Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

CD nie jest na liście moich potrzeb, ale jak się coś trafi... w sumie to mam nawet jakiś mały BD (Sony?), ale jakoś nie mam na CD jazdy.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Blue-Ray z tego co wiem to nie to samo co cd player. 

Masz taką możliwość, ja bym na to popatrzył jak na doświadczenie, a też może nawet rozwój swojego systemu.

Jak nawet kupisz używke to wiele nie stracisz przy sprzedaży 😄

Z mojego doświadczenia zdradzę Tobie, że warto 😁

13 godzin temu, Ajothe napisał:

Blue-Ray z tego co wiem to nie to samo co cd player. 

Masz taką możliwość, ja bym na to popatrzył jak na doświadczenie, a też może nawet rozwój swojego systemu.

Jak nawet kupisz używke to wiele nie stracisz przy sprzedaży 😄

Z mojego doświadczenia zdradzę Tobie, że warto 😁

Ja kupiłem tez wcześniej odtwarzacz CD, lecz wyslałem go do poprawienia i już go nie otrzymalem. 

Pomyślałem i wolałem kupić porządny transport, zgrywam plyty na dysk i streamer je przetwarza. Mega wygoda. Z aplikacji na telefon idzie korzystać lub dostarczonym pilotem. 

17 minut temu, Bukaj napisał:

Pomyślałem i wolałem kupić porządny transport, zgrywam plyty na dysk i streamer je przetwarza. Mega wygoda

Też tak robiłem, jeszcze dwa lata temu. Teraz Daphile i Spotify, a w roli pilota komórka. To jest wygoda giga!

17 minut temu, Bukaj napisał:

...odtwarzacz CD, lecz wyslałem go do poprawienia i już go nie otrzymalem. 

Opisz na Forum ku przestrodze.

5 minut temu, Ajothe napisał:

CD ma coś w sobie 😁

Tak samo winyl

...jeśli rozpatrywać kategoriami sentymentalnymi to bez wątpienia tak.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Ja to inaczej widzę, ale ja lubię coś zmieniać i czasami porównywać,  taki pierdolec 😁

A ja wprost przeciwnie: po kilkuletnich poszukiwaniach wybieram płytę, wciskam play i tyle mojego obcowania z audio. A wszystko dzięki przymrużeniu oka na audiofilską chierarchię ważności elementów systemu. Też pierdolec ale innego rodzaju 🙂

Wiadomo, każdy ma swoje małpy

Znajomy kiedyś poszedł o krok dalej i podłączył kaseciaka, wygrzebał kasety ze strychu i jarał się parę dni jaka niesamowita jakość 😁

Wygoda jest mega. Na telefonie każdą piosenkę znajdziesz, można też podejść do streamera i na dotyk zmieniać jak telefon. 

Dostarczyli też pilot. Super. Co się komu podoba.

3 minuty temu, Bukaj napisał:

Wygoda jest mega. Na telefonie każdą piosenkę znajdziesz, można też podejść do streamera i na dotyk zmieniać jak telefon. 

Dostarczyli też pilot. Super. Co się komu podoba.

O jakim urządzeniu mówisz?

8 minut temu, Ajothe napisał:

Tak. O sprawy techniczne możemy się pokłócić, ale razem do sklepu z płytami albo na koncert? Czemu nie!

3 godziny temu, Ajothe napisał:

No ja też mam streaming ogarnięty na moode audio, ale jednał CD ma coś w sobie 😁

Tak samo winyl, warto mieć te 3 źródła 😋

Tak streaming jest mega wygodny, ale brzmienia cd a w szczególności winylu nigdy nie osiągnie. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Znajomy kiedyś poszedł o krok dalej i podłączył kaseciaka, wygrzebał kasety ze strychu i jarał się parę dni jaka niesamowita jakość 😁

Elberoth ..mam nadzieje ze wiesz o kim pisze...tez ma kaseciaka.

Godzinę temu, zibi69 napisał:

Tak streaming jest mega wygodny, ale brzmienia cd a w szczególności winylu nigdy nie osiągnie. 

Oczywiście. Nikt nie będzie zmierzał wstecz, bo i po co?

44 minuty temu, Bukaj napisał:

Trzeba patrzeć i iść do przodu 🙂

Samemu nie trzeba, ale technika musi.

23 godziny temu, zibi69 napisał:

Streaming to jakość CD a nawet HD więc jak nie osiągnie brzmienia CD ? Tani winyl to gówniany dźwięk. Dopiero system analogowy za 10k nówka może pokazać co winyl potrafi. Ale CD i tak będzie doskonalsze technicznie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Streaming to jakość CD a nawet HD więc jak nie osiągnie brzmienia CD ? Tani winyl to gówniany dźwięk. Dopiero system analogowy za 10k nówka może pokazać co winyl potrafi. Ale CD i tak będzie doskonalsze technicznie. 

Zgadzam sie w 100%

Streaming to krok w przód. 

Słucham chwilowo mp3 na streamerze i słyszę ,że muzyka brzmi na prawdę coraz lepiej. 

Kto to gadał za głupoty, że do mp3 to nie będzie różnic jaki transport zostanie użyty?

Jest różnica na +

Po dodaniu własnego ulubionego kabla zasilającego, jest jeszcze lepiej. Analogowo, środek wysunięty, wokal/instrumenty odesparowane od siebie. Po prostu dźwięk wychodzi z kolumn.

Dam dobrą radę. Najlepiej testować samemu. 

37 minut temu, Bukaj napisał:

Po dodaniu własnego ulubionego kabla zasilającego, jest jeszcze lepiej.

Nie rozumiem: słyszysz kable sieciowe, a pytasz o granie stremerów? Tobie wszystko będzie grać.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie rozumiem: słyszysz kable sieciowe, a pytasz o granie stremerów? Tobie wszystko będzie grać.

Na moim sprzęcie słyszę kable sieciowe. Po dodaniu gra lepiej niz z oryginalnym.

Wiem, ze tak jest ,bo mam go podpiętego gdzie się tylko da. Do wzmaka, do zasilania od rDac, do listwy filtrującej.

Testowalem sobie oryginalne kable z zestawu z innymi kablami, które po prostu chciałem przetestować i sie dowiedzieć czy jest coś na rzeczy.

No i jest.

Oryginalne wypadły najsłabiej, Następne grały ostro górą i mocno dołem (nie mój typ)

Kolejne zagrały głębokim środkiem, z łagodną górą i miękkim basem. Ciepło, Analogowo. 

Tak i odpowiadam, że streamer zmienia dźwięk. 

• Redaktorzy
2 minuty temu, Bukaj napisał:

Na moim sprzęcie słyszę kable sieciowe. Po dodaniu gra lepiej niz z oryginalnym.

Czy możesz napisać jakie masz kolumny i wzmacniacz?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 minut temu, Bukaj napisał:

Coś mi się wydaję...

Tak. Ale to nie jest wątek do wyprowadzania Cię z błędu. Baw się dobrze.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Ale to nie jest wątek do wyprowadzania Cię z błędu. Baw się dobrze.

Mniej teorii, więcej praktyki. 

Bardzo śmieszne. Napisałem tak jak jest. 

Dostałem tutaj wiadomość, że streamer to tylko jest transport, że nie powinien zmienić dźwięku.

Widzicie, a jednak.

Jak sam nie przetestujesz to się nie dowiesz.

Możliwe, że tańsze transporty, by nic nie zmieniły, lub by pogorszyły jakość.

Napiszę tak.

Wykonanie takiego sprzętu, wyposażenie go, w droższe części, robią robotę. 

• Redaktorzy
8 godzin temu, Bukaj napisał:

Kolejne zagrały głębokim środkiem, z łagodną górą i miękkim basem. Ciepło, Analogowo. 

Takie zmiany osiąga się wymianą wzmacniacza (z budżetowego tranzystorowca na lampowy) lub źródła dźwięku.

Przewód zasilający nie wprowadza takich "głębokich" zmian. Autosugestia Panie Kolego. Wystarczy wrócić do poprzednich przewodów, a najlepiej poprosić kogoś o przepięcie i ślepy test.

A jeszcze lepiej zgrać muzykę rejestratorem cyfrowym typu Korg MR-1000/MR-2000 na jednym przewodzie, potem na drugim przewodzie, odsłuchać z szybką zmianą plików i porównać czy jest zmiana. Ponadto można porównać spektrum częstotliwości.

I wtedy wyjdzie, że ta głęboka średnica to autosugestia.

Analogowo? Czyli jak? Z MP3-ki?

Praktyka jest jak najbardziej OK. Tylko ten owczy pęd warto uspokoić.

A teoria jest potrzebna. Tylko zazwyczaj nie jest rozumiana. Poziom wiedzy fizycznej i technicznej statystycznego Polaka jest dość niski.

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Jak sam nie przetestujesz to się nie dowiesz.

Nie muszę skakać z wieżowca z 11. piętra na beton by przekonać się że nie przeżyję...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Dostałem tutaj wiadomość, że streamer to tylko jest transport, że nie powinien zmienić dźwięku.

Zacytuj.

8 godzin temu, Bukaj napisał:

Mniej teorii, więcej praktyki. 

Teoria tłumaczy praktykę, jak jedno nad drugim stawiasz bo Ci się rozmijają to gdzieś popełniłeś błąd.

12 minut temu, kangie napisał:

Takie zmiany osiąga się wymianą wzmacniacza (z budżetowego tranzystorowca na lampowy) lub źródła dźwięku.

Przewód zasilający nie wprowadza takich "głębokich" zmian. Autosugestia Panie Kolego. Wystarczy wrócić do poprzednich przewodów, a najlepiej poprosić kogoś o przepięcie i ślepy test.

A jeszcze lepiej zgrać muzykę rejestratorem cyfrowym typu Korg MR-1000/MR-2000 na jednym przewodzie, potem na drugim przewodzie, odsłuchać z szybką zmianą plików i porównać czy jest zmiana. Ponadto można porównać spektrum częstotliwości.

I wtedy wyjdzie, że ta głęboka średnica to autosugestia.

Analogowo? Czyli jak? Z MP3-ki?

Praktyka jest jak najbardziej OK. Tylko ten owczy pęd warto uspokoić.

A teoria jest potrzebna. Tylko zazwyczaj nie jest rozumiana. Poziom wiedzy fizycznej i technicznej statystycznego Polaka jest dość niski.

Nie muszę skakać z wieżowca z 11. piętra na beton by przekonać się że nie przeżyję...

Po wygrzaniu kabli robilem test i to przez kilka dni. Dlatego wiem co pisze. 

Mogę śmiało napisać ,że kable zasilające dodawane do produktów , najmniej wpływają na zmiany w dźwięku. 

9 minut temu, Bukaj napisał:

Po wygrzaniu kabli robilem test i to przez kilka dni. Dlatego wiem co pisze. 

Mogę śmiało napisać ,że kable zasilające dodawane do produktów , najmniej wpływają na zmiany w dźwięku. 

Pozostaje pytanie o wiarygodność testu ... jak zawsze w tym hobby. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi