Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza i kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

dobry! potrzebuje lekkiej pomocy od was, w końcu mam możliwość ulepszenia mojego sprzętu (dotychczas Klipsch F10 + Cambridge Audio atac3) po paru dniach czytania na różnych forach polskich oraz angielskich wybrałem 4 wzmacniacze które mieszczą mi się w budżecie czyli 600zł

- Nad c320bee

- Cambridge Audio Azur 540a

- Rotel Ra-940BX

- Pioneer A-656

Jeśli chodzi o kolumny to jestem jeszcze tez w trakcie szukania chodź zainteresowały mnie Monitor Audio Br2. Jestem tez otwarty na propozycje jeśli z danym wzmacniaczem dane kolumny sie dobrze zgrają. Co do pokoju mam dosyć mały bo jedyne 15m2 wiec patrzę bardziej na kolumny podstawkowe. Co do typu muzyki to w 70% słucham po prostu rapu, a reszta to wszystkie gatunki po trochu. Oczekuje od zestawu przejrzystego brzmienia ale żeby tez reszta pasma nie była wycofana (w tym moim zestawie teraźniejszym niedość ze góra była męcząca to średnica wycofana i grało to naprawdę źle) Na bas nie patrzę bo mam subwoofer 12calowy który daje rade wiec pasmo basu mam załatwione. Nie mam niestety możliwości posłuchania danego wzmacniacza bo każde ogłoszenia są za daleko ode mnie. Czekam na wasze zdania co o tym sądzicie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://www.audiostereo.pl/topic/159215-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-i-kolumn/
2 godziny temu, d a f i d napisał:

budżecie czyli 600zł

chyba zjadlo zero ?

ja ze swojej strony moge polecic Musical Fidelity M6si. w tym budzecie trzeba szukac uzywanego ale to wzmak pewniak i nie jest marudny jesli chodzi o spasowanie z roznymi kolumnami. u mnie grał z KEF IQ90 pozniej z Focal CHorus 836v (poprawił mi zbyt ostra góre w tych paczkach) , pozniej z Tannoy Berkeley, pozniej JBL L300 i rownolegle z Triangle Signature Delta. z kazda para wysterowywał super przetworniki i grał z bardzo dobrą równowaga tonalna i pieknym basem - głębokim i gestym + zróżnicawanym

pomysl z subem hmmm trzeba bardzo dobrze spasować z kolumnami co nie jest latwe i bez pomiarów wrecz trudne aby było dobrze. ja bym szukał połaczenia wzmak + kolumny ktore pozwolą ci wyeliminować suba. 

Edytowane przez Marcin Wielgus
chyba zjadlo zero ?
ja ze swojej strony moge polecic Musical Fidelity M6si. w tym budzecie trzeba szukac uzywanego ale to wzmak pewniek i nie jest marudny jesli chodzi o spasowanie z roznymi kolumnami. u mnie grał z KEF IQ90 pozniej z Focal CHorus *36v, pozniej z Tannoy Berkeley, pozniej JBL L300 i rownoegle z Triangle Signature Delta. z kazda para wysterowywał super przetworniki i grał z bardzo dobrą rownowaga tonalna i pieknym basem.
pomysl z subem hmmm trzeba bardzo dobrze spasować z kolumnami co nie jest latwe i bez pomiarów wrecz trudne aby było dobrze.

czemu zjadło jedno zero? chodzi mi oczywiście o używane wzmacniacze. wszystkie na olxie mieszczą się w przedziale do 600zł dlatego o nich napisałem

Częsty przypadek - kolumny są do dudy, a szukasz wzmacniacza 😉 

Zostaw go w spokoju i o Bronze też chyba zapomnij:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jeśli nie, to nie kupuj w ciemno. Mając sub możesz spokojnie szukać samych

monitorów i najlepiej w okolicy, bo jest dużo ofert "lokalnie".

Pamiętaj, że każdy ma swój gust i nie ma co polegać na wielu rekomendacjach.

Klipsch to pewnie dobry przykład 😉 

Ja bym polecał raczej coś z tekstylną kopułką i to niezbyt wiekowego, bo bywają

starsze konstrukcje, które są też agresywne w górze pasma. Kwestia budżetu.

Takie przykłady to choćby:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co też oczywiście jest moim subiektywnym wyborem  😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czemu zjadło jedno zero? chodzi mi oczywiście o używane wzmacniacze. wszystkie na olxie mieszczą się w przedziale do 600zł dlatego o nich napisałem

Ok. Sorry nie zwróciłem uwagi. Jeśli tak to M6si odpada starszy M6i też bo niestyty za drogi.

Monitor Audio to świetne kolumny. Z nimi zgra się najlepiej Pioneer złagodzi brzmienie. W 15 M2 nie trzeba będzie nawet diva.

Problem w tym czego oczekujesz, ja zrozumiałem że obecny zestaw jest za ostry z męcząca góra, a nowy zestaw ma nadal być jasny bo bas masz z suba. Właśnie CA i Fotel Ci to zapewnia, natomiast Pioneer zagra bardziej miękko, analogowo.

Szkoda że masz problem z odsluchaniem tych kilku bardzo tanich sprzętów, musiałbyś sprecyzować oczekiwania.

Monitor Audio to świetne kolumny. Z nimi zgra się najlepiej Pioneer złagodzi brzmienie. W 15 M2 nie trzeba będzie nawet diva.
Problem w tym czego oczekujesz, ja zrozumiałem że obecny zestaw jest za ostry z męcząca góra, a nowy zestaw ma nadal być jasny bo bas masz z suba. Właśnie CA i Fotel Ci to zapewnia, natomiast Pioneer zagra bardziej miękko, analogowo.
Szkoda że masz problem z odsluchaniem tych kilku bardzo tanich sprzętów, musiałbyś sprecyzować oczekiwania.

No jasny ale bez przesady tez, było za ostro to prawda. Lubie kiedy dzwiek jest rozjaśniony ale bez przesadyzmu gdzie przy klipschach było aż za dużo. Pytanie czy ca rotel nie będą aż za jasne do br2. tez patrzyłem nad zensor 1. no niestety młody jestem jeszcze auta nie mam wiec nie mam jak pojechać. wybieram takie sprzęty na jaki mi budżet pozwala. wiem ze nie jest to dużo ale mam nadzieje ze coś się znajdzie ciekawego.

Starsze klipsche były miękkie to nie to co teraz ten jazgot. 

Do tych modeli polecam coś jaśniejszego i szybkiego. Cambridge tak. Pioneer nie. Nad też ok. 

Piotr