Skocz do zawartości
IGNORED

pierwsze pomiary w kinie (REW+UMIK1) i jestem nieco w szoku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchomiłem w końcu REWa i UMIK1 do pierwszych pomiarów i nieco mi szczeka opadła z wrażenia, mierząc SPL 🙂 Specyfikacja THX mówi o 85dB ciągłego poziomu dźwięku i możliwości skoku do 105dB bez słyszalnych zniekształceń, w kinie referencyjnym 🙂 U mnie sam dialog jest na poziomie 95dB, dialog z podkładem muzycznym to 105dB i dochodzi do 120dB przy dużych akcjach, w świetnej jakości 🙂 W sensie nie na MAXA, a tak jak czasem oglądam 🙂

Miałem oczywiście świadomość ze jest bardzo dynamicznie i ze dźwięk jest potężny, ale nie mając żadnego punktu odniesienia, nie spodziewałem się ze jest aż tak głośno 🙂 Tego oczywiście nie da się odczuć z tego filmiku na YT ani jakości z jaka to gra, bo to jak lizanie cukierka przez papierek 🙂 Ale dla porównania wspomnę ze 120dB to startujący odrzutowiec z 20m, więc jest to na prawdę na prawdę głośno a jakość jest znakomita 🙂

Co mnie zaskakuje najbardziej to to ze było u mnie już z 10 osób w kinie, w większości laicy i nikt jeszcze nie powiedział ze jest za głośno, nawet osoby 60+ 🙂 Zawsze pytam czy ma być głośno czy bardzo głośno każdego odwiedzającego, i każdy mówi (ze strachem w oczach czasem) ze poprosi tylko głośno 😄 Ja ustawiam na poziom w którym testowałem kino, czyli taki jak na załączonym filmiku (bardzo głośno) i jeszcze nikt nie poprosił aby ściszyć 🙂 W sensie ja jestem maniakiem dynamiki i basu, ale mowie o normalnych ludziach 🙂

Tak więc takie są jak na razie rezultaty kina zrobionego w 100% „na ucho”, dopiero teraz będę robił pomiary zainstalowanej akustyki i ewentualne poprawki, nie była jeszcze tez robiona kalibracja Dirac Live 🙂 Az boje się pomyśleć co będzie jak to wszystko skończę 😄 W obecnej chwili jestem BARDZO zadowolony 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie sam dialog jest na poziomie 95dB, dialog z podkładem muzycznym to 105dB i dochodzi do 120dB

Dziwne/podejrzane

Dla porownania wystartuj jakas SPL appke i sprawdz czy tez pokazuje takie wartosci

Ukryta Zawartość

IMG_3303.thumb.png.f49f0533434af176c8414ffebb5d202d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Dziwne/podejrzane

Ukryta Zawartość

Dla porownania wystartuj jakas SPL appke i sprawdz czy tez pokazuje takie wartosci

Mam nadzieje ze nie zacznie ow pomiar snucia teorii spiskowych 😄  Widac na samym poczatku ze "ambient noise" (w tym przypadku szumiacy projektor na ECO i klima na silent) daja 49dB, czyli mniej wiecej prawidlowo 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
1 minutę temu, xajas napisał:

zadne spiski,
czy slyszales dialogi na 105dB?

W sensie czy sa czytelne ? Nie mam decybelomierza dedykowanego aby porownac, nie wiem czy te telefonowe sa cos warte 🙂 REW + UMIK1 to jedyne co posiadam, byc moze nie maja takiej dokladnosci jak jakis dobry dedykowany, ale tak na prawde nie ma to wielkiego znaczenia czy sa 3dB w ta czy w ta dla mnie, taka ot ciekawostka 🙂

1 minutę temu, przemak napisał:

Umik ma w środku przełącznik. Nie wiem, czy soft ma jakieś dane o ustawienia czułości mikrofonu. 

Tez nie wiem, choc nie widzialem nigdzie w ustawieniach REWa aby to manualnie zmienic 🙂 Acz tak jak wspominalem, bez wlaczenia filmu pokazuje 49dB przy chodzacej klimie i projektorze, wiec by sie mniej wiecej zgadzalo 🙂

ja tez kiedys robilem taki eksperyment i przy 115-120dB w zamknietym pomieszczeniu jest tak GLOSNE, ze chodzisz potem niemalze odurzony, nogawki i rekawy „furkocza“, a wlosy na skroniach sie poruszaja i laskocza.
Never, ever again

Dlatego te wartosci sa podejrzanie wysokie

10 minut temu, xajas napisał:

ja tez kiedys robilem taki eksperyment i przy 115-120dB w zamknietym pomieszczeniu jest tak GLOSNE, ze chodzisz potem niemalze odurzony, nogawki i rekawy „furkocza“, a wlosy na skroniach sie poruszaja i laskocza.
Never, ever again

Ukryta Zawartość

u mnie jest bardzo bardzo glosno, jest przepotezna sciana dzwieku ktory czujesz, nie tylko slyszysz 🙂 Ja kiedys zajmowalem sie 3 lata profesjonalnym naglosnieniem aut i robilem auta z 18 calowymi subami i poteznym wzmocnieniem ktore bylo slychac z kilometra czy dwoch, osiagalismy tam i 150dB 🙂 Acz powiem ze jak zobaczylem te 120dB to stwierdzilem ze chyba trzeba bedzie nieco sciszyc, bo sie zaczyna robic niebezpiecznie 🙂 To bylo tez zrobione do testu, normalnie na wiekszosci filmow nie dochodzi tak wysoko 🙂

Jak ktos ma jakis pro decybelomierz to zapraszam, z checia tez porownam i zobacze jak dokladny to byl odczyt 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
Godzinę temu, T napisał:

Tez nie wiem, choc nie widzialem nigdzie w ustawieniach REWa aby to manualnie zmienic 🙂 Acz tak jak wspominalem, bez wlaczenia filmu pokazuje 49dB przy chodzacej klimie i projektorze, wiec by sie mniej wiecej zgadzalo 🙂

Sprawdziłem, soft widzi, jakie jest ustawione wzmocnienie. Czyli za głośno słuchasz 😉

umik.jpg.a0f59b0fd42145456dcd8b54c30293ec.jpg

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Sprawdziłem, soft widzi, jakie jest ustawione wzmocnienie. Czyli za głośno słuchasz 😉

Ukryta Zawartość

Tak, do tego samego wniosku dochodze 😄 Moj ojcies stracil sluch w pracy, ja strace w kinie 😄

Ukryta Zawartość

W dniu 7.08.2022 o 19:51, T napisał:

dochodzi do 120dB przy dużych akcjach,

dla wielu próg bólu 

o jazgocie zamiast jakości nie wspomnę.

W dniu 7.08.2022 o 21:09, T napisał:

Jak ktos ma jakis pro decybelomierz to zapraszam, z checia tez porownam i zobacze jak dokladny to byl odczyt 🙂

UMIK jest aż nadto dokładny.

Edytowane przez fetek
5 minut temu, fetek napisał:

na kiju... męczarnia zero przyjemności, dla wielu prób bólu 

Widzisz, i znow bede mowil po polskim forum w pelnej krasie. ale jak inaczej to skomentowac 😄 Ogladam ja, ogladalo spokojnie z 10 osob, teraz juz z 15, znajacy sie jak i nie znajacy i nikt nie doswiadczyl nie dosc ze bolu, to wszystkim sie mega podobalo 🙂 Tak, jest bardzo glosno, ale wartm zrozumienia jest to ze bas mozna znacznie wyzej sluchac bez bolu, a za te 120dB u mnie takze odpowiedzialne sa suby przeciez 🙂 Naglasnialem auta profesjonalnie przez pare lat i nie byly niczym wielkim osiaganie 150dB 🙂 Powiedzial bys ze mozna od razu sluch stracic, bo tabelka tak mowi, a nikt nie stracil 🙂 No ale na polskich forach teoria ma znacznie wieksza wartosc niz praktyka 🙂 Wybierz sie kiedys, zapraszam, posluchaj i wtedy docenie Twoja opinie bo chociaz bedziesz wiedzial o czym mowisz 🙂

Coi do wczesniejszego "albo zle zmierzone" 🙂 Tu nie ma za bardzo co zle mierzyc, podlaczasz UMIK, odpalasz REWa, pyta sie czy uzyc UMIKA, pyta sie o plik kalibracyjny, ustawiasz mikrofon tam gdzie siedzisz i wlaczasz miernik SPL 🙂 Prosciej sie juz nie da 🙂

35 minut temu, T napisał:

Coi do wczesniejszego "albo zle zmierzone" 🙂 Tu nie ma za bardzo co zle mierzyc, podlaczasz UMIK, odpalasz REWa, pyta sie czy uzyc UMIKA, pyta sie o plik kalibracyjny, ustawiasz mikrofon tam gdzie siedzisz i wlaczasz miernik SPL 🙂 Prosciej sie juz nie da 🙂

Za bardzo nie, ale trochę tak - jeszcze trzeba wybrać krzywą. Jeżeli wybrałeś Z, czyli bez ważenia, to trochę zawyżone wyniki masz, im więcej dołu tym bardziej. Przejmuje się, że dla głośnych C, dla cichych A. 

nagrywamy.com

34 minuty temu, T napisał:

Widzisz, i znow bede mowil po polskim forum w pelnej krasie. ale jak inaczej to skomentowac 😄 Ogladam ja, ogladalo spokojnie z 10 osob, teraz juz z 15, znajacy sie jak i nie znajacy i nikt nie doswiadczyl nie dosc ze bolu, to wszystkim sie mega podobalo 🙂 Tak, jest bardzo glosno, ale wartm zrozumienia jest to ze bas mozna znacznie wyzej sluchac bez bolu, a za te 120dB u mnie takze odpowiedzialne sa suby przeciez 🙂 Naglasnialem auta profesjonalnie przez pare lat i nie byly niczym wielkim osiaganie 150dB 🙂 Powiedzial bys ze mozna od razu sluch stracic, bo tabelka tak mowi, a nikt nie stracil 🙂 No ale na polskich forach teoria ma znacznie wieksza wartosc niz praktyka 🙂 Wybierz sie kiedys, zapraszam, posluchaj i wtedy docenie Twoja opinie bo chociaz bedziesz wiedzial o czym mowisz 🙂

co ja  mogę powiedzieć tylko tyle że na głupiego nie ma rady, widać mądrzejszy jesteś od wielu lekarzy, naukowców, WHO i wielu innych którzy to określili. Powyżej 120 jest możliwe uszkodzenie narządu słuchu. Im głośniej słuchasz tym bardziej ucho się zabezpiecza czyli w rezultacie słysz mniej szczegółów potem ciszej a na końcu głuchniesz.

Teraz Cie zaskoczę, tabelek nie wymyślili polscy forumowicze więc się tak nimi nie podcieraj.

Po za tym nie widzę 120db na tych subwooferach, to jego granica możliwości i to powyżej 50hz. Widać przenosisz zagraniczny styl "jarania się" każdym bublem.

Ale tak wiemy, jak byliśmy w liceum też musieliśmy dać do pieca bo inaczej nie grało

W dniu 7.08.2022 o 19:51, T napisał:

nie była jeszcze tez robiona kalibracja Dirac Live 🙂 Az boje się pomyśleć co będzie jak to wszystko skończę

prawdopodobnie ciszej.

W dniu 7.08.2022 o 21:00, xajas napisał:

Never, ever again

Ukryta Zawartość

Tu jest mała niska piwnica, przy niższych wartościach wytwarzane ciśnienie rusza jelita. Nie rozumiem tego zachwytu.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, fetek napisał:

co ja  mogę powiedzieć tylko tyle że na głupiego nie ma rady, widać mądrzejszy jesteś od wielu lekarzy, naukowców, WHO i wielu innych którzy to określili. Powyżej 120 jest możliwe uszkodzenie narządu słuchu. Im głośniej słuchasz tym bardziej ucho się zabezpiecza czyli w rezultacie słysz mniej szczegółów potem ciszej a na końcu głuchniesz.

Teraz Cie zaskoczę, tabelek nie wymyślili polscy forumowicze więc się tak nimi nie podcieraj.

Po za tym nie widzę 120db na tych subwooferach, to jego granica możliwości i to powyżej 50hz. Widać przenosisz zagraniczny styl "jarania się" każdym bublem.

Ale tak wiemy, jak byliśmy w liceum też musieliśmy dać do pieca bo inaczej nie grało

Czyli od jazgotu zamiast dzwieku, mimo ze nie slyszales przechodzimy do troski o moj sluch 🙂 Dziekuje Ci pieknie, jestem wdzieczny i mam nadzieje ze wybaczysz mi ze nie bede juz marnowal czasu na dyskusje z Toba 🙂 Zycie jest frustrujace, wiem, ale tego tu nie wyleczysz zapewniam Cie 🙂

Edytowane przez T
Teraz, T napisał:

Czyli od jazgotu zamiast dzwieku, mimo ze nie slyszales przechodzimy to troski o moj sluch 🙂

Już dawno wyrosłem z marketowego sprzętu, wiem na co stać głośniki w tym przedziale cenowym. Nie muszę a co ważniejsze nie chce tego słuchać.

53 minuty temu, przemak napisał:

Za bardzo nie, ale trochę tak - jeszcze trzeba wybrać krzywą. Jeżeli wybrałeś Z, czyli bez ważenia, to trochę zawyżone wyniki masz, im więcej dołu tym bardziej. Przejmuje się, że dla głośnych C, dla cichych A. 

Bede sie bral w weekend za ciag dalszy, wiec porownam z ciekawosci, dzieki 🙂

Edytowane przez T

Co oznaczaja te Mikrofon: (UMIK1 Gain 12dB) ?

W dniu 7.08.2022 o 21:09, T napisał:

Ja kiedys zajmowalem sie 3 lata profesjonalnym naglosnieniem aut i robilem auta z 18 calowymi subami i poteznym wzmocnieniem ktore bylo slychac z kilometra czy dwoch, osiagalismy tam i 150dB 🙂 

Tak, ale przy db-drag-racing przy pomiarach nikt nie siedzi w środku 😉

Po 3 latach profesjonalnego nagłaśniania nie masz kalibrowanego SPL-Miernika?

2 godziny temu, xajas napisał:

UMIK ma w środku przełącznik ustawiający wzmocnienie (chyba 3 zakresy). Nie byłem pewny, czy soft wie o tych ustawieniach czy trzeba je wprowadzić ręcznie. Jak widać, wie 😉

nagrywamy.com

3 godziny temu, xajas napisał:

To forum powinno zmienić nazwę na "Kino domowe - teorie spiskowe" 😄

Przepraszam, sklamalem, nie cale trzy lata bo firme otworzylem w 1995 a wyjechalem do stanow w 1997, nazwe firmy, regon i nip podac ? 😄 Wiec nie, nie trzymalem narzedzi przez prawie 30 lat, choc w stanach jak ustawialem moje kina tez mialem takowy ale wybacz, nie zabralem do PL tez 🙂 I nikt nie mowi o db racing, zrobilismy pare systemow dla klientow ktorzy chcieli miec najlepsze w okolicy, a lubili byc w srodku jednak, jak sie owymi autami poruszali 🙂 To byly czasy kiedy audio w PL sie zaczynalo, JBL, Rockford czy Alpine dopiero co wchodzili do PL, a Horn Dystrybution (jeden chyba z najwiekszych obecnie dystrybutorow) mial biuro w dwupokojowym mieszkaniu na ursynowie 🙂

Mam nadzieje ze odpowiedzialem na wszystkie pytania, bo nie chce mi sie juz mietolic tego tematu 🙂 Jak jest widac na zalaczonym filmiku 🙂

3 godziny temu, xajas napisał:

A tak Swoja droga pomyslalem sobie, ze wnoskujac z Twoich czy Fetka komentarzy musicie miec jakies kapitalne systemy u siebie, szczegolnie Fetek ktory nie slucha juz marketowego badziewia, jak wspominal powyzej 🙂 Nie pisze ironicznie, na prawde szukam kogos z jakims dobrym kinem aby porownac jakosc, miec jakis punkt odniesienia 🙂 Wiem ze jest w Katowicach w Soundclub i mam zamiar sie wybrac, ale jako ze czasem jezdze w rozne rejony polski to moze mogl bym Was odwiedzic na odsluch ? Nie zajme duzo czasu, prztywioze jakis prezencik i w koncu uslyszal bym jak powinno w kinie grac 🙂 Czy bylo by cos takiego mozliwym ? 🙂 Ja oczywiscie kazdego chetnego zapraszam i do siebie, drzwi sa zawsze otwarte 🙂 @fetek, co Ty na to ? 🙂

Godzinę temu, przemak napisał:

UMIK ma w środku przełącznik ustawiający wzmocnienie (chyba 3 zakresy).

Nowsze mają chyba 18dB, pamiętam też że input volume się ustawia na jakimś określonym poziomie - 0,58 czy 0,59.

90dB to już w głośno całkiem 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja już od dawna nie mam "kina". Powrocilem/zredukowalem się spowrotem z 5.1 na 2.4. Ale za to porównywalnie glosne 🙂

Do posluchania (niestety) w Norymberdze

Wygląda na to, że poziomy są odpowiednie. W THX poziom SPL powinien osiągać 105 i 115 dla LFE, co wyjaśnia artykuł z tego linka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nowsze mają chyba 18dB

Mają ustawione 18, wtedy max spl jest 100. Ja potrzebowałem więcej więc przestawiłem na 12.

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Mają ustawione 18, wtedy max spl jest 100. Ja potrzebowałem więcej więc przestawiłem na 12.

Nie rozumiem tego. Czy to znaczy, ze jeśli pomiar innym kalibrowanym SPL-Meter pokazywał by np. 82dB to taki UMIK ustawiony na 18 pokazywał by 100dB a przestawiony na 12 pokazał by 94dB? 

19 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem tego. Czy to znaczy, ze jeśli pomiar innym kalibrowanym SPL-Meter pokazywał by np. 82dB to taki UMIK ustawiony na 18 pokazywał by 100dB a przestawiony na 12 pokazał by 94dB? 

Nie, to jest wzmocnienie przedwzmacniacza w mikrofonie przed przetwornikiem. To jest raportowane do sterowników, więc poziom się nie zmienia, chodzi tylko o headroom.

nagrywamy.com

oho 🙂

panowie pokłony, mamy tutaj speca z 30 letnim doświadczaniem w budowie kin i inne sprzętu audio. Teraz już wiemy że po tylu latach i tak trzeba szukać pomocy na forach, koniecznie zagranicznych bo tylko tam poleca filmiki na YT omawiające to co już wszyscy wiedzą dzięki temu całe kino ustawimy na oko i ucho bo mamy tą moc.

szacunek !

• Pokaż nowe odpowiedzi