, z czasem to będzie trzymać tak mocno że poleci jedynie ze standem. W podstawie polecam dać woreczek śrutu ołowianego i nic już jej nie przewróci.

Podsumuje wczorajszy odsłuch Telefunkenów TL-800.

Słuchałem do drugiej w nocy, długa sesja. Tak muzyka "wchodziła" 🙂 .

Na pierwszy ogień poszły moje ulubione big bandy. Do tej muzyki lepszym DACkiem wydaje się jednak dCS Debussy. Audio Note podaje te dźwięki zbyt łagodnie. Pazur jest za mały. A brassy muszą powodować ciary, tak jak na koncercie. Solówki na AN są OK, brakuje trochę pazura przy graniu na kilka instrumentów np. razem 4 trąbki i 4 puzony. Talerze bardzo dobre ale też mogłoby być "więcej metalu". Granie pałką o obudowę werbla znakomite. Następnym razem musze przełączyć DACki. 

Na płycie Yello - Point wszystko jak trzeba. Scena kompletnie oderwana od pudeł, duuuzo większa we wszystkich kierunkach niż granica pudeł. Tu wogóle nie czułem "braku pazura" 😉 . Potem na tablecie wybrałem swoje włąsne trzy set nagrań "audiofilskich". Najróżniejsza muza. Wokale brzmią teraz wysmienicie. Absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Keiko Lee - Don't Let Me Be Lonely Tonight z tylko jednym instrumentem czarująca. Robin McKelle - Introducing Robin McKelle wreszcie zabrzmiała tak jak powinna. Tam jest "trudna" linia basu, potrafiła się wcześniej rozłazić. Teraz rewelka. BTW polecam tą płytę. Halie Laren w La Vie En Rose i w In a Sentimental Mood po prostu zjawiskowa. Teraz te kolumny tak grają wokale i małe skłądy, że aż ciary przechodzą. Wokal jest prawdziwy, a nie podkolorowany jak często w brytyjskich kolumnach. Brytole mogą się podobać bo czarują ale po wysłuchaniu z TL-800 już się wie, że one to czarowanie to takie małe oszustwo.

W tych kolumnach teraz wszystko jest na swoim miejscu. Głośniki pozszywane, przekaz spójny. Jednak rozbicie średnicy na dwa przetworniki, jeden papierowy i drugi miękki kopółkowy. Podobnie jak w JBL 4343. Aż strach się bać co tam się stanie na nowej zwrotnicy 🙂 . Ten projekt Telefunkenów pokazuje jak stosunkowo niewielkim nakładem na radzieckich kondensatorach PIO i na teflonie, plus grafitowe rezystory, można zrobić taki dźwięk. Oczywiście ta kolumna miała potencjał i grała świetnie na stokowych elementach w tym na starych ale dobrej jakości kondensatorach elektrolitycznych. Na szczęście ich wymiana na polipropyleny Miflexa nie spowodowała takiego zjawiska pogorszenia jak u @jaszcze1 na AR-3a. te kondensatory złapały za mordę bas oraz nie popsuły średnicy z papierowego średniaka. Nawet zastanawiałem się czy nie zbocznikować tych kondów C804 i C805 (50uF i 25uF) jakimś dobrym PIO ale nie ma takiej potrzeby.

Uważam, że z tego projektu wyszła kolumna idealna, gdzie do niczego nie można sie przyczepić. Co z tego, że np. Grundig Box 1500a Pro ma "hektarową" scenę? Gra bardzo dobrze, ba ... znakomicie ale ... do TL-800 jej brakuje. TL-800 w tej odsłonie idealnie wpasowuje się w moje gusta. Gra po muzykalnej stronie mocy ale wtedy gdy potrzeba potrafi zaskrobać detalem. Idealnie spasowały się z mocną 2x50W lampą w klasie A. Muszę przywieźć z działki mój tranzystor Sumo Five też 2x50W w klasie A albo nawet podłączyć je do któregoś z baaardzo mocnych wzmaków JBL z serii MPA.

Jestem super zadowolony i oczarowany tym dźwiękiem.

🙂

Edytowane przez pmcomp

Jak ma być dobre granie to zgłaszam te oto monitorki. Pewnie do Telefunkenów się nie umywają, he he, niestety to brytole z lekka ocieplające ale tylko ciut. Ale zawsze z epoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tymek

Czy to Spendor SP 100? Bardzo fajne glośniki. Kiedyś bardzo chcialem je miec.

Edytowane przez pmcomp

Spendor S100, monitorek 40 kg wagi ledwo to objąłem i niosłem. Trochę zaprzeczenie grającej obudowy, tu raczej nie ma na to miejsca. Sztywna i ciężka, szybkość i zejście w standardzie, odrobina ciepła gratis. Może to nie ciepło tylko normalność i neutralność której brakuje we współczesnych kolumnach.

26 minut temu, pmcomp napisał:

Czy to Spendor SP 100? Bardzo fajne glośniki. Kiedyś bardzo chcialem je miec.

Cholera chciałem Harbethy albo Grahamy, wylądowałem z tymi klocami.

Edytowane przez tymek
Godzinę temu, tymek napisał:

Jak ma być dobre granie to zgłaszam te oto monitorki. Pewnie do Telefunkenów się nie umywają, he he, niestety to brytole z lekka ocieplające ale tylko ciut. Ale zawsze z epoki.

Ukryta Zawartość

Fajne

Ukryta Zawartość

Ja bym tam zerknął do zwrotnicy 😉 .

Ukryta Zawartość

Wyglada na to, ze ten schemat w czesci woofera jest bledny:

image.thumb.jpeg.ad897d5b8dd49e05e1ed6e6af8051004.jpeg

Ten jest chyba prawidlowy:

image.thumb.jpeg.09cc04558a5394b812eff5155d5a9886.jpeg

Najlepiej wyczytać tu:

Ukryta Zawartość

Jest co zmieniać 🙂 . Te dwa bipolarne elektrolity od razu do kosza. I mnostwo kondow MKT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie jest sporo do poprawy, znaczy się jest potencjał. Tylko miejsca mało, naćkane jeden na drugim. Muszę przemyśleć jakie kondy dać, raczej muszą być neutralne.

Tak wygląda zwrotnica w najnowszych S100, ciekawe co to za żółte kondensatory, może warto pójść tym tropem. Ale szału nie ma, brytolskie skąpiradła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Buda duża, zmiescisz co chcesz. Zobacz u mnie w TL-800 najwieksze ruskie kodny i 150uF na bas wyprowadzone na boczne scianki. 

3 minuty temu, tymek napisał:

Wiem, że zmieszczę, tylko chodzi o brzmienie ab nie skaszanić myśli twórcy. Te żółte kondy to Clarity Cap najprawdopodobniej.

To można sprawdzić jedynie osobiscie i organoleptycznie. Poczytaj zlinkowany przeze mnie watek.

W dniu 16.02.2024 o 13:01, pmcomp napisał:

Wreszcie dotarła ostatnia przesyłka z Ukrainy. Kondy wyglądają jak zapakowane cukiereczki:

Ukryta Zawartość

Mam juz wszystkie elementy do zwrotki JBL 4343, czas zacząć prace 🙂 . Będzie się działo.

Jeśli nie doczytałem, to sorry, ale czy Silver mica też masz albo próbowałeś?

Ukryta Zawartość

W dniu 27.01.2024 o 14:39, pmcomp napisał:

Zakupiłem kondensatory teflonowe jako boczniki do PIO. Zobaczymy jaki będzie wpływ na dźwiek. Góra ma dostac lekkiego pazura czyli ciut ożywić wpływ PIO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

... uważam, że K75-10 jest naprawdę bardzo muzykalny, płynny i wciągający, PRaT jest dobry, ma lekko ciemny posmak przy niższych poziomach głośności. John L wspomina o „żarcie i popie” w prezentacji w swojej recenzji kondensatorów (http://www.head-fi.org/t/284863/orgy-of-capacitors-the-cap-thread), co jest mocno widoczne i bardzo przypomina słuchanie winylu na moim Rega Planner 3. Po prostu natychmiastowe stukanie głową i kiwanie głową. To bardzo wciągający dźwięk.  Oto sprawa z K75-10. Uważam, że jest bardzo muzykalny. Minusem jest zanikanie dźwięku. Góra straciła wiele ze swojej wyrazistości, zniknęło metaliczne zabarwienie na trójkątach i talerzach, które teraz zmieniło się w bardziej miękkie odcienie zamiast ostrego, szczegółowego zabarwienia, bas jest również nieco luźny i kwiecisty. Spróbowałem więc dodać teflonowe obejście K72P6 do K75-10, wszystko zaczęło się poprawiać, zachowując jednocześnie większość charakteru K75-10. Po ponad 200 godzinach wypalania w K72P6 wpływ teflonu na górę ustał, co zapewnia znacznie bardziej spójny i wyrafinowany dźwięk, którego brakowało w K75-10. Szczegóły i rozdzielczość uległy znacznej poprawie, zachowując jednocześnie część radości i popu, które według mnie były wciągające. Aspektem, który najbardziej zadowolił mnie w tym połączeniu, jest prezentacja wokalu. Zarówno głosy męskie, jak i żeńskie pięknie się prezentują, z ładnym tonem i fakturą oraz wystarczającą ilością szczegółów w rozdzielczości, aby wychwycić drobne niuanse w tworzeniu słów i ekspresji. Kombinacje kondensatorów foliowych i teflonowych powodują pewne niespodzianki, a te rosyjskie kondensatory wojskowe, z którymi eksperymentowałem, kosztują mniej więcej tyle samo, co filiżanka kawy każdy. To połączenie, którego z przyjemnością mogłabym słuchać długo. zdjęciahttp :// www . głowa - fi . org / t / 284863 / orgia - of - kondensatorów - nasadka - gwint ) to słychać mocno i bardzo przypomina słuchanie winylu na moim Rega Planner 3. Po prostu natychmiastowe stukanie głową i kiwanie głową . To bardzo wciągający dźwięk. 

Posłuchamy.

Odsłuch, który robiłem przedwczoraj dokonywany był ze źrdółem cyfrowym gdzie jak DAC grał Audio Note DAC4. Dzisiaj podpiąłem dCS Debussy i ... usłyszałem wpływ tych teflonów. Zapewne w wyniku wypalania czy wygrzewania  K72P6 wpływ teflonu na górę jeszcze niestety nie ustał 😉 . Ba, dopiero się rozpoczął. Podłączenie dCSa pokazało jaki wpływ ma na dźwięk kondensator teflonowy. Opiszę na przykładzie takiej hipotetycznej historyjki:

"wyobraźcie sobie, że macie w domu takie TL-800 jak moje. Nie wiecie co jest w środku ale zajebiście Wam pasuje dźwięk. I powiedzmy gracie na nich już 5 lat. Jako źródło gra wam Audio NOte DAC4. Jesteście w niebie, Pana Boga za nogi złąpaliście. Iiiii ... nagle przychodzi Was kumpel i mówi, że ma do posłuchania zajebisty DAC dCS Debussy. Podłączacie, słuchacie iii ... stwierdzacie, że dCS gra do doopy bo wyższa średnica, góra wraz z harmonicznymi są zbyt natarczywe, pojawiają sie sybilanty i ogólnie jest do doopy i się Wam nie podoba. Ale przeciez TYLKO zmieniliście w systemie DAC. Czyli ten DAC jesy zły, natarczywy, syczący, suchotnik itp. itd." 

No to gdzie jest prawda? Ano ... potem przy okazji rozkręcacie te TL-800 i znajdujecie tam ... teflonowe ruskie kondensatory jako boczniki. Grzebiecie w internecie i wyczytujecie, że zastosowanie takich kondów to bardzo zły pomysł bo kolumny stają się zbyt natarczywe, nie daje się ich słuchać, drą ryja, itp. itd.

To gdzie jest prawda ???

Ano prawda jest taka, że jest TU I TERAZ. GRA CAŁY SYSTEM, TU I TERAZ !!! Jak mawiał Ś.p. @stary audiofil.

Zobaczcie co sie u mnie stało. Dołożyłem trzy malutkie kondensatory do systemu. Przedwczoraj z AN DAC4 grało super, a dzisiaj z dCS Debussy pojawiły się zgrzyty. Nat King Cole i Frank Sinatra potrafili zasyczeć. W Yello - Point było ewidentnie za jasno. Jak napisałem ... gra system, tu i teraz. I co lepiej z tymi teflonami czy nie? Odpowiedź jest jedna ... JESZCZE NIE WIEM. Z AN mogę słuchac godzinami, z dCS są momenty gdzie mi się nie podoba choć reszta nagrań jest super. Widzę, że muszę pozwolić tym teflonom sie wygrzać. To  były NOSy. Jeśli "ten efekt" nie zniknie będę musiał się zastanowić co wybrać. Jak by co to mam pomysł, które teflon zostawić, a które dwa odłączyć.

Jak mawiają tylko spokój może nas uratować 🙂 .

A przecież dopiero słucham cyfry. Jutro musze podłączyć gramofon i magnetofon i zobaczyć jak tam wypadnie Nat King Cole, Frank Sinatra czy inni.

Czas pokaże.

W audio nie ma drogi na skróty albo inaczej ... rzadko kiedy się udaje 😉 .

Pozdro 

Ukryta Zawartość

39 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, nie mam i nie próbowałem. One mają jakąś małą pojemnośc praktycznie poniżej 10nF.

Pozdro

Mają też pojemności w setnych uf. Są w puszkach podobnych do  MBGO. Ale nie wiem czy się nadają. Kupiłem i czekam.

Trzeba by zrobić taką płytę-panel przyczepianą do tyłu kolumny. Na tej płycie musiały by być styki, do takich wsuwek jak przy głośnikach niskotonowych. I do tych styków wyprowadzone łącza pod kondensatory. Mozna by sobie szybko zmieniać kondy w zależności np od nastroju albo słuchanej muzyki. Tak jak się zmienia lampy albo kabelki. Dzisiaj masz ochotę np. na MKPa z boczniakiemn, a np. jutro na PIO. 🫠

• Pokaż nowe odpowiedzi