Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer vs komputer.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mimo że w branży byłem tak wiele lat nigdy na stałe nie odstawiłem komputera jako źródła. 

Było mi ono bliskie, wygodne, po prostu. A że często mam ochotę posłuchać muzyki po dniu pracy a nie zastanawiać się czy teraz powinienem słyszeć rwanie "c" bliżej lewej czy centralnej części czaszki to było po prostu wygodne. 

Ale zgadzam się z Marcinem że jeśli odsluchamy system ,czy element lepiej grający to ciężko jest powrócić do poprzedniego. 

Piotr 

Jak wiele razy pisałem jak jest problem odtwarzanym dźwiękiem to tutaj w pierwszej kolejności jest dużo rzeczy do sprawdzenia/poprawienia. Akustyka pomieszczania, odpowiedni dobór kolumn, a potem ich optymalnego ustawienia w pomieszczeniu, wzmacniacz i DAC (np. kiepski DAC potrafi zepsuć granie całego zestawu, tak samo każdy inny z wymienionych elementów). Kable zostawiam na deser do dopieszczenia brzmienia. Takie jest moje podejście do tematu🙂

Edytowane przez Prewwit
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale zgadzam się z Marcinem że jeśli odsluchamy system ,czy element lepiej grający to ciężko jest powrócić do poprzedniego. 

Przyznam że jest też element wygodnictwa. Malinę obsługuje z komórki, czy to po IP, czy z Tidal connect, czy apek zewnętrznych. 

Qobuz na PC gra moim zdaniem świetnie, Tidal gorzej. Na malinie różnice jakby mniejsze. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 11.07.2022 o 20:53, marcinmarcin napisał:

Przyznam że jest też element wygodnictwa. Malinę obsługuje z komórki

To jest raczej standard na dzis kazdego streamera czy wiekszosci softwarowych playerow na PC. 

Ja mam tablet ktory mi do tego sluzy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To jest raczej standard na dzis kazdego streamera czy wiekszosci softwarowych playerow na PC. 
Ja mam tablet ktory mi do tego sluzy.

Zdecydowanie masz rację tylko że "implementacja tego standardu" przez producentów jest delikat ie mówiąc "różna". Dla mnie jako wzór to Bluesound Node aplikacja a no appka na Lumin już gorzej choć da się żyć ale bywa czasem słabo u innych

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale to się wkrótce zmieni. 

Bo nawet tanie chińskie ustrojstwa mają już dobre apki. Jak ten wiim mini.

W świecie audio byłem też zadowolony z tej dostarczonej przez Cambridge. 

Piotr 

Ja używam uniwersalnego Gizmo i jestem całkowicie zadowolony.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 3 tygodnie później...

Nudziłem się i pokombinowalem z tym androidem na laptopie. System ładuje się z pendrive w miarę szybko. Jednak to trochę upierdliwe granie. Za każdym razem android ładuje ustawienia od początku, język, USB audio Player itd. Trochę to znowu trwa więc jak ktoś jest cierpliwy to mu to może nie będzie przeszkadzać. Jak się przez to przebrnie to dalej już z górki. Tidal bez problemu, nas wczytuje w mig, daca znajduje program w mig.Gra wszystko mqa dsd itd... Ponoć na malinie 4 bez problemu android chodzi. Więc można pewnie i tak. 

52 minuty temu, kaliman2 napisał:

Nudziłem się i pokombinowalem z tym androidem na laptopie.

Uruchomiłeś pod Windowsem czy sam Android? Tak czy siak PC i Android to nonsens, skoro odtwarzanie muzyki uciągnie Android TV Box za 100zł.

Ps.

Był o Androidzie wątek ale zero zainteresowania.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, kaliman2 napisał:

Nudziłem się i pokombinowalem z tym androidem na laptopie. System ładuje się z pendrive w miarę szybko. Jednak to trochę upierdliwe granie. Za każdym razem android ładuje ustawienia od początku, język, USB audio Player itd. Trochę to znowu trwa więc jak ktoś jest cierpliwy to mu to może nie będzie przeszkadzać. Jak się przez to przebrnie to dalej już z górki. Tidal bez problemu, nas wczytuje w mig, daca znajduje program w mig.Gra wszystko mqa dsd itd... Ponoć na malinie 4 bez problemu android chodzi. Więc można pewnie i tak. 

No z maliny wielu ludzi robi streamer, a systemy są specjalnie zbudowane tylko pod audio: volumio , moode audio, picoplayer i pewnie sporo innych... 

Jaki ma sens laptop to nie wiem. 

36 minut temu, Ajothe napisał:

Z androidem też nie wiem. Chciałem spróbować i tyle. Nie tędy droga. A możliwości jest wiele. 

36 minut temu, Ajothe napisał:

Na laptopie można wejść na Forum i zapytać: jak żyć? Wtedy odpowiem ja: kup terminal HP za 150 i postaw na nim Daphile. Dobranoc.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 2 tygodnie później...
On 7/5/2022 at 5:18 AM, Adasza said:

Ten Topping nie izoluje galwanicznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Topping to NIE izolacja galwaniczna, nie wprowadzajcie ludzi w błąd, bo tylko nabijają kabzę szamanom z salonów audio...

Małe sprostowanie aby nie wprowadzać w błąd co do samego produktu Topping HS01, gdyż na zagranicznych forach ludzie kontaktowali się z Topping i pytali się czy to jest izolator galwaniczny czy nie, Topping odpowiadał że jest, więc ten wpis z ASR mnie zdziwił. 

Oczywiście będąc sceptykiem i woląc się przekonać na własnej skórze, napisałem do Topping - [email protected] zadając proste pytanie czy jest to izolator galwaniczny czy nie, Topping service odpisał następnego dnia (dziś rano) potwierdzając że Topping HS01 faktycznie jest izolatorem galwanicznym. 

Jak ktoś nie wierzy może sam napisać do producenta - [email protected] 
289295074_Screenshot2022-08-10at08_30_29.thumb.png.314c3cbcbf5f4b8bad708e945893fbfc.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, pawlardo napisał:

Oczywiście będąc sceptykiem i woląc się przekonać na własnej skórze, napisałem do Topping - [email protected] zadając proste pytanie czy jest to izolator galwaniczny czy nie, Topping service odpisał następnego dnia (dziś rano) potwierdzając że Topping HS01 faktycznie jest izolatorem galwanicznym. 

Efekt zastosowania Toppinga HS01 jest identyczny jak izolacji galwanicznej USB na ADUM3160. Taki sam pozytywny wpływ na tor audio. Ważne, że działa 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 hour ago, Piopio said:

Efekt zastosowania Toppinga HS01 jest identyczny jak izolacji galwanicznej USB na ADUM3160. Taki sam pozytywny wpływ na tor audio. Ważne, że działa 😉

Zakładam że to może być jedna z lepszych modyfikacji toru audio w tej cenie. Jeśli nie to zawsze mogę zwrócić. 

3 godziny temu, pawlardo napisał:

Zakładam że to może być jedna z lepszych modyfikacji toru audio w tej cenie. Jeśli nie to zawsze mogę zwrócić. 

Dokładnie tak, warto próbować.

Gdybyś miał chęć, to oferujemy trochę bardziej rozbudowaną wersję izolatora: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc Topping HS01 przyjechał wczoraj po południu, i niestety Arcam rDAC z jakiegoś powodu nie widzi źródła gdy HS01 jest podpięty, zewnętrzne zasilanie nie robi różnicy. Z iFi Zen DAC v2 nie ma problemu, działa odrazu. 

Wrażenia odsłuchowe będę musiał zrobić na iFi, aczkolwiek na codzień raczej gram z Arcama więc jestem trochę zawiedziony. 

Kilka osób na necie pisało że ich DAC też nie widzi źródła gdy HS01 jest podpięty? Czy ktoś wie jaki jest powód i czy da się coś z tym zrobić? 

Druga sprawa, zauważyłem że HS01 się mocno grzeje, czy to jest normalne w izolatorach galwanicznych? 

27 minut temu, pawlardo napisał:

Druga sprawa, zauważyłem że HS01 się mocno grzeje, czy to jest normalne w izolatorach galwanicznych? 

Mój też się grzeje. Ja nie zwracam na to uwagi 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, pawlardo napisał:

A więc Topping HS01 przyjechał wczoraj po południu, i niestety Arcam rDAC z jakiegoś powodu nie widzi źródła gdy HS01 jest podpięty, zewnętrzne zasilanie nie robi różnicy.

rDAC to stary sprzęt. Wejście USB jest bardzo archaiczne. Może nie działać z Toppingiem. 

26 minut temu, Piopio napisał:

rDAC to stary sprzęt. Wejście USB jest bardzo archaiczne. Może nie działać z Toppingiem

Aż tak stary nie jest. Idąc tym tokiem rozumowania należy się dziwić ,że dużo starsze CD jest obsługiwane po coaxial'u przez nowoczesne DAC'ki.

To że Topping go nie widzi kiepsko o nim świadczy.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

9 minut temu, matoole napisał:

Aż tak stary nie jest. Idąc tym tokiem rozumowania należy się dziwić ,że dużo starsze CD jest obsługiwane po coaxial'u przez nowoczesne DAC'ki.

To że Topping go nie widzi kiepsko o nim świadczy.

rDAC ma 12 lat. Jest stary jak na DAC. Tutaj dokonał się ogromy postęp. 

Widać nie wiesz czym się różni USB od COAX. 

Jeśli Topping nie działa to nie będzie działać żadna inna izolacja USB. To nie Topping jest kiepski tylko wejście USB w rDAC jest przestarzałe.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Widać nie wiesz czym się różni USB od COAX

Może i nie wiem. Wiem natomiast, że klamot który nie obsługuje sprzętu z tego wieku jest po prostu bublem.

13 minut temu, matoole napisał:

Może i nie wiem. Wiem natomiast, że klamot który nie obsługuje sprzętu z tego wieku jest po prostu bublem.

Serio ? Czy kabel z najnowszego iPhona pasuje do 4S ? Nie, a więc to bubel !

Serio. Apple to nie moja bajka, ale jak już porównujesz coś, co sprzętem audio nie jest to pociągnę. Mam HP EliteBook 840 G7 z Thunderbolt Dock i obojętnie jaką starą klawiaturę z USB wepnę to to działa. To chyba powinno być normalne,że nowsza technologia obsługuje starszą.

Kończąc spam i wracając do tematu - jeżeli ten Topping rzeczywiście nie obsługuje rDAC'a to jest to zwyczajny bubel.

10 minut temu, matoole napisał:

Serio. Apple to nie moja bajka, ale jak już porównujesz coś, co sprzętem audio nie jest to pociągnę. Mam HP EliteBook 840 G7 z Thunderbolt Dock i obojętnie jaką starą klawiaturę z USB wepnę to to działa. To chyba powinno być normalne,że nowsza technologia obsługuje starszą.

Kończąc spam i wracając do tematu - jeżeli ten Topping rzeczywiście nie obsługuje rDAC'a to jest to zwyczajny bubel.

Dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Jak z każdym ignorantem. Nick adekwatny do przekonań 😉 

Edytowane przez Piopio

Jasne, brak argumentów to przezywasz się jak w przedszkolu 🤣.

Dzieciak jesteś. Nie wiem tylko czy wiekiem bo mentalnie z całą pewnością. Idź na forum dla przedszkolaków.

8 minut temu, matoole napisał:

Jasne, brak argumentów to przezywasz się jak w przedszkolu 🤣.

Dzieciak jesteś. Nie wiem tylko czy wiekiem bo mentalnie z całą pewnością. Idź na forum dla przedszkolaków.

A Twój argument to tylko głupie przekonanie ignoranta. Nie potrafisz pojąc zasad postępu technicznego i braku kompatybilności wstecz. 

Moim zdaniem kompatybilność wstecz powinna być zachowana, a już napewno w przypadku usb. W innym razie wygląda to na zmuszanie klientów do przesiadki na nowe niepotrzebne im sprzęty. 

P.S. Apple już dostał prawnie po dupie za podobne praktyki. 

Pozdr. 

.

• Pokaż nowe odpowiedzi