Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Yamahy 670 na Magnat mms730 i Denon dcd900ne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje wymienić moje dotychczasowe źródło jakim jest Yamaha cd-nt670d na streamer magnat mms730,oraz do transportu cd myślę o denon DCD 900ne .

Czy jest sens w tej zmianie?

Proszę o opinie,bądź też sugestie innych sprzętów czy też odpowiedzi czy zmiana ma ogólnie sens .

Trochę więcej przestrzeni chciałbym wycisnąć i dociążenia wraz ze szczegółowością do obecnego źródła.

Czy może się to udać z tymi sprzetami?

Myślałem jeszcze o Advance Paris x stream9 ,takim all in one....

Koniecznie streamer z modułem DAB 

Edytowane przez rawracer
Dodatkowe info

Cześć,

abyśmy mogli ustosunkować się do Twoich propozycji aktualizacji systemu, podaj proszę więcej szczegółów dotyczących Twojego systemu. Przede wszystkim jaki obecnie masz wzmacniacz i kolumny oraz jakie źródło, co podoba Ci się w obecnej konfiguracji, a co chciałbyś zmienić, poprawić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zacząwszy od źródła : wszystko odtwarzam z Yamahy CD-NT670 ,czy to płyty ,czy pliki FLAC z USB ,radio internetowe,radio DAB .

Wzmacniacz,to Synthesis Soprano LE ,obecnie na Polamach.

Podłączony przewodami Van den hul cs122 hybrid do kolumn BMN F2.

Różnica w dźwięku pomiędzy CD a USB jest słyszalna.

Nie jest ogólnie źle ,ale chciałbym poprawić głębię dźwięku,brakuje mi powietrza,przestrzeni.

Nie mówię,że tego nie ma,tylko że chciałbym to bardziej usłyszeć,bo jest ,ale takie płaskie dość.

Może precyzyjniej będzie jak napisze że brakuje mi wypełnienia ,instrumenty dość schowane są,chaotyczne.

Jest solówka to już ją fajnie słychać,ale gdy gra orkiestra to już robi się mętlik ,jazgot.

Na płytach głównie rock ,na USB już różna muzyka,ale głównie skupiam się na rocku.

Szedłem krokami.

Pierw zacząłem od kolumn,te podpasowaly ,dźwięk zmienił się na zadowalający.

Później była wymiana wzmacniacza i było wow,jest fajnie.

Została teraz Yamaha na wymianę do dopieszczenia systemu.

Pewnie za rok znowu zaczne szukać czegoś więcej 😉

Przewody te zostały po wzmacniaczu Marantz,wypadły najlepiej spośród chord,qued ,bo mocno uspokoiły górę,bo nie podobała mi się w tamtym zestawieniu.

Bazuje na stwierdzeniu,że ponoć przy lampowcach przewody głośnikowe nie zmieniają dużo.(kiedyś z taką opinią się spotkałem)

Ale napisałem post,żeby uzyskać wskazówki,więc spróbuję wymienić przewody.

Proszę zasugerować,czym konkretnie spiąć kolumny z korzyścią dla odsłuchu według w/w preferencji.

Chyba że rozważę używkę Marantz nd8006 

On dsd obsługuje ?

Lasery są dostępne do nich w razie czego?

Bo we wzmacniaczu jedno wejście tylko RCA ,następny jest coax i toslink,więc kupić coś z lepszym dac żeby przepuścić przez dac wzmaka...mija się z celem.

Przepinać kable co rusz ,też ile te złącza wytrzymają...

Co do kabli ,to opisowo fajnie prezentują się Real cable prestige 400,ktoś coś może o nich się wypowiedzieć?

Edytowane przez rawracer

Jak masz rozważać sprzęt używany to Cambridge cxn. Znacznie lepszy soft od Denona &marantza i tutaj pozbędziesz się tych naleciałości które obecnie ci dokuczają.

Jak nowe to może transport ifi zen stream albo primare prisma np5.

Piotr 

Napisałem wyżej że mam jedno wejście line we wzmacniaczu a nie chce co jakiś czas przepinać źródeł.

Przy Cambridge muszę kupić cxc i cxn 

Mogę zrezygnować najwyżej z modułu dab i będę słuchał radia internetowo jedynie,może i moje stacje nadają w lepszej jakości przez net niż w dab,ale już streamer z cd muszę wziąć w jednym z dobrym dac.

W dniu 19.07.2022 o 18:45, rawracer napisał:

Czytałem że cxn spina się sxc i dopiero jedno wyjście tak?

W CXN masz dobry DAC, dlatego spinasz do niego CXC cyfrowo, a dalej lecisz już po analogu 😉

Trafiła się oferta Marantz nd8006 powystawowego z salonu w dobrej kwocie,więc kupiłem.

Kable głośnikowe też inne mam wireworld oasis 8 pro 

Posłucham,wyciągne wnioski.

Jeszcze nad zasilaniem muszę pokombinować.

Osobną fazę będzie ciężko przeciągnąć,ale może gniazdko wymienię,albo na razie jakis rozgałęźnik krzyżowy.

W dniu 19.07.2022 o 18:45, rawracer napisał:

Czytałem że cxn spina się sxc i dopiero jedno wyjście tak?

Dokładnie. Wówczas jedno wejście we wzmaku wystarczy.

W dniu 22.07.2022 o 16:08, rawracer napisał:

Trafiła się oferta Marantz nd8006 powystawowego z salonu w dobrej kwocie,więc kupiłem.

Kable głośnikowe też inne mam wireworld oasis 8 pro 

Posłucham,wyciągne wnioski.

Jeszcze nad zasilaniem muszę pokombinować.

Osobną fazę będzie ciężko przeciągnąć,ale może gniazdko wymienię,albo na razie jakis rozgałęźnik krzyżowy.

No i jak po kilku dniach ze sprzętem?

Na plus czy minus?

Piotr 

Nie miałem okazji zasiąść jeszcze na dłużej i posłuchać dokładnie większej liczby utworów.

Tak pobieżnie na razie przesłuchałem niektóre piosenki.

Zajęcie miałem z zasilaniem,bo odseparowałem jedno gniazdko w instalacji,specjalnie pod audio,kilka takich przeróbek z zasilaniem właśnie,ale jeszcze nie koniec.

Na pewno poprawiła się głębia dźwięku ,jest więcej powietrza,przestrzeni.

Za miesiąc pewnie,będę mógł powiedzieć więcej .

Start na pewno pozytywnie odbieram,na duży plus.