Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Podejrzewam ze robi się pętla

Bardzo mozliwe. Nawet nie tyle chodzi o kategorię kabla, co o jego ekranowanie. Przeszedłem z ekranowanego cat 8 na zwykły, cieńki cat 6 UTP, czyli bez ekranu i nie mogłem uwierzyć w jakiej czarnej D byłem. 

Żadnych drogich, audiofilskich kabli LAN nie testowałem, ale jestem pewien, że jak ze wszystkim co jest w torze audio, będzie różnica.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ja tak samo miałem dużo gorze na dobrych cat 8 niż na cat 6  (taki zostawiłem bo gra czyściej
Obecnie odpuszczę chyba szukanie dobrze ekranowanych kabli RJ45 i zaczynam szukać patchcorda światłowodowego + 2 modułów SFP do kompletu.

Powinno coś takiego być łatwo dostępne i nie łapie wtedy zupełnie  żadnych zakłóceń (bo nie idzie sygnał elektryczny ale światło)
Takie rozwiązanie powinno być ekstremalnie "najlepsze na mojego nosa" 😉  jeśli chodzi o przesłanie czystego sygnału oczyszczonego przez Bonn 8N do streamera. Obecnie te nasze kable RJ45 działają jak anteny przechwytujące  EMI

Szukamy sekcja światłowodów 🙂   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   +
Moduły SFP (2 potrzebne)  - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
8 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Bardzo mozliwe. Nawet nie tyle chodzi o kategorię kabla, co o jego ekranowanie. Przeszedłem z ekranowanego cat 8 na zwykły, cieńki cat 6 UTP, czyli bez ekranu i nie mogłem uwierzyć w jakiej czarnej D byłem. 

Żadnych drogich, audiofilskich kabli LAN nie testowałem, ale jestem pewien, że jak ze wszystkim co jest w torze audio, będzie różnica.

myślisz że ekran to jest kwintesencja  - nie , poczytaj  tok mysli kimbera a dojdziesz do wniosku że wypadkowa ma głębsze oblicze

1 godzinę temu, krzystekov napisał:

śmiejmy się ale podstawki np bambusowe pod sieciówkę zasilania z gniazdka zmieniają definitywnie odbiór dźwięku na bardziej otwarty , namacalny ,

Leszczyna lepsza.

Muszę przewietrzyć mój system…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jesteś świadomy, że kombinowaniem na oślep sam sobie stwarzasz problemy? Wiesz dlaczego stosuje się skrętkę?

Ukryta Zawartość

Ciekawe, rozwiń myśl.. proszę. Jakie problemy ?  skoro wiem jakie dobrać moduły SFP tak by pasowały.. po dwóch stronach zarówno d SA Bonn 8N jak i do Auralica Aries S1
Na szczęście  oba urządzenia mają 1 Gb porty - jak sprawdziłem specyf.

Jeszcze potrzebne będą 2 mediakonwertery (przejściówki rj45 na SFP)

Edytowane przez Marek333

Kombinowaniem z ekranowaniem przewodów o czym sam sie przekonałeś. Zapytalem czy wiesz dlaczego przewody sa skrecone ale nie odpowiedziales. Kiedy przejdziesz na światłowód to sen z oczu będzie spędzać Ci mysl o podwójnej konwersji prad-swiatlo

13 minut temu, pmcomp napisał:

Leszczyna lepsza.

próbowałeś tej leszczyny chociaż - wątpię , z góry zakładasz wpływ kabli i wszelkich dodatków za wątpliwe , wiec o co  ta dyskusja , jeśli jesteś w stanie wyskrobać w sobie trochę intuicji i szerszej obiektywnej ale zarazem popartej doświadczeniem rzetelnej odpowiedzi to razem dojdziemy do konsensusu w takiej czy innej formie

14 minut temu, przmor napisał:

Kombinowaniem z ekranowaniem przewodów o czym sam sie przekonałeś. Zapytalem czy wiesz dlaczego przewody sa skrecone ale nie odpowiedziales

Wiem dlaczego są skręcone.
OK. a jakiego  Ty używasz przewodu , jaki model  RJ45 do streamera ze switcha zapytam. Bo rzeczywiście za dużo kombinowania bo nie przewidziałem zasilania do mediakonwertera . Za dużo się robi cudowania , masz słuszność chyba.. Chyba że znajdę jakąś przejściówkę w komplecie ze światłowodem bez zasilania zewnętrznego ale nie wiem czy coś takiego istnieje... 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   - pierwszy z brzegu z Ali   mediakonwerter do SFP ale wymaga jak widzę zasialania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
31 minut temu, krzystekov napisał:

myślisz że ekran to jest kwintesencja  - nie , poczytaj  tok mysli kimbera a dojdziesz do wniosku że wypadkowa ma głębsze oblicze

Nie wiem dlaczego takie wnioski wyciągasz z mojej wypowiedzi. Na koniec napisałem wyraźnie, że będzie różnica w kablach, bez względu na ekranowanie. Wszystko ma znaczenie.

@staropolanka2000, do tego samego wniosku doszlismy Cat6 a nie  ekranowane cat7 cat 8

Tu potwierdza się  "nasze doświadczenie "  i odbiór dźwieku 😉 

cytuję z wątku w naszym temacie co potwierdzają userzy,  że BEZ EKRANU RJ45  = LEPSZY WYBÓR   

Ukryta Zawartość

"Depending on the grounding between switch and router, a shield-tied cable could cause a problem"

"Manufacturers recommend CAT6 cables so as to eliminate the possibility of a shield-tied cable messing up the sound"

I u mnie po testach dokładnie     tak samo wyszło po odsłuchu uważnym na słuchawkach ,  mam cat 6 a kilka cat leży w szufladzie 😉😉 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie wiem dlaczego takie wnioski wyciągasz z mojej wypowiedzi. Na koniec napisałem wyraźnie, że będzie różnica w kablach, bez względu na ekranowanie. Wszystko ma znaczenie.

faktycznie , miałem na myśli kable nieekranowane , które znakomicie spełniają swoje zadanie w systemie , są  efektywne , raczej pomijane , to mit który jest powielany przez firmy kablarskie w celach komercyjnych 

Edytowane przez krzystekov

Jednak poszukam przewodu dobrego RJ45 bez cudowania jednak 😉 . Poczekam może ktoś z naszej ekipy ma sprawdzony czysto grający kabel RJ45....  i się podzieli info. 
@staropolanka2000 a jaki u Ciebie się sprawdził ?
Pozdrawiam. 

Edytowane przez Marek333
16 minut temu, Marek333 napisał:

@staropolanka2000, do tego samego wniosku doszlismy Cat6 a nie  ekranowane cat7 cat 8

Tu potwierdza się  "nasze doświadczenie "  i odbiór dźwieku 😉 

cytuję z wątku w naszym temacie co potwierdzają userzy,  że BEZ EKRANU RJ45  = LEPSZY WYBÓR   

Ukryta Zawartość

"Depending on the grounding between switch and router, a shield-tied cable could cause a problem"

"Manufacturers recommend CAT6 cables so as to eliminate the possibility of a shield-tied cable messing up the sound"

I u mnie po testach dokładnie     tak samo wyszło po odsłuchu uważnym na słuchawkach ,  mam cat 6 a kilka cat leży w szufladzie 😉😉 

No po prostu alleluja. Nie ma jak wpaść na coś, co jest oczywiste dla każdego nieaudiofila.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Co Ty powiesz ..?
Dziwne że duża część osób u nas w HiEnd używa właśnie cat8 będąc święcie przekonanymi że cyfra wyższa =lepiej +ekran , jakbyś nie wiedział....

Dla Ciebie to było takie oczywiste że cat6 RJ45 jest lepsze od cat8 do przesyłania danych stream. ? 

Temat poszukiwań domknięty u mnie - wybór padł na MELCO C100
OPIS -  

Ukryta Zawartość

Mają -  floating shield , nieuziemiony z jednego końca i brawo ! (W Polsce za 500-600 zł czyli połowa ceny z tamtej strony)

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Marek333 napisał:

Co Ty powiesz ..?
Dziwne że duża część osób u nas w HiEnd używa właśnie cat8 będąc święcie przekonanymi że cyfra wyższa =lepiej +ekran , jakbyś nie wiedział....

Bo są.... a nie, tak nie wolno pisać, niech będzie że mają ujemnie niekonwencjonalny tok rozumowania. Znaczy, audiofile.

Nieaudiofile powtarzają do bólu, że zwykła skrętka UTP wystarczy, ale nie, audiofile przecież muszą mieć lepiej, w srebrze, z ekranem i jak najwyższym CAT. Bo bez tego jitter szaleje.

55 minut temu, Marek333 napisał:

a jakiego  Ty używasz przewodu , jaki model  RJ45 do streamera ze switcha zapytam.

Ukryta Zawartość

Markowy producent okablowania.

Zaciskasz koncówki i po temacie.

Taki nada się tak samo dobrze: 

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Marek333 napisał:

Jednak poszukam przewodu dobrego RJ45 bez cudowania jednak 😉 . Poczekam może ktoś z naszej ekipy ma sprawdzony czysto grający kabel RJ45....  i się podzieli info. 
@staropolanka2000 a jaki u Ciebie się sprawdził ?
Pozdrawiam. 

wrrrrrrr ... każdy będzie ci GRAĆ tak samo. Nawet taki po niecałe 2 zł/mb.

Jizzzz ... jacy dzisiaj ludzie sa podatni na bełkot marketingowy.

Tu mamy dobry przykład, post #201, cytuję:

Czy odczuwam zmianę? Może trochę a może to złudzenie 😉 ale dla czystego spokojnego sumienia że zrobione to co można, więc  wykonane prace jak niżej 😉 .   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

32 minuty temu, Marek333 napisał:

a jaki u Ciebie się sprawdził ?

Ugreen cat 6 UTP za niecałe 10zl metr. 🙂

Co oczywiście nie oznacza, że nie można lepiej. Kolega miał najwyższy model WW Starlight, a gra teraz na NxTL Flame. Jak masz chęci i kasę to się baw. 🙂

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Co oczywiście nie oznacza, że nie można lepiej.

A co będzie wtedy lepiej ???

41 minut temu, Marek333 napisał:

Poczekam może ktoś z naszej ekipy ma sprawdzony czysto grający kabel RJ45....  i się podzieli info. 

Ta "nasza ekipa" to towarzystwo wzajemnej adoracji i poklepywania się po pleckach. Szczególnie w gadgetach IT 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Ja tak samo miałem dużo gorze na dobrych cat 8 niż na cat 6  (taki zostawiłem bo gra czyściej
Obecnie odpuszczę chyba szukanie dobrze ekranowanych kabli RJ45 i zaczynam szukać patchcorda światłowodowego + 2 modułów SFP do kompletu.

Powinno coś takiego być łatwo dostępne i nie łapie wtedy zupełnie  żadnych zakłóceń (bo nie idzie sygnał elektryczny ale światło)
Takie rozwiązanie powinno być ekstremalnie "najlepsze na mojego nosa" 😉  jeśli chodzi o przesłanie czystego sygnału oczyszczonego przez Bonn 8N do streamera. Obecnie te nasze kable RJ45 działają jak anteny przechwytujące  EMI

Szukamy sekcja światłowodów 🙂   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   +
Moduły SFP (2 potrzebne)  - 

Ukryta Zawartość

Cześć,

połącz metalowe wtyczki kabla ekranowanego cienkim przewodem, np. odzysk ze starej skrętki. Na początek możesz tylko owinąć wtyczki odizolowanym kabelkiem,a izolowany przewód luźno owinąć wokół cabla cat.

Porównaj to z kablem nieekranowanym (to samo AWG - im niższe tym lepiej) i wyciągnij wnioski.

Pozdrawiam 

jaan_2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra bo właśnie też jestem na tym etapie 😂 aczkolwiek jako pracownik IT to dla mnie voodoo, ale z sieciami nie mam nic wspólnego  🙂 chciałem sobie po prostu zrobić lepszy kabel i w sumie tyle.

2x  

Ukryta Zawartość

4m 

Ukryta Zawartość

4m 

Ukryta Zawartość

będzie git? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti

Mam kabel usb od kompa do gramofonu 5 metrów.
Gramofon ma przetwornik.
Działa,
Można słuchać płyt po USB.

Gramofon ma wbudowany preamp ale nie ma różnicy po wyjściu z usb,na razie nie mam dobrego zewnetrznego preampu.

Co polecacie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Ghotti

Wygląda że wszystko pasuje.. jeśli Ci odpowiada ta wtyczka, Oplot super !

drut AWG23 = Ø 0,573.. do wtyczki pasuje ! Powodzenia !

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Mam kabel usb od kompa do gramofonu 5 metrów.

A możesz skrócić odległość tego połączenia ? Przydałoby się sporo krócej.

Edytowane przez Marek333
14 minut temu, Ghotti napisał:

chciałem sobie po prostu zrobić lepszy kabel i w sumie tyle.

Polecam Lappkabel z serii Unitronik Cat.7 popularny żółtek.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

39 minut temu, Marek333 napisał:

@Ghotti

Wygląda że wszystko pasuje.. jeśli Ci odpowiada ta wtyczka, Oplot super !

drut AWG23 = Ø 0,573.. do wtyczki pasuje ! Powodzenia !

A możesz skrócić odległość tego połączenia ? Przydałoby się sporo krócej.

No nie,bo nie mam miejsca.
Ale wszystko działa.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy jeśli wrócę do pierwszej strony tego wątku i zacznę go czytać od początku (34 str.)to dowiem się czegoś sensownego na temat kabelka USB? 

Bo czytają końcówkę myślę, że autor nadał zły tytuł 😉😂

10 minut temu, turandy napisał:

dowiem się czegoś sensownego na temat kabelka USB? 

Zależy o co pytasz. No i kogo. 🙂 

11 minut temu, turandy napisał:

Bo czytają końcówkę myślę, że autor nadał zły tytuł

Trochę się temat rozjechał, to fakt. Chociaż w sumie to kabel i to kabel. 🙂

2 godziny temu, turandy napisał:

Czy jeśli wrócę do pierwszej strony tego wątku i zacznę go czytać od początku (34 str.)to dowiem się czegoś sensownego na temat kabelka USB? 

Bo czytają końcówkę myślę, że autor nadał zły tytuł 😉😂

Jak odfiltrujesz śmieci to i owszem 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi