Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, sokolik napisał:

Szymonie. Więc przestań się o krzywe FM opierać, a zacznij opierać o wskazówki, których kolega xajas Ci udziela, bo nigdy nie rozkminisz obliczania korekcji DSP. 

Skoro tak piszesz, to nie wiesz kompletnie o czym mowa, bo @xajaszasadniczo nic innego nie robi, niż zastosowanie jako korekty odpowiedniej dla różnicy głośności krzywej FM. A gdybyś nie zauważył, to z rad, których @xajasmi udziela wychodzi, że żadna korekta nie jest mi potrzebna.

Ps 

Nie ma nic gorszego niż pseudoporady i pouczanie przez trola, co nie tylko zagadnienia nie rozumie, ale nawet komentowanych postów nie czyta. Chociaż pytanie rzeczowe byś zadał żebyśmy wiedzieli, że masz kontakt z rzeczywistością.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Chociaż pytanie rzeczowe byś zadał żebyśmy wiedzieli, że masz kontakt z rzeczywistością.

😂😂😂

Mam kontakt z rzeczywiścią. Np. że do pomiarów trzeba odpowiednie narzędzia pomiarowe posiadać. Wiedzieli już o tym ludzie 3000 p.n.e., a nawet o wiele wcześniej, a szymon1977 w XXI wieku jeszcze tego nie wie 🤭

17 minut temu, sokolik napisał:

Mam kontakt z rzeczywiścią. Np. że do pomiarów trzeba odpowiednie narzędzia pomiarowe posiadać.

Marny ten kontakt. Ale dorzeczy: dokładność urządzenia pomiarowego i procedury pomoarowej należy dobrać do oczekiwanej dokładności wyników. Gdybyś rozumiał co, jak i dlaczego za pomocą DSP zrobiłem, to nie miałbyś wątpliwości, że mój mikrofonik z plastikowego KD pomimo braku kalibracji niewiele był gorszy od legendarnego Umik-1 🙂

Wątpię abyś zapoznał się ze specyfikacją techniczną Umik-1, a nawet jeśli to raczej nie jesteś w stanie ocenić, jak jego dokładność ma się do wielkości korygowanych odchyłek czy wpływu czynników zewnętrznych.

Edytowane przez szymon1977

Niby spoko, ale dla mnie to lipa. 

Ponieważ musisz mieć to + tablet / telefon....porażka. 

Nie lepiej mieć coś w styli iPod z zaimplementowanym systemem DSP? Takie cos to ideał.....do słuchania w łóżku, czy w naturze nad rzeką... 

Nie, w naturze nie potrzbuje sluchawek. W naturze potrzebuje nature

Ale to wszystko kwestja tego, jak sie uzywa takie ustrojstwa.
Dawno temu mialem takie ustrojstwa (pierwsze iPody). Niestety, za kazdym razem jak znalazlem jakas nowa muzyke, musialem go najpierw uaktualnic i zsynchronizowac z reszta systemu. To bylo do dupy i szybko sie z tego wyleczylem. A teraz? Jestem duzym zwolennikiem Apple Music. Mam kilka iPadow, kilka iPhonow, PCty, MACi, i obojetnie za ktory zlapie, obojetnie gdzie, zawsze i wszedzie mam identyczny zsynchronizowany stan i dostep do wszystkiego co chce. To jest dla mnie bardzo wazne.
Czy Equalizer APO potrafi robić pomiary, czy do pomiaru używasz REW, a E APO do całej reszty?

EqalizerAPO nie robi pomiarow. To partner dla REW. Mozna by powiedziec „Dream Team“.

Ale de facto, to nie odgrywa roli. APO importuje/integrujevdane wwielu formatach, a poprze interface na dodatkowe wtyczki VST ma nieograniczone mozliwosci (ktore znowu zaaleza od uzytych wtyczek VST)

Też korzystałem z iPoda i fakt, ładowanie muzyki przez iTunes to był koszmar. Zrobić sobie może z raspberry pico przenośny odtwarzacz z DSP zasilany bateryjnie to może byłoby coś 😁

35 minut temu, szymon1977 napisał:

dokładność urządzenia pomiarowego i procedury pomoarowej należy dobrać do oczekiwanej dokładności wyników.

Rozumiem. 

Apropos poprawnej lokalizacji sceny.
……
Nie taki jak jak przez glosniki, ale dzieki takim bajerom jak powyzej (filtry HRTF, CrosFeed) w duzym stopniu bardziej realistyczny, naturalny, przed  nosem i bez tego meczacego superstereo.

Poniewaz ten temat nie daje mi spokoju, bo jest absolutnie fascynujacy, tutaj jeszcze kilka ciekawostek.

Tutaj widac jak powstaja takie filtry HRTF. Albo poprzez analize 3D formy naszej glowy/uszu, albo poprzez pomiary (setki pomiarow, jesli chcemy opanowac wszystkie kierunki). Najbardziej zaawansowany system ma Genelec.

Tak wygladaja takie pomiary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3426.thumb.jpg.c6844907f7e0295c5a49d3b6e7acebac.jpg

IMG_3431.thumb.jpg.eaa7457af2b5b310c33dd483ca209077.jpg

Gotowe wyniki dla profesjonalnych zastosowan mozna kupic dla roznych sluchawek (licencja roczna kosztuje kilkaset EUR)

IMG_3427.thumb.png.3d5635c656c41f9f2accca36f10da879.png

Ale….

Aby odwzorowac glosniki w trojkacie rownobocznym na jednej wysokosci wystarcza 4 pomiary

IMG_3423.thumb.png.42b981e022ed622ddd745748e16d1e43.png

A wlasnie mi sie przypomnialo ze juz dawno dawno temu, za poczatkow dziejow zabawy w DSP, zmajstrowalem sobie takie Binauralne mikrofony (przerobione sluchawki) 

IMG_8938.thumb.jpg.d4b360c71599cacae328e128cf687a1d.jpg

IMG_1828.thumb.jpg.3864d731396a0fc92f25d421a36a2d87.jpg

IMG_7005.thumb.jpg.edfbf8c50f3ffaab051dfeeb56466d04.jpg

Czyli wystarczy, ze kokonam tych 4 pomiarow przy uzyciu moich mikrofonow i juz w uproszczeniu mam wlasne filtry HRTF, ktore uzyje w EAualizerAPO, do korygowania moich sluchawek. Jestem bardzo ciekaw efektu dzialania takiej „domowej“ metody

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, xajas napisał:

Jestem bardzo ciekaw efektu dzialania takiej „domowej“ metody

Jeśli do pomiarów użyjesz swoich "mikrofonów binauralnych" ma to sens. A jak wygląda procedura pomiary proponowana przez E.APO?

-----

51 minut temu, sokolik napisał:

Rozumiem. 

Ale nie potrafisz zastosować w praktyce.

-----

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Zrobić sobie może z raspberry pico przenośny odtwarzacz z DSP zasilany bateryjnie to może byłoby coś 😁

A przypadkiem androidowy Onkyo HF Player nie obsługuje convolution filter?

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, sokolik napisał:

Potrafię, tylko ze skupieniem mam problemy 😁

Tym sposobem minęły jakieś dwa tygodnie a Ty nadal argumentujesz własną niewiedzą. Nawet Twój dsp-guru Xajas wprost napisał, że dokładność plastikowego mikrofoniku od KD była wystarczająca do moich zastosowań, a Ty nadal swoje.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A przypadkiem androidowy Onkyo HF Player nie obsługuje convolution filter?

Chyba jednak nie ma.

Proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Porównanie dwu wzmacniaczy - jeden z włączonym loudness, drugi bez i ten drugi nie gra dobrze, chociaż ten pierwszy w sumie też nie. Mimo braku loudness Autor obserwuje większą scenę i więcej szczegółów.

Następnie wychodzi na jaw, że włączony był loudness przy braku sygnalizacji.

Następnie Denon dostał nowe części i stał się świetnym wzmacniaczem. O korekcji Autor już nie wspomina.

Tak że historia trochę zgodna z powiedzeniem "jeśli coś wymaga naprawy jest zepsute".

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Mimo braku loudness Autor obserwuje większą scenę i więcej szczegółów.

To normalne przy braku osłabienia środkowych częstotliwości.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Następnie wychodzi na jaw, że włączony był loudness przy braku sygnalizacji.

U jednego z moich kolegów wyszło na jaw że recenzent sprzętu na skutek swojego błędu testował wzmacniacz z głośnikami podłączonymi w przeciw fazie i taką recenzję opublikował na swoim blogu. Różne dziwne rzeczy dzieją się na świecie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi