Skocz do zawartości
IGNORED

Sounbar zamiast amplitunera?

Rekomendowane odpowiedzi

No ok.
Ja na zielone wolę się patrzeć, leżąc w jacuzzi ogrodowym, niż siedząc w salonie.

„Wolec“ to kazdy glupi potrafi.
Ja nie wole, ja patrze

Na YouTube w 4k są piękne bardzo wyraziste i kolorowe filmy o tematyce natury, same sceny wysokiej jakości (nie typowy program przyrodniczy) . 

Chyba z zazdrosci musze przeskoczyc przez plot do sasiada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

wklejam zdjęcia wzmaka i amplitunera.Napiszcie czy dało by się je razem spiąć tak aby do amplitunera nie trzeba było podpinać kolejnych kolumn frontowych tylko wykożystać te co są podpięte do wzmaka?Myślałem o wyjściu DAC we wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

onkyo_ht_r558_htr558_amp_36526.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko, że wzmacniacz nie ma wyjścia cyfrowego, a same wejścia. Amplituner natomiast nie posiada pre-out, a więc taki układ nie będzie działać. 

A nawet gdyby miał, to i tak przy zasilaniu kolumn przednich przez wzmacniacz stereo, każda zmiana głośności będzie rozjeżdżać balans kolumn przód - reszta.

W jego amplitunerze jest wyjście out audio vcr/dvr i tak samo we wzmacniaczu podpisane dac

Ja u siebie w pre-out mam podłączone przednie kolumny pod końcówkę mocy i działa normalnie sterowanie dźwiękiem i nic się nie rozjeżdża. Po prostu trzeba dobrze ustawić poziom we wzmacniaczu, przynajmmniej u mnie tak wystarczyło. Podłączyłem lewą kolumnę pod amplituner, prawą pod końcówkę i ustawiłem w ten sposób, żeby poziom stereo był mniej więcej równy. Dając głośniej czy ciszej (w amplitunerze) grały na takim samym poziomie. Warunek to możliwość ustawiania poziomu głośności w końcówce.

Nie wiem, czy tu zadziała wyjście out bo to nie wyjście przedwzmacniacza pre out w sumie, musisz spróbować, może jest coś w menu ustawień. 

Edytowane przez raiwan

Po co niby ten opis, jak ty zrobiłeś u siebie...

Masz dwa zdjęcia sprzętów.
Napisz jak to połączyć, jak wiesz?

U siebie to każdy ma co innego i taka pisanina tu nie pomoże.

Faktycznie, można spróbować z tego wyjścia Audio vcr/dvd, RCA na któreś wejście RCA we wzmacniaczu.

Jak to zadziała, to ustawić gałkę we wzmaku na połowę głośności a potem zrobić kalibrację w AVR.
(Jeśli korekty kalibracji wyjdą poza skalę korekcji trzeba poprawić gałkę głośności we wzmacniaczu i zrobić kalibrację jeszcze raz).

Pamiętać, żeby gałka głośności wróciła na pozycję, przy której była robiona kalibracja. (Przy oglądaniu filmów).

Gość

(Konto usunięte)

Panowie bez urazy ale to wyście jest o stałym poziomie…

Jest to takie same wyjście jak do nagrywania na magnetofon czyli o stałym poziomie wyjścia sygnału.

Mylicie się obaj…

Chyba nigdy nie mieliście magnetofonu, minidisc lub Video…

Jako podpowiedź jak skalibrować mniej więcej. Dlaczego kolumny przednie mają grać inaczej na preout podłączone pod wzmacniacz lub końcówkę mocy niż reszta kolumn podpięta do amplitunera? 

Przecież zestawy kina domowego mają różnej mocy kolumny i poza tym regulacja głośności odbywa się przez amplituner a nie system regulacji we wzmacniaczu. Wzmacniacz wzmacnia cały czas taki sam sygnał, nie działa w nim wtedy jego system regulacji głośności przecież. Jak może się rozjechać? 

I dlaczego autor tego podłączenia chce podłączyć amplituner do wyjścia wzmacniacza? 

To co ma w końcu działać w tej sytuacji jako źródło sygnału? Wzmacniacz czy amplituner? 🙂

Jeżeli rzeczywiście ma być później słuchana muzyka tylko ze wzmacniacza i tak przełączane między amplitunerem i nim to trzeba w kółko regulować kalibrować poziom głośności. 

Mogłem nie do końca zrozumieć o co chodzi 

Edytowane przez raiwan
15 godzin temu, c-k napisał:

wklejam zdjęcia wzmaka i amplitunera.Napiszcie czy dało by się je razem spiąć tak aby do amplitunera nie trzeba było podpinać kolejnych kolumn frontowych tylko wykożystać te co są podpięte do wzmaka?Myślałem o wyjściu DAC we wzmacniaczu.

smsl-a8-rear.jpg

onkyo_ht_r558_htr558_amp_36526.jpg

nie ma wyjścia pre out front, nie da się niestety. Podstawowe amplitunery raczej tego nie mają.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Napiszcie czy dało by się je razem spiąć tak aby do amplitunera nie trzeba było podpinać kolejnych kolumn frontowych tylko wykożystać te co są podpięte do wzmaka?

kup przelacznik glosnikow, i podlacz posiadane do amplitunera i wzmaka
Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, długi89 napisał:

Widać że niektórym trzeba tłumaczyć jak małemu dziecku…

Nie da się!!!

Dlaczego?

A no dla tego iż podłączając pod pre out amplitunera wzmacniacz mamy sygnał stały, nie zmienny nie regulowany tz. że jeżeli będziesz chciał zrobić głośniej na amplitunerze to również będziesz musiał to zrobić na wzmacniaczu by wzmocnić sygnał tak jak podczas nagrywania na magnetofon kasetowy gdy był sygnał zbyt słaby a chcieliśmy by na nagrywanej kasecie sygnał był bliski 0 to wówczas podkręcaliśmy poziom na magnetofonie poprzez Rec Volume lub inaczej to się zwało… tak będziesz musiał robić za każdym razem gdy będziesz chciał ściszyć czy zgłośnić amplituner… kolega @xajas dobrze pisze tylko w ten sposób możesz mieć dwa wzmacniacze pod jedną pare kolumn…

Czyli nie doczytałem, myślałem, że amplituner będzie źródłem. 

Też można przy pomocy ekstraktor hdmi na analog  chinch z wyjściem hdmi. Wtedy kabel hdmi z Tv lub odtwarzacza do tego ekstraktora, dalej kolejnym kablem hdmi z niego do amplitunera i przewodami chinch lub optykiemz do wejścia wzmacniacza też z tego ekstraktora i po problemie. 

Są też takie modele tych ekstraktorów, które mają możliwość regulacji głośności funkcją cec przy pomocy pilota tv itp. (kanał Arc).

Jeżeli podłączone będzie kablem optycznym to i też są takie ekstraktory na analog z wyjściem dalej cyfrowym do odbiornika. 

Ale musi mieć tą funkcje sterowania głośnością 

Edytowane przez raiwan
17 godzin temu, raiwan napisał:

W jego amplitunerze jest wyjście out audio vcr/dvr

Ale to wyjście stałopoziomowe, nie pre-out. Każda zmiana głośności będzie wymagała kręcenia również we wzmacniaczu, a to bez sensu.

44 minuty temu, raiwan napisał:

Zgadza się. Bez tego się nie da.

Panowie bez urazy ale to wyście jest o stałym poziomie…
Jest to takie same wyjście jak do nagrywania na magnetofon czyli o stałym poziomie wyjścia sygnału.

Mylicie się obaj…
Chyba nigdy nie mieliście magnetofonu, minidisc lub Video…
Bo to jest wyjście do nagrywania.
Dlatego pisałem że nie wiem czy to zadziała, bo takim wyjściem nigdy nie podłączałem. Spróbować można, nic nie kosztuje.
Czyli na takim wyjściu AVR nie może regulować siły sygnału.
Zostaje regulacja "na ucho",.na wzmacniaczu. Trzebaby ciągle korygować, raczej bez sensu.

kup przelacznik glosnikow, i podlacz posiadane do amplitunera i wzmaka
Dobre rozwiązanie.
Czyli nie doczytałem, myślałem, że amplituner będzie źródłem. 
Też można przy pomocy ekstraktor hdmi na analog  chinch z wyjściem hdmi. Wtedy kabel hdmi z Tv lub odtwarzacza do tego ekstraktora, dalej kolejnym kablem hdmi z niego do amplitunera i przewodami chinch lub optykiemz do wejścia wzmacniacza też z tego ekstraktora i po problemie. 
Są też takie modele tych ekstraktorów, które mają możliwość regulacji głośności funkcją cec przy pomocy pilota tv itp. (kanał Arc).
Jeżeli podłączone będzie kablem optycznym to i też są takie ekstraktory na analog z wyjściem dalej cyfrowym do odbiornika. 
Kolego, bez obrazy ale ty jesteś taki niekumaty,. że lepiej już nic nikomu nie doradzaj
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, porlick napisał:

Ale to wyjście stałopoziomowe, nie pre-out. Każda zmiana głośności będzie wymagała kręcenia również we wzmacniaczu, a to bez sensu.

O tym samym pisałem… 

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Bo to jest wyjście do nagrywania.
Dlatego pisałem że nie wiem czy to zadziała, bo takim wyjściem nigdy nie podłączałem. Spróbować można, nic nie kosztuje.
Czyli na takim wyjściu AVR nie może regulować siły sygnału.
Zostaje regulacja "na ucho",.na wzmacniaczu. Trzebaby ciągle korygować, raczej bez sensu.Dobre rozwiązanie.Kolego, bez obrazy ale ty jesteś taki niekumaty,. że lepiej już nic nikomu nie doradzaj

Ukryta Zawartość

Po prostu nie skumalem od razu o co chodzi na początku. 

Myślałem pierw, że chce wykorzystać wzmacniacz tylko jako końcówkę a amplituner jako przedwzmacniacz na stałe. 

Tylko przełącznik głośników najlepszym rozwiązaniem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
  • 2 tygodnie później...
18 godzin temu, c-k napisał:

Na moment był na promocji JBL BAR 9.1 za 2700 plnów.Zanim się zdecydowałem powędrował na 3800 plnów.Chyba fajna okazja za ą listwe?

Ta cena na Amazonie pojawia się co jakiś czas,sam się zastanawiam.Trzeba obserwować:)

• Pokaż nowe odpowiedzi