Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.02.2025 o 11:31, staropolanka2000 napisał:

Jeśli chodzi o długość, to w przypadku interkonektów cyfrowych minimum metr, najlepiej 1.5m.

Prawda to? Z czego to wynika?

Pytanie do wszystkich, nie tylko do @staropolanka2000

Pytanie dodatkowe. Czy są jakieś ograniczenia dotyczące długości kabla USB. Jaka jest maksymalna bez strat jakości?

22 minuty temu, juro napisał:

Ja tego sam nie wymyśliłem, wiem od audiofila, który na tzw. hi-endzie zęby zjadł. 😁

Testowali, sprawdzali, słuchali i wyszło.

Już argumentu, że na zagranicznych forach tak piszą nie będę używał, bo mnie zjedzą. 😉

Domniemam, że sytuacja może być podobna jak z interkonektami analogowymi, gdzie półmetrowy gra wyraźnie gorzej niż metrowy. Przewody zasilające 2 metry mają większy wpływ niż metrowe.

22 minuty temu, juro napisał:

Jaka jest maksymalna bez strat jakości?

Tym tematem się nigdy nie inetresowałem, bo u mnie potrzeba krótkiego odcinka, ja mam USB 1m.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

59 minut temu, iro III napisał:

To już pełna lista zawodów, które dyskwalifikują pojęcie o rozumieniu audio, czy dodasz jeszcze jakiś, może swój?

Potrzebny jest audiofil z dyplomem i certyfikatem i tyle. 5 lat ciężkich studiów, zajęcia z ezoteryki i szycie laleczek voodoo na ćwiczeniach.

27 minut temu, juro napisał:

Pytanie do wszystkich, nie tylko do @staropolanka2000

Pytanie dodatkowe. Czy są jakieś ograniczenia dotyczące długości kabla USB. Jaka jest maksymalna bez strat jakości?

Bzdura to.

Są ograniczenia dla różnych standardów dyktowane specyfikacja, dla USB 2.0 to 5 m, kable wyższej jakości mogą te ograniczenia przekraczac.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Domniemywam, że te stwierdzenia o długości są pochodna pewnego wpisu poddającego analizie odbicia falowe dla różnych czasów narastania i opadania, przy niedopasowaniu impedancyjnym cyfrowych połączeń kablem coax.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, rafa napisał:

Jeszcze powinien byc drukarz, piekarz akrobata no i sejsmolog dla pewnosci.

Jeszcze dentysta spawacz brakuje

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

40 minut temu, Mikelas76 napisał:

spawacz brakuje

Żeby nie był całkiem OT i żebyśmy pozostali w temacie kabli to spawacz światłowodów. 😬😬😬

22 godziny temu, piotrek7 napisał:

Może być Telegartner? 

20 godzin temu, Mikelas76 napisał:

No i to wystarczy mi jako odpowiedz. Nie musimy nic wiecej dodawac, nie musimy nic pisac. Na serio. 

5 godzin temu, rafa napisał:

Jeszcze powinien byc drukarz, piekarz akrobata no i sejsmolog dla pewnosci..

Faktycznie to co napisałem mogło wprowadzać w błąd. "Kolega z IT" miałem na myśli użytkownika, któremu odpisywałem na wiadomość. @Ghotti kupił sobie chiński audiofilski switch, który "ku wielkiemu zaskoczeniu" nic nie zmienił ale to nie wystarczyło i jeszcze trzeba przetestować kabelki LAN.

Stąd moje zdziwienie, ale dopiero jak połączymy odpowiedni switch, okablowanie i zasilacz to będzie różnica? Czy to jeszcze za mało? A co z wibracjami toru LAN?

Ja się pytam kiedy ten remaster z tidala zagra jak na żywo??? 😡

23 minuty temu, ferszcik napisał:

Faktycznie to co napisałem mogło wprowadzać w błąd. "Kolega z IT" miałem na myśli użytkownika, któremu odpisywałem na wiadomość. @Ghotti kupił sobie chiński audiofilski switch, który "ku wielkiemu zaskoczeniu" nic nie zmienił ale to nie wystarczyło i jeszcze trzeba przetestować kabelki LAN.

Stąd moje zdziwienie, ale dopiero jak połączymy odpowiedni switch, okablowanie i zasilacz to będzie różnica? Czy to jeszcze za mało? A co z wibracjami toru LAN?

Ja się pytam kiedy ten remaster z tidala zagra jak na żywo??? 😡

Mogę Cię tylko tak skomentować -> 😂😂😂😂😂😂😂😂

15 godzin temu, Ghotti napisał:

Mogę Cię tylko tak skomentować -> 😂😂😂😂😂😂😂😂

Czegos tu nie rozumiem 🤔

@ferszcik przytacza twoje opinie czy swoje? Czy sluchaliscie razem? 

Czy ty sie zgadzasz z nim? Bo moze mam mylne wrazenie, ale czy ktos tu robi za niechcianego adwokata? 

Genralnie przy takich wpisach od razu mi sie kojarzy cytat : "Tata, a Marcin powiedział..." 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Czegos tu nie rozumiem 🤔

@ferszcik przytacza twoje opinie czy swoje? Czy sluchaliscie razem? 

Czy ty sie zgadzasz z nim? Bo moze mam mylne wrazenie, ale czy ktos tu robi za niechcianego adwokata? 

Genralnie przy takich wpisach od razu mi sie kojarzy cytat : "Tata, a Marcin powiedział..." 

ma jakiś problem ze chciało mi się kupić switch przetestować i stwierdzić, że to nie działa 🙂 potem ma problem ze sobie sam zrobiłem kabel LAN za 250~~ 😉 ogólnie ma problem … jakiś ale ze sobą. 

2 minuty temu, Ghotti napisał:

ma jakiś problem ze chciało mi się kupić switch przetestować i stwierdzić, że to nie działa 🙂 potem ma problem ze sobie sam zrobiłem kabel LAN za 250~~ 😉 ogólnie ma problem … jakiś ale ze sobą.

Ok, myslalem ze sie znacie/przyjaznicie. 

A propos switcha, ja slysze roznice jak zmienilem taniego dlinka za 50zl na netgeara (Netgear 8p GS108E) za 170zl. Mam dwa takie, jeden z zasilaczem liniowym PD Creative i drugi na ifi ipower x. 

Jest slyszalna roznica. Tlo jest ciut czarniejsze i detale sa CZASAMI wyrazniej slyszalne. Generalnie, nie wchodzilem w drogie "ałdiofilskie" switche bo jakos do konca nie wierzylem w to, ale jednak efekt jest slyszalny.

56 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ok, myslalem ze sie znacie/przyjaznicie. 

A propos switcha, ja slysze roznice jak zmienilem taniego dlinka za 50zl na netgeara (Netgear 8p GS108E) za 170zl. Mam dwa takie, jeden z zasilaczem liniowym PD Creative i drugi na ifi ipower x. 

Jest slyszalna roznica. Tlo jest ciut czarniejsze i detale sa CZASAMI wyrazniej slyszalne. Generalnie, nie wchodzilem w drogie "ałdiofilskie" switche bo jakos do konca nie wierzylem w to, ale jednak efekt jest slyszalny.

No i super 🙂 niech każdy sobie sam oceni i potestuje. Być może jest różnica być może nie 🙂 jeszcze będę sobie testował bo w sumie o to w tym chodzi 😉 

3 godziny temu, Ghotti napisał:

No i super 🙂 niech każdy sobie sam oceni i potestuje. Być może jest różnica być może nie 🙂 jeszcze będę sobie testował bo w sumie o to w tym chodzi 😉 

Jakiego switcha kupiłeś?

4 godziny temu, Ghotti napisał:

ogólnie ma problem … jakiś ale ze sobą

Problemów to ja nie mam z nikim, dopóki czyjeś czyny nie krzywdzą innego człowieka to można sobie testować wszystko.

Przedstawiłeś się dumnie jako specjalista IT, przetestowałeś z czystej ciekawości audiofilski switch, który ku wielkiemu zaskoczeniu poniektórych nic nie zmienił i myślałem, że wnioski nasuną się same ale widocznie jeszcze mało i trzeba testować jeszcze przewody LAN.

Stąd moje pytanie w trosce, a co jeżeli ten switch i kabel zaprezentują swoje możliwości dopiero jak dodasz odpowiedni zasilacz liniowy do tego switcha? 🙂

10 minut temu, Ghotti napisał:

Lhy sw 6

To trochę dziwne, że nie ma różnicy, bo ja mam teoretycznie gorszego Silent Angel Bonn N8 i różnica jest, nawet wymianę zasilacza było wyraźnie słychać. 🙂

2 minuty temu, ferszcik napisał:

odpowiedni zasilacz liniowy do tego switcha? 🙂

Ten LHY ma wbudowany zasilacz liniowy.

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

To trochę dziwne, że nie ma różnicy, bo ja mam teoretycznie gorszego Silent Angel Bonn N8 i różnica jest, nawet wymianę zasilacza było wyraźnie słychać. 🙂

Może głuchy jestem 😉 dałem znajomemu i on słyszy różnice tylko że na minus, ma dwa mikrotiki na liniowym i mówią że grają lepiej. Jeszcze się pobawię i tyle 🙂

17 minut temu, ferszcik napisał:

Problemów to ja nie mam z nikim, dopóki czyjeś czyny nie krzywdzą innego człowieka to można sobie testować wszystko.

Przedstawiłeś się dumnie jako specjalista IT, przetestowałeś z czystej ciekawości audiofilski switch, który ku wielkiemu zaskoczeniu poniektórych nic nie zmienił i myślałem, że wnioski nasuną się same ale widocznie jeszcze mało i trzeba testować jeszcze przewody LAN.

Stąd moje pytanie w trosce, a co jeżeli ten switch i kabel zaprezentują swoje możliwości dopiero jak dodasz odpowiedni zasilacz liniowy do tego switcha? 🙂

Zalecam wrócić do szkoły podstawowej i nauczyć czytać się ze zrozumieniem. 

1. „Przedstawiłeś się dumnie..” 😂😂😂

napisałem że jestem z IT i ciężko mi uwierzyć w działanie switcha na audio, aczkolwiek z sieciami nie mam nic wspólnego. Przetestowałem ja nic nie słyszę jeszcze się pobawię. Gdzie tu widzisz dumne przedstawienie. Nie wiem.

2. „Testować kable LAN” 😂😂😂 spytałem się o kable, wtyki etc bo chce sobie zrobić sam kabel LAN żeby mieć coś porządniejszego i w sumie tyle. Nie mam zamiaru nic testować w kablach bo mi się nie chce … może kiedyś przy okazji. Gdzie ja pisałem o testowani kabli LAN?

Widocznie masz jakieś problemu, a na pewno z czytaniem ze zrozumieniem. Czytanie opisow produktów też kuleje bo LHY ma liniowy wbudowany. 

Edytowane przez Ghotti
48 minut temu, Ghotti napisał:

Widocznie masz jakieś problemu, a na pewno z czytaniem ze zrozumieniem.

Czasem nie warto się przyznawać do pewnych rzeczy. Potem jak jakaś niewiedza wyjdzie to dokładnie jak w tym przypadku można poczuć się urażonym i zareagować tak jak zareagowałeś.

48 minut temu, Ghotti napisał:

Czytanie opisow produktów też kuleje bo LHY ma liniowy wbudowany.

Nigdzie nie było wspomniane że czytałem opis tego switcha, w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia bo ich opisy wpływu na sygnał można pozamieniać losowo między modelami i producentami i nawet nikt by się nie zorientował. Konstrukcyjnie może czymś się różnią a efekt i tak zawsze jest ten sam.

W każdym razie, z mojej strony to wszystko w tym temacie. Powodzenia w testach 👍

• 3 tygodnie później...
W dniu 24.06.2022 o 21:08, 2A3_fan napisał:

u mnie sie bardzo dobrze sprawdza ten kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem też Final Touch Audio CAllisto ale sie nie sprawdził.

wpadł też znajomy ze Stavessence Salamandra lub Kujawiak i był nieco lepszy ale nie wiele od oyaide

Naczytałem się wiele dobrego  o Final Touch Audio Calisto i Sinope. Mam OYAIDE CONTINENTAL 5S V2 i nie mam do czego się przyczepić , ale kusi...🤣  Co tam nie pasowało z Calisto ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi